Správne použitie - dva/dve

annm81
4. jan 2023

Ahojte,

mám doma čerstvo 6-ročné dieťa, pre ktoré je slovenčina tretí jazyk. Na Slovensku trávi pomerne veľa času (skoro štvrtinu). Veľa sme sa mu v rámci výuky jazykov venovali, takže napriek tomu, že slovenčina je až tretí jazyk, zvláda ho lepšie ako mnoho slovenských predškolákov. Správne skloňuje, časuje, má výbornú výslovnosť (vrátane R) s veľmi slabo počuteľným prízvukom (len prízvuk, hlásky vyslovuje správne), má veľmi širokú slovnú zásobu a pozná správne rody. Už dokáže čítať jednoduché slovenské texty. V čom ale robí neustále chyby je použitie dva/dve. Pritom ja ani zvyšok rodiny s ktorou komunikuje slovensky, s týmto nemáme žiadny problém. On sám používa pri skloňovaní správne koncovky podľa rodov. Chcem sa teda opýtať tých, ktorých deti nastupovali do školy s tým, že dobre zvládajú jazyk, bola toto jedna z posledných vecí, kde robili chyby? Kedy sa to naučili správne? Už sa nám známi smejú, že je vidieť, že chlapec je z východu :D

jaskolka
4. jan 2023

Len ďalej veľa čítať, tak mu to ostane "v očiach". Plus tak sa najlepšie naučí gramatiku.

lukbe
4. jan 2023

@annm81 niekto,kto je z východu, sa to nenaučí nikdy😉, ja toto síce nechápem,ale je to tak🙂. Alebo teda,ľudia teóriu ovládajú,ale stále urobia v reči chybu.

tifi2324
4. jan 2023

@lukbe toto isto nieje pravda ja som z východu a dva/dve používame celá rodina správne 😂

lukbe
4. jan 2023

@tifi2324 napísala som niekto,nie každý 😉aj ja som z východu a viem to🙂

jaskolka
4. jan 2023

@lukbe to je nezmysel, som z východu, dokonca som rusínskej národnosti a ovládam to bez chyby

lukbe
4. jan 2023

@jaskolka píšem to vyššie,keď myslím niekto,tak nemyslím každý 😉.

annm81
autor
4. jan 2023

@lukbe Som z Košíc a tu ozaj väčšina ľudí nemá takýto problém🙂. Zvládam to ja, moji rodičia aj všetci prastarí rodičia, čo sa tu narodili. Nemám pocit, že by to chytal od okolia a že by teda šlo o to, že príliš často počuje nesprávny vzor.

lukbe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lukbe
4. jan 2023

@annm81 asi som mala napísať niektorí. Nechcela som nikoho uraziť,sama som z východu,píšem z vlastnej skúsenosti,poznám dosť ľudí,ktorí to tak majú😉

annm81
autor
4. jan 2023

@jaskolka Čítame ozaj veľa a veľmi rôznorodých kníh. Už začína čítať aj sám, ale stále pokračujem v tom, že mu denne čítam aj ja. Veľa sa rozprávame, občas pozerá slovenské rozprávky. Mimo dva/dve má už len jeden jazykový nedostatok, ktorý vlastne s "dva ruky, dve poháre " znie komicky - občas skĺzne k tvrdému západniarskemu "nééé", čo má z nemčiny. Reálne si nedokážem predstaviť, akú aktivitu pridať, len ma zaujimalo, či je toto nejaká jeho špecialita, alebo častejší problém a kedy cca to začali zvládať iné deti.

viestta
4. jan 2023

@annm81 nás malý ma s tým ešte stále problém, aj keď doma používame správne číslovky, proste to musí napočúvať, načítať a treba ho opravovať a vysvetľovať prečo teraz dva a teraz dve.

slavomira236
4. jan 2023

@annm81 v škole sa nauci

annm81
autor
4. jan 2023

@slavomira236 Nebude chodiť do slovenskej školy, takže to ostáva na mne a starých rodičoch.

@viestta Takže ešte 8 ročný s tým má problém? Vďaka , také nejaké osobné skúsenosti som chcela počuť.

viestta
4. jan 2023

@annm81 áno, ale čím ďalej tým menej "sa netrafi"

mimi3008
4. jan 2023

@lukbe som z vychodu a v zivote som dva/dve nepouzila nespravne

tifi2324
4. jan 2023

@lukbe ked som reagovala druha veta tam nebola .......