Rozvoj štvornožkovania a chôdze po 11. mesiaci

lacibo
18. máj 2017

Ahojte, moja takmer 11 mesačná dcérka neprejavuje zatiaľ záujem o zručnosti hrubej motoriky ako plazenie, lozenie, štvornožkovanie a ani o chôdzu / nestavia sa na nožičky /. Pretáčať sa začala v 4. a 6. mesiaci, v 7. mesiaci sedela už bezpečne sama, t. j. úplne v priemere. Na zemi sa pohybuje rýchlo, pomocou pretáčania, niekedy sa poposúva aj smerom dopredu alebo dozadu. Dcérka je zdravá a vo všetkých ostatných smeroch aj veľmi šikovná, pekne rozvinutú má najmä reč, ale tiež aj jemnú motoriku. V našom okolí je viac detí s podobným vývinom, a osobne si myslím, že majú svoje individuálne tempo .. tak ako všetky deti, ale rozhodla som sa požiadať o osobné skúsenosti aj tu, na MK. Bola by som rada, keby sa tu našli a do diskusie zapojili iba mamičky s veľmi podobnými skúsenosťami - najmä ma zaujíma, ako to bolo ďalej u ich detičiek. Ďakujem.

rhiannon
18. máj 2017

@lacibo a ako si sadla ked nie zo stvornozkovania? Ak ju posadzas ty, tak sa niet comu divit ze nema motivaciu stvornozkovat
Sed je vrcholom vyvoja v prvom roku. Ked si ju posadila, zobrala si jen motivaciu sa rozvijat...

evittam
18. máj 2017

@lacibo Syn nestvorkoval vobec, zacal chodit sam v 10.mesiacoch.
Dcerka sa zacala sama pretacat, sediet neskor ako syn. V 10.mesiacoch sa viac plazila a len zacala stvorkovat. Chodit zacala v 15.mesiacoch. Je zdrava, vsetko je v poriadku.

yanni
18. máj 2017

@rhiannon Nie je pravda. Je vela deti, ktore urcitu fazu preskocia a su z nich normalni zdravi jedinci. Moj brat napr. nestvornozkoval vobec a je to uplne normalny zdravy vystudovany uspesny mlady vyse 30 rocny muz.
Dcera sice stvornozkovala ale az uplne na konci, pred tym ako sa "rozbehla". Najskor sa pretacala, plazila, gulala atd. uplne normalny priebeh. Potom sa zacala stavat na nohy a paralelne si aj sama sadla. A predstav si, skor ako zacala stvornozkovat. Ona sa nejak "zgulala" na bok, ani to neviem vysvetlit, jednoducho sadla si nejak z boku. mam to aj na videu, takze ma nik enpresvedci, ze sa to neda. Okolo nabytku behala uz takmer mesiac, ked zacala stvornozkovat.
A prehodenie faz jej vobec neublizilo. ma presne 22 mesiacov a je velmi sikovna ci uz v hrubej alebo jemnej motorike. Na svoj vek (v porovnani so starsimi chalanmi) je na mile popredu, krasne rozprava aj napriek tomu, ze aktivne vyrasta s tromi jazykmi.
Kresli, lieta, beha, odrazadlo neda z ruky, naje sa cisto lyzickou a vydlickou, vie sa ako tak obliect. Na ihrisku je stale v pohybe, nic jej neuskodilo.
Tak isto bratovi, ktory vlastne jednu celu fazu preskocil. Hral az do dospelosti aktivne futbal.

@lacibo aj je po kazdej stranke zdrava, tak sa neboj, nic sa nestane ak aj niektoru fazu preskoci alebo si to prehodi. tiez je vsetko OK ak aj zacne neskorsie chodit. My zijeme v zahranici a tu sa zacne riesit az ked dieta nechodi v 18. emsiacoch.
Nas najstarsi zacal chodit velmi enskoro, mal uz cez 1,5 roka a teraz bude mat 11 a je uplne normalny chalan. V skole a aj sportovec, tiez hrava aktivne futbal.

rhiannon
18. máj 2017

@yanni ja som niekde napisala, ze jej dieta nebude chodit alebo nieco podobne? Ona sa pytala preco dieta eate nestvornozkuje. A ja tvrdim ze dovod je pasivny sed.

yanni
18. máj 2017

@rhiannon Ja som zatial nikde nevycitala, ci dieta posadza ona alebo sa dieta posadilo same. Je jedno z akej polohy. Pokym sa diet posadi same, tak to uz nie je pasivny sed.

juliet86
18. máj 2017

Nacitaj si evu kiedronovu rozvijej se detatko pripadne nezna naruc rodicu. Kukni mudrehranie.sk nie sme podla tabuliek ale 11mes. Ani lozenie je na zvazenie ako jej pomoct resp. Poskytnut optimalne prostredie na spravny vyvoj.

rhiannon
18. máj 2017

@yanni ako sa podla teba dostala do sedu uz v 7m, ked v 11m este ani nestoji, neplazi sa? Vzlietla? 🙂

lusy1507
18. máj 2017

@rhiannon tak ako moj syn. Gulala sa, lezala na boku a rukami sa pridrzala niecoho, pricom rit posunula k rukam a uz sa len vyrovnala. Moj maly najprv sedel, tak zistil ze sa moze plazit a teraz v 11 mesiacoch zacal stvornoskovat. Od 7-8 mesiacoch sa stavia na nohy. Ach tie internetove studia, ktorymi sa snazite presvedcit cely svet,ze inak to nejde. Asi by som bola zvedava, ako by dopadol prieskum inteligencie medzi detmi co zacali skor sediet nez stvornoskovat a detmi, ktore sa to naucili naopak.

@lacibo ako mamicku by ma tvoja situacia pravdepodobne troska mrzela ci dokonca trapila, ale ak je podla lekara vsetko v poriadku. Nevesaj hlavu, urcite ta skor ci neskor milo prekvapi. Kamaratka ma dceru ktora ked bola malinka nevedela nic (sama si nevedela sadnut, plazit a ani stvornozkovat). Mala 1 rok a uz sa bali, ze nebude ani chodit. Kupili jej choditko nech sa aspon sama pohybuje. Potom sa pomaly zacala stavat na nozky sama a ked mala 1,5roka zacala chodit. Teraz ma 12 rokov a v skole sa uci na same jednotky, nicim nezaostava za ostatnymi detmi...

nana1710
18. máj 2017

U nás prvé dve deti ukážkovo všetko robili ako sa "má". Čiže pretáčali, plazili, štvornožkovali, sadli, stáli a chodili. A tretí špunt si z plazenia sadol a vstal, potom miesto štvornožkovania sa posúval na zadku, začal pred 1. rokom samostatne behať a až okolo 15 mesiaca sme občas videli, že vie ísť aj po štvornožky aj keď samozrejme už chôdza bola na 1. mieste. Nijako sme nezasahovali do vývoja a drobec si robil po svojom....

ajko
18. máj 2017

Ahoj. Naša dcérka bola podobný prípad. V 11 mesiacoch sa ale už plazila. Týždeň pred prvým rokom sa prvý krát sama postavila v postieľke. Štvorkovať začala až v 13 mesiaci. Chodiť za pomoci rúk ako 14 mesačná a samostatne chodiť začala týždeň po dovŕšení 16. mesiaca. taktiež bola šikovná v jemnej motorike aj vedela pred 1. rokom veľa vecí, ako zakývať pá-pá, ukázať aká je veľká atď.. ale do pohybu sa nám dala veru až po roku. V každej poradni som sa na to pýtala detskej lekárky, tá zakaždým skonštatovala, že malá je v poriadku, len jej treba dať čas. Čiže pokiaľ aj u vás lekárka konštatuje, že dieťatko je v poriadku, nemaj obavy a naozaj tomu nechaj voľný priebeh. Naša malá má teraz necelých 18 mesiacov, bežká krásne, takmer vôbec nepadá, ale je mimoriadne opatrná.

katrin21
18. máj 2017

co to znamena : bezpecne sedi ( v priemere?) ... vazne sa pytam... lebo ak to znamena, ze sedi, ked ju ty posadis, a z 10 razov bezpecne obsedi 7x , tak NESEDi 🙂 to len tak pre info..
Dieta by v 11 mesiacoch sa malo urcite uz plazit a pohojdavat na 4 aspon, ak aj nie rovno 4nozkovat.. a okolo 9 mes. by sa malo same posadit... vacsinou je to zo sikmeho sedu,alebo zo 4 nozkovania... Sedi ti mala v sikmom sede? to je taky ako na fotke...
Suhlasim, ze kazde dieta je ine, ale ono sa berie OK, ked sa nieco omeska o 1, max. dva mesiace.. ale teda to plazenie uz malo byt davnejsie a aj to sedenie uz malo byt.. MOze mat slabsie svalstvo chrbatika, trupu, alebo naopak vacsie napatie na nozickach...

Ked je v polohe na chrbate, co robi? chytala a davala si do ust prsteky na nohach? alebo nie? aj to je jeden z milnikov.. Ak by to nerobila, mohlo by to svedcit prave o tom zvysenom napati na nozickach....
V ostatnom moze byt sikovna, to nemusi vobec suvisiet, ale teda tieto veci by som sa radsej poradila este s neurologom .... cim skor, tym lepsie.. Ja som s prvou dcerou cvicila vojtovku, stacilo chvilku a potom predbehla ostatne deti .... takze netreba sa toho bat.
Stat a chodit ti este nemusi, ale sediet a plazit sa a davat na 4 aspon , pohupovat sa , to by uz mala...

karolinka1991
18. máj 2017

Ahoj, moja dcerka sa posadila v 10.5 mesiaci - posadila sa z lehu na chrbatiku sama bez pomoci (@rhiannon - cize da sa posadit samostatne aj inak ako zo stvornozkovania, nie je to ziadne pravidlo, ze dieta musi najprv stvornozkovat a potom sediet) a asi o 2 tyzdne zacala skusat stvornozkovanie a zacala sa v postielke davat na kolienka a vytahovat sa - dovtedy asi 2 mesiace len "valala sudy" - cize sa tocila za vsetkym, co si chcela dociahnut. Som zvedava, kedy zacne chodit, ale kazde dietatko ma svoje tempo, takze sa nestresujem 🙂 A nepocuvaj veci typu "uz davno mala to a hento" - nasa pediatricka (a je to uzasna odbornicka) povedala, ze dietatko ma cas posadit sa do 16 mesiaca!!! ze kludne aj po tom, co sa nauci chodit - vela kamaratok ma 3-6 deti a potvrdili mi to z vlastnych skusenosti - aj u nich kazde dietatko malo uplne inu postupnost, takze ziadne stresy 🙂

vevesh
18. máj 2017

@katrin21 odkial mas, ze 1-2 mesiace su ok?....do 2 rokov ma dieta chodit,a to je jedno, kedy aku fazu urobi- je to od dietata k dietatu individualne a tabulky su len spriemerovane ocakavania, co by dieta malo/ mohlo v danom veku vediet....netreba vsetko silit, len aby sa tabulka dobehla...

lacibo
autor
19. máj 2017

@rhiannon prepáč, ale prečítaj si ešte raz môj úvodný príspevok, kde som žiadala o osobné skúsenosti mamičiek s rovnakým alebo podobným motorickým vývinom ich detí..nežiadala som odborné rady, to by som sa pýtala inde..takže ak si to nemala s tvojim dieťaťom podobné tak mi sem nepíš prosím ťa..ušetríš mi čas a energiu..🙂

nela6
19. máj 2017

@lacibo mne nevedel stornozkovat ani sa plazit...tak som si otvorila knihu od kiedronovej, nasla jeden cvik, a do dvoch tyzdnov sa plazil a stvornozkoval, trebalo ho len postrcit 🙂
proste sa od 6m len tulenil, a v 8m mi to prislo divne, 8.5m uz stvornozkoval aj plazil sa, a na 12m samostatne zacal chodit

lacibo
autor
19. máj 2017

@evittam ďakujem 🙂

lacibo
autor
19. máj 2017

@yanni ďakujem🙂

lacibo
autor
19. máj 2017

@juliet86 ďakujem za dobrý tip..určite si to pozriem🙂

lacibo
autor
19. máj 2017

@lusy1507 ďakujem🙂

lacibo
autor
19. máj 2017

@ajko ďakujem pekne, povzbudilo ma to..no moja to možno tiež ešte tak stihne, nemá ešte 11 mesiacov..🙂

lacibo
autor
19. máj 2017

@katrin21 ďakujem..no dcérka si sadla sama zo šikmej polohy asi od 7. mesiaca a teraz v 10. mesiacoch si sadne aj z ľahu..zapre sa ..ako keď robíš brušáky🙂 a sadne si..a k tvojej druhej otázke..jasné, nožičky si dáva do úst už strašne dlho..aj sa mi asi 7 krát pretočí, keď ju prebaľujem..🙂

lacibo
autor
19. máj 2017

@karolinka1991 ďakujem za tvoju skúsenosť, no s tým sadnutím si z ľahu.. nás presne tak isto..a súhlasím s tým, že štvornožkovanie nie je " povinné ", moja staršia / dnes už 18 - ročná dcéra / toto preskočila, ale zase od 8. mesiaca sa vzpierala na nohy a v 11. mesiacoch už behala sama ako šíp..🙂

lacibo
autor
19. máj 2017

@vevesh ďakujem🙂

lacibo
autor
19. máj 2017

@nela6 ďakujem ti..o aký cvik ide konkrétne?..môžeš popísať aspoň..🙂

lacibo
autor
19. máj 2017

@nana1710 ďakujem za tvoj príspevok, súhlasím, že nezasahovať veľmi do vývoja..🙂

rhiannon
19. máj 2017

@lacibo mala som so svojim dietatom problem, ze neskoro zacala stvornokovta. Aj ine problemy. A chodili sme cvicit. Tam mi lekarka kazdy jeden krat prizvukovala, aby sme malu nedavali pasivne sediet, ze tam maju vela detim ktore kcoli pasivnemu sedu preskocili stvornozmovanie.a vsetky info, ktore som ti pisala. Ja svoje rady vnucovat nikomu nepotrebujem 🙂 ak si sem prisla, aby ta naby ukludnili, ze je vsetko ok a nemas nic robit, tak tu tale prispevky mas a mozes sa uspokojit s nimi 🙂 vsetko dobre zelam

willino1
19. máj 2017

ja mám dvojičky chalanov... koncom 5. mesiaca sa začali pretáčať... na polročnej prehliadke nás poslala detská k neurologičke, aby sa trochu "rozbehli" lenivci a začali sme cvičiť vojtovku... cca od 8. mesiacov... pri cvičení bol pokrok ihneď viditeľný... jeden sa o týždeň začal stavať na štyri, o ďalší týždeň už pomaly posúvať na štyroch... a za mesiac už tak pomaličky štvornožkoval (tak na "korytnačku" sme tomu hovorili) a druhý bol tak 1,5 týždňa za ním...akonáhle začali štvornožkovať už som doma cvičenie neriešila (len to nehovorte rehabilitačnej 🙂 ) a nechala to na prírodu... a nejak sa potom ťahali tým, že chceli niečo dočiahnuť, vidieť a tak... napríklad som im hračky dala na gauč aby sa museli načahovať a tak ... úplne preskočili plazenie ale dlho štvornožkovali a od roka sa stavali okolo nábytku a chodili okolo neho... mali 14,5 mesiaca keď obaja začali úplne samostatne chodiť ... veľmi málo som nosila na rukách, a vôbec som s nimi nechodila za ručičky... na začiatku mi rehabilitačná povedala, že im nemám pomáhať, nenosiť na rukách, nepodávať hračky, nevyplňať im čas tak, že k nim prídem a zabávam ich... že dnes rodičia sa tak snažia, že povahovo lenivejšie deti to potom využívajú a načo by snažili keď mama príde, donesie, spraví keď zaplačú... doslova mi povedala "dajte im hračky ďaleko a nechajte ich revať až kým nezbrontavejú... nebojte, oni sa nakoniec pohnú, za tým čo chcú ... " takže som to začala praktizovať a stala sa so mňa lenivá matka... na plač reagovala štýlom, ak ma chceš tak príď ty za mnou a nie ja za tebou, všetky veci čo by chceli dávať im odruky a zvyknúť si, že ich musím nechať kričať ... tak som poučená do budúcnosti 🙂 jednoducho učiť dieťa od začiatku čo to dá samostatnosti a nechať ich, nech sa čo najviac pechoria samé a ja som od toho, aby som kochala na tom, ako im to ide (aj keď neskôr) a maximálne ratovala pred veľkými úrazmi 🙂

usla35
19. máj 2017

Niektore deti proste niektore tie vyvojove stupne a pokroky preskocia. Su deti, ktore nestvornozkuju a rovno sa postavia. Da sa sice na styri no hned si sadne a postavi sa. Detom treba pomahat co najmenej a oni sa sami zacnu pomaly posuvat k istym veciam, lebo v opacnom pripade si velmi rychlo zvyknu nba to, ze im sa tym tak ci tak pomozeme, tak na co sa snazit

katrin21
19. máj 2017

@lacibo tak potom to vyzera, ze by mohlo byt vsetko OK 🙂 snad sa cim skor pohne zas dalej 🙂
niektore deti to 4nozkovanie preskocia, ale napr. sa hned postavia....

lacibo
autor
19. máj 2017

willino1
ďakujem za tvoju skúsenosť..niečo na tom asi bude..ja ju tiež nechávam čo najviac na koberci, nech sa sama hýbe za hračkami, ona sa aj pohybuje, gúľaním alebo sa otočí o 180 stupňov, a tento týždeń sa už dala viackrát aj na štyri, chvíľu čakala a potom zase na bruško..ale napríklad nechytá sa postieĺky ani ohrádky, aby si sadla alebo sa postavila, to vôbec..ona akoby stále nemá motiváciu alebo nechápe, že sa môže aj inak pohybovať..sa mi zdá..🙂
usla35
katrin21
ďakujem aj vám ..ja mám toto tretie dieťa a prvé dve - každé ináč - jedno hneď na nohy- v 11. mes. už sama chodila /neplazila sa a neštvornožkovala nikdy/ a druhé zase štvornožkovalo od 10 mes. - asi 3 mesiace, kým začalo samé chodiť / 14 mes. / - obidve sú zdravotne aj inteligenčne v poriadku🙂.. a teraz mi to príde zase inakšie - tak asi každé dieťa je fakt individualita / lebo prístup aj výchovu som mala vždy rovnaký.. /zatiaľ je podľa pediatra všetko v poriadku..ak nám doporučí cvičenie alebo niečo iné, samozrejme, že pôjdeme do toho bez váhania..