Sebavedomé dieťa a nesebavedomý rodič

ladyvi
17. jún 2020

Ahoj,

Vedeli by ste mi niektora poradit ako "uchopit" vychovu dietata,ak nechcem, aby z nej vyrastlo nesebavedome ziena, ako som ja? Chcela by som si trochu v tomto smere precitat nejake nazory, alebo mozno aj knihy, ak by ste vedeli odporucit.
Problem som ja. Chyba mi sebavedomia aj sebelaska. Som na seba kriticka, nepacim sa sama sebe, vazim si samu seba, to aka som ako clovek, ale to sebavedomie mi chyba. Netrapi ma to nejako extra, nemam z toho depresie, ale v zivote mi to casto komplikovalo zivot v skole, v praci, v prejave, to nekonecne pochybovanie o sebe, svojom vyzore, svojich schopnostiach.
Mam dceru a vidim, ze uz zacina zrkadlit tieto moje crty. Pritom ju chvalim, aka je krasna a sikovna.

mondolina
17. jún 2020

@ladyvi
Mohla zdediť aj tvoje " nesebavedomé" gény....hlavne nepochybuj robíš to správne♥️👍

0silvia0
17. jún 2020

@ladyvi a aka bola tvoja vychova? Rodicia o tebe pochybovali? Podla mna je to dost o povahe a robis najlepsie ako vies. Napriklad ja som bola vzdy maximalne nesebavedoma a deti mam uplny opak, obaja maju sebavedomia a sebauvedomenia na rozdavanie, niekedy by som bola radsej, keby boli trocha zakriknutejsi☺️
A to som ich nejako neprechvalovala ani nechvalila, aki su krasni🥰

beronsche
17. jún 2020

@ladyvi nechval ju, ze je sikovna a krasna, hovor jej, ze je presne taka, akama byt, ze inu dceru by si nechcela.. vyjadruj sa k tomu, co robi, nie k tomu aka je. Podporuj ju, nekritizuj, ale nechaj ju robit aj chynby. A je dolezite aj to, ako sa k nej sprava jej otec.. ak jej prejavuje lasku a je pre nehoto najkrajsie dievca na svete, pomoze jej to mat sa rada.. a hlavne nech teba nepocuje hovorit, ze ty si taka a onaka a ona je po tebe..

beronsche
17. jún 2020

@mondolina ale prosim ta.. geny nesebavedomia? Toto je dosledok vychovy..

jakoma
17. jún 2020

je to o povahe a potom o laske ktoru dieta prijime v detstve .. moja mamka nie je sebavedoma a ani nas k tomu nejako specialne neviedla, skor zakrocila ked sme sami seba pochvalili,ze to sa nema.. ale ja aj surodenci nemame problem so sebavedomim (a hlavne rozlisujem sebavedomie a suverejnost, povazujem sa za zdravo sebavedomu a zaroven nemam povahu byt v centre pozornosti vacsej skupiny, lebo to nepotrebujem)

berenika39
17. jún 2020

Dodávej jí sebevědomí, není třeba chválit dítě jako takové (ty jsi šikulka, ty jsi ale nejlepší), ale uznat vždy to, co dítě dokázalo - tak si to lépe spojí. Tenhle obrázek se ti povedl...a povídat si o tom, co na tom obrázku je ok. Dneska jsi ušel na výletě dlouhou cestu, to je paráda.....prostě chválit to, co dítě zvládne, ne dítě jako takové. Bude ho to motivovat k tomu, že bude rádo dělat nové věci, poznávat nové, být aktivní. Tím sebevědomí získá.....

Za sebe doporučuji knížku - neviem či i v slovenčine - https://www.megaknihy.cz/ucetnictvi/528286-resp...

Výborné informace o tom, jak komunikovat s dětmi - aby z nich byly sebevědomí lidé....

ladyvi
autor
17. jún 2020

@0silvia0 tazko mi hodnotit vychovu. Lebo take to kriticke obdobie do tych 6rokov si nejako nepamatam. Ale vyrastala som len s mamou. V skromnosti, slusne, ucila som sa vyborne, skor taky samorast. Vela slobody vo vsetkom, lebo nebol cas sa venovat tolko detom. Ale urcite ziadne hanenie, podkopavanie sebavedomia,urazanie, to urcite nie. Akurat take tie formulky, "uz si na take velka", "velke dievcata neplacu" a pod.zauzivane vety, ktore ja osobne nemam rada, ak niekto pouzije voci detom.

0silvia0
17. jún 2020

@ladyvi takze take normalne detstvo, mozno ti chybal muzsky vzor, ja som napriklad nemala brata a mala som dlho problemy komunikovat s muzskym pokolenim. Urcite je to aj povahou, podla mna uz to, ze si to vsetko uvedomujes, je dobra cesta.

ladyvi
autor
17. jún 2020

@beronsche dakujem, to ze je sikovna a krasna som spomenula tak v kratkosti. Pouzivam skor presne formulky - ako co dokazala, co zvladla, ako jej co ide, ale aj co nedotiahla do konca, co by mohlo byt lepsie, ked cosi odflakne, nekritizujem (akurat to jedenie nekonecne), neopravujem ju, ale niekedy mam pocit, ci ju neudupavam, ak sa napriklad neodzdravi, alebo sa nepozdravi v obchode - viete take to "pekne sa pozdrav",A pod. Aj na ihrisku si vsimam, ze deti mavali vacsiu slobodu, ja som tu moju stale napominala, ze nesyp piesok, davaj pozor na ine deti, nesacaj do druhych, pozicaj, a teraz rozmyslam, ci to nerobim len ja a nakoniec z mojej bude udupane dieta, co vsetkym ustupi. 🤔

mondolina
17. jún 2020

@beronsche
Nesúhlasím.

ladyvi
autor
17. jún 2020

@berenika39 dakujem tu knihu si urcite precitam.

0silvia0
17. jún 2020

@ladyvi aj ja som moje deti stale na ihrisku napominala, nebude to tym, ako som napisala, moje deti maju sebavedomia dost, akurat su dost empaticki obaja, takze korigovane spravanie na ihrisku urcite nebolo na skodu...

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ladyvi
autor
17. jún 2020

@jakoma dakujem, to aj rada citam, ze ono to tak uplne nemusi byt vychovou a zrkadlenim rodica..ze to asi bude aj povahou, ktora je nejako dana...(netusim 🤔). Ale ak by sa dalo cosi vylepsit v mojom pristupe k nej, tak by som sa aspon pokusila. A tato, ten ju stale chvali, ale tak chlapsky - ze je jeho prekrasna princezna, vila, kralovna a podobne rozpravkove prkotinky 🤭

katty2012
17. jún 2020

@ladyvi myslim, ze nie je mozne vychovat sebavedome dieta, nie sebavedomou mamou. ako by sa to mohlo dat? poznam matky, ktore po tom tuzili a kedze nevedeli narabat so svojou mocou, vychovali bud arogantne dieta, alebo podobne sebe... keby si vedela ako sa stat sebavedomou, uz by si nou bola a kedze to nevies, ako to odovzdas dietatu? je tam milion detailov v konani, hovoreni, prezivani, reakciach, ktore dieta vnima..

0silvia0
17. jún 2020

@katty2012 s tymto absolutne nesuhlasim. Nasa mama bola vrchol sebavedomia, zenskosti, a my tri jej dcery sme boli vsetky nesebavedome. Vies preco? Lebo sme zdedili povahu po otcovi a mama s tym nic nedokazala urobit... Mna jej sebavedomost a extrovertnost obtazovala a maximalne mi nesedela...

berenika39
17. jún 2020

@ladyvi není vůbec zač. hlavně - prosím, neukazuj dětem vzor - dostaneš ránu, dej ji taky. My dospělí také neřešíme konflikty ručně🙂. Držím palce, ne, vrať mu to není dobrá cessta🙂

@ladyvi mmch, to jak jí tatínek chválí - (a vím, že to dělá s tím nej nej nej úmyslem(, to je to , co dítě moc nedokáže pobrat - spíš bych pochválila to, co dokázalo - spojí si akci a reakci - něco se mi povede - ok, jsem dobrý/á.

katty2012
17. jún 2020

@0silvia0 no neviem, ci mame rovnaku definiciu sebavedomia

ladyvi
autor
17. jún 2020

@katty2012 ako ono takto, niezeby som bola nejaka utiahnuta zena v uzadi. Len si viem predstavit, ze by som sa mohla mat aj viac rada, nevymazavat sa z fotiek lebo vsade vyzeram podla mna otrasne, nepodkopavat vkuse svoj vyzor. No a asertivita - lepsie ako kedysi, ale toto je to najhorsie, verit si, dupnut si a nie ako vyplasena zver, ked ma niekto zaskoci nejakou reakciou. A to tak nejako ide jedno s druhym.
Dcera pred nami uz nechce povedat ani basnicku. Ked zisti, ze ju nahodou niekto pocuva, ze spieva, urazi sa. Ma 4 roky. Podla mna je to skoro na to, aby sa uz takto hanbila. Najnovsie uz musela mat vrchny diel plaviek, hanbila sa hore bez 😂. Uz sa hanbi? Taka mala. Ako tolerujeme to, ale pride mi to skoro. (A nie, nezazila ziadnu traumu ani nic podobne).

katty2012
17. jún 2020

@0silvia0 sebavedomie sebavedomeho cloveka nie je obtazujuce pre nikoho

berenika39
17. jún 2020

@ladyvi já bych jí dopřála pochopení - ok, máš to tak, máš. Bereme. Potřebuje jistotu, že ji někdo vnímá, že může svoje emoce ventilovat, aniž by je někdo srážel....to je pro seběvědomí sakra důležité.....dejte jí čas, šanci, myslím, že děti samy vědí, co je ok.

ladyvi
autor
17. jún 2020

@berenika39 teda takto, my to uplne tolerujeme, nechce spievat, basnickovat pred nami, nemusi. Spieva si sama kdesi. Ok. Tvarime sa, ze to nepocujeme, lebo vieme, ze ak ju za to pochvalime stylom "ooo ako spievas", tak sa urazi. Vyslovene jej prekaza, ak sa na nu upriami pozornost (hlavne ak to necaka), pritom pri nevinnych veciach.
Mne ide skor o to, ako to v nej este viac nepestovat nejakym vlastnym chybnym pristupom.

bluka2
17. jún 2020

Ja si myslím, že človek sa môže prípadne prevychovať a nárast do sebavedonia aj sám, keď vyjde z domu, je hodený do vody, spraví nejakú cestu okolo sveta, hocičo. Proste keď nejako na sebe pracuje, študuje, v niečom sa vypracuje, opklopi sa správnymi ľuďmi...

berenika39
17. jún 2020

@ladyvi já osobně bych to nechala proběhnout, dejte jí čas, u malých dětí se to mění co měsíc, pokud tě to uklidní, syn ve dvanácti letech maluje jako prvnáček a zpívá tak, že učitelka mu říká, aby jen otvíral pusu. Ale co, potřebuje to ? Ne, hraje žákovskou ligu v cz ve fotbale a má druhý koníček, který ho vytěžuje tak, že nemá čas na pc a jiné závislosti. Něco mu nejde vůbec, něco výborně, tak to je a na nás rodičích je, abychom to respektovali. Dala bych jí prostor...at se ukáže - bude to její bod🙂)))

ladyvi
autor
17. jún 2020

@bluka2 och ked ja toto vsetko mam za sebou. Neskormne teraz. Aj tazku skolu zivota, aj priatelov,aj krasne deti, aj pocestovany svet, aj vystudovana som, aj karierne ok. Ale kebyze ma postavite pred par ludi, paradoxne pred znamych, kamosov, rodinu, tak zo seba nedostanem slovo. Pripadne nejaka haklivejsia tema, tak sa zahrabem pod zem, keby mozem. Tancovat na verejnosti? Zabudnite. A toto zacina robit moja dcera a stve ma to. Chcem aby sa nehanbila tancovat, aj ked to nevie, proste aby sa vedela odviazat (zasa prepojenie na sebavedomie).

berenika39
17. jún 2020

@ladyvi překlopila bych to - co chceš ty, nechce ona - proč by měla být tím, co chceš ty? má dost sebevědomí na to, co chce ona! netlač....🙂))

katty2012
17. jún 2020

@ladyvi no ved to... dieta je do 3 rokov hotovym clovekom. moze sa vselico pomenit v puberte, ale tie zaklady uz ma zvnutornene. vacsina z nas nema zdrave sebavedomie, ani nase matky ho nemali a sme tu, aj nase deti su tu. daj jej hlavne plno lasky a podpory a pocitu bezpecia... to urcite aj dostava. mozno pocula niekde nejaku poznamku, doma, v skolke a ta podporila jej hanblivost. mne vykrikoval dedko, ked som behala hola ako male decko, oblec sa, vidim ta, rychlo si daj saty a smial sa pri tom, a z toho som si vydedukovala, ze behat hola nemozem, lebo sa mi smeju a zacala som sa zakryvat a hanbit. skus sa s nou rozpravat vtedy, ked je v klude - "v bezpeci", ked nespieva, ked je oblecena, na tieto temy, ale cez pribehy. najdi nejake rozpravky, kde sa moze stotoznit s hlavnou hrdinkou.. argumentom neporozumie, ale rozpravkovym pribehom ano

ladyvi
autor
17. jún 2020

@berenika39 jasne rozumiem ako to myslis. V tom mas pravdu, len v nej vidim seba, presne to, co na sebe najviac nemam rada 😂 ja ju za to samozrejme nekritizujem, len si tak hovorim,ako to, ze som jej prave toto odovzdala. Mozno jej to na sebe nebude vadit 😂 mne napriklad naozaj prekaza, ze si nezatancujem spontanne na svadbe, musela by som stiahnut 2 litre vina 😂

berenika39
17. jún 2020

@ladyvi věř mi, že mám podobný problém - jsem ráda doma, se svými, nesnáším oslavy, akce, kde se jen na oko každý tváří, jako by byl ten nej happy na světe - to mě nebaví, vadí mi to a nepěstujeme to doma. Hlavně si nic nevyčítej - tvoje dítě je osobnost, která se vyporfiluje s velkou pravděpodobností samo....jen je třeba mu to dopřát, nechat ho jít svojí cestou, bez ohledu na to, co si ty myslíš....mám dospělého syna a 12ti letého - oba jsou v pohodě, sebevědomí tak akorát - v něčem si věří, v něčem ne, ale jsou spokojení....dala bych dítěti co největší prostor,,,,a že si dám sedmičku vína večer, to je snad jasná zpráva, na to mají matky nárok😅

matapo
18. jún 2020

...deti velmi zrkadlia rodicov ale vplyva na to isto aj nieco ine. Ja si myslim o sebe ze som tak zdravo sebavedoma, mam tri deti, vyrastaju spolu, pristupujem k nim rovnako, rovnako sa im venujem, rovnako vychovavam a dve mam ozaj tak zdravo sebavedome, nebojacne vodcovske typy a jedno mam ustrachane a nepriebojne. A tiez ho stale chvalim, stale uistujem, nabadam k odvahe,...ale nie je to moc v nom, hoc teoreticky vsetko ovlada je si vedomy svojich kvalit v takom tom beznom zivote stoji napriek tomu v ustrani.