Mile mamicky, este nemam babatko, ale uz som zacala kupovat vecicky od velkosti 56 po 74 a riadila som sa podla tabulky. Teraz rozmyslam, ci som neurobila blbost. A preto sa vas chcem opytat, rastli vase deticky po porode tabulkovo? Sedela im velkost 74 vo veku 6-9 mesiacov? Alebo sa tym vobec neda riadit. Prikladam tabulku podla ktorej som sa riadila. Dakujem, ze sa podelite o svoje skusenosti 🙂
tak moja vobec nebola tabulkova :D 56 som ani nemala 74 sme nosili asi tak do 7mes. potom uz bola mala. teraz ma 10rokov a nosi 158/164 :D
@evittam jasne, ze nebudem robit vsetko podla tabuliek, ale objednavala som vecicky cez bazar a mali aj vacsie velkosti a ja som neodolala 🙂 proste nejake vecicky na zaciatok potrebujem, takze nelutujem, ze som ich kupila, len az neskoro ma napadlo, ze mozno uz v lete bude maly suci do veci na jesen, ale su aj chladne dni tak neriesim. Nekupovala som bundy a topanocky, ale len body, tricka, teplaky... 🙂
Bola som zvedava a teraz viem, ze to tak nefunguje 🙂 dakujem za odpovede 🙂
Áno,tabuľkovo to nefunguje. Moja má v 15m veľkosť 80. A to mala pôrodnú hmotnosť 3800g a obaja s mm sme priemerní (169 a 184cm)
Moji boli v prvom roku tabulkovi, ku koncu prvého roku uz prestali byt 🙂 Dcerka ma 6,5 roka a kupujem veci na 9-10 (140), syncek mal nedavno rok a nieco mu sedi z velkosti 86, nieco z 92 (teraz ma 12kg, porodna hmotnost 2900, dcerka tiez porodna vaha 3000 a teraz 35kg - takze ani podla toho sa neda riadit)...zalezi od strihu a od znacky. Ja som tiez mala dopredu nakupene pre malého po velkost 68 a v pohode som vacsinu vyuzila, potom som dokupovala priebezne. Kludne mozes kupit zakladne veci do velkosti 74 - bodynka, overaly na spanie, teplacky, mikinky...ale urcite nekupuj sezonne veci ako prechodne/zimne bundy a pod. - lebo to nevies, ako bude do jesene/zimy babo vyzerat - ci bude chudunke, baculate, drobne alebo dlhe 🙂
to ako ti bude dieta rast zavisi od genetickych dispozicii od rodicov 😉 Tabulky uvadzaju priemerne stredne hodnoty, ale v skutocnosti sa realne deti v rovnakom veku mozu lisit aj o 20 centimetrov, a vsetky su zdrave a v "tabulke" len jeddno v hornej hranici a druhe v dolnej 😉
My s muzom sme nizky a nase deti patria medzi mensie, kupujeme im veci a oblecenie o 2 roky mladsie...a co ? a nic. Treba sa riadit rozmermi konkretneho dietata.
Ahoj..no ja ked som kupovala vybavicku,tak len vel.56 a 62..max nieco malo 68..a moj maly bol do roka uplne pod tabulkami🙂 po porode mal 3280g a 52cm..taky zlaty stred myslim,i ked dal zabrat ako keby mal 5kg🙂 ale obliekla som mu na ceste z porodnice komplet vel.50 a bol v nom utopeny,este v 3mes ho obliekol..a to bok z tych dobre vyzivovanych deti🙂 nechapala som..vzdy ked bola vec napr.62,0-3mes.tak nam to zacalo byt dobre az tak ku koncu3.mes..takze sme boli vzdy pozadu..ale okolo roka sme zrazu presli zo 74 az na 86..teraz ma 16.mes a nieco uz musim kupovat 92(18-24)..takze som z toho paf🙂 uz radsej nic dopredu nekupujem,ked nieco treba,dokupim..ale tak uvidis..babatko to urcite nejako vynosi,to sa neboj..ale zasa uz asi az tak moc dopredu nenakupuj🙂 veci,neveci..drzim palce a zelam vsetko dobre
A este som zabudla..asi prve dieta,ze..🙂 tiez som mala rada tabulky a normy..🙂 ale dieta ta nauci,ze nic take nefunguje🙂 musis pocuvat a pozorovat a vsetko pride samo🙂
Tak ta aspon trosku potesim - nas bol tabulkovy. Teda pri vacsine oblecenia. Tie velkosti zalezia aj od vyrobcu. Ked mal 1,5 roka, tak mu bola este dobra bunda velkosti 9-12 mesiacov a rovnako dobre mu bolo body velkosti na 2 roky. Tak si vyber. 🙂 Ale v okoli mame aj deti, ktore idu uplne mimo tabuliek. Zalezi od genetiky. Myslim, ze ten prvy polrok dietatka ukaze, ktorym smerom by sa to mohlo hybat.
Viac dopredu uz kupovat nebudem. Len som chcela mat aky taky zaklad, ze co ak bude vacsie a ja budem mat len 56, nebudem asi prve tyzdne behat po obchodoch, mozno hej, neviem ake to bude. Som prvorodicka 🙂 samozrejme, ze potom sa uz budem riadit tym ako rastie, bola by som blbec keby som kupovala podla tabuliek a ocividne by to boli male, velke.... Dakujem za skusenosti, ste mile. 🙂
A hlavne to cislovanie je pri kazdom vyrobcovi ine...dcerka ma teraz 7 mesiacov a niektore veci nosi 62, niektore 68, niektore 74...tak si vyber 🙂
@vespertine tak to som si vsimla 😀 mam par takych kuskov doma
Moj maly nosim 50 asi tak 2 tyzdne, potom 56 a ked mal 6.5 mesiaca, tak som zacala kupovat 74. Potom prislo leto a opat jesen a cuduj sa svete, ta 74 mu bola stale dobra. Ked mal cca rok, tak zacal nosit 80. Cize, co tym chcem povedat je, ze on napr. rastol velmi rychlo prvy mesiac a vlastne prvych 6 mesiacov, potom uz rastol vela pomalsie.
Riadit sa tabulkou je blbost lebo rozdiel velkosti co sa vyrobcu tyka a podobne veci. Moj maly nosi este teraz par veci kde je pisane 68 a to ma 14 mesiacov 😀 to je tak isto ako sa netreba drzat plienok a zvolenou vahou napr. cislo 2: 3-6kg. a nemali sme este poriadne ani 5kg a uz sme pouzivali 3
Náš chlapisko ešte nemá ani 3 mesiace a už sú mu niektoré 68čky fakt že natesno, tak ich postupne vyraďujem.
@limetka69 Moj malý má 3 týždne a už sú mu malé veci označené ako veľkosť 56 alebo newborn (novorodenec) alebo od 0 do 1 mes., niektoré od 0 do 3 mes. sú mu už také natesno, že zachvilu budú malé, takže radšej kupuj vačšie ako menšie. Niektoré veci mal moj malý na sebe oblečené len raz a už ich musím vyradiť.
v predstihu si kúp bodynka s dlhým rukávom, dupačky, polodupačky, nejakú mikinku či svetrík. Tie vynosíte v každom ročnom období. Avšak také špecialitky ako zimný overal, či letné kraťasky to by som radšej počkala, ako dieťatko bude rásť.
Moji su cca tabulkovi, len niektore veci nie su, maly nosi 80/86 a Next a HM overaly oblecie 74. Vacsi bol do 2 rokov tabulkovy, potom sa troska vytiahol a v 3,5 nosi 110.
@limetka69 napíšem moju skúsenosť- jed som Čakala malú tak som nakúpila nejaké veci aby som mala. Do pôrodnice som odišla s bezovymi vecickami veľkosti 56. A narodilo sa mi dievčatko ktoré vazilo 4650 g a merala 56 cm.ani jedno z tých krásnych chutných bodyciek a dupaciek jej nebolo dobré.a museli sme začat veľkosťou 62. Dnes má 4,5 roka a nosí 122 ktorú musím ale upraviť,pretože je síce vysoká ale veľmi štíhla.
nuz moja sa narodila ako 47cm a teraz jej je 104 len tak tak ma 2,5roka , v roku nosila 92
@limetka69 ahoj no podľa mňa si spravila dobre, že si si dopredu nakúpila oblečko, dieťa prvé mesiace strašne rýchlo rastie a aspoň nemusíš rýchlo utekať do obchodu kúpiť väčšie číslo len vyberieš zo skrine. Ja som mala veci po dvoch synovcoch a aspoň som mohla skúšať oblečko či už prejsť na väčšie čo sa mi oplatí kúpiť a čo nie. Tak tabuľka je na nič pretože číslovanie na oblečení je zlé. Dcérka mala na sebe niekedy oblečko a každé iné, napr. bodíky 86 tepláky 92 triško 80 vesta 68... 😝 Keď som veci v tej istej veľkosti prirovnávala bol tam rozdiel aj 3cm, ale ak by som sa riadila podľa správne očíslovaných tak z 56 sme doslova preskočili na 74 ..62/68 takmer nenosila. A potom z 74 na 86, 86 jej vydržalo niekoľko mesiacov teraz ma rok a štvrť a prechádzame na 92. Niektoré vecičky sa natiahnu, máme obľúbeny svetrík, ktorý nosila od 3mes doteraz. A keď sa dieťa vytiahne tak sa zúži, maá bola veľká buchta a to čo som jej minulú zimu nevedela zazipsovať je jej teraz akurát 😉 Ale kupovala by som dopredu skôr veci, ktoré sa využívajú v každom ročnom období, nám kúpili letné šatočky a boli jej dobré v novembri
@limetka69 Ja mam "tabulkove" dieta. Pred narodenim som kupovala tak 56/62😉 Ako hovoria baby a zistila si to uz aj ty, nevies ako bude rast😉
Mne dcera nosila velkost 50 dobre tri mesiace, takze som lutovala, ze som pocuvala dobre rady, ako 50 nevynosi (narodila sa 51 cm a 3,2 kila, ale je drobna) a kupovala veci za pochodu, 74 nosila este v dvoch rokoch (dnes potrebuje tabulkovu 140). Pri synovi som nakupila 50, nenosil ich ani mesiac a praskali na nom a to bol mensi ako dcera, aj teraz v dvoch rokoch je mensi, ale na zimu uz potrebuje 92, takze je to fakt velmi individualne...
Ahoj môj malí je tiež mimo tabulky Teraz obliekame 68 (pre 3-6 mesačné) a to teraz nemá ešte ani 2 mesiace narodil sa ako 50cm
@limetka69 V živote som sa neriadila žiadnymi tabuľkami - tie vymyslel zas niekto (ako aj iné tabuľky), kto nemal čo robiť - viď napríklad aj štatistiky. Užívaj si tehotenstvo a nečítaj moc hlúpostí a tabuliek na nete. Sama uvidíš ako bude bábätko rásť -zbytočné kupovať veci dopredu a ešte podľa tabuliek. To ho budeš aj prebalovať,kŕmiť,uspávať,chodiť na prechádzky a neviem čo "podľa tabuliek". 😉 🙂