Ahojte, kedy vaše detičky začali stáť? Dcérka ma 14 mesiacov.
Stvornozkuje 1,5 mesiaca, stavia sa pri nábytku 2 týždne, chodí okolo nábytku 1 týždeň. Zatial to nevyužíva ze stále, ale vie prejsť 🙂
Kedy sa detičky začali stavať aj pri rovných povrchoch ako stena, skriňa? Malá sa stavia iba pri gauci, pri skrinke pod TV. Koľko trvalo kým chodili okolo nábytku s istotou, ze sa držali iba 1 rukou, a boli otočený do boku? V priestore sa postavili pred chôdzou ci az po?
Pýtam sa ako hlupa no dnes sme boli u dr, bola tam zastupujúca a chytila malú pod paže ze ju da do stoja, no mala nechcela byt v tej polohe na nohach a robiť kroky, ale akoby skakala nohami vpred... Povedala ze stat na nohach by uz mala a robiť pekne kroky vpred ak ju niekto drzi. No toto ja nerobím nikdy, ani pri staršej som nerobila. A pytala sa aj na to ci sa vie postaviť pri stene, skrini a zostala zaskočená ze nie. Aku mate vy skúsenost? Ďakujem
Tak všetko robí dosť neskoro. Dcérka išla podobne a bola veľmi hypotonicka a predcasna a posielali nás k fyzioterapeutke... chodila az 15 mesacna...pediatricka len chce vylúčiť,ze dcérka potrebuje pomôcť a cvičiť...
@anjelicek26 ano chodíme k neuro, aj u fyzio sme boli, cvičíme. Bola aj na rehabilitačnom pobyte kde ju doslova pocas 5 dni naucili stvornozkovat a ist na nohy... Uz je pevná, aj fyzio vravela aj neuro ze uz iba dobehne co má, ze hypotoniu uz nevidia j
neposlali vás k neurologovi? Lebo v tomto veku by už mala byť ďálej...
ja by som išla k fyzioterapeutovi. - nech sa vyjadrí aj on
ak by si potrebovala dopor. ti.
Moja takisto začala o kúsok neskôr, asi v 17 mesiacoch, ale teda veľké haló som z tohto nerobila, proste každé dieťatko je iné, a tak som to aj brala. 🙂
Stat pri nábytku začal v siedmich mesiacoch, do mesiaca chodil už sebavedomo. Ale len popri nábytku.
Sam pri stenu ci skriňu sa nepostavil nikdy a to už chodí 🤣 a sam v priestore sa postavil až po roku, chodiť začal cca dva týždne od toho ako sa postavil sam v priestore.
Ale netreba porovnávať, ty si sem už pár krát písala, ona musí spevniť bruško poriadne stvornozkovanim aby sa postavila a začala chodiť. Je super ze už nemá hypotoniu, už len počkať, ved raz chodiť začne. A tuším do 18m je ok ak dieťa nechodí, tak ešte mate čas
@deti95060810 k neurologovi chodime, v januári mala stredne tazky stupen hypotonie, a v marci o mesiac a pol uz nie... Medzitym mala na začiatku februára rehabilitačny pobyt v Axise kde jej mega pomohli za 5 dni 🙏
Každé ináč. Do 18m ma čas sa rozchodiť.
@lucia13022023 ano do 18m ma cad, aj neuro povedala ze ked uz stvornozkuje ze uz je dobre, len dnes ma prekvapila dr keď zostala zhrozená ze nestojí pri rovných povrchoch, a nieje v stoji ked ju drzala pod pazou
@bubi1121 tak väčšina okolo tých 8 mesiacov toto zvláda,tak preto.. ale vy už chodite cvičiť,to je hlavne..
Stat zacalo okolo 6m, par krokov okolo nabytku okolo 7-8 a v 9m chodilo, v style prejde par krokov, cupne si, otoci sa a ide dalej... ale teda u nas bol psychomotoricky vyvin dost popredu a male bolo drobnejsie, cize lahsie. Normalne to trva tak 4-5 mesiacov kym sa pusti do priestoru od chodenia okolo nabytku.
A mimochodom, nestresuj, mate to podchytene, cvicite atd. Mala je u opatrovatelky s kamaratkou rovnakeho veku +/- 2 tyzdne. To druhe dievcatko zacalo chodit okolo 2-2.5r. Akoze par krokov urobilo ale take akoze chodenie nic moc, ved aj preto boli rodicia celkom radi, ze ju moja mala potiahne. A maju tam aj dvojky, chlapca a dievcatko. Idu na 2 roky Chlapcek uz asi pol roka beha, dievcatko zacina teraz...
@bubi1121 náš sa staval popri nábytku od 7 a pol mesiaca a takto obchádzal nábytok s tym že sa vždy viac a viac osmeľoval asi do roka. V roku už vedel urobiť pár krokov a potom sa zrazu rozchodil a už nešiel štvornožky. V tom čase čo sa začal stavať sa naučil aj štvornožkovať aj sedieť čiže vidíš že štvornožkoval a obchádzal nábytok naozaj dlho. Teraz má rok aj tri mesiace a chodí naozaj dobre aj po vonku plus už aj tak rýchlejšie
@bubi1121 presne ked mala rok zacala do priestoru a za dva dni uz chodila hore dole sama
Ako 8 mesačná sa stavala pri nábytok a pridrziavala sa a ako 10 mesačná sa stavala v priestore, 11mesacna už chodila
@bubi1121 Netráp sa tým potrebuje viac času a čo... Ja mám za chvíľu 13 mesačného (ale predčasne narodeného tzn. 11 mesačný) štvornožkuje cca mesiac aj niečo. Hneď na to sa začal stavať a chodí do boku popri nábytku, kde tu je odvážny a na cca 2 sekundy sa pustí bez držania.
Čo píšeš o tej chôdzi my sme mu to napr museli ukázať lebo tiež len ako keby poskakoval keď sme ho držali pod pazuchami. A teraz už pekne prekladá nohy a prejde keď ho držíme.
Náš je strašne opatrný to je na ňom vidieť, možno je aj tvoja taká, len sa musí osmeliť.
my sme sa začali stavať v 8 mesiaci a do priestoru sa sám pustil až v 15 😊 nepomáhala som, nechala som ho samého.. ❤️
@bubi1121 vieš čo, k tomu postaveniu na nôžky pri držaní pod pazuchami - môj syn toto absolútne nechápe a chce si vždy pritom sadnúť, nohy má mäkké a proste nezostane stáť 🤣 pritom okolo nábytku chodí už 3 mesiace, vydrží aj stáť bez držania celkom dlho, ale keď si uvedomí, že sa nedrží, tak vždy spanikári a rýchlo sa chytí. Teraz má 11,5 mesiaca.
A teda v ôsmich mesiacoch sa naučil sedieť, štvornožkovať a vstať pri nábytku, v 8,5 m. chodil okolo nábytku a asi mesiac trvalo, kým bol taký stabilnejší a nemuseli sme mu byť stále za zadkom. Teraz vie vstať už aj pri otvorených dverách alebo pohyblivej stoličke. No na stavanie sa v priestore a samostatnú chôdzu ešte čakáme 😉
Ono je to všetko individuálne. Každé dieťa je iné. Môj syn začal chodiť pred ročnými narodeninami. Týždeň pred nimi spravil sám 2-3 kroky a o ďalší týždeň už chodil a utekal po celom byte. Dcéra začala chodiť keď mala rok a 2 týždne. Manželov kolega ma dcéru, ktorá má 2 roky a nechodí. Ale začala len teraz stat pri nabytku. Bola po vyšetreniach a je úplne v poriadku len je lenivejsia. Každé dieťa je iné.
No tak ja ti tak poviem, ze toto je ukazkova tabulkova doktorka 🙂 Kazde dieta ma predsa ten svoj vyvoj a tvoja dcerka je na tych 14 mesicavo velmi sikovna. Moja mala zacala sama bezkat ked mala 18 mesiacov.