Čaute všetci mam taku otázku lebo už som zúfalá a velmi smutná môj syn bude mať 4r a nerozpráva povie iba par slov mama ocko daš baba podarilo sa mu povedat ocko isiel dokopy si to mozno 10 15 slov ktore nepovie často zatial nemame diagnozu žiadnu boli sme pri psychologičke ta napisala aj povedala ze je len pozadu čo mam robiť ja uz neviem nechce zopakovat ani slovko po nas
@pribinak bol tam asi dva krat zatial lebo najprv sme čakali nemali voľné a teraz ta korona zas choroba a tak dufam ze tento mesiac uz pojde
@mauduska uz mám take otázky v hlave ci vobec niekedy bude rozprávať deprimuje ma to strasne 😢
@martina0303 hľadala by som logopedicku ktorá sa mu bude intenzívnejšie venovať.
Do skolky chodí?
@martina0303 okrem toho,že nehovorí je aký? Rozumie čo mu hovoríš?
@pribinak žiaľ nechodi nezobrali ho nikde lebo sa nevie vypýtať sam na wc iba ked ja sama ho dam tak vtedy urobi potrebu sam nepovie ani neukáže ze chce....ale uz je to v riešení dufam ze uz nastúpi do špeci skolky .....logopedicka ktora sa intenzivne venuje fuuu tu u nas v Prešove neviem nájsť ta ku ktorej chodi tak ho objednava iba raz za mesiac dala nam za ulohu naučiť ho znak hotovo aj tak sa ten znak nenaučil za tak dlhu dobu
@zildo rozumie......len napriklad ked chcem zeby nieco zdvihol a dal mi to pozrie sa na tu vec a ignoruje to viem ze vie co od neho chcem aj tak to neurobi a uhyba pohladom tvary sa ze nevie
@martina0303 a venuješ sa mu dostatočne? Aký je mimo rozprávania? Ako komunikujete? Čo robíte celé dni?
@martina0303 určite logopedičku a biofeedback pre deti....
@martina0303 skus pohladat súkromnú, raz za mesiac je málo.
@martina0303
Pokiaľ je 4 ročný v tomto stave, už okolo 2 rokov sa musel správať, nazvime to, neštandardne. Doteraz ste s ním robili čo? 🤷♀️
@martina0303 ešte hrovu terapiu by som odporučila a to každý deň doma sa venovať 30 minút....vyhladat si na internete osobu ,ktorá sa tomu venuje psychológ alebo terapeut,neurológ
@martina0303 hľadala by som logo aj mimo Prešov, súkromnú nenájdeš?
Ako komunikuje s deťmi napr na ihrisku?
@tosomja myslim si ze sa mu venujem on velmi nechce spolupracovať spievam mu pustam mu fiha tralala tancujeme podla nej snazim sa znim malovat obrazky ma plastelinu knihy zvukove hracky rad hra na klavesoch na gitare zo vsetkeho najviac ma najradsej masu a medveda na tu rozpravku nemam nervy uz ta masa tam len vrieska a on ju napodobnuje
@pribinak deti ma velmi rad nahanaju sa večsinou v lete ked chlapci hraju futbal ide knim zakope si do lopty byvame na dedine kazdy kazdeho pozna tak je vitany vsade
@yoxinka chodi do CVI
@martina0303 keď chodí do cvi tak super.
@martina0303 keď ide k deťom používa zvuky na komunikáciu alebo používa gestá?
@martina0303
Super a v CVI vám povedali čo? Lebo oni vedia lepšie ako random ženy na modromkoňovi 🤷♀️
@pribinak gesta
@martina0303 super. Čiže má záujem o komunikáciu.
Ako to vidia v CVI?
@martina0303 aj velmi sa tesi smeje sa kolo kolo mlynske vie znimi urobiť
@martina0303 skús ho hlavne pretlačiť do tej škôlky, veľa detí začalo rozprávať až tam, je to hnusné, že to vo Vašej škôlke ani neskúsili, dieťa sa chová bez rodičov inak...možno by sa aj na to wc vypýtal, ukázal nejako.
Mne teraz kamoška čo sa navštevujeme takmer každý víkend učí syna v škôlke a keď videla aký je doma zlý, ako sa rozčuľuje keď nie je po jeho len sa smeje, že v škôlke si toto vôbec nedovolí a je tam ako med.
@pribinak nevedia sa vyjadrit ma crty autizmu ale aj sa im nevidi na autizmus ja uz neviem hovoria ze je vo vyvine pozadu len typuju skusime ist na diagnostiku
Určite treba hľadať iného logopéda aj mimo bydliska, my chodíme s dcérkou do centra do iného mesta a momentálne nám dáva logopedička, ktorá je zároveň aj špeciálny pedagóg termíny každé 3 týždne + sa nám ju podarilo umiestiť do škôlky, kde majú triedy pre deti s poruchami reči - tam tiež dochádza, a malú to veľmi posunulo dopredu, tiež doma odmieta spolupracovať. Dcérka mala zo začiatku črty autizmu, potom to prešlo do PAS - porucha autistického spektra okolo jej 2 a pol roka - nastal akoby taký zlom a veľký skok v jej vývine a postupne sa to zlepšovalo. Momentálne má diagnózu porucha reči a porozumenia, porucha aktivity a činnosti.
Možno aj dobrého klinického psychológa by to chcelo, my sme s malou boli aj na ušnom či počuje vôbec, tak nereagovala na reč, aj u neurológa sme boli a začali sme u klinickej logopedičky a potom sme našli to centrum a tam je to všetko po kope, čo malá potrebuje.
A keby ste skúsili ešte CPPPaP? Iný uhol pohľadu
Ja by som možno zvážila aj vyšetrenie sluchu. Ak ste teda neboli ešte
@alienkami ja neviem co to je co ste napisala
Môj syn má poruchu autistického spektra, má aspergera. Jemu to oficiálne zistili keď mal 12 rokov. Ale keď spätne pozerám, mal podobné prejavy ako tvoj syn. Rozprávať začal až po troch rokoch, ale postupne po pár slovičkach. Odplienkovaný bol až okolo tretieho roka. Do škôlky išiel ako štvorročný. Vždy bol svojský. Rád sa hral s deťmi, no sám za nimi nešiel. Mal problém s nadviazanie kamaratstiev. Proste jeho museli deti ťahať, ale s hraním už nemal problem. Autisti zvyknú mať radi určité veci a nevadí im mať ich stále dookola. Určite by som zašla do špeciálneho pedagogického centra. Urobili by mu diagnostiku. Viem že centrum je aj v Prešove, ale keď sme tam volali, tak mali toho veľa. Nakoniec sme boli u nás v súkromnom v SĽ. Veľmi milá psychologička a pedagogička. Keby nás diagnostikovali už v školkarskom veku, ušetrilo by nám to kopu nepríjemnosti.
@martina0303 logopedicke nechodite?