Skoro štvorročná dcérka má na noc plienku

anjelik534
22. jan 2015

Ahojte mamičky. Tu na modrom koníkovi čítam vaše rady aj diskusie nikdy som však nemala odvahu opýtať sa na niečo. Po pár problémových týždňoch mám troška už obavy a potrebujem radu od niekoho nestranného. Mám dcérku ktorá bude mať v máji 4 ročky, už chodí do škôlky je šikovná a múdra. Avšak máme tu pár problémov.
1. problém je - v noci máme ešte plienku lebo sa furt pocikáva. Aj keď sme to už bez nej skúšali asi mesiac možno dva neuspeli sme ráno sme vždy prezliekali periny ako mám dosiahnuť aby nemala plienku. na to nadväzuje druhý problém
2. problém - stále večer pije granko s fľaše a niekedy sú to aj tri fľaše aj keď zje predtým sýtu večeru. Keď jej poviem že jej ho nedám strašne začne plakať.
3. problém - ten je asi najpodstatnejší 2,1.2015 sme sa presťahovali do bytu. syn s dcérkou majú vlastnú izbu. syn spí celú noc v izbe bez toho aby sa zobudil. dcérka ma strašný problém so zaspávaním musím ju držať za ruku aj dve hodiny kým zaspí nesmiem ju pustiť lebo sa rozplače. Ako náhle zaspím a odídem do pol hodinky je v našej spálni ktorá je hneď vedľa idem tam teda znovu ku nej ľahnuť a toto sa opakuje aj 6krát za noc a ráno ledva stáva. Ako náhle ma necíti je hore má zasvietené svetieleko aby sa nebála ale nič nepomáha. Aj keď sme spávali všetci v jednej izbe cez noc si prešla zo svojej postele do našej.
Babenky - žienky-mamičky pomôžte poraďte káždá odpoveď ma poteší 😀 ďakujem

kovacova12345
22. jan 2015

Obavam sa, ze toto uz sama nefixnes a ze to bude len horsie a horsie, nakolko ona uz presne vie, ako ist na teba, ked chces nieco, co sa jej nepaci, zmenit a vie tebou krasne manipulovat - jednoducho sa rozplace. Odporucam cim skor skocit ku psychologovi, ten ti poradi, ako na to, len ta to bude stat vela pevnej vole a trpezlivosti a odolavat slzam a zurivemu placu...
Inak..ked stiahne tri flase granka, kt. je plne cukru, pred spanim, absolutne sa necudujem, ze nemoze a nechce sa jej spat, ved jej energeticka hladina vyleti do vysin, ja by som tolko sladkeho nedala detom ani cez den...

januliku
22. jan 2015

@anjelik534 Prvé dva problémy vyriešiš len tak, že zrušíš fľašu nadobro. Povedz dcére, že sa rozbila, stratila, že ste ju dali malému bábätku, ktoré nevie piť z pohárika a bolo veľmi hladné ..... alebo vymysli niečo, čo na dcérku zaberie. Ponúkni jej to granko v pohári, určite ho toľko nevypije.
S tretím problémom ti neporadím, lebo máme niečo podobné. Zaspávanie síce bez problémov, ale v noci, keď sa dcéra zobudí, tiež ma volá a musím si k nej ľahnúť.

akireakire
22. jan 2015

Zahod flasu. Vysvetli jej že ona je už velkacka, ze len babatka piju z flase. Pár dni bude plakat, no prejde ju to určite. Odvykne si. A budeš mať po probléme s cikaním v noci, bude kľudnejšie spať i zaspávať.

loliki
22. jan 2015

@anjelik534 nocne pocikavanie deti je bezne, u doktorky- nefrologa sa to riesi od 5 rokov. Odporuca sa upravit pitny rezim, viac pit dopoludnia, vecer o 6-7 ukoncit pitie aj jedenie, vecer podla potreby cikat a v noci budit.
Strach je druhy problem - skus caje pre deti na ukludnenie, na dobry spanok, ale to tiez uz treba pit poobede nestaci vecer pred spanim.

ichbinich
22. jan 2015

@anjelik534
Problem c. 1: neries, lebo to sa neda urychlit ani nausit. Davaj jej plienku, mas menej roboty ako prat 😉 Do 6 rokov je to normalne, potom to treba zacat riesit.
Problem c.2: O tom Granku sa s nou porozpravaj cez den, v klude, ze si moze dat, ale iba jednu flasku. Alebo jej kup mansiu flasku a potom moze vypit aj dve 😉 😀
Problem c. 3: Ja mam podobneho syna. Pri zaspavani musi s nim niekto fyzicky byt, bud ja alebo manzel. Nastastie zaspi do pol hodiny, vynimocne mu to trva dlhsie, ale boli casy, ked to trvalo hodinu aj viac. Takze viem, o com pises, je to o nervy. Ale uz sa to zlepsilo. Spi este dcera cez den? Ak ano, nechaj ju spat iba napriklad hodinu, nie dlhsie. Ja som este v jasliach musele poprosit opatrovetelky, aby syna zobudili maximalne po hodine a pol, lebo som potom vecer mala v cudu sedenim pri nom hodinu, kym zaspi. A to nezavisle od toho, ako bolo skoro/neskoro a ci este behal po vonku alebo nie. Potom sa to zlepsilo, ked ho nenechali spat dlho. Teraz uz zaspi v skolke iba vynimocne, a celkovo je to lespie.
Napadlo ma, ci s tym tazkym zaspavanim nesuvisi aj to mnoztvo mlieka/granka, ktore vypije. Ze ju to naozaj tlaci v brusku. Skus tym argumentovat, ze preto iba jednu flasku, aby sa jej lepsie spalo a nebola taka unavena. S tym placom uz sa podla mna naucila, ze dosiahne svoje, takze vie, ze staci zacat revat a bude dalsie Granko. Jasne, ze deti by jedli a pili iba sladke, ale ty si rodic, ty rozhodujes, co a kedy budu tvoje deti jest a pit. Ano, mozes si dat granko, ale iba jedno. A za tym si stat, aj za cenu placu. Ked zase povolis, bude revat potom kvoli inemu a stale vlastne "vyhravat". Ja tiez dovolim aj mlsat, aj pozerat rozpravky. Ale potom poviem koniec, odplozim, vypnem, nech sa mi aj hadzu o zem. Ignorujem ich. A potom pochopia, ze nemaju sancu. Ale nejlepsie je sa popredu dohodnut. Ano, video bude, ale iba 3 (10-minutove). Ano, Lentilky mozte, ale kazdy iba 5 kuskov. Ano, kolacik bude, ked zjete zeleninu.
S tym spanim este a chodenim k vam: mozno by pomohlo ako docasne riesenie, aby si si dala matrac do detskej izby a bola pri nej. Ze nemusis vedla nej sediet, ale ked zaspis aj ty, no tak zaspis. Ale ked budes chciet odist, tak odides. A vysvetli jej, ze mas (napriklad) otvorene dvere, ze spis hned vedla, ze ju pocujes, ked ta potrebuje,... V 4 rokoch chape toho dost. Pri prestahovani do jeho izby sa k nam syn tiez vracal, ale potom coraz menej az sa to vlastne vytratilo. Dovolili sme mu, ale upozornili sme ho, ze v jeho super velkej posteli sa mu spi najlepsie, lebo ju ma celu pre seba. Ale sme mu povedali, ze ho mozno bude budit dcera, ze v jeho posteli ma klud 😉 Mam stale babyvysielacku, on to vie, ze ja ho pocujem a pridem k nemu podla potreby.
Iank, syn zacal pravidelne prespavat celu noc, az ked mal takmer 4 roky. Dovtedy sa budil pravidelne minimalne raz za noc a musela som k nemu ist, podrzat mu ruku a pockat, kym zaspi. Toto sa vytratili a vyriesilo same. Teraz, ked sa zobudi, tak staci k nemu prist, pohladkat, zakryt, povedat este raz dobru noc a hotovo. Zaspi potom zase sam. Aj ked ide v noci napriklad na zachod, potom uz nemusim pri nom cakat. Ale na to musel dozriet, ked mal 3-4 roky, zakazdym som tam musela byt a cakat a drzat ho za ruku.
Ale v kazdom pripade kvoli tomu spaniu netlacit, v klude, v klude sa pozorpavam, vyvsetlit, ze aj TY sa musis vyspat a oddychnut si. Alebo jej navhrni, ze si vyberie nejakeho noveho plysaka, ktoreho bude mat na spanie, ze sa moze tulit s nim, ked ty uz od nej po zaspani odides. Moj syn to takto mal a niekedy ma. Ze vedel, ze ja odidem, ked on zaspi, ale ze on si moze drzat svoho tigra, a vedel aj, ze ja pridem, ked bude treba.
Vsetko dobre!

andromeda_ja
22. jan 2015

@anjelik534 K problemu cislo 1: Deticky do styroch rokov sa zvyknu v noci pocikavat. Este ma na to chvilu narok, hlavne, ked Ste mali taku velku zmenu akou je stahovanie.

Problem cislo 2: tri flase granka su naozaj vela a su urcite jednym z dovodov problemu cislo jedna. Musite zacat striktne davat najviac jednu flasu granka vecer a vydrzat par dni aj cez krik. Po dvoch dnoch by to malo byt lepsie a po dvoch tyzdnoch to uz bude samozrejmost. Musite vsak trvat na tomto pravidle.

Problem cislo 3: Urcite suvisi so stahovanim. Doprajte jej cas, kym si zvykne. Take tri mesiace od velkej zmeny byvaju kriticke, potom sa to zlepsi. Zacnite s nejakym ritualom ako napriklad precitanie rozpravocky a odist. Kazdy den jej opakujte, ze kazdy spinka v svojej postielke, ze ste hned vedla a ked zavola pridete. Vecerne ritualy pomozu dietatku naucit sa ako a kedy sa ide spat. Po rozpravke spinkam. Alebo po uspavanke ci modlitbicke. Musi to byt vsak kazdy vecer rovnake.

Dufam, ze aspon niektory problem sa vam podari coskoro vyriesit.

hradnapani
22. jan 2015

@anjelik534 toho granka pred spanim je strasne vela, to zredukujte pomaly a odstrante- ja som za postupne vysadzovanie, nie naraz. A nechci vyriesit vsetko naraz - aj granko, aj plienky, aj spanie (predsa len to stahovanie je pre nu velka zmena). Zacala by som tym grankom, potom mensou ucastou pri zaspavani a mozno sa poriesia aj tie plienky same.

adeala
22. jan 2015

@anjelik534 problém č. 1 ešte nie je problém a tak rok ešte ani nebude 😉 vynechaním tekutín večer zmizne iba ten fakt, že nebude mať čo cikať, ale ovládať to nebude vedieť rovnako ako predtým.

problém č. 2 a problém č. 3 sú podľa mňa absolútne prepojené. Poznáš to - jesť dve hodiny pred spaním, aby si nešla spať s plným žalúdkom, pretože sa ti bude zle zaspávať. Tobož, ak vypije 3 fľaše plné cukru. Určite už si zažila, že si bola bez energie a dala si si kvoli tomu čokoládu - no a toto v oveľa vačšom merítku papá tvoja dcérka pred spaním 😉 jasné, že jej to potom nejde.

anjelik534
autor
22. jan 2015

Baby naozaj vám ďakujem za rady trošku som sa ukľudnila že nie som sama s niektorými vecami a že moja dcérka nieje jediná. musím to nejako skúsiť aj keď otvorené dvere má rozprávky večer tiež nachvíľku možno to naozaj všetko suvísi jedno s druhým budem musieť asi byť ráznejšia v tom granku možo sa niečo napraví. A u nás v škôlke nechajú dieťa spať kym nepríde rodič čo je niekedy aj do tretej a potom je ťažké ju dať spať o 8 že???ešte raz vám ďakujem a teraz to už je asi len a len na mne ste zlaté všetky

jasminet
22. jan 2015

1. mali sme to iste, nech som ju budila, davala v noci cikat, aj ked som obmedzila tekutiny pred spanim, aj ked sa sla 2x pred spanim vycikat, vzdy vzdy vzdy bola pocikana rano a ani tuk, ze by jej to vadilo, proste sa v mokrom postanom vyspala do ruzova. nefrologicka z toho na nervy, urolog povedal, ze do 6r. je to normalne. tesne pred 4 narodeninami sama zo dna na den zacala v noci budit na to, ze jej treba cikat a odvtedy bez nehod 😀 😎

2. neskutocne mnozstvo akejkolvek tekutiny na noc, blby zlozvyk. obmedzit, nedat, aj ked place, bez milosti a uz vobec nie do flase 😉

3. obe deti zaspvaju u nas v spalni, prenesiem, v noci ak sa zobudia, pridu za nami, tak sme 4 v posteli 😀 ako deti sme to robili tiez rodicom, v 15. rokoch uz budem rada ked budu doma, nie to u seba v posteli 😉 neries, nechaj si ju u seba, potrebuje mat nejaku istotu asi - nemenili ste aj skolku?

ichbinich
22. jan 2015

@anjelik534
Ak deti nechaju spat tak dlho, tak ich fakt popros, aby ti dcerku budili. Ono je to pre nich jednoduchsie, ked im deti spia, to je jasne, ale vysvetli im situaiu, ze TY potom kazdy vecer pri nej musi tak dlho byt...
A ano, musis byt raznejsia co sa tyka toho granka. Je to napoj na ranajky, lebo doda energiu 😉
Zmena spanku je vzdy najzdlhavejsia, to sa neda riesit za dve noci. Zvlast, ked je to este spojene so stahovanim. Ale asi sa 1. redukovanim az vynechanim Granka a 2. redukovanim denneho spanku vyriesi aj toto vlastne "samo".
Inak ako som uz pisala, porozpravat sa s nou, akceptovat to, ze ta fyzicky potrebuje (viem, o com pisem, ked som sa tomu branila a nechcela, bola to katastrofa. Odekdy to akceptujem, ze ma proste potrebuje, je to lepsie). Skusit plysaka alebo nieco podobne, nech si vyberie sama: plysak, vonavy olej nakvapkat (levandulu a pod.), jemnu lampu (prilis vela svetla tiez narusa hladinu hormonov na spanie, aj ked sa nam zda, ze "iba" mala lampicka). Radsej taku minilampicku do zastrcky, tie su natolko slabe, ze spanok neovplyvnuju.

libka1
22. jan 2015

@anjelik534 tvoj 3 problem mam aj ja so svojou dcerou a to ma coskoro 7 rokov. ja len dufam ze z toho coskoro vyrastie. ona tvrdi ze ked sa v noci zobudi tak sa boji az tak ze nevie zaspat, tak som si povedala ze to este nejak vydrzime par dni/tyzdnov/mesiacov a hadam raz z toho vyrastie 😖

alaguema
22. jan 2015

@anjelik534 myslím, že všetky tri problémy majú spoločného menovateľa - strach, neistota, obavy. To Granko je síce zlozvyk (za ktorý si zodpovedná ty), ale fakt, že ho chce z fľaše vypovedá o tom istom. Tá kopa cukru môže spôsobiť problémy so zaspávaním, ale nie to, že ťa celú noc vyhľadáva. To je obavami, alebo strachom. Nemôže spať s vami? Naša 4 ročná babula príde k nám tak každú druhú noc a necháme ju pri nás. Zrejme sa v novom bývaní ešte úplne neadaptovala a keď ťa hľadá, tak asi preto, že ťa potrebuje.

anjelik534
autor
22. jan 2015

@jasminet - NIe nie škôlka jej ostala my sme v tej istej dedine len sme sa odťahovali od svokrovcov do bytu nech sme sami.

anjelik534
autor
22. jan 2015

@libka1 tak tomu sa vraví trpezlivosť

anjelik534
autor
22. jan 2015

@alaguema môže spať s nami len som ju už chcela pomaličky učiť samostatnosti má krásnu izbu má v nej všetko o čom niektoré deti len snívaju. len som chcela aby mala niečo pre seba. Lenže neviem či je to len o novom prostredí. Ako som hore už písala aj keď sme spali pri svokrovcoch všetci v jednej izbe ona prišla zo svojej postele do našej. Strach neviem s čoho???vravím má tu mini lapičku zasvietenu dvere máme aj ona aj my na spálni otvorené je pri nej malý braček ktorý bude mať dva roky v máji a plyšák to som ešte popravde neskúšala

libka1
22. jan 2015

@anjelik534 ani nie, skor bezradnost, skusali sme uz vsetko a nic sa neosvedcilo, tak sme si povedali ze kazdy z toho raz vyrastol, prinajhorsom pojde rovno z mojej postele do frajerovej a tu v detskej vynecha 😀 😀 😀 samozrejme zmierena s tym nie som 😒 tiez som z toho dobre na nervy niekedy, hlavne teraz ked mame babatko...

anjelik534
autor
22. jan 2015

@libka1 to je to keby sme boli sami je to ľahšie nech plače celú noc ale kôli malému musím prístupiť na jej pravidlá. Ale teoreticky máte pravdu s našej postele rovno do frajerovej 😀 😀 😀 😀 😀 😀 asi budeme lepšie spať keď bude pri nás alebo skúsiť ešte tie ostatné veci ako plyšák menej granka atď a ak to už nezabere budeme musieť len počkať kým sa sama naučí 😀

nyusika
22. jan 2015

nechces zrusit take velke mnoztvo granka pred spanim ? ved to je tolko cukru, ze ja sa ani necudujem, ze je taka cerstva v noci. plus je to aj velke mnoztvo tekutin, aj to moze byt jeden z dovodov pocikavania sa.

ja by som ju nechala spat s vami. ad jedna bude kludna a poriadne sa vyspi, ad dva - do maturity predsa nebude spat s vami. a aj vy mate pravo sa vyspat.

zuzimia
22. jan 2015

@anjelik534
Nocne pocikavanie neries, este ma cas. Ja som to absolvovala so starsou, nechala som to tak a ked mala 5, preslo to same bez problemov.
Granko pred spanim je problem v takom mnozstve. Skus ju ukecat na menej (max. 1 flasu) a podla moznosti namiesto sladkeho granka radsej ciste mlieko. A pripadne si tento ritual skuskte posunut na skorsiu hodinu, ak by sa ti podarilo. Vymysli nejaky extra argument, vsak malu poznas najlepsie.
Ak ani plysak nezaberie (to je inak dobry napad, tiez musis vymysliet nieco, na co skoci, ze preco je ten plysak taky zazracny), tak ju nechaj spat s vami. Urcite sa vsetci vyspite lepsie. Predsa je to pre nu zmena aj so stahovanim, daj jej cas.