maly /2 roky/ zacal chodit do jasli...Nechtiac som si vypocula /stala som za dverami/ ked rano maly za mnou plakal a siel ku dveram , vychovavatelka ho zacala strasit, nech nestoji pri dverách ze je tam bubo.
Mam velke nervy, my ho doma nestrasime a teraz toto. ako si to dovoluje??!!!a ze sukromne jasle...
Co by ste robili?ozvat sa?
@lulyaaa Jasne..."nenervaci" a normalne sa s ucitelkami porozpravaj... 😉 Ja mam pocit, akoby sa ludia uz dnes nevedeli normalne porozpravat,ozvat... A teraz nemyslim len Tvoj pripad..ludia sa hned stazuju, neravcia, ohovaraju, dokonca volaju policiu a vo vacsine poripadov by mozno ozaj stacilo len sa s tou osobou porozpravat. Ludia su "husti" na anonymnom internete a ked maju riesit nieco face-to-face tak je z toho velky problem... kam to len spejeme 😔
Dvojrocne dieta nerozumie, co je bubo, pre nho je to obsahovo prazdne slovo, vyznam nepozna, pretoze nikdy "buba" nevidel, a uz vobec nie takeho, aby sa ho bal. Cize ziadna trauma sa dietatu nekona. Myslim, ze ucitelka si ani neuvedomila, ze hovori nieco, co by Vam mohlo vadit. Ak Vam to vadi, tak jej to povedzte. Ale myslim, ze vacsiu traumu zaziva z toho, ze je v dvoch rokoch umiestneny do jasli ako to, ze tam mu niekto povie bubo.
Ucitelky to maju v skolke velmi tazke, pretoze, kazdy rodic ma velmi specificke poziadavky a je velmi precitlively na svoje dieta. Staci si precitat zopar tem tu na MK, napr. rodic si nezela, aby dieta bolo oslovovane menom podla kalendara alebo naopak, rodicia trvaju, aby dieta bolo oslovovane, len podla mena, ktore ma v rodnom liste. Lenze rodic to pani ucitelke nepovie, ale zaluje sa na forach. Vsetko treba odkomunikovat. Myslim, ze pani ucitelka o tom nevie, ze u Vas slovo "bubo" sa nepouziva.
keby každá učiteľka mala byť telepat a rozprávať výsostne rečou každého rodiča zvlášť,tak potom by ste tie deti nemali kam dať..
@lulyaaa myslim, ze tu ide o 2 rozne veci: jedna je ukludnit dieta, ked place za mamou a vhodnym sposobom odputat pozornost, aby sa ukludnilo. To zrejme vychovavatelka nezvladla. Druha vec je tzv. strasenie deti roznymi bubakmi, jezibabami, certami a pod. Nevidim na tom nic hrozne, pokial sa to neprehana a nepouziva v nevhodnych situaciach (ked dieta place a ma uz ocividne strach). V istom veku dietata sa tomu clovek nevyhne - napokon aj rozpravky su plne strasidelnych bytosti - vyrastli sme na nich a nemame z toho ziadne traumy v dospelosti.
a ruku na srdce..nikto svoje dieťa nestraší ked nechce jesť,niekam ísť,spať?
niekto straší že príde ujo policajt,niekto že škaredý sused,alebo alebo fúzatá teta? 😀..joooj no tragedia..
"Strašenie v jasliach", so záujmom som otvorila tému o čom tak asi je, čo tam učiteľky deťom vystrájajú, alebo vari duchovia po chodbách?... A ajhľa, to slovo "bubo" máta 😨😅.
no len sa hned necertite, clovek sa slusne pytal...
Kazdej mamicke sa lahko hovori, pokial sa to jej decka netyka, ze jooo???!!!!!!!
@dominika6 podla mna strasit deti je scestne, ale to je moj nazor, mne by sa tiez nepacilo keby mojmu dietatu niekto hovori ze za dverami je bubo, hlavne keby bolo vystresovane po mojom odchode. V kazdom pripade si myslim ze toto vobec netreba riesit na fore, staci jeden minirozhovor s ucitelkou a uz sa to opakovat nebude. Som presvedcena o tom, ze si ani neuvedomila, ze by to mamicke mohlo vadit a urcite to nepovedala kvoli tomu, aby malo dieta nedajboze traumu.
Je to velmi neprofesionalne a tito ludia nam vychovavaju deti, des. Razne by som to riesila.
A dalsia vec, ziadnej mamicke sa dobre neodchadza, ak pocuje ze jej dieta place. V takom pripade to vnima este citlivejsie a nejaky bubo pri dverach jej teda na psychike urcite neprida.
@tranquillo súhlasím stebou,že veci si treba vyjasniť osobne a nie sa radiť s cudzími ľudmi a čakať čo povedia,aby som naštartovaná mohla ísť vypláchnuť žalúdok učiteľke,lebo tety na MK to povedali..
My doma nestrasime a mne osobne by sa to tiez nepacilo, urcite by som sa ozvala, samozrejme slusne v tom zmysle ze vy doma nestrasite a bola by si rada keby to ani oni nerobili...
Ja by som sa teda urcite ozvala, nasa mala ma 2. roky a 3. mesiace a veru ju vobec s podobnymi vecami neplasime a tiez som to jasne povedala aj ostatnej rodine, aby take nieco ani neskusali...ja si doteraz pamatam, ked som bola dieta, ako som sa ja bavala podobnych veci a preto davam nato strasny pozor, aby mala taky stres neprezivala...nechapem, ako ucitelka, predpokladam s pedagogickym vzdelanim moze nieco taketo dietatu vraviet...isto jej povedz svoje a vysvetli jej to, ked uz ona sama nevie, aky negativny dopad to moze mat na dieta
Obávám sa, že z tvojho syna kvoli "bubovi" vyrastie nevyrovnany jedinec so sklonom k nasiliu a alkoholizmu.
😂
Ale vážne.. svojho syna som tiez nestrasila a dosiel mi raz zo školky, že sa boji bubaka. No teraz ked si neviem rady, "volám bubaka" vždy a je pokoj. Nebadam na nom ziadnu psychicku újmu a já si ušetrím kopec nervov a nekonečného vysvetlovania. 😀
@dominika6 predstav si, ze su rodicia, ktore svoje deti nestrasia a ja patrim k nim
@janka54321 a ako riesite mikulasa? Chodi bez certa, ci pre istotu nechodi vobec?
A čo haloween a Mikuláš neskôr v škôlke a čokoládový čerti na každom pulte. A čo tak selektovať alebo ešte lepšie cenzurovať rozprávky? Červená karkulka, Perníková chalúpka, neviem, neviem, Andersenov cínový vojačik nič moc teda a o našom Dobšinskom ani nehovoriac.
@kp7333 tento rok bol u nas mikulas doma aj s certom...a predstav si mala sa vobec nebala, lebo nikto ju predtym nestrasil, ze cert je zly a podobne...cize pekne certa privitala doma v obyvacke...takze aj takymito vecami vie dieta prejst bez ujmy, ked sa nato zbytocne nepoukazuje
@lorela rozpravky a aj tie, co spominas su prirodzenou sucastou detskeho sveta a su dokonca potrebne nato, aby sa dieta naucilo rozlisovat dobro od zleho...ale aby dieta niekto dokonca uz niecim strasil bubu...a dokonca ucitelka v skolke, tak to v poriadku nieje
Nam pred spanim citali rozpravku o Karkulke ktora padla do studne a potom jej rozrezali brucho.Urcite nozom,alebo nejakou velkou macetou....
Kedze som vedela plynule Cesky uz ako 7 rocnej mi dali na hviezdoslavovom kubine recitovat basen Vodnik od Karla Jaromira Erbena.Ta koncila-Dvě věci tu v krvi leží - mráz po těle hrůzou běží. Dětská hlava bez tělíčka a telicko bez hlavy.A to mali rodicia utekat do skoly?
Mozno prave preto som sa nikdy nicoho nebala,lebo od mala v mojej hlavicke bolo,ze "bubo "je len v rozpravkach.A mimochodom...za dverami za pocuvat nema.
@inka04 mna teda rodičia zo zásady nestrašili bubákmi, ale babka áno ked som mala cca 2-3 roky tak ma strážila a aj strašila, a veľmi dobre si pamatam ake to bolo nepríjemné,myslím, že to je moja najstaršia spomienka z detstva- vždy vravela že bubo je za jednymi dverami a už som mala hádam aj 15 rokov ked sa mi vždy mierne rozbúchalo srdce, ked som mala k tým dverám prísť, hoci mi už mnoho rokov bolo jasné, že za tými dverami žiaden bubák nie je... male deti by sa jednoducho nemali strašiť...
@dominika6 a teda po tychto skusenostiach som ani moje deti vobec nestrašila- čo ked sa potom napríklad budú báť osloviť policajta a radšej si nechajú robiť nejaké prikorie, ked ich už od malička policajtami strašíme (teda, noo, stale verím, že raz budu v tejto krajine normalni policajti zatiaľ je to možno aj čiastočne na mieste 😝 )
a jasne, v tom mate pravdu, nie je to nič, čo by sa nedalo s učiteľkou uplne kludnym hlasom vyjasniť 🙂
neviem co maju spolocne rozpravky a Mikulas s certom so zastrasovanim deti. Aj ked som cakala, ze to niekto spomenie. Ine je citat rozpravku kde su jezibaby a vlk a ine je strasit tym deti. Ze nechod k dveram, lebo tam je bubo. Nas babka strasila ze pride kozkar a odnesie nas a ked sme poculi ze ide to auto, tak sme sa od strachu schovavali. Akoze naco je to dobre? Ked nechces jest, ok, budes hladna. Ked si neumyjes zuby, ok, nebude ziadna maskrta, ked si neupraces hracky, zabalim ich do vreca a schovam. Ale taketo zastrasovanie bubakmi je podla mna uplne nevhodne.
@tranquillo Neviem, čo ma zastrašovanie detí spoločné s bubom.
@lorela pre teba mozno nic, pre male dieta myslim dost. Aspon nas teda uz spominany kozkar v detskom veku dokazal dost nastrasit a naozaj na to nemam prijemne spomienky.
@fra deti si samé vyseletujú čoho sa naozaj boja a čoho nie..darmo im budeme hovoriť o bubákoch,strašidlách ked oni sa potom aj tak boja reálnych vecí..
ja som mala smrtelný strach z toho ujka čo chodí autom a vyblakuje,že staré obrazy,kožky,perie kúpi..ja som vždy počula.,že on hovorí :
,,kožky,perie, deti berie,, 😀 😀..
si ma mala vidieť ako som trielila domov a schovala sa 😀
myslim ze to trocha prehanate a ked vam to vadi tak jej to povedzte.....ona musi zvladat vela deti, tak si to snazi troska ulahcit a aj tomu dietatu aby sa odputalo od matky....tak troska majte porozumenie... nie je tam predsa len vase dieta...a ak chcete aby bolo same, tak si najmite sukromnu opatrovatelku...nic v zlom teraz
@dominika6 deti sa boja aj nerealnych veci.... staci zmenit ton, zatvarit sa k tomu a boja sa bubaka, certa, tienu, klopadla, jezuriaka, moje velke deti sa bali mesacneho svitu, raptora - neviem co to je, ale bali sa toho a vselicoho absolutne nerealneho a vymysleneho, napriklad "taka"neviem co to je, ale bali sa toho....😉 Jednoducho je nepadagogicke strasit deti v jasliach.... Ja doma tiez nie som nadsena ked velke strasia maleho...ale to su pubertacky, ktore si ulahcuju strazenie, co by jeden pedagog robit nemal.
Ano, ozvat sa. Mala by ho zobrat, ukludnit ze maminka pride (ked sa napapa, vyspinka atd., podla toho kedy prenho chodis) a potom ho niecim zaujat, odputat pozornost.
Ja by som ju teda urcite poprosila, keby som prenho prisla, ze som si to nechtiac vypocula a nech mu take nehovori.