Rozmaznané 25 mesačné dieťa verzus strach od odlúčenia

alu123
18. nov 2012

Ahojte mamičky, potrebujem Vaše rady a skúsenosti: Moja dcérka 25 mesačná, nechce väčšinou nikoho iného okrem mňa ani otca, sú to situácie, vždy chce jesť so mnou, so mnou chodí na WC, chodíme spolu s kočíkom - spinkať,horšie je to hlavne u starých rod., keď idem na WC, keď s ňou nechcem ísť niekam - do inej izby - bezomňa nechce ísť. Prestala sa kojiť asi v 23 mesiacoch, troška rázne, ale inak sa nedalo - neviem, či by to mohlo byť tým. Keď bola menšia, tak nemala problém s babkou ani s dedkom, mohla som ju aj samú nechať s nimi a teraz, keď prídeme k nim, tak je strašne naviazaná na mne a babičku chce len málokedy. Podľa mňa bude problém aj chodenie na WC, akonáhle ukáže, že chce ísť na WC, tak tatko ju vždy obráti na mňa, nikdy s ňou nejde, ako sa inak naučí chodiť aj s inými na WC. Babka si myslí, že je rozmaznaná, ale neviem. Hovoria, ako som si naučila tak mám ☹ Doma s tým, až taký problém nemám, nakoľko sme väčšinou spolu samé. Je pravda, že väčšinou dostane všetko, ale vždy musí niečo pre to spraviť - dať pusu, povedať mama, a ukázať dať(hovoriť iné nevie) Ak mi viete poradiť, budem rada

xlucia
18. nov 2012

@alu123 toto rozmaznanost nie je. avsak nerozumiem, co moze take chciet, aby to napriklad musela "zaplatit" pusou. to som nepochopila

zuzi79
18. nov 2012

To ako keby som čítala o nás. Mne bolo tiež vždy vyčítané, že je malá rozmaznaná, keď nechcela ísť k starým rodičom. Ale ja som nemala ani nemám ten pocit. Je to len úplne normálne obdobie u dieťatka. U nás ako to prišlo tak to odišlo. Neboj sa , všetko je v poriadku, hlavne že ste ty a dcérka spokojné. 😵

jkadankova
18. nov 2012

Podľa mňa ide o separačnú úzkosť, aj keď tá sa zvykne prejaviť skôr, ale každé dieťatko je iné. Môže trvať až do 6 rokov u niektorých detí. U nás to bolo rovnako. Dokonca som chodila ešte aj do práce a ráno so synom ostával manžel a malý plakal aj hodinu pri dverách. Ale zvykol si postupne. Chce to čas, len musí mať istotu, že sa vrátiš. Na tvojom mieste by som začala brávať malú do materského centra, medzi iných ľudí veľa a postupne ju po trošku nechať s deťmi v miestnosti samú, na pár minút. Rovnako so starými rodičmi. Neposielaj preč ju, ale ty sa skús vzdialiť. Neviem, či vysvetľovanie a uisťovanie zaberie... Rozmaznanosť to nie je a pre starých rodičov - na koho iného má byť dieťa naviazané, ak nie na matku? Držím palce. Mysli na to, že je to len obdobie a to sa raz zmení 🙂

majuskacechova
18. nov 2012

@alu123 ahoj. myslim si ze nie je rozmaznana. je uplne normalne ked je na teba taka naviazana. ved ste vacsinou spolu same. neboj to prejde. uzivaj si to lebo o chvilu uz bude samostatna a nebude ta vobec potrebovat 😉 😉

cerez
18. nov 2012

Dcérka nie je rozmaznaná. Pri čítaní tvojho príspevku som čakala, kedy spomenieš, že si s ňou väčšinou sama. To je presne to. Je na teba naviazaná čo je prirodzené. Prikláňam sa k tomu, že návšteva nejakého materského centra, kde by spoznala aj iných ľudí, detičky a pomaly si zvykla. To, že niekde odídeš a bude plakať, to bude len chcieť čas ale postupne pochopí, že aj keď odídeš, tak prídeš.

evabb35
18. nov 2012

@alu123 v takomto veku to nie je rozmaznanosť. Deti, ktoré sú doma s mamou, tak sú takto v tomto veku na mamu naviazané. Podľa mojich skúseností, deti, ktoré sú v tomto veku takto na matku naviazané, sú potom v predškolskom a školskom veku smelšie, odvážnejšie, viac otvorené novým výzvam oproti rovesníkom, ktorí boli v jasliach resp. inak odlúčení od mamy /teda boli akoby menej rozmaznaní a samostatnejší/.

ivular
18. nov 2012

Jako bych to psala já. Spolu do koupelny, spolu na wc, spolu do postele, spolu každou minutu, každý den. Abych pravdu řekla, už jsem si zvykla - i když někdy je to vyčerpávající 😖
Vyčítáno je mi to taky - hlavně od prarodičů, že je to moje vina/chyba. Jen nevím, kdy a co tedy dělám špatně. Dokonce i moje bezdětná švagrová na mě ječí, že malého špatně vychovávám, ale to je zase jiné téma..

marecek4
18. nov 2012

Je to jen určité období,přejde u někoho dřív u někoho později rozhodně do puberty bude klid 😀

evabb35
19. nov 2012

@ivular tak to na mňa bezdetná švagriná jačala tiež....až potom v škôlke a v škole ma učiteľky chválili, že dobre vychovávam, že mám odvážne, samostatné, šikovné dieťa 😕 mám kolegyňu, ktorá sa svojim deťom veľmi venovala, prakticky stále im bola nablízku, ešte aj počas školy im bola stále v pätách a dnes sú to odvážni, samostatní, mladí ľudia, majú dobrú prácu, založili si rodinu a s mamou majú krásny vzťah...

matozazzo
19. nov 2012

@alu123 Okolo 2. roku je silna citova vazba na mamku... Ak si s nou vacsinou doma sama, nemoze sa nikto cudovat, ze chce byt len s tebou, neboj, po par mesiacoch sa osmeli 🙂

sjusiquatro
19. nov 2012

n n

alu123
autor
19. nov 2012

Ďakujem veľmi pekne za Vaše odpovede, rozmaznané dieťa by som nechcela vychovať, ale myslela som si, že je to normálne, ale keď počujete od druhých niečo iné, tak mi to nedalo. Do škôlky ju chcem dať na doobeda, ale až na jar, lebo ešte mi ju zatiaľ nezoberú, chodievali sme s detičkami zo škôlky aj von, prípadne sa hrala s nimi cez leto. Len teraz zatiaľ chodí skôr spať, tak je aj skôr unavená.

diviska
19. nov 2012

@alu123 Achjo, okolí okolí, jdi do prd.le - to si říkám pořád a omlouvám se za sprosté slovo, ale když to čtu, jak nám pořád někdo říká, jak máme rozmazlené děti. I já jsem s malou sama. Ona není až tak závislá, když někde jsme, skoro si mě nevšímá a jde klidně s dětma pryč, nebo si hraje sama, ale to chce ona! Někdy prostě chce být semnou a tak prostě jde semnou na záchod, jde semnou do koupelny, vaříme spolu... Mě zase vyčítají, že jí pořád ještě kojím, a že usíná u prsu abla bla bla... dceru rozmazlenou nemáš! neboj, ono jí to přejde. Jen si dávej možná pozor, že musí vše dělat za něco - protože i ona pak bude chtít něco za to, že něco dělá..můj názor 😉

bibistec
19. nov 2012

je to zvlastne, my mame take ze ked je doma aj tato tak sa sice tesi ze prisiel z prace ale na wc a krmenie a cokolvek len so mnou a aj ked tata by jej pomohol tak ona nechce.toto je myslim asi suvislost s vekom, ked bude starsia tak sa nauci. moja chodi uz do skolky a myslela som si ze bude problen lebo je vraj rozmaznana ale cuduj sa svete nie kludne ostatne ziaden problem tak neviem.

bambibam
19. nov 2012

Aj moja je taká ,na wc si musím nechať pootvorené a špehuje ma,do sprchy normálka - ešte mi aj pomenúva telo - ako si mám umývať - tiež robíme všetko spolu ,a ked sa ja starám o jej bračeka ona sa rovnako stará o bábiku - najsmiešnejšie mi príde ked ju kojí, tiež ju hoci kedy nemôžem niekde nechať, postavý si hlavu a koniec.A ja si myslím ,že "zdravo rozmaznávať" sa má Myslím si ,že toto sú všetko také obdobia ,ktoré idú s vývinom a tak ako prišli aj na to zabudnú ,že bolo to to...ved ich to baví všetko len chvíľu kým sa uistia,spoznajú a potom dalej objavujú.

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evabb35
19. nov 2012

@alu123 úplne stačí dať do škôlky v tom veku akom plánuješ...stačí aj jar 2014....a stačí na pol dňa, mnohé deti v škôlke totiž vôbec nevedia spať a potom sú strašne unavené, vyčerpané, chorľavé...hoci chorobnosť v škôlkach je tak vysoká, že stačí tam dať dieťa aj na 2 hodiny a už tam ochorie...a priprav sa na to, že deti si na škôlku zvykajú aj pol roka a na začiatku bývajú veľké plače, kým si zvyknú...netreba kvôli plaču dieťa odcudzovať, treba mu vysvetliť, že ten nový pocit, pocit smútku za domovom je normálny...nie zakazovať mu plakať za domovom a za mamou...a v čase nástupu do škôlky začnú niektoré deti znovu chcieť byť po príchode zo škôlky v maminej blízkosti - teda dostane sa do stavu ako je teraz....ale to časom prejde...

nili
20. nov 2012

Ahojte mamicky, ako vnimate rozmaznane dieta? V com sa to prejavuje?
Dcera tiez je najradsej iba so mnou, na ciastocne odlucenie je zvyknuta ale v domacom prostredi s rodinou. To nam ide bez problemov, ako to bude nastupom do skolky neviem. V pohode prespava u mojich rodicov od malicka. Je panovacna, rada rozkazuje, musi byt po jej voly, samozrejme ale nie vzdy a vo vsetkom. Ale taka je iba v rodinnom kolektive a hlavne s dospelymi. S detmi v jej veku vobec nema zaujem, iba s vacsimi, pretoze s nimi si rozumie, vedia sa pekne zahrat. Vzdy sa s nou da dohodnut, aj ked po niecom mrnci, necha sa prehovorit na rozumne veci a to vsetko vysvetlovanim, dohovaranim. Zatial mi este hanbu nikde neurobila 😉 Na druhej strane je velmi citliva, v novom prostredi az utiahnuta, hlavne ak su tam deti. Bojim sa skolky a to velmi. Vtedy urcite zacnu hystericke scenky a ja mozem ist do prace s revom, ako sa poznam.
@alu123 Ja by som na tvojom mieste dookola vysvetlovala, ze je uz velka slecna, ty ides iba na WC alebo inde, a hned sa vratis. Ukaz jej hodinky, ak rucicka bude tu, ja pridem. Ja to tiez tak robim, ked ma zly den. Sama uz povie, mami ucis iba 3 hodiny, slubujes? A funguje to.

laura8787
3. mar 2014

rozmaznané dieťa ani nie je, je len citovo veľmi naviazané🙂