Sedenie detičiek a všetko okolo toho

abika26
8. jan 2012

Ahojte maminy,kedy zacali vase deticky sediet ale nie tak ze boli podoprete vankusmi ale tak naozaj samy.a ako to urobili?zacali najpr stvornozkovat a tak sa vytiahli do sedu alebo inak?

kvetinka211
8. jan 2012

babatko sa nema podopierat vankusmi, pasivny sed znemoznuje zdravy vyvoj. nas sa do dokonaleho sedu dostal az okolo 8 mesiaca, uz vtedy aj stal .. a to zo sikmeho sedu - teda podoprety jednou ruckou, do ktoreho sa dostal zo stvornozkovania. vacsina deti nesedi v 6 mesiaci, to je nezmysel, neni sa kam ponahlat ...

evka4
8. jan 2012

to je strasne individualne. urcite babatko nepodopierat vankusmi ani inymi pomockami. babatko ma sediet AZ ked sa samo posadi. nasa sa udrzala v sede uz ako 6 mesacna, ale sama sa posadila az pred 8 mesiacom. najskor stvornozkovala a az potom sa sama posadila. ale niektore deti sa same posadia az neskor, najskor su schopne postavit sa a sedenie nasleduje az potom. urcite daj svojmu dietatku cas, ked to ma prist, pride to 🙂

abika26
autor
8. jan 2012

@kvetinka211 a do stoja sa dostol zo stvornozkovania rovno?chytil sa nabytku a tak sa vytiahol?

kvetinka211
8. jan 2012

@abika26 ano, zo stvornozkovania, najprv sa splhal po nas a potom o nabytok, ohradku atd. potom zacal chodit okolo nabytku a teraz vyzera ze zacne uz-uz aj sam chodit ... tiez to nejako neurychlujeme vodenim za rucicky a pod.

benne
8. jan 2012

najpv sa hral na brušku, potom na boku, podoprel sa v lakti jednou rukou a druhou sa načahoval za hračkami, to už ovládal obracanie tam i späť, na to sa začal na lakťoch plaziť a vzápätí sa dal na štyri, tak "stál", trošku sa pohojdal a zas plazil, ked si polohu na štyroch dostatočne oskúšal, tak pekne "vykročil", začal štvornožkovať a ťahať sa pri nábytku do stoja a vtedy sa naučil posadiť

nikdy nesedel podopieraný, ale bol krmený v autosedačke-vajíčku, cvičila som s ním vojtovku a kedže trošku zaostával vo vývoji, ani som sa na žiadne podopieranie nechystala, aby som mu nejako nepošramotila prirodzený vývin. chodila som každý mesiac k rehab.doktorke, ktorá vždy vypichla pokroky, ktoré zvládal, a s tým sombola spokojná.. chodiť začal ako 11m

jana776
8. jan 2012

@abika26 ahoj, moja mala zacala sediet ked mala 10 mesiacov, po dvoch mesiacoch stvornozkovania. Zo styroch pustila zadok na bok, najprv sa drzala oboma rukami zeme, takze "sedela" uplne sikmo, potom pustila jednu ruku, potom obe a zrazu sedela. Trvalo to asi tyzden, od prvych pokusov sadnut po normalny sed.
Postavila sa tak, ze zo styroch si klakla pri nabytku, takze bola na kolenach, a skusala vstat, najprv jednu nozicku a potom druhu...

adrika79
8. jan 2012

No a moja prva dcerka bola vraj leniva :D aj v 10. mesiaci sa len plazila ako vojak - ruckami, nie nozkami, az som sa bala, ze nieco nie je ok, sama sa neposadila, az koncom 10 mesiaca nejako tak zvlastne sa posadila - z lahu na brusku vyskocila na kolienka a tie si nejako prehupla dopredu... a o tyzden na to zacalo aj lozit... a chodit zacala sama bez chodanky a neviem coho presne ked mala 1 rok a 1 tyzden, takze o nic neprisla :D druha dcerka sa mi posadila sama teraz na Silvestra - vo veku 9 mesiacov - zo sedu na bok sa odstrcila ruckou,,, a tiez nelozi, ako jej sestricka, len sa plazi ako vojak - ruckami sa taha dopredu, nie nozkami sa posuva.... 🙂

modrofuzik11
7. feb 2012

sara sedela sama v 6.mesiacoch. kubko uz ma sedem mesiacov a stale nic. ale ako citam, je to normalne, tak prestavam byt znepokojena 🙂 . dakujem.

vita211
7. feb 2012

Ahoj moj maly ma tiez 6 mesiacov a nesedi sam.ale dneska som ho chytila pod pazuch a on zacal robit krociky.ani sediet nevie a uz chodit chce ale nic nasilu nerobime.bude sediet a chodit vtedy kedy on chce nie kedy ja.:D

ginger_fox
7. feb 2012

@abika26 Syn, ked mal takmer 5 mesiacov, tak sa zacal otacat z chrbta na brucho a zacal sa zaroven aj plazit. Ked mal 6mesiacov zacal lozit(vtedy zacali prve pokusy o sedenie v klaku), 2 tyzdne na to sa zacal stavat. Potom zo stoja sa pustal sam do sedu, ked mal cca 7mesiacov. Od 8mesiacov potom kruzil okolo nabytku. Chodit zacal sam ked mal takmer 11mesiacov. Pred tym ako sa dokazal posadit sam som ho nikdy nedavala sadnut a ani za ruky som s nim nikdy nechodila pokial sa sam nepustil nabytku a nezacal chodit sam.

abika26
autor
7. feb 2012

@ginger_fox sikovny,dufam ze aj nasa sa nastartuje 🙂

juana21
7. feb 2012

@abika26 nas prvy bol veeeelmi sikovny,,,,nemal este ani pol roka ked stvornozkoval a v 9 mesiacoch sme mali za sebou prve kroky.ale druhy-Filipko je maly lenivec.v nedelu bude mat 9 mesiacov.ale nesedi...nestvornozkuje.len sa plazi.a na nohy sa stavia ked ho zoberiem na ruky okamzite.sam ani za svet.sediet ked ho posadime tak sedka par sekund a prevrati sa.ale ked ho dam do lehatka tak tam sa krasne sam posadi a sedka-nebude oprety ani za svet v tom.ale zatial si s toho nejak hlavu nelamem...ak sa to do mesiaca nezlepsi pojdem k dr

abika26
autor
7. feb 2012

@juana21 a pediatricka ti co na to povedala?ze je to ok?podla mna ano,ale vies daktori lekari ta radi prezenu na neurologiu 🙂

juana21
8. feb 2012

@abika26 povedala ze je proste pohodlnejsi.on ma aj 11 kil tak je trosku macko z neho....a ze niektore deti sa najskor naucia postavit a chodit ako sediet a lozit.

abika26
autor
8. feb 2012

@juana21 aspon vidis ze aj 2 deti jednych rodicov mozu byt ine.lebo niekto vravi ze spravnou motivaciou mozno veci urychlit ale ja si to velmi nemyslim.proste ked telicko nie je este pripravene na lozenie alebo statie tak to robit nebude....

juana21
8. feb 2012

@abika26 toto podla mna vobec nieje pravda.kazdy den sa hraju s adamkom.beha pred nim,stvornozkuje aj sedi a vsetko mu krasne ukazuje.ako robi starsi bracek.a on kuka smeje sa ale nieje na to proste este pripraveny.ale musim sa pochvalit ze dnes sa zacal dvihat z bruska na styri ked chcel hracku.tak dufam ze uz sa pusti na lozenie

abika26
autor
8. feb 2012

@juana21 no vy to mate lahsie aspon ho starsi bracek moze trochu motivovat 🙂 my surodencov zatial nemame,tak si vies predstavit ako sa snazim ja chodit po kuchyni stvornozky 🙂a ako sa ti maly plazi?strieda rucky a nozky?lebo nasa sa posuva hlavne rukami dopredu,ale ich nestrieda.

juana21
8. feb 2012

no on tiez tak len rucickami sa taha.a otocca sa jak vojak 😀 .no sice mame ale nejak extra ho nemotivuje.no to si este pamatam.my sme pri adamkovi tak s manzelom chodili.ale dnes sa dvihol na styri tak som zvedava ako bude pokracovat 🙂