Sedačka s integrovanými pásmi nad 18 kg

jankapavlinka
29. jan 2018

Ahojte, viete mi poradit autosedacku s integrovanymi pasmi (5 bodove upinanie) nad 18kg?
Vacsinou su len do 18kg. Nasla som jedine Britax Roemer Advansafix II Sict, ta je do 25kg. Ta ale chrani pri celnom naraze len priemerne a ma len 52% podla dtestu.
Neviete o nejakej stranke, kde by sa dalo filtrovat podla 5 bodoveho upinania? Napr na Adacu je len podla 3 bodoveho.
Mame este male dieta (23m), ale podla vyrobcov sedaciek uz bude mat 4 roky.. ;)

yanni
29. jan 2018

@jankapavlinka Nechapem, ako myslis tu poslednu vetu. Ale obhliadnuc od toho, sedacky 9-36 kg maju 5 bodove zapinanie alebo pultik. Kedy odstranis 5 bodove zapinanie je tvoja vec (alebo vec dietata=uz je velke a tie pasy kratke) a sedacky 15-36 kg co viem, uz nemaju toto vnutorne zapinanie.

Podla najnovsich skupin, uz sa nejde podla kg ale podla vysky.

Do akej sedacke sches dat dieta v 23 m? Nasa ma preste 2 roky a 6 mesiacov, 93 cm, 12,8 kg a sedi krasne v sedacke 0-18 kg reboarder a k tomu este do protismeru.

jankalukasova
29. jan 2018

@jankapavlinka skús stránku www.romershop.sk, je tam kontakt na obchodného zástupcu a budú Ti vedieť povedať... taká istá stránka (s tým istým zástupcom) je aj pre cybex...

@yanni posledná veta bola myslená asi tak, že 23 mesačné dieťa hold váži viac ako 18kg...

yanni
29. jan 2018

@jankalukasova no jo, ale ak chce teraz kupovat sedacku, tak uz podla novej normy. A tie idu podla vysky a nie podla vahy.

yanni
29. jan 2018

@jankalukasova Ono si to treba trosku prestudovat. Lebo ak si kupi nejaku kombi, tak ju bude pouzivat mnoho rokov a prechodna doba stara-nova norma pada po ca. 5tich rokoch

jankalukasova
29. jan 2018

@yanni áno... aj ja už by som kupovala podľa novej normy.. (aj som kúpila podľa novej normy, keď to ešte nebolo zavedené... ) ale keď sa pozrieš do tých obchodov.. stále kúpiš aj podľa tej pôvodnej. Ja viem, že tam je prechodné obdobie 5 rokov..

jankalukasova
29. jan 2018

@yanni žiaľ nemám pocit, že by sa niečo zmenilo v obchodoch alebo, že by deti do 15 mesiacov nejazdili po smere... aj u nás v skupine (feb 2017) je kopa mamín, ktorá kúpila teraz po novom roku sedačky, ktoré nie sú na isofix alebo aj sú ale decká už sedia v smere jazdy.... a majú okolo roka.. suseda detto.. kúpila 8 mesačnej sedačku a už po smere... žiaľ. A tiež nemám dojem, že by to policajti kontrolovali.

marek456
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jankapavlinka
autor
1. feb 2018

@jankalukasova dakujem za radu, skusim 🙂

dzina007
1. feb 2018

@jankalukasova ale ten zakon neznamena ze teraz ma kazdy vyhodit sedacku a kupit novu. Dojazd znamena ze este 5 rokov sa mozu predavat aj tieto starsie typy sedaciek bez isofixu a podobne. Postupne do 5 rokov by mali dojst skladove zasoby a mali by uz byt naskladnene len nove typy a tak postupne by vsetky deti narodene v huducnosti uz mali prejst do.novycj typov sedaciek.
Aspon ja som to tako pochopila.

Viem ze blby priklad dam ale takto bolo aj s vysokovykonnymi vysavacmi a enviro zakonom. Bol dojazd par rokov kedy sa uz nevyrabali ale smeli sa predavat. A teraz uz sa nesmu ani predavat ale neznamena ze ty ten co mas doma uz pouzivat nemozes

jankapavlinka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jankalukasova
1. feb 2018

@dzina007 omyl... mozu sa pouzivat uz zakupene sedacky.. este 5 rokov. Kupit uz by si mala len tie podla novej normy. O tom je dobeh.. do eh tym, ktore uz kupene boli. Ta norma je totiz podstane starsia.. len teraz bola implementovana.

jankapavlinka
autor
3. feb 2018

@yanni tak nasla som teraz bapr Besafe Izi plus. Ta je do 25kg. Pretoze hladam sedacku pre male dieta, hoci je (bude) vyskovo a vahovo v starsej kategorii. Urcite 5 bodove upinanie co najdlhsie, nie kym z pasov vyrastie. Ale popozeram crash testy. Maju tusim na jar v Adacu testovat.

petrofka
4. feb 2018

@jankapavlinka ak sa ti vojde do auta, je to ta najbezpecnejsia sedacka podla vsetkuch testov v danej kategorii. Potom este prichadza do úvahy ahy axkid rekid a wolmax (ten asi nema isofix). Rekid je az do 125 cm, cize ti vydrží najdlhšie. Besafe je zas sedacka, ktora sa konstrukciou neda s nijakou inou porovnat (mame ixi combi x4). Este jedna vec. Dieta podľa výšky. Ak to nie je vajicko, moze mu pretrcat hlava po oko/ucho.

meluela
4. feb 2018

@jankapavlinka besafe izi plus je skvela sedacka, najlepsia podla tohto testovania svedskej poistovne ktora robi pravidelne testy (https://www.folksam.se/media/Rapport_Bilbarnsto...)
ja mam lacnejsiu alternativu, britax maxway 9-25 a tiez ok. tiez tie axkidy su fajn ... ono vsetky tieto su dobre sedacku, pozeras skor ci sa ti da namontovat do tvojho auta ...

vevesh
4. feb 2018

@jankalukasova nie, zakupene sedacky bez ido sa mozu pouzivat , pokisl m sa stara norma nezrusi....takze kludne aj dalsich 15 rokov...

senta_sofia
4. feb 2018

@jankapavlinka pozeraj take, co su i-size, tie su podla vysky a ma to tak rozclenene napriklad https://www.aladdin.sk/autosedacky/

janifer
4. feb 2018

@jankapavlinka Besafe izi plus mame aj my je do 25 kg, protismerna, ale asi tak od 104 cm sa tam syn uz dost krcil, on ma dost dlhe nohy, mame ju v Kia Sportage rocnik 2009, je to priestorne auto. Hmotnost ma syn 19kg, cize do 25 kg urcite ju aj tak dieta nevyuzije. Teraz uz od leta jazdi v Kiddy ale on ma uz 3 roky a ma normalnu sedacku pre starsie deti od 16kg, nie protismernu.

jankalukasova
5. feb 2018

@vevesh Aha.. teraz čítam, že nakoniec je zákaz predaja len normy 44/01 a 44/02..... 44/04 sa predávať stále môže.. lebo sa vravelo, že sa nebudú môcť predávať ani tie. Ale asi pochopili, že ekonomická situácia to proste nepustí.

yanni
5. feb 2018

@jankalukasova Este urcitu dobu (par rokov) sa PREDAVAT mozu. Ale nesmu sa uz vyrabat. Zastavenie vyroby je prvy krok. Zakaz pouzivania sedaciek podla tejto uz vlastne starej normy je posledny krok.

yanni
5. feb 2018

@jankapavlinka my mame 3 reboarderi. Okrem inych aj BeSafe. Len tuto sedacku a vlastne takmer vsetky reboarderi su velke hebeda. BeSafe asi najväcsie. Musis najskor vyskusat, ako ti pasuje do auta. Pri velkych rodinnych Van alebo SUV nie je problem. Ale v mensom aute mozes mat problem hlavne s prednym sedadlo. Ked ho posunies dopredu uz sa tam nemusis zmestit ziadny dospely.

jankalukasova
5. feb 2018

@yanni no veď áno... to je v poriadku.. ja som sa tiež čudovala čo by sa dialo s skladovými zásobami, ktoré sú. Ale skutočne bola diskutovaná aj možnosť, že sa nebudú predávať a budú sa môcť len 5 rokov používať. Tak ako to je v súčasnosti s normami 44/01 a 44/02.. len tie sú ešte o niečo staršie ako spomínaná 44/04..

vevesh
5. feb 2018

@jankalukasova no tak to by museli do 5 rokov vymenit 40-90% vozidiel (zalezi od krajiny eu- niekde je novsi vozovy park, niekde starsi..) a takisto 40-80% detskych sedaciek + ti ludia, ktori by nemali na vymenu automobilu+sedacky pre deti, by museli ist hromadnou dopravou (a to pomlcim, ze nie vsade funguje a v niektorych krajinach je hromadna doprava sakra draha....)

yanni
5. feb 2018

@jankalukasova no neviem, ja som sa o tuto problematiku zaujimala, kedze tiez mame sedackove deti a este dlhooooooo budeme mat, a nikde nebolo pisane ani som nepocula, ze by mal byt zakaz pouzivania.
PS. Slovenske stranky necitam (ak to nahodou na nejakej bolo).

jankalukasova
5. feb 2018

@vevesh
@yanni
bolo to niekde diskutované, tiež to sledujem, ja som na sedačky veľmi háklivá. Žiaľ ako pasažier (nie ako vodič) som zažila veľa búračiek, takže sedačka proste musí byť tip-top.
Preto mi to nešlo do hlavy, že by sa zakázal rovno predaj, pretože ľudia u nás žiaľ nemajú autá s isofixom (hoci už je dosť rozšírený) ale mimo väčších miest, kde stále veselo jazdia felície, prípadne aj favority a im ročníkové ekvivalenty by to určite problém bol. Preto som písala, že to ekonomická situácia nedovoľuje. Na druhú stranu o zákony, ktoré sú postavené na hlavu nie je núdza.. takže tak.

yanni
5. feb 2018

@jankalukasova Neviem presne, ale myslim, ze az od roku 2012 je v EU povinnost vyrabat(dovazat) auta s isofixom. Takze bezisofixove auta budeme mat est velmi dlho na cestach. V Tom ja ale nevidim Problem. Dobre pripevnena sedacka (a hlavne dobra sedacka) drzi/sedi bombovo aj v aute bez isofixu.

jankalukasova
5. feb 2018

@yanni och.. už ma to prestáva baviť. Áno, sedačky sa môžu predávať, diskutovala sa aj možnosť, že sa nebudú môcť, sama som sa jej čudovala. Sedačky sa predávať môžu, lebo ich zákaz by sa proste nedal implementovať. Autá s isofixom sú už pomerne rozšírené, aj keď povinnosť montovať isofix vznikla cca v roku 2012 (a na tento dátum musí byť braný ohľad aj čo sa týka povinnosti upevňovať sedačky na tento systém...) Aj pred týmto obdobím bolo pomerne bežné, že isofix bol súčasťou základnej výbavy auta. Z roku na rok tých áut pribúdalo (tak ako to bolo s povinnosť montáže brzdného asistenta ABS v roku 2011) . Pre ilustráciu máme jednu toyotu z roku 2003 a isofix má, rovnako Seat z roku 2011. Rovnako mal isoxif svokrov obstarožný fiat. Iste.. sú oblasti, kde sa stále veľmi bežne jazdí s omnoho staršími autami.. myslím, že tam nikto žiaden isofix nerieši a je zázrak, keď taký škôlkár sedí aspoň na podsedáku.
Stačí? alebo ešte niečo som zabudla?

meluela
5. feb 2018

@jankalukasova inak z novej normy je dolezity hlavne ten protismer. Isofix dali nakoniec ako plosne opatrenie pre 0-18 preto, lebo podla vyskumov tusim vyse 60 percent ludi nevie namontovat sedacku spravne a isofix je viac blbovzdorny. Ale je to dost diskutabilne opatrenie.

jankalukasova
5. feb 2018

@meluela no veď to je jasné, že ide hlavne o ten protismer...

evicaveverica
27. feb 2018

Este mas Romer Evolva 123 SICT tam je iny sposob kotvenia t.j. Izofix a pas, pri tej Advatasafix je kotvenie Izofix a top teather... Tiez ju chcem. Teraz mame Maxicosi Pearl posadenu na externom izofixke (do 18kg), lenze.tym ze je na tom externom izofixe je v aute strasne vysoko posadena a uz jej nohy tlacia na sedacku pred nou..co teda v pripade narazu nieje bohvieco. Ak si nebodaj pred nu sadne manzel tak je tam utlaceny co sa nemoze ani ce timeter posunut. Cize komfort sedenia nula.nebodaj ak mala zaspi pocas jazdy tak ju uz ani napolohovat neviem, nemam priestor. Preto som hladala sedacku so zabudovanym izofixom, aby bola nizsie. Proslo mi nelogicke kupovat dalsiu do 18kg ked ju o rok a pol asi zase vymenim, tak som kukala kategorie do 36kg.podlamna si sa rozhodla dobre. Tie.cybex ky s pultikom tiez nemaju bohvieake vysledky aj ked ich ospevuju.

petrofka
27. feb 2018

@evicaveverica co je prosim ta externy izofix?