Ahojte som prvy krat mama uz skoro rocnej dcerky, v July bude mat rok a chcem sa opytat co robievate s detmi ked ste doma, ci sa s nimi nonstop hrate, citate im rozpravate sa s nimi alebo ich nechavate aj nech sa vyhraju same bez toho aby ste vsetko komentovali? Ja som vacsinou casu s malou sama a priznam sa ze niekedy ju necham aj nech sa hra sama ze ja som chvilku ticho a porobim si nieco ale to je velmi malo lebo si vyzaduje pozornost, aj sa jej snazim citat hrat sa s nou len ona nevydrzi dlho, potom chce ist na ruky a stale menit prostredie je to narocne niekedy tak aj uvazujem ze ci sa jej zle venujem alebo co…ale nedokazem nonstop sa s nou hrat ukazovat jej a rozpravat aj ked samozrejme to robim a snazim sa jak viem…Ako to mate vy? nemam este tolko skusenosti s detmi tak by ma to len tak zaujimallo ze ako to vyzera u vas 🙂)
Myslím, že všetko je len o vyžadovaní pozornosti. Netvrdím o malinkých deťoch, ktoré si ešte nie sú vedomé ničoho, ale napr. ja viem, kde som vo výchove urobila chybu ja, čo si aj priznávam ale nesťažujem sa, len aby to nevyvolalo vášne u niektorých a nepustili sa do mňa.
Ja som od malička bola stále pri dcére, venovala sa jej non stop, dospela som jedine k tomu, že dcéra si stále vyžaduje moju pozornosť, teraz ma 4 a keď som doma, nezahrá sa sama, nič neurobí sama. Ak ju nechám u starkej, starká ani nevie, že má doma dieťa, dcéra sa dokáže aj 2-3 hodiny zahrať sama. Akonáhle prídem domov, znova sa sama nevie hrať a vyžaduje si moju pozornosť.
Tiež moje prvé dieťa. Takže osobne si myslím, že treba dieťa nechávať aj samé už od útleho veku, nech sa pohrá, aj keď sa to dieťaťu nepáči, postupne sa naučí, lebo neskôr to bude dosť psychická záťaž pre teba. Nemaj výčitky, nechaj nech sa dieťa hrá samo, aj keď dlho pri jednej veci nevydrží.
Moja bola sama od malicka aj takto ostalo odkedy plazila (nestvornozkovala vobec) tak bola na zemi a mala okolo seba hračky.....alebo od mala ako zacala chodiť robila so mnou domace.prace....ma teraz 5r a dokaze aj zapnut pracku 🙈🤣🤣
Ale tak ako pise vysse pani vie ze ja sa s nou malokedy zahrajem ale ked je s babi alebo s tatikom vyzaduje si ich pozornost a musia sa s nou hrať stale ;) takze moj nazor je ze vsetko s mierou ;) co ss tyka pozornosti je malicka ved 3 4r vydrzia pozornost 15min cca ;) čím bude starsia bude.lepsie...od cca 2r ci kolkko uz par minut som dokazala nechat vonku na dvore resp cez okno som kontrolovala ked mi trebalo na wc alebo vodu ;)
Najhorsie je robit detom nonstop animatora…akoze fakt. Hral/hraje sa sam, obcas ma privola, obcas pridem sama.
Ja som s nim varila, upratovala, triedila veci, upratovala skrine, spajzu a pod. Nech si zvyka😀 a ked spal, ja som oddychovala.
Ale kedze som bola v 8-9 mesiaci v jeho roku, tak som s nim nikam nevladala. Inak by sme chodili kade tade. Ale inak som sa s nim nudila, na dedine nuda, kamosky tu nemam. Tak mame k nemu mesacneho😂
A co sa tyka rozpravania sa. Komentujem mu stale co akurat robim/robime, pytam sa ho na nazor, aj ked len kuka ako puk a tak, jasime sa (pri prezliekani postele je to najvacsia sranda, skakat do paplona). A ked ide s tatom von, vacsinou do “krcmi”, tak s nim kecaju vsetci ;)
Ja som sa prvej dcere venovala stale, bola len s nou a dost som bola neskor vyhoreta, ze uz sa mi nechcelo. Teraz ma 7 a az teraz zacina byt samostatna. Psychicky je narocne vkuse sa iba rozpravat s dietatom, treba to robit, treba sa venovat ale treba mysliet aj na seba a robit dospelacke veci. A presne, nie sme animatori na plny uvazok.
Tzv. komentovany zivot? Co ja viem, podla mna by sa dieta malo obcas zahrat same lebo ked bude starsie tak bez maminky sa nepohne.. proste vzdy a vsade si ta bude vyzadovat a neurobi, nezahra sa same ani 5 minut. Zena pri tomto velmi rychlo vyhori..
Ahoj,
ja som si to vacsinou uzivala 🙂 Hrala som sa s nim ci bola pri malom ked chcel. A velmi som sa tesila, ked odo mna "usiel" stvornozky" vedla do dedskej izby z obývačky 😆 Ok, spehovala som ho niekedy aj 15 minut z poza rohu, a pozerala co robi. Ked chcel byt potom pri mne znova, hrali sme sa kolko chcel. Ja mam pocit, tym ze som sa mu venovala, mal istotu ze som mu hocikedy k dispozicii a preto moze ist aj odo mna prec - ina izba. Mali sme velku ohradku 1,80x2 m.
Tam som ho dala, ked som potrebovala nieco varit. Kuchyna taka super mini. Vedel sa tam prehrať pekne. Casom vedel, ze ked rano pijem kavu, hra sa sam a doteraz to tak je - na 90%
To neustale komentovanie, nooo ... Mala som vycitky, ze s nim nehovorim stale. Mne to prislo divne, ziadna odpived a komentovat kazdy prd. Samozrejme som vedela, ze je to velmi dolezite aj som chcela, len mi to neslo tak ako som si predsavzala 😏. Maly ma 3 roky a rozprava pekne dvoma materskymi jazykmi. Takze nie, nekomentovala som vzdy vsetko ani sa nehrala snim stale. Akonahle prejavul chut byt sam, nechala som ho ani ho nevytrhsla z hry. Niekedy som dokonca cakala aby sa dohral, kym som trebars isla okolo neho 🙂 nech ho nerusim.
Nie je nič zle, ak sa dieta hra samé. Veď aj rodič di potrebuje oddýchnuť, ale urobiť inú vec, uvariť, dať prať, či povysavat
Navyše dieťa si samostatnou hrôz rozvíja fantáziu, kreativitu, sebestačnosť, …
Malé deti vydržia samé len chvíľku, ale aj to je úspech
V istých chvíľach je úspech keď rodič mize ísť sám na toaletu 🤣🤣🤣