Separačná úzkosť 21 mesačnej dcérky

emma19
19. mar 2014

Ahojte, chcela by som sa s vami poradit. Nasa mala nemala problem so spanim vo svojej postielke bez akejkolvek "rodicovskej pritomnosti". Vecer ju davam spat o 8-mej a niekedy si rozprava v postielke, smeje sa inokedy hned zaspi, ale nikdy neplace, neprotestuje a spinka do rana. Poobede to iste. Teraz ma 21 mesiacov a zo dna na den nechce zaspavat sama. Neboji sa postielky, ale aj ked si lahnem na nasu a ona je vo svojej chce ist ku mne a ked odidem z miestnosti tak place, ale nenormalne akoby sa jej nieco robilo az ju trasie. Tak teraz zaspava pri mne na posteli a niekedy sa v noci zobudi s vreskotom az ju trasie a krici bojim bojim. Boji sa uz aj dazda klopuceho na sklo co nikdy predtym nevnimala a vsetkeho sa zrazu boji. Mravca, muchy co niekedy nahanala a smiala sa. Nechcem na nu skusat metodu s plakanim a odchadzanim z miestnosti, uz som ju pred rokom skusala, zabrala, ale teraz je to ine, mala sa boji, nevymysla tak ju nechcem traumatizovat len neviem co mam robit. Ci ju to prejde, ako pomoct, aby to preslo ten strach alebo preje sam? Ake mate skusenosti?

hanaja
19. mar 2014

Ahoj, nie som psycholog, pisem ti len z vlastnej skusenosti a z mojho uhla pohladu. Nasa dcera tiez okolo 2 rokov zacala v noci mavat neskutocne stavy uzkosti. V noci sa budila s obrovskym revom. Mali sme strach o jej psychiku. Vzdy ked sa takto zobudila, tak bud manzel alebo ja sme k nej vystartovali. Upokojila sa a spala. Opakovalo sa to aj 5x za noc. Neksor sme skusali davat trest za to, ze nas v noci stale budi ale ona bola ochotna prijat akykolvek trest radsej ako spat sama. Tak sme pochopili, ze takto to nepojde. Neskor sme skusali motivovat, za kazdu prespinkanu noc jedna nalepka alebo mala hracka do serie. To fungovalo zoparkrat, potom sa to vratilo. Neskor uz nekricala ale chodila k nam do postele a niekedy sme zistili az rano, ze vlastne s nami spala. Podla mna to preto zacina v obdobi cca 2 rokov preto, lebo zacinaju intenzivne vnimat vsetky podnety okolia. Rozpravka, ktora ju predtym rozosmiala, ju teraz uz dokaze vystrasit. Tom a Jerry boli predtym srandovni ako sa nahanali. teraz je uz Tom ta bestia, co chce spapat chudaka Jerryho. Im sa to v hlavicke vsetko posplieta a pride prvykrat strach. Myslim, ze to treba odtrpiet, vzdy s laskou prist, pohladkat, upokojit, ubezpecit, ze nic jej nehrozi. Cim skor sa upokoji, tym skor zaspi a ty mozes ist spat tiez🙂

danjelca
19. mar 2014

@emma19 prestahovat k vám do postele a túliť túliť-nenechávajte ju v žiadnom prípade v tom samu...ono to prejde až zistí že niet sa čoho báť..ale to zistí iba pri vásd nie sama vo svojej izbe

emma19
autor
19. mar 2014

@hanaja
@danjelca A ako dlho je to "normalne"? Kedy sa treba obavat, ze to uz nie je v poriadku?

hanaja
19. mar 2014

To je individualne. Nasa ma 6 rokov a stale sa jej striedaju obdobia, kedy spava vpohode a potom si pozrie nejaku blbost v telke a je prestrasena a chodi k nam v noci aj par dni za sebou. Ale dam ti jedno voditko, keby sa ti to uz nezdalo. Moze za tym byt problem so stitnou zlazou. Vtedy su rozhasene hormony a ma to vplyv na psychiku.

danjelca
19. mar 2014

@emma19 prosím ťa to nerieš ona je iste v poriadku, len si začala uvedomovat viacej strach z odlúčenia..to prejde...v klude...len jej teraz dajte čo pýta🙂Tým skor sa uistí.