Ahojte mamičky, mám problém - naša stvormesacna princezná má stále naklonenu hlavku len na ľavú stranu nech je v hociakej polohe. Stretli ste sa s tým? Čo robiť? ☹
asi ist do nejakej psychomotorickej poradne alebo do rehabilitacneho centra. lekarka ti co na to povedala?
ahoj, co na to pediatricka?
http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/...
@verononka je to pravdepodobne už vyššie spomínaný torticollis. Mojej malej ho diagnostikovali už v pôrodnici a rehabilitačná mi ukázala jednoduchý "cvik" alebo skôr bod na ktorý bolo treba tlačiť. Nie je to nič vážne a cvičením sa to upraví. Čím je bábätko menšie tým to ide ľahšie. Ak si to pediatrička nevšimla upozorni ju na to aby ste to mohli začať riešiť čo najskôr 🙂
@verononka Mala som presne rovnaký problém, v podstate od dcérkinho malička, až po jej jeden rok. Tiež dávala hlavičku na lavú stranu. Doktori (vo Viedni) tomu nepripisovali žiadnu pozornosť, že keď začne štvornožkovať, a neskôr chodiť, samé sa jej to napraví, nakoľko bude zapájať všetky tie krčné a šijové svaly. Lenže naša bola (a je :D ) strašne lenivá, takže ešte v 10 mesiacoch odmietala štvornožkovať, tak som sa nasrala 😀 a v jednom rehabilitačnom centre v Bratislave som malú prihlásila na Vojtovku (ako samoplatca, samozrejme, ale nedalo mi to celé, tak čo už 🙂 ) Aj v tomto centre mi povedali, že kľúčom k vyrovaniu tej hlavičky je to, aby začala štvorkovať, tak mi nastavili sériu cvikov, ktoré som mala s malou trénovať. Neviem, či to bolo tými cvikmi, alebo jednoducho tým, že malá k tomu konečne dospela 😀 ale začala mi konečne štvorkovať, hneď na to chodiť (lebo na čo by sa, lenivec, namáhala so štvorkovaním, keď chodenie je jednoduchšie 😀 a postupne sa jej aj tá hlavička vyrovanala. Teraz je všetko ok, malá má rok aj 9 mesiacov 🙂 Takže neboj nič, ono sa to postupne napraví. Ak by ti doktorka odporučila Vojtovku, nebráň sa jej. Ja viem, mnoho mamičiek má z toho haluze, ale, podľa môjho názoru, je maximálne účinná a neškodná. Malá mi vôbec neplakala 🙂
Dúfam, že som pomohla 🙂 Prajem krásny deň!!!
A to nemala od narodenia? Aj moja malá sa tak narodila,a už v pôrodnici som s ňou musela cvičiť,každý deň,niekolkokrát za deň.Do 6.týždňov sa to napravilo. Držím vám palce 🙂
@petkashop asi bola lenivá aj plakať 😀 😀 😀 😀 to len na odľahčenie 😅 veľa detí pri vojtovke plače tak si mala asi šťastie 🙂
@marcelatje No môžeš mi veriť, že čo sa plakania a pišťania týka, nemá s tým absolútne žiadne
@marcelatje problémy 😀 Sorry, odoslala som to skôr. Ale áno, viem, že veľa mamičiek vojtovku neschvaľuje, ja však píšem môj názor a moju skúsenosť - bezproblémovú 🙂
@petkashop ani by som nepovedala že ju neschvaľujú ako sa jej boja, nie je nič príjemné niekoľko krát denne robiť dieťaťu niečo pri čom plače 😖 Otec môjho dieťaťa to napríklad nezvládol a po jednom raze mi na rovinu povedal že s nám pri tom nemám počítať 🙄 nezazlievam mu to ani mne to nebolo príjemné 😅
@marcelatje 😂 Chlapi sú tuším ešte väčšie citlivky ako my 😉 Možno sme mali šťastie a mali sme nenáročné cviky ako pre mňa, tak aj pre malú 🙂
@verononka rehabilitačna nam dala tiež 4 mesiacoch jednoduche cviky iba minutu pridržat na jednej strane hlavku minutu na druhej takto sme opakovali 2x za den niekedy sme aj zabudli ☹ a spravilo sa to ale priznam sa že moc sme tomu cvičeniu nedavali ☹ ked bol maly moc unaveny a už sa s nim nedalo večšinou večer sme vynechali takže sa to v podstate spravilo same 🙂 potom sme prišli na kontrolu ako 6mesačny a že , je vidieť že ste pilne cvičili 🙂 bol o 2 mesiace popredu čo sa tyka pretačania atd. takže možno to potrebuje svoj čas 😉 ale zasa negreba nič zanedbať
Moja dcera mala tento isty problem. Vsimol si to ortoped. Cvicila som s nou Vojtovku 3 krat denne. Na rehabilitaciach mi ukazali ako cvicit a pomohlo to. Nie je to nic hrozne. Zo zaciatku troska mrncala a potom si zvykla. 😅
Ahoj moj maly mal tiez hlavicku stale na lavej strane....ako nahle som si to vssimla zmenila som polohovanie a davala som ho viac aby mal hlvku na pravej strane....upravilo sa to... Odteraz si davam pozor a davam stale na striedacku. Raz na jednej,,raz na druhej.....pediatricka mi to tiez odporucila hned ako si to vsimlaa
my sme mali ten isty problem ak ide o tortikolis potrebujes vysetrenie detskym neurologom a ortopedom, my sme podstupili rehabilitaciu vojtovou metodou a ani po 2 rokoch nepomohlo tak sme podstupili operaciu
Moja dcéra zase dávala hlavu na pravú stranu stále tak sme chodili asi 3 mesiace na rehabilitaciu tam pár cvikov cvičila.Už neviem aké bolo to pred 10 timi rokmi. A na krk jej dávali uv lampu.Potom mi povedali že keď je v postieľke tak ju mám davat na ľavú stranu a pri ňu kilo múky aby si hlavu neotacala stále vpravo.A sa to upravilo.Asi keď bola v brušku tak mala hlavičku otočený len jedným smerom.
My sme to tak mali a teda fyzioterapeutka nám odporučila cvičenia. Vždy sme mali odbaliť z plienky a chytiť ju ako keby nad zadkom a polohovať ju do jednej, aj druhej strany, no neviem to dobre napísať, ale nie aby sme ju my preklopili, ale aby sa aj ona snažila. Myslím, že po týždni bolo vidieť zmeny a teda ona mi chúďa kvôli tomu aj prso kúsala a všetko sa to polepšilo.
@verononka zrejme sa jedná o torticolis...skrateny kyvač hlavy, pediatrička si to nevšimla? To mi pride divne...ale tak budiš. Pri lahšej forme stačí dieta polohovat, tak aby nemohlo mat hlavku na tej ,,zlej strane,,. Alebo sa voli rehabilitacia, cielene civčenie, v tazších pripadoch aj Vojtovka...je tu o tom aj tema : https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/deticky-s-diagnozou-torticollis/