MOJ SYN SAMKO bude mat v januari 3 roky a nechce rozpravat vravi len mama,oco,kaka,auto,,baba,bzz,ticho,boli ma,ni,kuli,toto,au,mnam a podobne,,,Porad te či ist už k logopedičke ale ked on sa boji doktorov.Inač rozu0mie všetkemu čo od neho chcem .Na ine veci je šikovny.Ked mal jeden rok tak sa postil trocha rozpravat ale potom sme začali chodit po doktorocha absolvoval operaciee dve.a dako prestal.Ma aj panicky strach s tych doktorov.tak neviem ale hadam ked pojde do školky sa rozvravi.Inač všetko musi byt po jeho a ked niečo nie tak mava zachvaty revu.Nechce ani len po mne opakovat.Tak už chcem aby rozpraval potom už bude dobre.Poradte mi .Dakujem vam.
Ahoj....my to máme doma tiež,teraz má 4 roky-začal rozprávat lepšie,opakovat slovíčka po nás. Čo bolo minuly rok 0 bodov. Uvidíš bude to dobre. Určite školka pomože,čo Ti možem odporučit,čo sme my absolvovali psychologa-detského,pravidelny logoped. Logopeda treba hladat ,my sme tiež vymenili..teraz chodíme do súkromného centra-platíme si ale určite sa to nám vráti. Tak držím palce.
mam dva a pol rocneho syna a tiez vela nepovie, prekonali sme tri operacie, teraz zacina rozpravat ked ho nutim nieco aby povedal alebo zopakoval nechce a je nervozni vobec si z toho nic nerobim, chlapci su lenivejsi aj ja si myslim ked zacnu chodit do skolky alebo do kolektivu skus materske centra a uvidi deticky ako komunukuju bude sa snazit aj on
@dendulik ..ahoj, ja mám tiež syna - teraz má 2r. aj 7.mesiacov...pred 2 mesiacmi mi tiež vôbec nerozprával a bola som už z toho dosť nervózna... chápem ťa, ale chcem ti aj napísať, že už sa KONEČNE rozrečnil a rozpráva, aj čo nemá 😀... a to celé vety ...ono to príde samo a aj keby ešte teraz nie, tak určite v škôlke - ja som povolaním učiteľka v škôlke, tak ti viem povedať, že tam určite začne rečniť a určite sa aj naučí , čo nemá 😀 😀 😀... deti sa navzájom ťahajú a komunikujú medzi sebou,...ale ja si osobne myslím, že ti začne skôr, ako pôjde do škôlky,... no celkovo chlapi sú pomalší (to už od malička) 😀 - mám možnosť to porovnať, lebo prvé mám dcerku a s ňou som nemala žiadne problémy, 😀 ... vidím, že sú dievky a chlapci rozdielny už od malička... 😀(no celkovo mi Lukáško všetko robí pomalšie, ako Denka ) 🙂
podla mna sa este rozhovori krasne, logopeda si nechaj az ked ani po nastupe do skolky nezacne. Hlavne ked ma ten strach
@visage1974
@mpg ahoj ja mam v rodine psychologičku.tak viem čo a ako.to asi nepoznaš čo je autizmus.to by sa musel uplne inak chovat.to si ma trocha urazila
@aj moj 2 syn zacal raspravat len pred par mesacami 🙂, ma 4 a pol roka! Ale stale mu to ide velmy tazko :/ Boli sme u psichologa a nevrologa a povedali ze maly je uplne zdravy , len potrebuje na to viac casu nez iny deticki!
Ahoj! Aj nas maly ma v januari 3...a to, co pisem, nepisem len ako mama, ale aj ako ucitelka zo skolky...
1. chlapci su origos kategoria...maju svoj cas a maju ho na vsetko neskutocne vela...je len velmi malo vynimiek medzi chlapcami, ktori hovoria skor ako okolo 2,5 - 3 roku.
2. urcite by som neriesila to, co je v komentari @mpg , ze moze ist aj o autizmus. Ten ma aj ine priznaky, ktore by si uz videla...viac mrkni na http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/... je tam tak v kocke vsetko zakladne.
3. do 3ho roku veku ma tvoj maly cas. To by ti povedala kazda logopedicka a aj detsky psychos. Dost pomoze takymto detom kolektiv deti. Nas drobec je od septembra v skolke a uz trochu "pustil". Ak tvoj drobec este nechodi do skolky a ani nepojde po novom roku, skus detske kutiky...alebo kamaratky s detmi v priblizne rovnakom veku. Ak nezacne ani po januari pustat aspon trochu, potom by som mozno skusila logopedicku.
Ale nie je to nic strasne...citaj s nim, hovor s nim, opakujte si co vidite, pocujete, kde idete....a do zblbnutia. Dost to tym drobcom pomaha...drzim palce...a hlavne klud.
@dendulik ak nemá nejaké iné problémy, čo predpokladám nemá, tak to nechaj na neho 🙂 ....mám dvoch chlapcov a približne v tom veku aj neter, tá rozprávala a džavotala už veľmi skoro a môj syn nič....v troch rokoch, akoby odrazu začal úplne sám krásne čisto rozprávať, dnes má 11 a reční stále až nám to lezie na nervy 🙂 ....a možno bude tvoj syn uzavretejší, introvert, umelec, kto vie
@dendulik mam sice mladsie dieta, ale minule som sa pytala lekarky na rozpravanie a ukludnila ma,ze specialne niektori chlapcia sa rozrecnia az po tretich narodeninach a podstatne je to, ci rozumie (!). Takze tvoj syn bude zrejme uplne v poriadku, len sa na nom asi podpisali tie stresy z lekarov a tak. Urcite sa za chvilu rozrecni 😉
@dendulik s 3 r. uz musis sit k logopedovi(ak ma takto slabu slovnu zasobu), terapia je formou hry a dieta vobec nevnima, ze je u lekara, ani nenosia biele plaste 😉 v 3 rokoch vrcholi detsky vzdor, tie zachvaty su kvoli tomu, OVR mate iste, ale iba kvalitny diagnostik moze zhodnotit, ci nahodou nejde o vyvojovu dysfaziu, ak vam dobre rozumie, tak expresivneho typu ... napis mi IP, ak mas zaujem, napisala by som ti zakladne otazky na 3 r.,na ktore by mal vediet tvoj syn odpovedat, aj ked nerozprava ... ukaze na obrazku atd .. 😉
Mám 4-ročného syna začal rozprávať až v škôlke aj to len trocha. Treba hľadať logopedicku ktorá učí formou hry. My sme mali prvú formou opakuj, povedz... nič ani slovo z neho nedostala. Sme ju vymenili. Táto ani raz nepovedala povedz zopakuj len sa začne hrať a malý sa sám pridá a sám opakuje po nej. A mňa pouci ako sa mu venovať. Máme malú slovnú zásobu a na všeličo ona prišla nakoľko si pozrela aj nahrávku z bežného dňa. Tak uvidíme ako to pomôže lebo malo kto mu rozumie. Teraz pôjde aj môj 2-ročný syn lebo ten ani mama nepovie :-/ tak to nechcem zanedbať. Už má nebaví počúvať rodinu že starši nebude vedieť rozprávať ani do školy.
A teraz po novom každá dobrá logopedicka povie čím skôr tým lepšie aj ked obvodný majú na všetko čas. A hlavne netreba deťom povedať že idete k doktorovi ja hovorím že sa ideme k lete hrať a vždy má iné hry a skladačky na učenie.
@dendulik moj maly ma 2roky a 5 mesiacov.Rozumie vsetkemu-no tiez nerozprava 😔 ☹ Svagrina ma rovnako staru dcerku-no ked sa stretneme-je to velmi vidiet,kedze jej mala rozprava vsetko-spieva...atd.Moj maly len zopar slov...hoci rozumiet rozumie uplne vsetkemu.
V lete,ked mal 2 roky som s nim bola u logopedicky-nedalo mi to 😅 Chodila som k nej aj so starsim synom-tak uz som vedela co nas asi tak caka..
Dostali sme jazykove cvicenia-no vraj radsej prísť skoro ako neskoro 😉 Notiez sa vyjadrila,ze u chlapcov a celkovo deti do 3 rokoch sa to tazko posudzuje...Mojej svagrinej maly,ked mal 3 roky a nastupil do skolky-vtedy zacal rozpravat..
No chapem ta,ze mas strach..mam ho aj ja.A zvlast,ked sa ma okolie vypytuje-on este nerozprava??? 😠 😠 😠 😠 😔
@dendulik
@abbie ja neviem, mne to vobec nepride zbytocne plasenie, ani nikto nevravi,ze syn od dendulik je urcite autista, okrem toho autizmus diagnostikovat je dost zlozite a dokaze to len malo psychologov na slovensku, takze aj ked mate v rodine psychologicku, urcite by som Dendulik na tvojom mieste niekam zasla na vysetrenie a k logopedovi urcite, aj my chodime a uz od 2 rokov. tvoj maly ma urcite oneskoreny vyvin reci, alebo aj naruseny vyvin reci, alebo aj nieco ine a to ty sama neposudis, ak povie len tych par slov, tak na 3-rocne dieta je to dost malo, navyse logopedicka vie posudit aj nakolko rozumie. My nechodime k doktorke, ale ideme sa pohrat s tetou - ked ideme na logopediu. Aj tie prejavy, ze vsetko musi byt tak, ako on chce a tie zachvaty revu - ved mozno niektore veci vobec nechape a preto tak reaguje. Inak poskytla si malo informacii, takze na zaklade toho, ti tu mi nepovieme, co je tvojmu synovi a ani po internete ti ho nik nediagnostikuje - urcite to chce navstevu minimalne logopeda, ak ten uzna,ze je to len OVR, tak je to ok a ak sa mu nieco nebude zdat, tak ta posle dalej. Skus si tu precitat aj diskusiu o autizme , ci maminky nestandardnych deti, urcite ti to pomoze.
@zuzana76 ved to mas pravdu, ale ja proste nemam rada, ked niekto iba na zaklade takto mala informacii zastrasi autizmom 😠 ved to je najhorsie psychologicke ochorenie ... je vela poruch porozumenia .. cize aj keby nerozumel, nemusi to byt hned to najhorsie predsa 😔
ale urcite logopeda uz treba, je najvyssi cas a i ked to logoped neodporuci, tak treba pre istotu aj psychologa, ale kvalitneho ...
@abbie syn dostal jazykové cvičenia.Mal by vedieť olízať si ústa..našpúliť pery,dotknúť sa jazykom kútikov úst z jednej aj z druhej strany...fúkať-sfúknuť niečo..vyplazovať jazyk a vťahovať ho dnu.Plieskanie jazykom-koníky.Ustami napodobniť rybku.
No moj syn nechce po mne napodobnovať nič 😕 😒 Tie koníky robí čo som si všimla-no to začal sám od seba.Našpúliť pusu vie,no olízovať ústa nevie.V lete sme to skúšali aj so zmrzlinou...nešlo mu to vôbec-robí presne to čo starší syn.Vklada si tu zmrzlinu do úst-aj lízatko...
@dendulik viem ti dať presne taký istý príklad chlapčeka ktorý je na tom ako tvoj. ale dokonale teda aspon podla toho čo si napísala. aj záchvaty revu... aj obmedzená slovná zásoba... len s tým že toto všetko sme prežívali spolu s ním a jeho rodinou pred nejakým časom. malý začal chodiť do školky a napriek tomu že sa mu venovali a ma aj staršieho súrodenca, nemal potrebu rozprávať tak ako v školke. vela detí a okolnosti ho potiahli. nehovorím že je z neho velký rečník a nechytí ho občas doslova hnev ale určite je v poriadku, len si na túto etapu vývoja musel počkať a nie je to prehupnutie z ničoho nič, chce to čas.
@dendulik neboj sa on sa rozkeca 😉 moj maly tiez vela nerozpraval, iba par slov a to mal 3 roky a 4 mesiace ked nastupil do skolky a tam sa postupne tak rozkecal, ze teraz ked ma 4 a pol roka ze sa mu ta papulka ani nezavrie 😀 mm vzdy povie a to si sa bala ze nebude rozpravat, aj ked niektore pismenka nevie pekne povedat ale z dr som sa rozpravala ze logopedicke pojdeme ked bude mat 5 rokov skor nie
@barny ak neviem pekne povedať niektoré písmenká tak by som určite kontaktovala logopedičku a nech ona zhodnotí či je treba ju navštevovať alebo nie, moja obvodná povedala že stačí prísť keď bude mať syn štyri roky, mne to aj tak nedalo tak som šla sama od seba a dobre som spravila lebo už má štyri roky aj tri mesiace a nieje to žiadna sláva 😉 máme čo doháňať kím pôjde doškoly ale verím že sa naša reč polepší. A dokonca idem aj s menším čo má teraz v decembri dva roky, lebo nechcem nič zanedbať ako pri Adamkovi. Logopedička my kázala prísť aj s ním že oni už pracujú aj s menšími deťmi že nejde ani oto aby malé deti s nimi spolupracovali ale aby ukázali a pomohli rodičom pracovať s deťmi a nejak ich prinútiť viac rozprávať. Tak uvidíme aké bude naše prvé sedenie s drobcom. 😉
Nasa dcerka sa rozrozpravala az ked nastupila do skolky, dovtedy tiez len take nejake zakladne slova, bolo ich par a tak ako pises, vsetkemu rozumela. Boli sme s nou aj u detskej psychologicky - nasa babika sa doktorov neboji, nema z nichoho strach - a ona nas upokojila ,ze sa nemame coho obavat, ze je vsetko uplne v poriadku, len jednoducho este nerozprava, co vlastne nie je nijaka zavada. A presne ako nastupila do skolky, tak sa jej jazycek zacal pomaly rozvazovat a teraz (ma 3roky a 2 mesiace) rozprava uz vsetko, nie uplne spravne a su slova, ktore jej robia problemy. Takze neboj sa, hoci viem ako sa citis, naozaj sa to v tom kolektive rozprudi. Drzim palceky 😉