Moja dcérka má 4-mesiace a 11dní,a stále ako ju chytím za rúčky si sadne,no sadať ju ešte nedávam je to v poriadku?Kedy začali sedieť vaše?Moja sa už dvíha
ale moja sa strášne dvíha na sedenie,a mne sa to zdá skoro na 4-mesačné bejbe
Moja staršia začala sama sedieť, keď mala 8 mesiacov, mladšia sedí od 5tich.
aj moj maly sedi od 5-6mesiacov,....
no a ako sa už pretača ako husenica 😀
@marianqa ... ked ju chytim za rucky... nechytaj ju za rucky a sediet nebude. Ked si sadne z vlastnej sily, je to ina vec. Starsi sedeli ako 8,5 mesacny zo stvornozkovania, prcek teraz uz stvornozkuje a vcera si dokonca s toho sadol (este sa opiera rucickou), takze asi bude sediet skor, ale pomahat mu urcite nebudem, musi si na to posilnit svaly.
@marianqa 90% deti sedi najskor okolo 7-8meho mesiaca - sadaju si pritom z polohy stvornozky... to co robi tvoja mala je len pritahovanie sa do sedu, kedze chce vidiet, urcite to ale nie je aktivny sed. byt tebou tak ju davam na brusko - vtedy bude vidiet a posilnovat aj rucky aj chrbatik, sediet by som ju urcite nedavala...
my sme na to uplne rovnako ibaze my uz mame 15 mesiacov tiez sme dlho nesedeli a ked sa snazil vzdy ho to hodilo na brusko az kolo rocika zacal stvornozkovat a uz zo stvornozky si pekne sadne ani chodit este nechodi aj ked sa mi pekne uz v postielke postavi ale vobec este sam nestoji iba ked sa drzi a chodit chodi iba ked ho drzim za ruky obe ked ho pustim a drzim za jednu rucku sa este boji.aurat vcera sme boli na poslednej 15 mesacnej poradni kde ale doktorka na to nic nepovedala lebo uz minule mi hovorila ze do roka a pol ma cas chodit niektore deti chodia skor niektore neskor a este ked som sa tiez na to sedenie stazovala doktorke povedala nedavat na silu dieta sediet ked dietatko chce tak sa snazi az sa mu to pekne podari. 🙂
@marianqa aj nasa Hanka sa uz v tom veku krasne pritahovala, doteraz si ale sama nesadne (ma 8 m.), na styri sa akurat zacina davat, potom pride aj samostatny sed...netreba tomu nijako pomahat a do sedu zbytocne nedavat, ked bude dieta pripravene, sadne si samo...
Moje obidve dcerky zacali sediet na konci 4.mesiaca ale to len takych 20-30 sekund a ked mali 5 a pol sedeli uplne samy ale same sa posadili ked mali 8.mesiacov
Priťahovanie k sedu je v poriadku. Ale nesmie sedieť. Keď si ju posadíš, nechaj ju cvhíľku sedieť a uvidíš ako sa začne prehýbať v chrbátiku a predkláňať dopredu. To nie je dobré. Lebo v strede chrbta dochádza k ohybu. Dieťatko si samo musí sadnúť a vtedy je chrbát pripravený na sedenie. To môže byť až okolo 8-9 mesiaca. Zatiaľ si ju len priťahuj a znova polož. Fázy by mali byť najprv pretočenie na bruško, potom na štyroch pohupávanie, štvornožkovanie, samotné posadenie a potom šup na nôžky a prvé krôčky.
@marianqa V duchu príspevku od cerez; pokiaľ sa dieťatko nevie samo posadiť, to znamená nemá ešte dostatočne vyvinutú chrbticu a chrbtové svalstvo, nedávaj sedieť. Nám lekár neodporúčal ani priťahovanie do sedu. Predčasné dávanie do sedu, nebodaj podopieranie vankúšmi a podobné pokusy môžu viesť od bolestí chrbátika až po deformácie chrbtice či skoliózu dieťatka.
Moja mala sedela ako päťmesačnáčná.. švagrinín chlapec už sedel štvormesačný
v poriadku by nebolo, keby si ju sadat davala. Dieta ma sediet vtedy, ked sa vie posadit same. Sikovne deti aj v polroku a vacsina deti okolo deviateho mesiaca si sadne...to je rozne.
@lauricka ja som nenápísala, že si sadla sama. S mojou pomocou, ale sedela bez toho aby ju nejako hádzalo. Ešte na just som si predtým ako som dala príspevok pozrela fotku kde sedí a dátum.. 🙂 Sama sa vedela posadiť ako polročná, to si pamätám dobre, lebo mi robila naschvály keď som ju dávala spať. Ona sa posadila, ja som ju položila a stále dookola až kým som nezvíťazila.. 🙂 A švagrinín neviem, iba viem,že mi stále vravela, že jej sedel už ako štvormesačný a ja som mala pocit, že moja malá je pozadu..
@marianqa moje deti sedeli same od styri a pol mesiaca, nijako som ich k tomu neviedla, jednoducho sa same posadili. aj vanicku som musela vymenit v tom case za sportovy kocik, lebo ked sedeli vo vanicke, tak som sa bala, ze vypadnu. problemy s chrbticou nemali ziadne, takze ked chce sediet sama, nebran jej v tom.
Moja dcérka začala sedieť ked mala osem mesiacov,a posadila sa sama.Neučila som ju to.Každé dieťa samo najlepšie vie kedy má začať sedieť,chodiť a podobne.Obhádzať dieťa hračkami a Hííííííkať že:jééééJ ono sedí nemá význam,pretože ono nesedí,to ho len hračky držia alebo mamičkine ručičky:
To, že sa dieťa samo vytiahne do sedu, neznamená, že už vie sedieť. To sa nazýva pasívny sed. Posadiť by sa malo až z polohy na štyroch. A sedieť by malo vystreté. V autosedačke alebo v jedálenskej stoličke by malo byť opreté a pripútané, pretože tá poloha, do ktorej sa vyťahuje, ešte nenazývame sedom. Je to pasívne sedenie, ktoré chrbátiku škodí. Môj sa vyťahuje od 4 mesiacov, resp. si sám sadá, ale ešte stále nesedí!
@marianqa
@valy spravne sedenie nieje zdvihnutie sa pomocou ruk cez brusne svalstvo ako sadame my dospelaci ale posadenie sa zo styroch a tak isto zosadenie ide cez ruky na styry a nie ako my napr.do lahu.Myslim si ze zatial este nikto urobil studium a vyskumy na to co sa stalo detom ked sme ich zacali posadzovat a preto to nieje dokazane,ale kazda fyzioter.ti to krasne vysvetli preco ano a preco nie,staci sa spytat DR.a poprosit ju o vysvetlenie.
moja sa tahala asi od troch mesiacov do sedu uplne bez problemov sama sa posadila asi 6.5...teraz ma 7.5 a stvornozkuje aj sa sama postavi pri stoliku a sedacke....urcite by som ju nepodkladala vankusmi aby sedela, a ako pise @mamkabeika vytiahnut do sedu neznamena sediet....
V tejto diskusii sa naslo tolko primitivnych ludi....mala by sa premenovat
Náš starší vôbec nesedel a dodnes neobsedí. 🙂
Mladší má 5 mesiacov a sedí len na nás keď ho držíme na rukách.
Môj názor je nedávať dieťa do žiadnej polohy do ktorej sa nedostane samé.
PS: Tu je zaujímavý článok na túto tému. http://www.familyzone.sk/2013/09/01/najcastejsi...
ahoj náš si normálne sadol, až keď začal štvornožkovať, dovtedy sme ho vôbec nedávali samého sedieť,lebo ani to nevedel a stále padal a načo zbytočne zaťažovať chrbátik, takže keď sa sám rozhodol chodiť štvornožky aj si sám sadol, vtedy bol pripravený, mal asi sedem - osem mesiacov, nepamätám sa presne