Ahojte, mam 17 mesacne dieta a žijeme v nemecku. Doma sa rozprávame len po slovensky. Chcem sa spýtať mamičiek co to majú podobné. Kedy dať dieťa do škôlky ci jaslí aby sa naučilo jazyk. Stačí od 3 rokov? Aby potom v skole nemal problém. Ci dat skôr? Mam dilemu. Ďakujem za odpovede
My zijeme v rakusku, v pohranici a v skole mi povedali,ze ked dieta nastupi v septembri do skoly, do zimnych prazdnin rozumie,o com v triede hovoria a do 2rokoch je jazykovo na urovni ostatnych deti. Takze predpokladam,ze v skolke to bude obdobne, ak nie skor..cize max.2roky potrebuje.
Ďakujem dievčatá to ste ma potešili lebo som chcela aspoň do 3 rokov ho mat pri sebe doma ☺
Ja pracujem v skolke v uk. Mame deti, co k nam chodia a nevedia po anglicky vobec, ale neje s tym problem. Deti sa rychlo naucia jazyk...moja kamoska prisla do uk s dvomi malymi detmi, co nevedeli vobec po anglicky, zacali chodit do skoly a parada, teraz by ste nevedeli, ze nie su anglicania 🙂
@najinka super to sa dobre číta. Dufam ze aj ten náš drobec to zvládne budem na neho hrdá ☺
@123andy123 Tak ale ked zijete v krajine, nemusis dat dieta ani do skolky a jazyk sa nauci. Hadam nesedis len doma. Trena chodit s doetatom von, na ihrisko, Eltern-Kind-Turnen, Zwergerlmusik, ist medzi ludi, najst si nemecky hovoriace mamicky s zhruba rovnako starymi detmi. moznosti je vela ako sa dieta z cisto inojazycnej rodiny moze nenasilne naucit jazyk krajiny aj bez skolky/jasli.
Ahoj ja ked som bola na zapis v skolke maly mal vtedy necele 2 roky tak ma riaditelka dokonca upozornila aby som s nim nehovorila po nemecky lebo moze pochytit zlu vyslovnost ze mam s nim hovorit rodny jazyk a ze v skolke ho budu ucit a do 2 mesiac bude vsetko rozumiet
@katy1781 ved toto som si hovorila ze aby nepochytil zlý prízvuk. .. teraz začal na všetko ukazovať a chce aby som mu to pomenovala na čo ukáže tak som si nebola istá. Učíme ho len slovensky naša nemčina nie je taká dobrá.
@123andy123 ako vieme po nemecky obaja s priatelom a predsa nas na to upozornila a sa mi nieco zda ze i doktorka ked sme boli na 2 roky tak tiez to povedala ale zasa ti poviem ked sme na ihrisku aj by sa hral s detmi ale nerozumie im skoro nic
nám dcerka nastupula do rakuskej škôlky a 3 ročná a po 8 mesiacoch skladá jednoduchšie vety. Rozumieť začala po cca 4 mesiacoch. Do školky nastupovala tak sme ju naučili len základné slová, jesť, piť, wc , ...
Ak máš možnosť daj ho do kolektívu, určite mu to prospeje a hlavne si nájde kamarátov
ešte mi bolo odporučené aby sa napr doma hovorilo len slovensky a v školke má nemčinu, nemiešať to lebo bude mať z toho zamtok. Ak sa jej pýtame niečo po nemecky doma tak neodpovie, ked prídem po nu do školky, že ma nevidí, rozpráva po nemecky 🙂
Ano a nam to odporucali ze mame s nim hovorit slovensky a v skolke nemecky
@123andy123 dat vtedy, ked mas moznost, financie (zalezi od toho, ci sa vo vasom kraji plati a co), a ked je dieta psychicky pripravene- to je u kazdeho dietata individualne. Zvacsa staci absolvovat 2 roky v skolke na to, aby bolo dieta pripravene jazykovo do 1. Rocnika zs.- cize 5+6 rok zivota dietata.