Separačná úzkosť a časté nočné budenie. Čo s tým?

nevesta12
28. sep 2014

Nasa 8.m dcerka sa uz 2 tyzdne v noci casto budi, a potrebuje aby som k nej prisla a polaskala ju. Az potom sa ukludni. Nepomaha vsak ani ked pride manzel. Hladna nie je. V samostatnej izbe spi uz 2m a doteraz s tym problem nebol. Ja uz som totalne hotova,po takychto nociach nevladzem normalne fungovat. Neviete poradit?

mammaroma
28. sep 2014

Nasťahovať maličkú naspäť 🙂 Také malé dieťatko nie je pripravené na osamostatnenie, možno aj to "popohnalo" separačnú úzkosť. Jednoducho príroda to tak zariadila, že ľudské mláďa je závislé na matke oveľa dlhšie. Takto sa trápite obe, maličká je zbytočne frustrovaná... Pozrieť na to jej očami, musí to byť hrozný pocit, nájsť sa sama uprostred tmy ☹

liz_lemon
28. sep 2014

@mammaroma 8- mesacne dieta uz davno malo spat samo, moj syn spi sam od 4. mesiaca, a uplne bez problemov, praveze, cim starsie dieta, tym je to horsie, lebo si to uz uvedomuje
okrem toho, v tme predsa nic nevidi, tym padom, ani to, ze je sama

lucy125
28. sep 2014

Moj maly ma 2r a 4mes a spi stale s nami v spálni a ani ho ešte nemienim dat spat sameho,kedže neprespi celu noc.8mes. je ešte dost male na svoju izbu.

marienka4
28. sep 2014

nemyslim si ze je na tom nieco zle ked je dietatko same uz tak malinke nema odkial vediet ze by to malo byt inak a ze by mala spavat s maminou, je sice pravda ze lasku poterbuje citit a urcite je aj citi ,len si potrebuje zvyknut a mozno aj zubky idu a preto sa castejsie budi.Akebyze si ju zoberies naspet bude pre teba este takzie ju potom naucit samostatne spinkat pretoze cim vacsie babetko tym mudrejsie 🙂

siska53
28. sep 2014

@nevesta12 Ako pise vacsina..naspat k sebe..
Nasi nikdy nespali sami v izbe,akurat mali (maju) svoju postielku. Ked bolo treba,ze sa v noci zobudili,boli potichu,bez slov,svetla preneseni k nam. V casoch dojcenia ako bonus dostali prsnik. Budili sa maximalne raz za noc,no vacsinou vobec..myslim,ze k tomu prispelo aj to,ze vedeli,ze sme kusok od nich v 1miestnosti.

@liz_lemon nesuhlaim s tvojim nazorom.my sme pomerne dlhobspavali v 1izbe s nasimi. Najskor pri mne kvoli 1izbivemu bytu,neskor mama bola so sestrou a ja s otcom,aby segra nerusila jeho spanok a casim spala mama.daku dobu s nami. Neskor sme v pohode bacovali samy,obcas segra za nimi odbehla,vynimicne aj ja,no casom to uplen ustupilo. Treba respektovat dieta.. Ty sa rada k partnerovi nepritulis? Si radsej,ked ho pri sebe v posteli necitis? Asi nie. Inak by si to babo pochopila..ja doteraz malu dakedy necham pri sebe. Zvlast,ked je prechladnuta ci po ockovaniach. Alebo jednoducho ked sa nahodou prebudi (zuby). Nie je to casto,tak mi to absolutne neprekaza.
Vy mate asi s manzelom kazdy vlastnu izbu..aj take rodiny su,kde manzelia maju kazdy svoju izbu.

evelynm
28. sep 2014

jednoznacne - dietatko si vezmi k sebe. Je malicke, potrebuje ta, potrebuje pocit istoty a bezpecia.

bobika492009
28. sep 2014

Toto isté máme aj my teraz .. Maly sa mi v noci začal často budiť, a zaspal mi len na rukách . Ked som ho prekladala do postielky/kočika prebudil sa a začal strašne plakat. Nepomáhalo nič. Ani kolisanie v kočiku , ani polaskanie v postielke, lenna rukach chcel byt ..Kojím ho . Predtým sa mi budil do 3krat za noc, aj to bol maximum . Aj zubky sme zvladli v pohode, mame ich už sedem 🙂 . Pred tyzdnom mi pochorel, dostali sme herpanginu, tak som si myslela že to bude určite tym že má teploty, do toho zubky šli tiež . Ale tri dni bolo už dobre, a on stale plakal, nechcel spať , budil sa...... Už dva dni spi so mnou na posteli. Nevravím že je v noci ako vymenený, ale je kludnejší, ked sa prebudi vytiahnem cicu podudka si a zaspi... Uvidime ako dalej , ale ak budem vidieť že je kludny, že mi prespí skoro celu noc prečo by som ho nenechala.. vyspím sa ja aj on... Starsia dcera so mnou spavala do 3 rokoch, a v pohode som ju naucila neskor spat na vlastnej posteli ..

0silvia0
28. sep 2014

liz-lemon@ Myslíš, že všetky deti sveta sú také isté ako to tvoje? Omyl, každé dieťa má iné potreby, iné pocity, iné vnímanie. Dieťa nevníma len očami, ale aj inými zmyslami, to, že v tme nevidí, neznamená, že necíti, že nie je samo. Dieťa cíti vôňu matky a potrebuje ju. Moje deti obe so mnou spávali a keď prišiel ich čas a dozreli na spánok osamote, veľmi radi sa presťahovali do svojich postieľok, bez problémov. Takže tvoje názory sú jednostranné, nepodložené, zovšeobecňujúce...

miku1
28. sep 2014

Tak ako radia baby. Nasťahovať malú späť k sebe do spálne. Keď sa nám narodila mladšia dcéra, tak staršia už spala v detskej asi mesiac a to úplne v pohode prespala aj celú noc . Po nejakých 2 mesiacoch sa začala staršia budiť aj niekoľkokrát za noc, tak som pendlovala medzi detskou a spálňou, kým som to proste jeden deň nevzdala a nechala som staršiu spať s nami. Výsledok? Odvtedy mi staršia opäť prespí celú noc. Jednoducho potrebovala byť s nami. Tvoja je ešte príliš maličká na to, aby už spinkala sama v izbe.

marissenka
28. sep 2014

mozno jej idu zuby...krok spat by som nerobila,ked uz ti tam 2 mesiace pekne spavala.je to o hubu,ja to poznam.ja chodim k malej doteraz..bude mat 3 roky a az teraz zacina prespavat celu noc..ci spala so mnou v posteli,pri mne v postielke,alebo s malym v izbe..budila sa stale.niektore deti su take..co uz....ja som ju tiez vzdy pohladkala, čččč...potichučku a potom stacilo len začičikat zo spalne a už spala... 😀

daniela1983
29. sep 2014

@marienka4 dieta nema odkial vediet, ked je male ze by malo byt pri matke??? prosiiiimmm??? a tych 9 mesiacov v bruchu ked nic ine nepoznalo? prvy rok je zasadny pri budovany vztahovej vazby. co do dietata prvy rok zasejete ohladne pevnosti vazby na matku s tym bude zit cely zivot. ja fakt nechapem, ci uz je matkam tak zatazko si dieta v noci pritulit. co sa bojite ze s vami bude do maturitiy spat: nechcela by som byt dieta matiek co ho odstrcia do vlastnej izby a nechaju tam aj ked sa dieta evidentne pyta za matkou.... ufff

monika1302
29. sep 2014

moja ma rok apol spi s nami v izbe ties sa budi min 3krat raz pije vodu o polnoci mlieko a to uz ju ani nekojim 🙂

7nikusik7
27. sep 2019

@marienka4 jasne ze to vie,ved 9m citilo matku vkuse nonstop a zrazu ma necitit samotu?prepacte ale to je chory nazor....skuste si precitat vsetky studie a vedecke pomroky v oblasti vyvoja detskeho mozgu a toho obrovskeho stresu ktory v mozgu vyvolava samota tak maleho dieta a jeho dopad v buducnosti dietata....teoria vztahovej vazby,vyvinova psychologia atd.....😱😱😱😭😭😭😭

marienka4
28. sep 2019

@7nikusik7 názory na výchovu sú rôzne každá mamina ma ten svoj neexistuje jeden meter každá to robíme s tým najlepším úmyslom tak teraz neviem ktorý názor je chorý a kto môže odsúdiť matku na základe pár slov 😏

marienka4
28. sep 2019

@7nikusik7 a ešte jedna poznámka, skúste skôr sledovať svoje dieťa a nie vedecké štúdie . Mám deti 2 obe sú moje ( naše s manželom) a každé je úplne iné (povaha),tak neviem ktorou knihou sa mám teraz riadiť. Jeden meter neexistuje na všetkých, či už je to pri deťoch, alebo názoroch nás dospelých ... Netreba sa tak veľmi posúvať s dobou deti sú deti a vždy budú tiež sa potrebujú hrať, smiať, plakať, špiniť v hline atď ....

7nikusik7
28. sep 2019

@marienka4 mozete mat 10 deti uplne odlisnych, tu najzakladnejsiu potrebu ma kazde jedno- pritomnost matky pri sebe.....a nieto este v noci take malinke,obzvlast ked je tma....a ja svoje dieta velmi dobre vnimam a sledujem,preto viem ze ked sa v noci budi najlepsie ako jej mozme pomoct je byt pri nej....ja neodsudzujem,len ma naozaj zarazil nazor ze dieta v tme nevidi nemoze mu matka chybat🙈🙈🙈🙈to je pre mna naozaj totalna kravina....🙈

elizabeta56
22. máj 2021

Ja akosi nechápem, prečo majú niektoré mamy potrebu šupnúť dieťatko do inej izby. Príde mi to ako móda z Ameriky. Bábätko má biologickú potrebu byť v prítomnosti rodiča, a to nie do roka, ale dokonca niekedy až do troch rokov života. Preto je aj dieťa pripravené do škôlky až v troch rokoch. Bábätká majú v sebe evolučne zakódované nevzďaľovať sa od matky. Kedysi to znamenalo riziko pre dieťa nemať ochranu hoc i len na hodinku, tak prečo im túto potrebu upierať... Áno existujú aj tzv. málo kontaktné deti, ktoré nepotrebujú prítomnosť rodiča dlhší čas, ale ak máme dieťatko, ktoré kontakt vyžaduje a my mu ho nedoprajeme, môže to na ňom zanechať následky, ktoré nie sú viditeľné hneď.
Bábätko sa uzavrie do seba, neskôr môže mať depresie, úzkostné stavy, nízke sebavedomie a nesamostatnosť, alebo naopak prílišné naviazanie sa na rodiča v čase, kedy už by malo byť samostatné.
Môj syn sa teraz budí naozaj často, niekedy aj každú hodinu, ale nikdy by mi nenapadlo odlúčiť ho odo mňa a dať ho do druhej izby. Radšej si ho z postieľky preložím k sebe, keď už nevydrží a dokonca som zistila, že keď spí medzi nami (mnou a manželom) vtedy spí takmer celú noc a budí sa max. 1x.