Schválne pocikávanie 4,5 ročnej dcéry

livia312
27. aug 2014

Ahojte maminy, chcela by som vas poprosit o radu. Mame problem s pocikavanim nasej dcery, ktora ma uz 4,5 roka. Okrem toho, ze sa pocika takmer kazdu noc aj 3-4 krat, tak najnovsie si zvykla cikat nam do postele aj vecer ked este nespi. najprv sme si mysleli, ze su to len nehody, ale zistili sme ze ona sa tam normalne chodi vycikat, vacsinou vtedy ked vyjde z vane okupana. A za posledne dva dni sa vycikala uz aj cez den v obyvacke na sedacku. Ja uz neviem co mam s nou robit, ako mam na to reagovat. Ona ten mokry flak vzdy zakryje dekou alebo paplonom a usmieva sa a caka, kedy na to pridem. Poradte mi prosim vas co mam robit, ako reagovat. Neviem to ani pochopit preco to robi. Doteraz nebol problem, od dvoch rokov je bez plienok, iba v noci ich stale ma. Dakujem za rady

akova
27. aug 2014

@livia312 choď s ňou nefrologičke, môže to byť zdravotný problém... aspoň aby sa zdravotný problém vylúčil, potom asi psychologička..

simca06022011
27. aug 2014

nie je prechladnuta? Lebo aj normalne cikat 3-4x za noc je vela.

livia312
autor
27. aug 2014

psychologicku urcite, ale nemohla som sa tam dnes dovolat, a termin nam tiez nedaju na druhy den, takze to chvilu potrva. a ja potrebujem nejaku dobru radu hned. lebo dnes sa pocikala uz tri krat v obyvacke.

sissmiss
27. aug 2014

@livia312 viem len jeden pripad. Kamaratke to zacala robit mala. Ona ju zakazdym aby dievcatko neutrpelo traumu okupkala, pomojkala, teplejsie obliekla, po dr s nou chodila ze ci nema nieco s mechurom... Nic sa nezistilo, raz sa nastvala, po takej "nehode" ju vyzliekla, dala do vane, pustila studenu vodu a kedze je uz velka slecna, nechala ju nech sa sama umyje s tym ze mokre veci ma v umyvadle a potom si ich ma sama oprat. Boli aj place, ale pocuvali s muzom zdola ze co bude. Mala si poplakala, potom povedala "toto je na hovno" a umyla sa a odvtedy sa nepocikala. Neviem ci to moze zabrat vam, ale vyzera to ako psych.problem, takze to treba riesit na tej urovni. Ja osobne by som skusila nejake tahy zo psych. a ak nic, tak pekne navsteva u detskej psychologicky.

tenerifka
27. aug 2014

@livia312 Chodi do skolky? Ak ano, robi to aj tam?
Podla mna to nebude zdravotny problem, skor psychicky, ale v jednom aj druhom pripade by som jej dala znovu plienku, vysvetlila preco a riesila u odbornikov, to si neviem predstavit ako to musi u vas smrdiet.....

bajana
27. aug 2014

@livia312 a ako reaguje na vas hnev, dohovaranie, ziadosti o vysvetlenie, atd.? nema v zivote nejaku velku zmenu, proti ktorej by takto protestovala? ja som tvrdsia povaha ako zeny tu na MK (a nie som este matka), a preto mi to pride skor ako jej rozmar, nez nejaky zdravotny alebo psychicky problem...

livia312
autor
27. aug 2014

je to vela cikat aj 3 krat za noc, ale pred spanim zase musi nieco vypit, lebo berie lieky. do istej miery mozno za to mozu aj tie lieky, ale doktor mi to nepotvrdil na 100%. ja uz som jej vcera vecer dala aj plienku, lebo to nema vyznam. vsetko mame stale mokre, kazde rano cistim postel, periem plachty. uz to aj citit, lebo niekedy sa jej podari mimo podlozky.. a teraz zacala este aj cez den. neviem ako to mam riesit.

akova
27. aug 2014

@livia312 a aj ti povie prečo sa pocikala? je už veľká, nejako ti to aj vysvetlí prečo to robí? a v noci má ešte plienky?? no neviem skoro 5 ročná v noci stále plienky... 😕

siska53
27. aug 2014

@livia312 u vas asi psychilogicka,nech vam poradi,ako reagovat. A nefrologicka,ci ma vsetko v poriadku.
Moj asi 2x spravil ciku v obyvacke akoze sranda. Dostal mop a musel si to sam utriet,to mal okolo 3r. Prestalo ho to bavit,ked di to musel sam ocistit.
Spravil to este raz,ked som skusala idplienkovat malu pred asi 2mesiacmi,cize to uz mal vyse 4 a dcerka samozrejme cikala kade)tade. Ze vraj on sa uci. Opat dostal mop,ze sa teraz moze naucit si to aj ocistit. Som mu aj povedala,ze uz je dost velky na to,aby chodil cikat,kam treba. A zas som mama pokoj.

livia312
autor
27. aug 2014

@siska53 dobry napad, ale u nas neviem ci zaberie, lebo mi aj pomahala cistit tu postel a nic to s nou nerobilo. je velmi tvrdohlava a ma velku vydrz trucovat. my musime vzdy narobit velky krik a velmi dlho trvat na svojom kym ona konecne povoli. velmi tazko je to s nou.

livia312
autor
27. aug 2014

@akova povie mi ze sa jej zatocila hlavicka alebo ze ju neposluchali nozicky a nemohla list na wc.a usmieva sa pri tom. a potom vzdy povie ze to uz neurobi. v noci ma plienky, lebo ma ine problemy, neurologicke takze doktor o tom vie, a mozu za to mozno aj lieky. ale skor ma teraz trapi to pocikavanie cez den. to by nemalo suvisiet s chorobou.

livia312
autor
27. aug 2014

@tenerifka v skolke je malo, lebo byva casto chora, ale stane sa jej obcas nehoda. inak to nerobi nikde, len doma. dnes bola napr. cele doobedie u svoky a tam ani raz. prisla domov a pocikala sa 3x pri hre a rozpravke. u nas je klud, nemame nejake minoriadne problemy, okrem jej zdravotnych, surodenca nema takze si nemusi tymto vynutit nasu pozornost. nechapem..

seahorse27
27. aug 2014

Najskor treba vylucit problem mocovych ciest - cize si treba pytat od obvodaka odporucaci listok k nefrologovi. Ak sa nic nenajde, tak to bude praca pre psychologa. Deti si veru takymto sposobom vynucuju extra pozornost od rodicov.

jumama
27. aug 2014

http://www.pomocovanie.sk/ Moze svoje zahanbenie z pocikania riesit tak, ze schvalne cika kade tade a caka, ze ju aj ked sa pocikava lubkate... Ja by som jej vysvetlila, ze mozno sa pocikava kvoli liekom, ktore berie, ale to neznamena, ze moze cikat kade tade. Plus by som spolu s nou citaa tu stranku, co som dala link, je tam sekcia pre deti... Neviem radu na to, nemam skusenost. Prajem vela stastia a skore rozriesenie.

janickacrazy
27. aug 2014

@livia312 Mne to fakt pripadá, že si týmto vynucuje vašu pozornost, venujete sa jej cez den, hráte sa s nou? Hovoríte jej, že ju lúbite? My sme mali v rodine takéto dievčatko a ona si podobným sposobom vynucovala pozornost okolia a ešte k tomu si aj vymýšlala, že sa s nou nikto nehrá v školke a pritom to nebola vobec pravda. Upravilo sa to, ked sa jej začali viac venovat a potrebovala viac počut, že je lúbená, aj napriek všetkému jej negatívnemu správaniu. Takisto bola velmi tvrdohlavá.

saurian
27. aug 2014

@livia312

ak by sa nepocikavala v noci, povedala by som ze ma na to nejaky dovod - chce pozornost, alebo sa chce niecomu inemu vyhnut.
ale kedze v noci sa pocikava, moze ist o problem zdravotny, tu treba navstivit lekara, hoci zvycajne do piateho roku sa to nepovazuje za zdr.problem, riesia to az potom.
ak si presvedcena ze to robi "naschval" treba zistit pricinu pre ktoru to robi. ak napr pre pozornost, nedajte jej ju potom ale nech si to uprace - akoby sa ani nepocikala pokojne v tom mokrom, potom nech sa sama poprezlieka.
ak to robi aby sa napr niecomu vyhla ci nieco dostala, postup je rovnaky - najprv sama upratat, vyzliect, obliect az potom riesis, resp. dostane co tym zamyslala.

katarinamarkova
27. aug 2014

@livia312 preco vobec riesite psychologicku pricinu, robenie naschval.....ked ste vobec este nevylucili, skor vam bolo povedane, ze ano moze to byt z liekov...zdravotny problem.
ak by to robila naschval, nepocikvavala by sa 3-4 krat za noc.....4 rocne dieta ak sa v noci pocika pocika sa raz....stava sa...ale aj to je u 4rocnych deti skor vynimka.
straaasne vela liekov ma katasrofalny vplyv na pecen a oblicky - pozor na to, ked vam takto cika a bolo vam aj povedane, ze to moze byt z toho...zlyhanie obliciek fakt nie je sranda ( take male bu bu bu....ale realne )
rieste najprv zdravotny problem.
pocas dna: davajte ju pravidelne cikat, kludne aj kazdu hodinu
ak sa nahodou pocika ako bolo vyssie popisane super plati 4 rocne to uz super zvladne, vyzliec sa sama, umyt sa sama - s troskou pomoci, sama si v umyvadle preprat veci, obiect sa
nikoho nebavi prat ocikane veci - ani deti 🙂

1bambulka1
27. aug 2014

U nás bol podobný problém až do 7r.Pocikával sa mi pri hre alebo aj keď sedel pred tv a pozeral rozprávku.Keď sme sa ho pýtali prečo to robí keď má wc na krok obhajoval sa tým,že on jednoducho nemôže odísť od činnosti ktorú vykonáva☹Najhoršie to bolo keď išiel do 1.tr.vtedy to bolo hlavne v družine na hodinách nie.Tiež mi povedal,že keby išiel na záchod deti by mu zobrali hračku s ktorou sa hrá.Tak ho pani vychovávateľka posielala preventívne každú hodinu.Už je to za nami chvala bohu🙂

dahra
27. aug 2014

@livia312 - no my máme tiež problém s denným pocikávaním. Malý mal nedávno 4 roky. Šikovný je, ale WC a cikanie je na nulovom bode. Odplienkovaný cez deň bol už dvojročný (moja chyba, lebo sa sám nepýtal a ja som to takto silila), len som striehla a väčšinou vystriehla, že mu treba na wecko. Kakať sa pýtal vždy. Na noc mal tri roky aj mesiac, ked sme prestali dávať, to bolo za týždeň a málokedy sa stane, že je pocikaný - možno raz za 3 -4 mesiace?
Lenže robím to pomaly už viac ako 2 roky - cez den striehnem stále a posielam ho cikať. Do 3 rokov som to nebrala ako záťaž, ale ako máme malú, tak nestíham byť taká dôsledná a je to dosť často, čo si minimálne každý druhý deň cvrkne do slipov tak, že to prejde na nohavice. Nepociká sa úplne, ale vlastne čiastočne. Sú týždne, keď sa úplne nepociká, iba tie "cvrky". Potom sú dni, keď aj viackrát za sebou. Niekedy sa hnevám, vyčítam mu to, niekedy mi aj ruka ujde a vycapem mu zadok - to hlavne pre to, že sa usmieva. To robí aj tvoja. Vyzerá to drzo, tak sa niekedy nechám uniesť zlosťou, ale dobre viem, že úsmev zakrýva aj neistotu a tiež si pamätám, ako ma moja mama vycápala, keď som sa usmievala. Pamätám si, že aj ja som to robila, keď ma karhali, hoci mi bolo do plaču. No čo - nie sme veštci, aby sme vedeli rozoznať, prečo sa dieťa usmieva a čo práve cíti
Inak môj to práveže nerobí doma - väčšinou inde, napr. u svokry na návšteve, u mojej starej mamy - tam, kde sa hrá a nie je celkom doma, hoci veľmi dobre vie, kde wecko je. Niekedy mi na karhanie aj povie: "nemám čas sa pýtať, nevidíte, že sa hrám". Takže u neho je to najmä preto, že sa nechce prestať hrať.

Posledne sa pocikal pred týždňom v deň návratu po týzdni od svokry, keď sa na dvore hral s rovnako starým bratrancom (ten bol nadobro odplienkovaný skôr ako 2rocný a na noc 2,5 a vždy sa pýtal - nikdy som ho odvtedy nevidela pocikaného, ani sa nesťažovali naňho, okrem jednej noci, ked mal horúčku a to sa neráta). Keď ho bratranec videl, hned zaloval "uvidís, že mama sa bude na teba hnevať" - pocula som ho hovoriť mu, ako som sa blížila. Bolo to vonku, skryl sa za kríky, počúraný cakomprask - až do topánok. Vyplazil na mna jazyk, ked ma uvidel a reval ako tur. Zvykla som ho vzdy prezliect, ale vtedy som mu povedala, že ho nechám tak, aby každý videl, že sa pocikal. reval cca 15 minút v rovnakom móde, ja som pochystala malú a zašla ponho, že ideme a že si má rozmyslieť či bude ďalej revať, aby ho kazdý pocul a kazdý v dedine sa obzrel a videl, že kráča pocikaný. Stíchol a tak sme kráčali domov. Dosť drsné - ale mám dojem, že sa snazí. Toto je to najhoršie, čo ja vnímam, že sa nesnaží a je mu to jedno. Lebo ak aj caká do poslednej chvíle, tak aspon nech vidím, že letí na wécko, ak sa aj cestou pociká nevadí, ale že on pustí do gatí a dalej sa hrá, akoby sa nechumelilo. Ak by vtedy nanho bratranec nezaloval, tak by taký behal bez problémov. Mozno ho zahanbil. Uvidíme, ako v skolke, to bude nové prostredie.

livia312
autor
28. aug 2014

Dakujem vam za rady 🙂 Dnes s bol s nou manzel u obvodneho lekara a ten mu povedal, ze do 5 rokov sa nocne pocikavanie neriesi.. ale ze ked chceme, tak uz vlastne o 4 mesiace bude mat 5 rokov. a poslal nas na sono mechura a obliciek. a ze by sme mohli ist aj k psychologicke. Ja si myslim ze sa to riesi aj skor, ale my sme s tym neboli, pretoze neurolog nam povedal, ze tieto lieky co teraz berie, mozu do urcitej miery za to ze sa v noci pocikava (mozu byt mocopudne, plus ma po nich tvrdy spanok) ale teraz upravuje tu liecbu, takze moze sa to zmenit. Ale toto, co ona robi cez den s tym nema nic spolocne. Ona nespi, je normalne pri vedomi a vie co robi. Skusim vase rady s tym, aby si prala sama teplaciky a pyzamka, vcera vecer sme uz zacali 🙂 a budem sa snazit jej venovat este viac, aby nemala pocit ze si ju nevsimame. Aj ked neda sa to vzdy na 100%, lebo chodim do prace a doma treba kazdy den nieco aj porobit, ale posnazime sa aby nebola ani chvilku sama, budeme sa musiet striedat. a uvidime ci bude nejaka zmena. Najhorsie je, ze nam nic nepovie, ked sa jej pytame preco to robi. Ako mam vediet co ju trapi ☹ to len takto hadat..

elenita
5. sep 2014

ahoj @livia312, ako sa máte? Pokročili sme nejako, absolvovali ste už nejaké vyšetrenia?

horana
5. sep 2014

@livia312 Niektri lekari maju dokonca nazor ze az od 6 r sa to riesi! Bol u nas v rodine taky pripad, dieta navonok v pohode v skolke, malo skryte stresy z toho, ktore si priznalo az o par rokov, ked bolo mmch vsetko vyriesene. Btw vyriesilo sa im to postupne, postuplnucko, stale mensia frekvencia pocikavania a to v cca 6a1/4 roku, odvtedy ziadna nehoda, nic. Oni boli predtym na vysetreniach, biologicky bolo dieta OK, psychologovia nevedeli tiez najist ale chceli sa rypat v tom a dieta malo stresy, tak to rodicia nechali na osud... Dieta to podla mna nerobi nikdy naschval, aj ked to pravemoze tak vyzerat, ale uz len z logiky veci, nerobi. Ono ma dovod, aj ked naozaj moze byt v rovine ze ho same vedome nepozna alebo si nechce priznat. Tlacenim na pilu sa to nezlepsi. NIekedy ozaj len pockat a byt laskavy, aj ked chapem ze to moze byt o nervy.