Sebecké dieťa - "všetko chcem"

10. mar 2023

Prosím poraďte mi, ako zvládnuť takéto chovanie dieťaťa. 5 ročný chlapec, strašne je sebecký. Chce všetko čo vidí. Každú jednu hračku, stále požaduje aby mu niekto niečo kupoval, nosil ( príde návšteva a prvé čo povie "čo si mi doniesol?" ) . Keď má niekto niečo čo sa mu páči tak skuvíňa, že aj "on by také chcel a nemá také" .. úplne v pohode by si to od dotyčného aj zobral keby mu to ponúkne... Minule kupovala pani v Lidli viac kusov kinderiek a on sa začal vypytovať či to len pre seba kupuje a prečo sa s ním nemôže podeliť keď on nemá... Donekonečna vysvetľujeme, že nemusí všetko mať. Že nie je slušné pýtať sa druhých čo mu doniesli, že sa nesmie zdúvať keď má niekto niečo čo on nemá, ale to je ako hrachom o stenu... Proste len ja ja ja chcem a musím mať... Nenakupujeme mu kvantá vecí, nemá každú blbosť na , ktorú ukáže prstom,ale nie je to zas tak , že mu občas niečo pre radosť nekúpime . Nerobí nejaké extra scény, že by vrešťal nebodaj sa o zem hádzal,ale zdúvať sa a hovoriť o tom ako by "aj on také domov chcel" dokáže donekonečna.

zojazoja
10. mar 2023

za par rokov sa na tom zasmejete🙂 ze aky bol ked bol malý, co stvaral. dobre, ze vysvetlujete dookola, jemu sa to vryje do hlavicky. teraz je este maly.

zorkahorka
10. mar 2023

Na jednej strane celkom zabavne, na druhej vzhladom na vek aj celkom bezne. Moj syn to robi tiez, v lete bude mat 6. Mozno v mensej miere, ale robi. Asi to k tomu veku patri. Napriklad dnes cestou od doktorky do tesca. On chce hracku. Hovorim, ze pred par dnami su mal meniny, dostal si ich dost. Nie, on chce hracku! Par minut som nic ine nepocuvala. Radsej som privolila a kupila donut, z ktoreho sa najedol, a hracky ho presli. Tiez stale vysvetlujeme, vysvetlujeme, vysvetlujeme a pomaha presmerovat pozornost inam

tamvtme
10. mar 2023

Moje dieta je take iste. Sice je mladsia, ma 3 a pol ale vsetko co vidi (v reklame, v casopise, u druhych, v obchode...) vsetko chce, musi mat, strasne nutne potrebuje. Sceny nerobi, iba o tom hovori, pyta sa atd....vysbetlim, ze nie lebo (nejaky dovod) a tym to pre mna konci....ochvilu zabudne, kym nezbada nieco ine....pride mi to normalne, skusa....pokial nerobi sceny, neriesim

thoughtfulweirdo
10. mar 2023

Ja myslím, že je to bežné. Moja má 5 a tiež je ako taká straka, všetko by chcela a každú chvíľu počúvam "mamiiii aj ja chcem takeeeeee ako má onaaaaa" 🤭 je to otravné, ale proste len dokola opakujem, že nemôže mať všetko a čo sa jej veľmi páči, to si doma zapíše do zoznamu a môže dostať na sviatok.

autor
10. mar 2023

@thoughtfulweirdo ten zoznam je super nápad, to vyskúšam.

kolieskova232
10. mar 2023

Ako ten zoznam znie fajn, mohla by si ho tak aj v obchode zabavit, nech dava pozor na to, ci mate vsetko. No myslim si, ze to bude len take obdobie, ktore prejde a raz nam fakt budete len so smiechom spominat

sasitimi17
10. mar 2023

Je to zas jedno z období u detí, aj moja toto skúšala a ked mi s tým už liezla na nervy tak som ju kvázi odignorovala len som kývla hlavou hmm ano pekné a neriešila som ďalej. Nevysvetlovala som absolútne lebo to aj tak nemalo význam a aspoň som si ušetrila reči :D

titla
10. mar 2023

Ono je to prirodzene, este je maly. Stale je vo veku, ked vnima predovsetkym svoje potreby a poziadavky. So spravnym pristupom, a podla tvojho opisu spravny pristup mas, tak z toho vyrastie. Len je to unavne.

syslik81
10. mar 2023

ja osm mojej vzdy odpoivedal one day .. a ona sa uspokojila .. az po case sa spytala kedy vlastne ten one day pride 😀

annm81
10. mar 2023

Nad vreckovým si neuvažovala? To často pomôže dieťaťu uvedomiť si, že všetko nemôžme mať už len preto, že niečo stoja.

tanyag
10. mar 2023

Moja 4 ročná tiež chce všetko, čo vidí v reklame alebo letáku...v obchodoch nie...to ju vôbec nezaujíma...ale vždy ak niečo chce a donekonečna o tom rozpráva, poviem, že to majú len v Číne...či chce ísť lietadlom do Číny a tam jej to kúpime...tak že vraj nie...že ona nikam nejde a už to ani nechce 😂😂😂😂😂😂

dusankomoj
10. mar 2023

@tanyag raz ti povie,že poďme do Číny🤣 chystaj si výhovorku!

tanyag
10. mar 2023

@dusankomoj
😂😂😂 haha ... niečo vymyslím ale napr. som ju veľakrát aj vzala do takého obchodu, kde na isto viem, že to nebude...hľadali sme a hľadali a nenašli...tak sa spokojná vrátila domov 😁

mikadooo
10. mar 2023

Je to normálne v tomto veku.. Môj sa občas aj zduje, aj scény spraví. No čo už. Ja vždy poviem, že napíšeme to Ježiškovi, alebo niekam si to napíšeme a keď bude mať narodeniny, alebo meniny, tak mu to môžeme kúpiť ak bude chcieť. Väčšinou to stačí, že to niekam zapíšeme a na druhý deň si už ani nespomenie. Už má niečo iné, čo by chcel.

andreatytler
10. mar 2023

Zle vysvetlujete.

Zakazovat mu zduvanie je uplne nespravne, lebo mu zakazujete emocie. On ma pravo sa nahnevat ak sa mu nieco nepaci. Toto vobec nezakazujte.

Musite vysvetlit aky konkretny dopad ma jeho neustale pytanie na neho. Nech tie obmadzenia nevychadzaju od teba, ale je za nimi aj urcity logicky dovod.

"Vysvetľujeme ze nie je slusne pytat od druhych" toto je prilis abstraktne. Vysvetli ze ak bude pytat od druhych, ludom sa to nebude pacit a nahnevaju sa na neho a nebudu sa s nim chciet rozpravat, alebo ho prist navstivit.

"Vysvetľujeme, že nemusí všetko mať". Zase iba nejaka abstrakna poucka. Dolezite je vysvetlit preco nemoze mat vsetko? Len preto ze vy tak poviete? Ked nabuduce bude chciet hracku, vysvetli ze je to prilis drahe, ze mu to mozes kupit, ale budes musiet travit v praci viac casu aby si na to zarobila peniaze a tym padom on bude musiet v skolke travit viac casu. Alebo ze mozes to kupit, ale nebudete moct ist na vylet na ktory sa tak tesi. Proste mate urcity rozpocet a do toho sa musite vtesnat.

Nas trojrocny uz toto velmi pekne chape, takze pre 5 rocneho to bude hracka.

autor
10. mar 2023

@andreatytler zdúvanie mu nikto nezakazuje. Nikto nechce jeho emócie potláčať. Keď sa odduje tak s ním max hovoríme prečo za zdúval.. čo sa týka toho vysvetľovania, nevysvetľujeme to tak jednoducho ako som to napísala sem. Nechcelo sa mi rozpisovať dopodrobna. U nás nejaké "lebo som povedala" nefunguje a nikdy nefungovalo. Vždy ku všetkému dostane logický dôvod.. ale nechápe ich ako ten tvoj trojročný. Ak mu poviem, že to nemôžme kúpiť lebo nemáme dosť peňazí tak ma pošle zarobiť ich alebo povie, že si vyberie z pokladničky.. v tomto je veľmi sebecký, ak niečo chce tak tak kľudne povie nech predám sestrinu hračku aby on dostal novú....

katuskamala1
10. mar 2023

@andreatytler velmi pekne vysvetlene
Mame doma podobneho,tak aplikujem tvoje rady 🙂dakujem

andreatytler
10. mar 2023

Dobre, pojdes zarobit, ale ci on suhlasi s tym ze bude chodit vecer k niekomu co ho bude strazit, kedze ty budes v praci. A potom budes cez vykendy extra unavena a nebudes moct is s nim k jazeru ako ste planovali. Bude suhlasit s tym? A dobre, predame sestrinu hracku, ale ona sa bude s niecim chciet hrat a tak jej bude on musiet dat jednu zo svojich hraciek. Alebo tam by som kludne povedala ze novu hracku chce on a tak nech si preda jednu zo svojich hraciek. Ci ak bude sestra chciet novu hracku, mozete zase predat z jeho? Vsetko treba obratit na neho. Ak on nieco chce, on sa sam musi dopracovat k rozhodnutiu nieco pre to obetovat a takymto rozhodnutim mu dojde ze nemoze mat vsetko co chce. Pokial ty o tom rozhodujes, je to len direktivum a bude za to na teba nahnevany.
Ak ma peniaze v pokladnicke, tak nech si vyberie a hracku kupi. Ved rychlo pochopi ze si kupi len male mnozstvo hraciek.

Deti su sebecke ale nie v zlom zmysle. Je to pre nich prirodzene. Je to tak spravne. Urcite to plati pre tie male 3 rocne deti. Neviem uz v akom veku zacinaju toto sebecentricke ponatie sveta prehodnocovat a brat ohlad na inych.

andreatytler
10. mar 2023

@katuskamala1 Ono, takyto pristup podla mna nezaruci ze dieta bude menej egocentricke, ale pomoze v tom ze dieta sa nebude hnevat a zduvat ak nieco nemoze mat, lebo to bolo jeho rozhodnutie tu hracku nechciet.
Trochu som to pogooglila a citam ze vo veku 7 rokov prestavaju byt deti prirodzene egocentricke, takze dovtedy sa neda hovorit ze dieta je sebecke. Iba sa sprava ako dieta.

katuskamala1
10. mar 2023

@andreatytler super informacie.akurat vcera sme to riesili s kamoskou...

deedol
10. mar 2023

@andreatytler uplny suhlas, tiez to takto robime s nasim 5r synom a funguje to. nezduva sa ani netrucuje, prijma to ako fakt.
skusali sme aj to s predajom a kupou a dokonca aj to fungovalo - vzdy samozrejme v primeranej hodnote, nie ze predam hracku za 5e a kupim mu za 150... ale samozrejme nie ani naopak, ze predam nieco za 50e a az potom mu kupim nejaku drobnost.

od 4r dostava aj vreckove, aj si setri, aj mina (a potom vidi, ze ma menej, ha ha). ked si chce kupit nejaku fakt ze blbost, ktora nema ziadne vyuzitie (magnetku, klucenku, minule v pepcu zelenu flitrovu kabelku :D), tak poviem, ze ok, ale zo svojich penazi, a bud si kupi, alebo si rozmysli, ze teda nie. ked je to nieco menej nezmyselne (napr. minule chcel nalepky, ale doma ich ma milion, ale teda ok, je to kreativna potreba), tak mu na ne prispejem. on ma rad cisla, tak ho to dokonca aj bavi pocitat, ze kto da kolko a kolko mu zostane v pokladnicke a tak 🙂

andreatytler
11. mar 2023

@deedol Presne. Rodic iba vysvetluje pravidla zivota. Nic si nevymyslas, normalne mu vysvetlujes fakty a iba vravis pravdu. A do toho patri presne aj to ze si stojis za slovom ze ak sa on vzda hracky co ma hodnotu 50, tak mu kupis dalsiu drahu hracku aj keby si ho mohla obalamutit a kupit mu nieco lacne.

evitka83
12. mar 2023

Sebestredne chovanie je prirodzena sucast vyvoja. Niektore deti to maju aj vovyssom veku. A vacsinou tak prejavuju potrebu pozornosti. Je to skratka pre nich prejav lasky. Skor by som na vasom mieste hladala dovod preco to robi. Tym sa Vam vyriesi aj ako to vyriesit

marzuz89
17. mar 2023

@andreatytler krasne, krasne, krasne. Z tvojho synceka vyrastie spravny chlap, co vychovna situacia, to tlieskam tvojim komentarom ❤️ presne toto. Respekt k dietatu, jeho emociam, ale zaroven jasne hranice ktorym dieta ROZUMIE. A dodrziavat ich, vysvetlovat dopady. Toto vela rodicov nerobina ked citam tu, je mi smutno. Deti sa casto klamu, odbijaju sa slovami "raz ti to kupim", a dufaju, ze dieta zabudne, pripadne sa odvedie pozornost donutom, aby dieta zabudlo na svoju emociu. Tym, ze zostane nespracovana, bude sa vynarat stale a stale. Este tym aj dieta naucime k emocnemu jedeniu. Nerozumie ti svet? Daj si sladke, to prejde, odputame pozornost z tvojho problemu. Alebo oklamat, vziat do obchodu, kde take nepredavaju, hrat divadlo pred dietatom, ako hladame a nenachadzame, robime z neho blbca. Je to ale jednoduchsie ako rozpravat sa neustale, vysvetlovat, nastavovat hranice. Len skoda, ze rodic dieta formuje, vychovava... A nakoniec aj tak je to zle dieta. A pride oblubena veta - ked take doeta nemas, neries. No, nemam. Lebo robime veci diametralne odlisne. Naozaj si vazim zeny ako ty, vzdy, ked nejaky nazor od teba, alebo od hrstky inych tu na MK citam, velmi sa tesim. Vies, co obnasa realna vychova, vidis do buducna. Neoklames a neodbijes dieta, lebo je to lahke a mas ihned klud. Ty radsej neunavne to dieta ucis, pomahas mu rozumiet svetu, v 3r toho su schopne obrovsky moc a tvoj syn, ked si poskladam criepky z inych prispevkov, je toho prikladom. Nas tak isto. Mladsi ide v jeho slapajach. Rozumiem, sme "dokonale matky". Ale my len rozumieme investicii tu a teraz, aby sme neskor z toho tazili. Co po tom, ked si pohodlne vyriesim situaciu "teraz" odvedenim pozornosti, oklamanim, odbitim.. Ked ma to za rohom pocka.

Dakujem ti ❤️

andreatytler
17. mar 2023

@marzuz89 Wow... dakujem za mile slova. Vies o to viac si ich vazim, lebo takato vychova pre mna nie je lahka. Ja som poznala presne taku vychovu kedy sa dieta klame a zavadza a je to povazovane za normalne. Vsetky tieto veci su pre mna nove. Stale hladam inspiraciu hlavne od inych mam tu na konikovi, ale odkedy vie syn rozpravat, velmi vela ma uci aj on sam.

Pre mna je uplne nepochopitelne ako moze rodic oznacit svoje vlastne dieta za zle, sebecke, drze a neviem ake este. Jasne ze netreba mat ruzove okuliare a je dobre vidiet svoje dieta v tom pravom svetle, ale moje dieta je v prvom rade moja vizitka. Ci uz vedome, alebo nevedome, naucila som ho nieco co sa mi nepaci.