Moj maly bude mať v marci 3 roky, do škôlky ide až od septembra. Je veľmi bystrý, rozumie úplne všetko, dokonca sa za jeden deň krásne odplienkoval. No s tou rečou sme na tom stále biedne. Povie "mama daj", piť, papať, poďakuje, pozdraví sa, oslovuje všetkých členov rodiny, alebo povie tam je auto, pod tuto plus asi 25 slov ktoré povie pekne zrozumiteľne, no to je všetko, dokáže rozprávať 20 minútový príbeh ale v svojej hatlanine. Inak ho všetko zaujíma, dá sa s ním precvičovať reč z knižiek z obrázkov ale napr na mačku stále povie mňau a na psíka hav hav, pritom mu môžem opakovať že to nie je hav hav ale havo. Prosím stretli ste sa s niečím podobným? Logopeda môžme riešiť až o pár mesiacov. Dakujem
@anjelicek26 ďakujem, to som zabudla poznamenať, sluch má v poriadku
V poriadku vies odkial? Mojmu pediatricka na moju ziadost vysetrovala opakovane a VZDY bolo podla nej vsetko v poriadku...usneho po poriadnom namerani usi skoro vykotilo, kedze syn mal uz 4,5 roka vtedy... Pokial mu nenameravali usi - stale pocut nemusi, rovnako moze mat selektivny problem s urcitymi tonami a poskodeny sluchovy nerv a pocuje len niektore tony inac... ja len nech sa na to nejako nespoliehas, pokial ste neboli u odbornika a vyslovene teraz v poslednej dobe... lebo stacia jedny sople a bubienky zapadnu a je to nevyhojene a cele mesiace problem... myslim v dobrom, opytala by som sa na toto este raz.
neboj v škôlke sa rozrozpráva...teraz jediné čo pre neho môžeš urobiť, používať a aj od neho žiadať jednoslabičné slová, čau, daj, poď, chcem, piť, jesť.....a čo najviac ho brať medzi deti..hold nemá potrebu dorozumieť sa, teraz vie že čo chce dostane lebo mu rozumiete.....deti keď nebudú rozumieť, musí sa snažiť , inak nebudú rozumieť čo chce......
Moj v 3 rokoch nerozpraval skoro vobec. Mal tak 20 slov. Rozpravat zacal aj v 3,5 roku a to tiez velmi jednoducho. Teraz ma 4,5 a usta s amu nezavru
Syn sa rozkecal až v škôlke. Aj tam spočiatku "prekladala" jeho rovesnicka sesternica učiteľkam. Mali svoju reč a hotovo. Nič sa neboj. Ak má ušné vyšetrenie v poriadku, spraví sa to.
@anjelicek26 Nehnevaj sa, ale v kazdej jednej teme o reci ktoru som citala pises vzdy o tom, ze dieta nepocuje, lebo aj tvoj syn nepocul...Tu rovno pises, ze jej dieta otcita z pier 🤦♀️. Uz sa ukludni, a nepis kazdej zene, ktorej dieta este nerozprava, ze nepocuje. Pritom dovodov moze byt milion.
@maciatkoe Tak samozrejme moze, ale kedze sa chysta k logopedovi az o par mesiacov (!) tak by to bolo jednoduche rychle vysetrenie a ma to zoskrtnute... ako dieta rastie, tak sa sluchovody rozsiruju a je mozne, ze detom sa ten tlak uvolni "prirodzene" vo veku 4+ rokov...nie vsetkym, ale vela... potom len pocuvame, ze rozrozpraval sa neskor... ale co tie mesiace-roky frustracie, ze sa nedohovori... tieto deti mavaju aj v skolke velmi tazky start a problem najst si kamaratov. Vyfiltrovat v tej nie-cistej detskej reci celu komunikaciu okolo seba je totiz problem. Neviem, co ti vadi no... problem casto su prave tie usi, mamicka sa zariadi podla seba...
@anjelicek26 Vadi mi, ze ty to rovno oznamujes tym zenam, ze ich dieta nepocuje. Uplna drzost pisat cudzej zene, ze tvoje dieta nepocuje ono odcita z pier 🤦♀️🤦♀️. Tak to rovno napis, ako jednu z moznosti, ze je aj moznost ze nepocuje. Keby to citam od teba prvy krat. Ale proste v kazdej tejto teme dookola pises zene, ze nerozprava ti lebo nepocuje, lebo aj tvoj syn nepocul.
@maciatkoe kedze mi usny povedal, ze je to hlavna pricina neskoreho rozvoja reci... nie jedina, ale hlavna... preto to pisem... Rodicia to podcenuju, kedze dieta reaguje na zvuky a ma tu "svoju" rec... isteze moze mat skratene uzdicky, oneskoreny vyvoj reci a vselico mozne, ale TOTO sa da vysetrit najjednoduchsie. Hadat sa nejdem vazne 🙄
@anjelicek26 tak usny ti mohol povedat, mne zas logopedicka povedala, ze ma ambulanciu plnu 3 rocnych chlapcov, ktori sa rozkecali ako 3,5 rocny presne ako moj syn. A ze hlavnou pricinou je vo vacsine pripadov proste oneskoreny vyvin reci 🤷♀️
Napíšem z vlastnej skúsenosti. Syn mal svoju hatlaninu tiež, zacal rozprávať plynule ako 3 apol ročny. Diagnóza pri týchto deťoch byva ako Oneskorený vývin reči. Skús pogooglit. A áno, býva aj porucha sluchu, čo u vás môže, ale aj nemusí byť. Čakala ma logopedia, neskôr neurológ. Dnes má 13 a je to zdravé dieťa, v puberte a hubu zavre len keď spi
Tak smer usny - rozumie ti, lebo odcita z pier a primarne pocuje "zvuky", len to pocuje po svojom...on sa naucil to pochopit aj v skreslenom rezime, lebo to inak nepozna... moj mal polypy v usiach, vodu za bubienkom, jedno ucho dokonca zarastene... rozpraval absolutne cisto - sice az v 3-3,5 roku ale cisto, rozumel, komunikativne dieta, na zavolanie sa samozrejme otocil... pritom jedno ucho 0 a druhe len 40%... Lekar nam vravel, ze prave dlho trvajuca hatlanina je znakom tohoto problemu a logoped je ti na dve veci, dieta najprv musi poriadne a 100% pocut... takze smer ORL... mojmu zmensili mandle, polypy, rurky do usi...