Rozprávanie 2,5-ročného syna

30. nov 2022

Ahojte baby, na akej “jazykovej urovni” su/boli vase deti v tomto veku?
Neviem ci je syn este v norme alebo to mam riesit lebo cakacie lehoty su nekonecne.

Syn je bilignvalny(manzel cudzinec) - porozumenie je podla mna ok. V januari bude mat 2.5 roka

Vie a zopakuje uz vela slov v oboch jazykoch,vytavara jednoduche vety (auto ide, umyt ruky, ja chcem/ja papam)
Ale proste nie je to normalne plynule rozpravanie. Ze neda sa s nim mat nejaky lahky dialog alebo ze by napr povedal co sme robili vonku…

Ja viem ze vela ludi mi napise ze je to individualne a ze ich synovec/syn/kamarat nehovoril nic do 3 rokov a potom sa rozprozpraval a ze chlapci su pomalsi atď. Ale skor ma zaujima taka nejaka norma. Riesili by ste to uz, alebo pockat este do toho januara a potom skusit zavolat niekam k logopedovi?

Ak mam okolo seba nejaku zakladnu vzorku deti tak on rozhodne hovori najmenej, vacsina deti a uz uci basnicky o Mikulasovi 😅

Diky!

x_mery_x
30. nov 2022

Je na tom tak isto ako nas, tiez len tak vedel a az potom po 2,6r zacal viac rozpravat a teraz uz celkom dost toho povie aj sa snazi skkladat vety, ked neviw tak zacne s novou inym slovosledom :D aby mu to pasovalo

mamamasama
30. nov 2022

U nas úplne rovnako, akurat je krpec trojjazycny. Boli sme u logopedičky a všetko ok. Komunikáciu má podľa nej na viacjazyčné dieťa zvládnutú. Ide o to, že rozumie všetkým jazykom a "povie" čo chce. Aj v mojom okolí mám samé zdatné deti. Akurát,že oni rozprávajú len jedným jazykom.

autor
30. nov 2022

@x_mery_x super takze sa mu to postupne zlepsuje tak to je dobre snad aj u nas to pojde 🙂

autor
30. nov 2022

@mamamasama dakujem za odpoved, tak super. Ale je fajn ze ste boli a videl ho odbornik - asi by som to mala zvazit aj ja aby som mala srdce na mieste.
A suhlasim ze ta viacjazycnost v tom asi zohrava svoju rolu, ale zhodou okolnosti mame suseda k rovnakym mixom jazykov a pride mi ze je na tom lepsie. Ale jasne,nemozem ho porovnavat s kazdym ja viem. Hlavne je ze rozumie a normalne komunikuje

mamamasama
30. nov 2022

Nám ešte odporučila také logopedické hryzátko. Ono to visí na krku ako náhrdelník. Ako sa stravuje tvoj synček?Náš odmieta mäso. Vyberá si ľahko žuvateľné pokrmy a tým pádom neprecvičuje poriadne svalstvo v ústach. Vraj by ho to malo viac "rozhovoriť"

ingush616
30. nov 2022

Podľa mna je to úplne v norme!
Nerob stresy! Bilingvalne deti začínajú neskôr davat súvisle vety dokopy. Predsa musí rozlíšiť 2 jazyky.

autor
30. nov 2022

@mamamasama s tymto konkretne u nas problem nie je,odmalicka sme sli metodou blw takze zje a rozzuje asi ozaj vsetko.
A vas syncek po vas opakuje? vytvara aj nejake slovne spojenia a pod.?

autor
30. nov 2022

@ingush616 ok dakujem pekne za reakciu 🙂 Uz sa tesim ked si budem priat aby bol ´chvilku potichu” haha.

kacena4
30. nov 2022

ak je bilingvalny tak rozprava pekne tam to vsetko ide trosku pozadu kym sa vypreferuje jeden jazyk ktory bude pokladat za dominantny ked pride do spolocnosti tak v tom bude lepsie a az keby potom bol problem riesi sa to cez logopeda drzite sa

kris_tin257
30. nov 2022

Môj vedel 4 slová, až v troch rokoch sa začal rozbiehať 😊

heln
30. nov 2022

ahoj, ak ste bilingualni, maly rozumie a nieco rozprava, tak naozaj do troch rokov nemusis riesit logopeda.
moj ma 2 a pol roka, rozprava hocico, plynule vety to nie su, rozumie a vie zaspievat zopar detskych pesniciek.

autor
30. nov 2022

@kacena4 mas na mysli do skolky? ci do akej spolocnosti ?

autor
30. nov 2022

@kris_tin257 a neriesili ste logopeda dovtedy? nemali ste strach ci je to ok?

autor
30. nov 2022

@heln rozumie urcite oba jazyky, v oboch opakuje a hovori slova, plus tie jednoduche veci- mama pod sem, ideme von, chcem jogurt, idem obliect😅
ok, tak vidim ze je to asi este v norme. dakujem za reakciu

mamamasama
30. nov 2022

Áno, už krásne všetko opakuje. Pomaly začína tvoriť krátke vety. 🙂 Daj mu čas. Je to ozaj progres z mesiaca na mesiac. 🙂

kris_tin257
30. nov 2022

Riešila som, boli sme keď mali 2 roky a 9 mesiacov, povedali vyslovene že oneskorený vývin reči že iný dôvod nevidia, rovnako hovorila aj pediatricka. Dobre ale že sme boli lebo v septembri kratko pred 3 rokmi nastúpil do štátnej škôlky (rok chodil do súkromnej) a tam to teda veľa riešili a vyžadovali správu od logopedicky čiže by sme museli ísť tak či tak

autor
30. nov 2022

@mamamasama super,tak nech vam aj nadalej napreduje ☺️

autor
30. nov 2022

@kris_tin257 ok super dakujem za skusenost. Hej aj nas chodi do sukromnej takze presne to zatial neriesia. Ale dobre ze aj u vas sa to uz rozbehlo. Niekedy si tie nase deti davaju nacas (a je to ok to len hystericky rodicia ako ja to riesia😅)

kacena4
30. nov 2022

medzi inych ludikde bude danou recou rozoravat a ano napr. skolku

lejduska
30. nov 2022

Dvojjazyčné deti začínajú rozprávať neskôr,myslím,že je to aj celkom logické. A mne príde reč tvojho synčeka adekvátna týmto okolnostiam a veku. Mojš dcérka pred letom mala svoju hatlaninu + niekoľko normálnych slov,rozumela všetko,opakovať nechcela. Po lete je z nej partak na debaty čiže u nás platilo,že to prišlo zrazu,nie postupne 🙂 rozhovorila sa presne vo veku tvojho synceka

ailiba
30. nov 2022

Podla mna je to v norme. Bilingvalne deti maju vacsonou trosku horsiu rec a este aj chlapci. Ten tvoj mi pride v poriadku. Podstatne je, aby stale napredoval.

mirka438
1. dec 2022

Moja by mohla dabovat mimonov. Prisam bohu to bolo to iste. Teda stale je. 3 roky bude mat vo februari ale musim povedat, ze ako nastupila do skolky uz jej PAR slov rozumiet 😀

weggie
1. dec 2022

Nepamatam si to uplne, mozno to mam niekde zapisane, no tiez sme mali podobny problem v 2,5r, a teraz ma 5, ale uz v 3,5 rozpraval ako komentator v radiu, prislo to pomerne rychlo (bez logopeda), nebolo mozne sa pri nom dohovorit a stale nie je mozne (prekrikuje), asi dobieha co "zameskal".. Hovori sa, ze trpezlivost ruze prinasa, ak sa nikam neponahlate, tak, no tazko radit, to chce kus zodpovednosti poradit 🙂 Ale vidiet, ze sa zaujimas co kedy ako by malo byt,takze mas ho pod drobnohladom, takze to ide dobrou cestou 🙂

autor
1. dec 2022

@weggie dakujem 🙂 Jasne to konecne rozhodnutie je na rodicovi,nemoze sa spoliehat na MK🙂 Je to len o nejakej vymene informacii. Ja osobne mam z toho fajn pocit - vidim ze napreduje ale zase realisticky vidim aj to ze uzby mohol hovorit v porovnani s inymi detmi viac. Ale on komentuje nieco nonstop a mami pozri,mami nakresli traktor a mami pod sem a mami ideme pocujem uz teraz denne 500x 😅 Myslim si ze to nabehne ale este musime pockat, a keby som videla ze ten proces nenapreduje vyhladam odbornika.