Ahojte baby, na akej “jazykovej urovni” su/boli vase deti v tomto veku?
Neviem ci je syn este v norme alebo to mam riesit lebo cakacie lehoty su nekonecne.
Syn je bilignvalny(manzel cudzinec) - porozumenie je podla mna ok. V januari bude mat 2.5 roka
Vie a zopakuje uz vela slov v oboch jazykoch,vytavara jednoduche vety (auto ide, umyt ruky, ja chcem/ja papam)
Ale proste nie je to normalne plynule rozpravanie. Ze neda sa s nim mat nejaky lahky dialog alebo ze by napr povedal co sme robili vonku…
Ja viem ze vela ludi mi napise ze je to individualne a ze ich synovec/syn/kamarat nehovoril nic do 3 rokov a potom sa rozprozpraval a ze chlapci su pomalsi atď. Ale skor ma zaujima taka nejaka norma. Riesili by ste to uz, alebo pockat este do toho januara a potom skusit zavolat niekam k logopedovi?
Ak mam okolo seba nejaku zakladnu vzorku deti tak on rozhodne hovori najmenej, vacsina deti a uz uci basnicky o Mikulasovi 😅
Diky!
U nas úplne rovnako, akurat je krpec trojjazycny. Boli sme u logopedičky a všetko ok. Komunikáciu má podľa nej na viacjazyčné dieťa zvládnutú. Ide o to, že rozumie všetkým jazykom a "povie" čo chce. Aj v mojom okolí mám samé zdatné deti. Akurát,že oni rozprávajú len jedným jazykom.
@x_mery_x super takze sa mu to postupne zlepsuje tak to je dobre snad aj u nas to pojde 🙂
@mamamasama dakujem za odpoved, tak super. Ale je fajn ze ste boli a videl ho odbornik - asi by som to mala zvazit aj ja aby som mala srdce na mieste.
A suhlasim ze ta viacjazycnost v tom asi zohrava svoju rolu, ale zhodou okolnosti mame suseda k rovnakym mixom jazykov a pride mi ze je na tom lepsie. Ale jasne,nemozem ho porovnavat s kazdym ja viem. Hlavne je ze rozumie a normalne komunikuje
Nám ešte odporučila také logopedické hryzátko. Ono to visí na krku ako náhrdelník. Ako sa stravuje tvoj synček?Náš odmieta mäso. Vyberá si ľahko žuvateľné pokrmy a tým pádom neprecvičuje poriadne svalstvo v ústach. Vraj by ho to malo viac "rozhovoriť"
Podľa mna je to úplne v norme!
Nerob stresy! Bilingvalne deti začínajú neskôr davat súvisle vety dokopy. Predsa musí rozlíšiť 2 jazyky.
@mamamasama s tymto konkretne u nas problem nie je,odmalicka sme sli metodou blw takze zje a rozzuje asi ozaj vsetko.
A vas syncek po vas opakuje? vytvara aj nejake slovne spojenia a pod.?
@ingush616 ok dakujem pekne za reakciu 🙂 Uz sa tesim ked si budem priat aby bol ´chvilku potichu” haha.
ak je bilingvalny tak rozprava pekne tam to vsetko ide trosku pozadu kym sa vypreferuje jeden jazyk ktory bude pokladat za dominantny ked pride do spolocnosti tak v tom bude lepsie a az keby potom bol problem riesi sa to cez logopeda drzite sa
Môj vedel 4 slová, až v troch rokoch sa začal rozbiehať 😊
ahoj, ak ste bilingualni, maly rozumie a nieco rozprava, tak naozaj do troch rokov nemusis riesit logopeda.
moj ma 2 a pol roka, rozprava hocico, plynule vety to nie su, rozumie a vie zaspievat zopar detskych pesniciek.
@kacena4 mas na mysli do skolky? ci do akej spolocnosti ?
@kris_tin257 a neriesili ste logopeda dovtedy? nemali ste strach ci je to ok?
@heln rozumie urcite oba jazyky, v oboch opakuje a hovori slova, plus tie jednoduche veci- mama pod sem, ideme von, chcem jogurt, idem obliect😅
ok, tak vidim ze je to asi este v norme. dakujem za reakciu
Áno, už krásne všetko opakuje. Pomaly začína tvoriť krátke vety. 🙂 Daj mu čas. Je to ozaj progres z mesiaca na mesiac. 🙂
Riešila som, boli sme keď mali 2 roky a 9 mesiacov, povedali vyslovene že oneskorený vývin reči že iný dôvod nevidia, rovnako hovorila aj pediatricka. Dobre ale že sme boli lebo v septembri kratko pred 3 rokmi nastúpil do štátnej škôlky (rok chodil do súkromnej) a tam to teda veľa riešili a vyžadovali správu od logopedicky čiže by sme museli ísť tak či tak
@mamamasama super,tak nech vam aj nadalej napreduje ☺️
@kris_tin257 ok super dakujem za skusenost. Hej aj nas chodi do sukromnej takze presne to zatial neriesia. Ale dobre ze aj u vas sa to uz rozbehlo. Niekedy si tie nase deti davaju nacas (a je to ok to len hystericky rodicia ako ja to riesia😅)
medzi inych ludikde bude danou recou rozoravat a ano napr. skolku
Dvojjazyčné deti začínajú rozprávať neskôr,myslím,že je to aj celkom logické. A mne príde reč tvojho synčeka adekvátna týmto okolnostiam a veku. Mojš dcérka pred letom mala svoju hatlaninu + niekoľko normálnych slov,rozumela všetko,opakovať nechcela. Po lete je z nej partak na debaty čiže u nás platilo,že to prišlo zrazu,nie postupne 🙂 rozhovorila sa presne vo veku tvojho synceka
Podla mna je to v norme. Bilingvalne deti maju vacsonou trosku horsiu rec a este aj chlapci. Ten tvoj mi pride v poriadku. Podstatne je, aby stale napredoval.
Moja by mohla dabovat mimonov. Prisam bohu to bolo to iste. Teda stale je. 3 roky bude mat vo februari ale musim povedat, ze ako nastupila do skolky uz jej PAR slov rozumiet 😀
Nepamatam si to uplne, mozno to mam niekde zapisane, no tiez sme mali podobny problem v 2,5r, a teraz ma 5, ale uz v 3,5 rozpraval ako komentator v radiu, prislo to pomerne rychlo (bez logopeda), nebolo mozne sa pri nom dohovorit a stale nie je mozne (prekrikuje), asi dobieha co "zameskal".. Hovori sa, ze trpezlivost ruze prinasa, ak sa nikam neponahlate, tak, no tazko radit, to chce kus zodpovednosti poradit 🙂 Ale vidiet, ze sa zaujimas co kedy ako by malo byt,takze mas ho pod drobnohladom, takze to ide dobrou cestou 🙂
@weggie dakujem 🙂 Jasne to konecne rozhodnutie je na rodicovi,nemoze sa spoliehat na MK🙂 Je to len o nejakej vymene informacii. Ja osobne mam z toho fajn pocit - vidim ze napreduje ale zase realisticky vidim aj to ze uzby mohol hovorit v porovnani s inymi detmi viac. Ale on komentuje nieco nonstop a mami pozri,mami nakresli traktor a mami pod sem a mami ideme pocujem uz teraz denne 500x 😅 Myslim si ze to nabehne ale este musime pockat, a keby som videla ze ten proces nenapreduje vyhladam odbornika.
Je na tom tak isto ako nas, tiez len tak vedel a az potom po 2,6r zacal viac rozpravat a teraz uz celkom dost toho povie aj sa snazi skkladat vety, ked neviw tak zacne s novou inym slovosledom :D aby mu to pasovalo