Rozprávanie 15 mesačného dieťaťa

mackove
24. jan 2021

Ahojte mamky. Chcem sa spýtať na rozprávanie. mám 15m dcérku a rozumieť rozumie skoro všätkému , keď poviem ideme von príde vezme si bundu mikinu topánky. Keď poviem ideme na kakačik tak si prinesie. Proste rozumie všetkému. Zvieratá napodobni len mačku a psa. Rozprávať rozpráva len pár slovíčok , ako napr. Mama , tata , baba , teta , bac , ne , ne , + - . No a asi zjavne to je málo neviem , nemám to ako posudiť kedže je to moje prve dieťa. Ale svokra denne 5x mi povie , že to je málo , že jej deti v tomto veku vedeli už básničky a pod. ...no a stále ma zneisťuje. Ja som v tom , pokiaľ mi rozumie čo od nej chcem je to v poriadku. Prosím , mamičky ..v akom veku začali vaše deti roprávať ? ,Ďakujem za koment 🙂

bavlnka92
24. jan 2021

je to v pohode, náš 3ročný začína až teraz. a to nám v škôlke hovoria aby sme na neho rozprávali. -asi si myslia že doma s ním nepovieme ani slovo- 😒

mackove
autor
24. jan 2021

@bavlnka92 😀😀😀 toto si napísala aj z mňa 😀

julia2018
24. jan 2021

@mackove môj má bezmála 15 a povie daj .. to je asi tak všetko. Dcéra v jeho veku rozprávala “básnicky” a? Svokra tiež už mala poznámku, že nemôže byt vo všetkom šikovný, že potrebuje viac času kým sa rozhovorí ... a to sme ich nevideli mesiace. Takze to musela povedať niekedy pred uzavretím okresov. Je úžasný, chytrý, šikovný, zručný. Mne by takú vec ani nenapadlo riešiť.

danieli
24. jan 2021

Urcite si nerob vrasky, aspon vies, ze tvoj manzel bol adeptom na Hviezdoslavov Kubin uz v roku, skvela sprava, moja dcera rozpravala skor, v roku a pol tolko co tvoja, syn ako 3 a polrocny zacal tvorit prve slovka a prave toho bavi matika, kazdy mame ine danosti a talenty a rozvinu sa svojim tempom, uzivaj si dcerku a svokre sa s usmevom podakuj za zaujem a starostlivost, ze dcerka sa iste skoro rozkeca

karhu
24. jan 2021

v 15 mesiacoch veku asi tazko basnickuju, basnicky vymysla skor svokra..
nas bol v tom veku tiez ticho..teda bez slov..teraz nema este ani 3r a usta sa mu nezavru, uzivajte si ticho kym sa da😝

mackove
autor
24. jan 2021

@julia2018 Veď prave , ani ja neviem načo to riešim ...ale asi preto , lebo ja to 5x za deň počúvam a už ma vypina z toho .....

bavlnka92
24. jan 2021

ja mám dokola len ide auto, nejde auto, kolesá, kamene. to je 70% denného rozprávania. hlavu mu neodtrhnem za to že ho zaujímajú najviac autá a iné ho netrápi ani to nezopakuje.. čo už.

petamich
24. jan 2021

@mackove cerstvu skusenost mam od velmi dobrych priatelov, mala bude mat pomaly tri a donedavna podobne ako ten tvoj, rozumela vsetkemu a mala "svoj jazyk", co to povedala ale velmi sa jej nechcelo a teraz za posledne mesiace sa im tak rozhovorila, ze by aj obcas radi boli, aby bola ticho 😂 uz sa tesim, ked s nimi budem, az sa mi verit nechce 😃 asi je to skutocne tak, ze kazde dieta potrebuje svoj cas

nyphadora
24. jan 2021

@mackove dvera ma dnes 15m a teda jedine to hovori je mama ( ale to na vsetko) a vie napodobnit macku 😂, inak je sikovna vo vsetkom, len rozpravanie jej pojde pomalsie, tiez nam vsetci hovoria rozoravajte na nu este aj pediatricka 🤦🏼‍♀️, lebo asi len okolo nej chodime alebo co 🤦🏼‍♀️ , ja mam zasadu do nicoho nenutit, nekricat, vsetko pride, ked bude na to pripravena

julia2018
24. jan 2021

@mackove to musí byt parádna ponorka. Nepoznám ešte riešenie na svokrin jazyk :D ten dakedy ide i za všetky vnúčatá

bavlnka92
24. jan 2021

@julia2018 svokre treba povedať že vnúčatá budú rozprávať vtedy keď ich ona konečne pustí k slovu 😂

petamich
24. jan 2021

@mackove ta tvoja ;) prepac, som si to poplietla s odpovedami bab

seva22
24. jan 2021

Je to uuuuplne v pohode,nasa sa rozrozpravala az okolo 18mesiacov a este viac v 22 mesiacoch 😉uvidis,pride to z ničoho nič...a svokre povedz ze tvoja mala nie su jej deti, ja by som sa naštvala, ze ako sa vôbec opovazuje ju porovnávať !

luciab987
24. jan 2021

@mackove basnicky 😃. Moja dcerka ma 18mes. Vie povedat mama, ocko, mu, mnau, mnam, toto, este, bum, babka, Klarka, dudu (cumlik), tam. To je asi vsetko. Mam len jedno dieta ale nemyslim si ze bezne 15mesacne deti hovoria basnicky. Ale tiez som pocuvala ako svokrine deti jedli v 6mes halusky a od 3mes prespali celu noc. Svokru mam velmi rada, ale vrasky si nerobim, a vychovavam malu tak ako uzname s manzelom za vhodne. Ale verim ze pocuvatto stale je na "prasky"

janulla1
24. jan 2021

Ja mam 16 mesačného a okrem gaga nepovie vôbec nič, ešte ani mama mi nepovedal, ukazuje palcekom keď niečo chce, rozumie, dcérka v jeho veku už rozprávala, a dokonca aj starší syn aspoň pár slov, ale tiež to bola bieda, ale rozrozpraval sa v 3, 5 roku, tento najmenší vôbec nič a to stále niekto naňho rozpráva keďže obe staršie deti sú už skoro rok na distancnom vzdelávaní, niekedy mám z toho hlavu v smútku a potom si spomeniem na najstaršieho ako mi teraz lezie na nervy furt dačo rozpráva 🙂

julia2018
24. jan 2021

Nedavno som dakde našla knihu: Kniha o detskej reči z r. 2005, dá sa to stiahnuť. a tam je to pekne vysvetlené, nejaké veci som čítala mužovi a on ostal v šoku z toho, že detska reč môže byt i neverbalna. Základ je, že dieťa komunikuje. A extrémne dôležité je nechať ho komunikovať. Nechať ho vyjadrit čo chce. A čakať, rátať do desať..

11iva11
24. jan 2021

@mackove Že v 15. mesiacoch básničky..som sa pobavila.. svokra je riadne mimo sekera...nezávidím ti ju...skús tie jej reči jedným uchom dnu, druhým von dávať.

mackove
autor
24. jan 2021

Baby , no ja odpadávam s vaších komentov 😅😅😅 presne , aj moja svokra patri k tým "lepším" svokrám 😀mohla by som do rána pokračovať , čo všetko mi za celý jeden deň vytkne....Najviac používane frázy: moje deti spali už o 18stej. (Naša chodí okolo 19-20) 2. Mne prespali už celú noc. 3. Ja som už nekojila take veľké. (Stále dojčím , poobede uspavam na cicke a aj večer) 4. Vedeli zaspať same ako som ich uložila do postielky a odišla som. (Nasa tak proste nevie...) 5. Jedli už v pol roku koňa s makom. 6. Potrebuje aj sladké (sladke obmedzujeme , skrz to že sa narodila 4.5kg a teraz má 14kg. Dáme , ale obmedzujeme. A tak by som mohla vyprávat do rána

bavlnka92
24. jan 2021

@mackove ešte aby si sa nedočkala rady potrieť tvár ocikanou plienkou (za splnu a rituálne pri tanci páliť nejakú sviečku k tomu 😂 )

alexandra2468
24. jan 2021

@mackove moja ma 14m a teda ani nerozumie tolko co tvoje dieta 😃 rozumie menej, ale je bilingvalna.
Mojej kamosky dieta ma 15m a tiez vie strasne vela slov a snazi sa opakovat vsetky slovicka. Moja dcera ma na haku 😃

petamich
24. jan 2021

@mackove na toto mi niekto tu na MK poradil (pripravujem sa totiz na podobny typ "radodajnej" svokry, cakame prve dieta a uz to zacina), ze mam odpovedat "tak nam pediatricka kazala" a ze vacsinou na to uz nic nepovedia a ze ked nezaberie, tak len jemna ignoracia (to asi zaberie vzdy ale na nervy to bude tak ci tak) a asi to nemas jednoduche ale pobavila som sa hlavne na tom poslednom komentari 😂😂

mackove
autor
24. jan 2021

@petamich blbosť ....u mojej nezabéra. Tiež som sa tak večne vyhovárala. Najväčšia hádka medzi nami vznikla že pediatričká je sprostá za to že neuznáva chodítka (pavúky) a máme isť odtiaľ preč a malej kúpiť pavúka. NO ZBOHOM .... Však každá matka nech si robí čo chce a uzná za vhodné 🙏

deti95060810
24. jan 2021

svokre deti už rozprávali básničky.... no to určite. také drísty trepem takmer každá svokra...
moje deti začínali takmer všetky neskoro s rozprávaním. syn dokonca mal 2,5 roka ...

berny800
24. jan 2021

V 15tich mesiacoch jej deti isto nerecitovali basnicky, to je len spomienkový optimizmus, inými slovami si figu borovú pamätá. Tvoje dieťa rozprava úplne akuratne na svoj vek. Mám doma takú istú a je na tom podobne.

tana85
24. jan 2021

@bavlnka92 ja som sa dockala 🙈 a nie, 15 mes@cne ak povie basnicku, tak je genialne. moji zacali hovorit nejak suvislejsie az okolo 2 rokov, ze som aj vedela, co chcu vyjadrit. dovtedy nejak slova ano, ale len mama daj, tata ide...

alex2019
24. jan 2021

moj syn ma 22m a rozhodne basnicky nerozprava, a keby nejake hovoril asi mi to aj pride trocha cudne, lebo o takych detoch co by to v tomto veku robili som este nepocula 🙂 jasne, ze niektore deti hovoria skor ako ine, niekto tvrdi, ze dievcatka hovoria skor, neviem co je na tom pravdy.. nas maly sice stale daco "rozprava" ale nie su to ziadne komplikovane slova a uz vobec nie vety ale snazi sa stale daco a myslim si, ze je velmi sikovny...urcite si nemyslim, ze by bol nejak pozadu, z toho co som pocula tak vacsina deti zacne opakovat viac slov po dospelych okolo tych dvoch rokov a potom sa to rozbieha...takze fakt sa zbytocne nestresuj a kasli na to co ti hovori svokra..

anjelicek26
24. jan 2021

Moje deti tolko hovorili v 2,5 roku...postupne sa rozbehli do tych troch, tri a pol roka...keby na mna moje 15 mesacne dieta zacne rozpravat, asi odpadnem 😂 Kazdopadne v 3,5 roku si nevidel rozdiel s tymi detmi, co rozpravali skoro - moje deti to dobehli doslova ako keby sa otvorili vsetky cakry jedneho dna a mali siroku slovnu zasobu, cistu rec a krasne hovorili R od zaciatku... ziadne suslanie, zajakavanie, komolenie pismen. Proste dali rovno dokonaly start...

gabika4
24. jan 2021

Inak baby, v skupine na fb, teda pre rovesníkov mojej dcérky mame dievčatko, ktoré spievalo pesničky a hovorilo básnicky v maďarčine i v slovenčine ešte pred prvým rokom...nepamätám sa koľko vtedy mala, ale viem, že rok ešte nemala ...často pridávala mamina videá, sledovala som to s otvorenými ústami 😀 ale to je skôr výnimka... inak deti zvyknú rozprávať viac po 18tich mesiacoch, ideál v 2 rokoch, ale veľa až v troch rokoch ...

biela_sova
24. jan 2021

@mackove Ahoj, nemaj vrasky. Moja svokra svatosvate tvrdila, ze jej syn (=moj manzel) recitoval znamu rusku basnicku (aďin, dva, trí, čtyre, piať, pošol zajčik poguliať atd) a vela inych z jasli v 18 mesiacoch. Ze sa rozbasnil takto na jednej rodinnej oslave. Hovorila to na kazdej navsteve, odkedy sa dozvedela, ze som tehotna. Az svokor nasiel staru videokazetu a pozreli sme si to. Bol tam napisany vpravo dole aj datum tej oslavy. O rok neskor, ako svokra tvrdila. Takze manzel mal vtedy 2,5 roka.
Hovoril skoro, vety od 18 mesiacov, ale basne rozhodne taky malicky nerecitoval.
Poucenie - kym si svokra neviedla dennik a pravdivo donho nezapisovala, je velmi pravdepodobne, ze si uz nepamata presne rok a mesiac kazdeho milnika ;)

maris5
24. jan 2021

Prvy syn, pomaly az v troch rokoch zacal normalne rozpravat, ze mu rozumeli aj ostatni, ale ako 15 m poznal celu abecedu, pocital do 10, a hovoril farby a tvary po anglicky. Druhy ma 15 m a povie lietadlo, ked si prdne, grgne povie pardon, keca vela ma dobry motoriku, ale nevie to co jeho brat v tomto veku. Takze je to velmi individualne.