Ročné dieťa nechce chodiť

vralen
10. mar 2014

poprosila by som o radu. nase male nechce chodit. ma rok. v postielke ci na sedacke sama prejde, ked chce podat vec zo zeme si sama cupne a zdvihne sa. takto je velmi sikovna. No ked ma chodit za rucky nechce. kriví nozicky do vnutra a podlamujú sa jej kolena. co pritom, ked je na sedacke a v postielke nie je. mam ist na nejake vysetrenie? aby som nieco nezanedbala.dakujem

henikav
10. mar 2014

@vralen preco sa ponahlas? Tvoja mala este nema ani rok, niektore deti uz v tom veku sice chodia, ale vela deti zacina az v 14-15 mesiacoch. Nechaj ju ist podla svojho rytmu, ona sa pusti sama ked bude na to pripravena. Ani za rucky ju nenatahuj ked to sama nechce, daj jej cas 😉

vevesh
10. mar 2014

@vralen na kazde dieta pride inokedy cas...starsia sa len postavila...o chodeni ani pocut...a potom zazrak v 15m sa pustila sama bez jedineho upadnutia vedela perfektne chodit...druha vedela stat a chodit popri nabytku sama od 6m, ale sama sa nepustila ani za nic...az po 16 mesiacoch nabrala odvahu pustit sa chodit sama....
...takze casu este dooooost, netreba sa unahlovat.... 😉

libela
10. mar 2014

nevadí, staršia chodila na začiatku 10 mesiaca a mladšia až v 15 mesiacoch.... trpezlivosť....

typa
10. mar 2014

Kam sa ponahlas prosim Ta. Ved ma plno casu. Nechaj to na nu,ked bude mat chut,tak zacne chodit. To je akoby som povedala,ze preco 1 a pol rocne dieta nestepuje. Este ma plno casu 🙂

jul17
10. mar 2014

moja ma 17 mesiacov a len teraz zacala sem tam odist sama

sense
10. mar 2014

urcite nie je ziadne vysetrenie nutne, ak by mala 1.5-2 roky vtedy by som nieco take zvazovala ale takto nie....moja chodi od 8mes okolo steny, za ruky ani za toho certa az jedneho dna zrejme neodhadla vzdialenost a spravila dva kroky sama potom par krat spravila sama par krokov neistych, za ruku nikdy nie ako nahle sme ju chytili bola na kolenach...potom zo dvarazy padla a uz zas len okolo nabytku popri stene za ruky nie radsej ide na styri...takze asi sa zlakla...niektore deti potrebuju viac casu a odvahy,....a ak sa jej podlamujuu kolena zrejme nie je na to este pripravnea....a neviem ci jej davas uz topanocky ak nie mozno by si mala zacat davat pevnu clenkovu obuv....

micha7
10. mar 2014

Maa cas...vobec to nevadi.... ani moja nechcela chodit zacala az po 14 mesiaci a teraz beha ,ze sa ani nezastavi ... 😉

saska.t
10. mar 2014

@vralen fiziologicky je v poriadku ak dieta zacne chodit do 18 mes. az potom to treba riesit,takze ty nemas dovod na starosti 😉

lulistek
10. mar 2014

moja ma 11 mesiacov a este sa ani nepostavila, kazde dieta je individualne netreba na to tlacit - ona vie kedy ma cas

alami
10. mar 2014

@vralen je to v poriadku, deti začínajú v rôznom veku, môj syn v 10 mesiacoch chodil samostatne( a v ničom mu to nebolo ako výhoda - len ja som mala väčší strach o takého drobca) , sestrin v 14mesiacoch ( a o nič neprišiel, aspoň hneď chodil s istotou). Nechaj tomu voľný priebeh 🙂

adelusha
10. mar 2014

@vralen v ziadnom pripade ju nedavaj chodit nasilu! Mozes jej ublizit. Ja som s mladsim synom musela chodit cvicit odkedy mal 1 mesiac, kvoli stuhnutym svalom a pri kazdej kontrole a pri kazdom cviceni mi neustale doktorka aj rehab. sestra opakovali ze neucit chodit. Dieta sa postavi a zacne chodit ked bude mat na to dost pevnu chrbticu aj klby aj svalstvo noh. A zacal az v 15 mesiacoch a pekne sam, ziadne tahanie za ruky a nicenie mojich krizov 🙂 . Zato starsi syn, ktory sa tahal za ruky od jedneho roka sa teraz (ma 6 rokov) paradne hrbi ☹ a teraz chodim cvicit s nim, a je to ovela tazsie ako bolo cvicenie s babatkom, lebo odvrava, vymysla... Neboj sa, vsetky deti su ine, netreba ich porovnavat. Aj v tom kedy zacinaju rozpravat su obrovske rozdiely, kazde dieta je unikat 😉

ivetoy
10. mar 2014

@vralen ziadne vysetrenie ,nechaj ju ona potrebuje cas....!!!!nesilit

bubu1111
10. mar 2014

Ma cas do 18 mesiaca.

kikuleenka
10. mar 2014

dieta treba nechat, nech zacne chodit, ked bude pripravene. V roku nemusi vediet samostatne chodit, aj ked to na niektorych "mudrych" strankach pisu. Uplne v poriadku je, ak zacne chodit v 14 mesiacoch, dokonca za neurologicku poruchu sa nepovazuje ani to, ak zacne az v 19 mesiacoch. Urcite sa nesnazte vodit ju za ruky - dieta ma zacat chodit same, ked sa na to citi. Psychomotoricky vyvoj konzultujte s pediatrom - ak bude treba vysetrenie, urcite Vas tam posle.

rita2012
10. mar 2014

tiez si myslim, ze stresovat sa netreba... nas zacal ked mal 14 mesiacov a teraz lieta o 106

vralen
autor
10. mar 2014

sak praveze som ju nenutila. Jej sa uplne podlamuju kolienka. ona je aj nadsena ze chce ist, ale ty nozicky strasne krizi a podlamuju sa jej, ako keby nemala ani kolienka. moj brat mal vrodenu chybu noh tak preto sa trosku obavam.

sense
10. mar 2014

@vralen tak ju nechaj chodit len okolo nabytku a popri stene, nie za ruky, moja mala este rada chodi tak ze sa drzi kocika, len davam pozor aby sa kocik nerozbbehol rychlejsie ako ona stiha a ten sa jej posuva a ona tka robi krocky ziadne drzanie za ruky....

blackcat8885
10. mar 2014

@vralen náš má 13mes a chodí 2mesiace len okolo nábytku,oni vedia kedy je ich čas 🙂

mahulenka87
10. mar 2014

chce to len čas 😉 začne, keď sa jej bude chcieť a keď naberie odvahu. 😉 možno to príde zo dňa na deň. Niektoré detičky začnú chodiť v 8 mesiacoch a niektoré aj v 14, 15 mesiacoch.

brady1
10. mar 2014

nestresuj začne, napr. moja zacala tyzden pred 18mes. ale tiez som y toho bola trochu v strese, aj ked navonok som sa to snažila tak brat že viem že niektore deti zacnu chodit ked maju rok a pol. nič nenaponahlas bud sa boji alebo je na to pohodlna. ale zacne ked bude pripravena neboj a podla knih ma že vraj cas do dvoch rokov, to mi povedala neurologička 🙂

mimik79
10. mar 2014

robi to na co sa citi a vladze, za ruky sa deti nemaju vodit, mozes jej pokrivit chrbticu, drzat za ruky hore nie je prirodzena poloha pri chodzi, nechaj ju nech si robi sama co chce a vladze a postupne sa bude zdokonalovat a odvazi sa pustit chodit, rocne dietatko predsa vobec nemusi chodit, na to ma este casu a casu, ani za ruky ani same, hlavne neporovnavaj ak poznas niekoho kto chodi uz skor, kazde dietatko je ine a o niekolko mesiacov ked bude lietat ako vrtula ta uz vobec nebude trapit kedy zacalo chodit tvoje a kedy ine deti

vamajka
10. mar 2014

Este ma cas mam dvoch synov starsi zacal chodit ked mal 11 mesiacov a mladsi az ked mal 15 mesiacov tak to nesil pride to samo

euka210
10. mar 2014

asi chce chodit sama a nie s pomocou...aj svagrinin taky bol. Prejde to, pockaj mesiacik, dva a nebudes stihat 🙂

darina1952
11. mar 2014

@vralen ako ti už písala @saska.t nie je dôvod na obavy. Aj moja detská neurologička mi vravela, že pokiaľ sa dieťa naučí samo chodiť do 18mesiacov života, tak je úplne v poriadku 😉
...moje deti sa do samostatného chodenia pustili na 14 a 15mesiacov. 🙂