Rady na rozviazanie jazyka pre 2-ročného

29. sep 2022

Ahojte dievcata, chcela by som radu ako rozviazat jazyk skoro 2 rocnemu synovi (22 m). Vsetko mu ukazujem, rozpravam vela nanho, citame knihy, hrajeme sa vela (s kockami, autickami, kreslenie, zaciname skladat puzzle) do nedavna nepozeral telku vobec, tablet ani mobil v rukach nemal. Maly krasne reaguje povel, skusa mi rozpravat, spievat ale stale je to len a len hatlanina. Logopedicka berie od 3 rokov. Chcem to riesit lebo vidim, ze maly mi chce silno nieco povedat a vidi ze ja nechapem co chce. A tak place a krici :(
Ked som sa pytala mamiciek ako sa ich deti naucili rozpravat, tak mi povedali, ze dali pred telku (co sa vobec neodporuca) a krasne vedia rozpravat na rok a pol. Nejak extra snimi nerozpravali a vobec uz ani nerobili to co ja, ze denno denne skusam aby mi zopakoval aspon slovko. Max zneho dostanem mama, ostatok hatlanina ale usta sa mu cely den nezavru. Ked som sama snim neupratujem, nevarim len jemu sa venujem i tak to nepomaha.

stannkal
29. sep 2022

Skus si prečítať nejakú odbornú literatúru, nebudeš mať toľko stresov. Každé dieťa sa učí reč svojim tempom a spôsobom. To nefunguje tak ze ty ho natrenujes rozprávať, práve naopak možno ho tým len zdeptas ak naňho príliš tlacis.

denden77
29. sep 2022

ja len, ze telkou to nebude.. nasa ma 2 roky a rozprava, normalne vety.. zacala v roku a pol.. a telku videla asi 2x v zivote na 5 minut.. 🤷‍♀️
kazde dieta je ine.. nasa sice rozprava ale ine veci ma v pazi.. krmit a prebalovat ju budem este v 15tich rokoch asi 😁

basska_b
29. sep 2022

Hahaha, ze dali pred telku a naucili sa rozpravat 🤣 to je dobry for. Ja poznam 2 deti, co nonstop pred telkou a rozpravaju uplne najhorsie. Najlepsie rozpravaju decka, co im mamina veeela citala. Samozrejme, ze s nim musis hovorit a citat mu. Jazyk je na komunikaciu, dorozumenie s niekym inym. Daj mu cas, v 3. roku sa rozhovori. Odporucam polsku seriu Kubko. Dolezite je, aby jeho prve slova a vety komunikovali nejake potreby. Daj... chcem... auto... a take.

ankare
29. sep 2022

Mne logopedicka odporučila knihy typu Kubko sa učí rozprávať,... Rozprávať s dieťaťom čo najjednoduchšie, no byť vždy o krok vpred. Držím palce!

vreckovka2
29. sep 2022

Najst inu logopedicku.

sasanka605
29. sep 2022

U maleho nepomohlo nic. On proste brblal svoje a teraz vie cele vety povedať bez problémov, niektoré slova mu velmi nejdú ale aj logopedička povedala ze ako pekne mu to ide a ak nieco nevysloví cisto este to nevadi.

sasanka605
29. sep 2022

@ankare mne práveže povedala ze tieto knihy nie. Ze mam hľadať reálne kreslené obrazky lebo je to pre neho ľahšie.

autor
29. sep 2022

Ako tiez mi prislo hlupe mi odporucat telku, ale ked som bola v 9 mesiaci uz som musela zapnut nejake poucne videa a pesnicky. Pustam mu ich do teraz, inak telku aj ked muz pozera nevnima lebo sa len hrame alebo citame. Obvodacka nas odporucila na neurologiu, ale terminy su sialene a radsej k logopedicke chcem ist. Kym sa k nejekej vobec dopracujem tak by som rada s malym uz nieco zacala robit.

elizabet173
29. sep 2022

Takú sprostost som ešte na MK necitala, že sa dieťa naučí rozprávať tak, že sa dá pred telku. Naopak, v priemere rozprávajú detí, ktoré TV nepozerajú skôr. Neurychlis to nijako, každé dieťa má svoje tempo. Môžeš mu spievať, riekanky s pohybom sú fajn, detí milujú rytmus, ukazovať a pomenovavat obrázky, komentovať to, čo robíš. Je fajn, že si sa objednala k logopedovi. Buď trpezlivá, to, ci dieťa rozpráva ako jeden a pol ročne, alebo ako tri a pol ročne, nijako nesúvisí s tým, či bude alebo nebude v škole a v živote úspešne. Spomínam v podobných témach dieťa, ktoré nerozprávalo do tri a pol roka. Potom začalo rovno v celých vetách a v štyroch rokoch začalo čítať. Poucne videa s pesničky sú zbytočné, je lepšie, ak mu čítaš, spievať ty

katuskamala1
29. sep 2022

Mam to rovnako. A to mam druhe a dievcatko co hovoria, ze opak. Starsi syn v 2r uz aspon co to povedal, a teraz dcera nic. Nejake rady som dostala, ze jednoslovne na nu hovorit a opakovat cinnost co robime napr ze papame papame papame. A ked zacne 1 slovo hovorit tak mam ja hovoriť uz 2. Papame polievku. A pod. A face to face to je hadam jasne. A pytat sa a cakat 10s na odpoved. Aj o kvapkach od neurologa som uz citala, ale ide len o vitaminy. Krasne všetko rozumie, reaguje, pocuva, opakuje, je samostatna, napreduje, zdrava je! No len jazyk nie a nie. Verim ti, ze robis co vies, ale no co uz, zacne kedy om bude chcieť a my sa mozeme i poskladat.

stacy_b
29. sep 2022

Stiahni si z internetu knihu O detskej reči v PDF formáte. Prečítaj si a aplikuj 🙂 telka podľa mňa nie je dobrý nápad ale ja mám skúsenosť, že deti sa naučili spievať pesničky pomocou youtube pesničiek, chceli to pozerať stále dookola, tak som komentovala a spievala aj ja a naučilo sa slová aj ony.

vreckovka2
29. sep 2022

Dieta vnima telku aj ked je v pozadi, rusi to jeho pozornost. Takze vypnut tv, radio a ine ako podmaz. Dieta do 2 rokov nepotrebuje pozerat nic vobec. Deti sa ucia interakciu s clovekom, nie z tv, tabletu... Neurologiu objednaj, logopeda hladaj sukromneho. Popros, nech na teba myslia, ked sa im uvolni termin, ze sa prisposobis. Prestan na dieta vyvijat natlak v zmysle "max z neho dostanem mama". Neries jeho nerozpravanie pred nim. Vytlieskavaj basnicky, riekanky. Pouzi na rytmizaciu bubon, vajicka..spievaj mu. Citajte knizky. Komunikuj jednoducho. Ak ma svoju hatlaninu, tak jednoslovne. Ak uz hovori jednym slobom, tak ty dvojslovne. Jednoducho, ale o krok vpred. Najdi si na fb mama logopedka . Ma super aktivity na rozvoj dietata, s ktorymi suvisi okrem ineho aj rec...vsetko je prepojene...

autor
29. sep 2022

Dievcata ja telku nepouzivam, len uz muzovi po celom dni sibe, ze je ticho vsade, tak si pusti aspon tie spravy. Predtym sme mali cele dni telku, youtube tak mu to chyba aspon spravy :D inak vsetko robime ako pisete, miluje kolo kolo mlynske a hlava ramena ale neviem ako sa pohnut ked realne vie povedat len mama. Skusam, ze papat a nic ticho alebo daco v hatlanine. Ukazujem mu havo, on len rehot a zacne robit hava. Uz som z toho na prasky a hlavne, ze kazdy kedy bude rozpravat a ako to, ze nerozprava.

jjanulienka
29. sep 2022

Ma svoje tempo neboj sa on sa rozrozprava a nastane čas kedy budeš chcieť aby bol chvíľu ticho 😅
Moj začal rozprávať plynule až keď začal chodiť do škôlky. Mala ma 2,5 a tiež moc nerozpráva ale neriešim to.. rozumie všetkému je veľmi šikovná len rozprávať sa jej nechce 🤷🏽‍♀️

elizabet173
29. sep 2022

Prečo si z toho na prášky, veď ma dva roky! Keď sa niekto pýta, kedy bude rozprávať, tak mu povedz, nech sa spýta dieťaťa. Naozaj to príliš hrotis.

autor
29. sep 2022

@elizabet173 no nehrotila by som to ale
- obvodacka sa stym uz roka buzeruje, ze je nedobre, ze nerozprava a ze sa mu mam viac venovat lebo je to asi malo
- svokrovci, stym, ze ich vnucka zacala rozpravat na rok a 2 mesiace tak ma ujedaju. Neter je z tych deti, co presedeli pri telke a predsa krasne, rozvito, cisto a hlavne skoro rozpravaju. Mozem potvrdit, je mi az do placu, ci moj tak v 3 rokoch bude rozpravat.
- ked vidim ako sa syn trapi, ze nevie slovne mi vyjadrit a ze ja ho nechapem co chce vobec povedat. Ked sa zda tak ma zacne tahat do kuchyne a otvori chladnicku. Proste aj ked mu opakujem papat nezapakuje to, nepamata si to. Vtedy mi je velmi je velmi smutno.

Na druhej strane ho casto chvalim lebo mu to mysli. Lego, kocky, kreslenie, je uzasny k svojej sestre. Chape, ze je to male babo, nosi jej hracky a hladka ju alebo jej nieck v hatlanine porozprava. Miluje ine deti aj sa vie podelit. Aj nalozit pracku vie :D toto si stale opakujem, ze je milujuci a chapajuci chlapcek a snad sa jedneho dna dockam aj rozpravania.

stannkal
29. sep 2022

autorka: uprimne ti poradim, nenechaj sa zatiahnut do tychto "porovnavaciek" lebo tym mozes len uskodit tvojmu dietatu. Niektori ludia budu furt len poukazovat na to co to dieta nevie. Moja dcera rozprava od 2 rokov uz cele vety, ale moji rodicia aj tak pindaju ze aku ma zlu vyslovnost ze to treba trenovat, a ja v jej veku som uz ...bla bla... Taketo reci najlepsie ignorovat. Ano, ona sice rozprava perfektne ale bude mat pomaly 3 a este nechodi na nocnik, motoricky sa mi zda ze ostatne deticky su na tom tiez trosku lepsie... takze ono kazde dieta je v niecom popredu a v niecom pozadu... dolezite je ze nie je pozadu uplne vo vsetkom, vtedy by si sa opravnene znepokojovala. Inac co sa tyka tej reci, tomu sa priklada prilis velka dolezitost, ja som napr citala o nejakej studii kde vysledkom bolo, ze je uplne jedno ci dieta zacne rozpravat skor alebo neskor, nema to ziaden suvis ani s IQ ani s prospechom v skole. No a co sa tyka tvojej pediatricky tak to je fakt "no comment", ona ako pediater by mala vediet ze "nerozpravanie" aj do 3 rokov je stale v norme.

jumama
29. sep 2022

Rady z knihy o vyvoji reci:
1. Alebo otazky: Na obrazku je konik alebo macka? Je to modre alebo cervene? Davas tou otazkou na vyber odpoved. Je to jednoduchsie pre dieta, odpoved moze lahsie vediet vybrat, ako same povedat to slovo.
2. Hovor na dieta kratuckymi vetami. V podstate sa odporuca ze o jedno slovo dlhsimi, ako zvlada dieta. Napriklad babka tancuje, dedko bezi, Petko sa smeje, Petko krici... Tak sa nauci aj slovesa...
3. Ak das dietatu otazku, pockaj 10 sekund kym odpovie, neodpovedaj za neho.
4. Pytaj sa na dalsi krok, nechaj ho vybrat sem tam dalsi krok. Nech musi komunikovat. Hoc na zaciatku posunkami, ale aj to je sucast komunikacie . Ta nutnost. Pr. Odloz oblubenu hracku na policku. A dieta si ju musi nejako vypytat, ked sa s nou bude chciet hrat. Ukazat prstom. Ste vonku, spytas sa a teraz kam pojdeme - hojda alebo piesok, teraz co urobime - preliezka alebo piesok a nechaj sa znavigovat dietatom... ono mozno casom zacne pouzivat aj tie slovka, na zaciatku moze aj len gesta, ukaze, zavedie... ale aj to je uz komunikacia.

paciko9
29. sep 2022

Kazde dieta je ine, ja mam 2rocnu venujem sa jej od mala citame si knihy, vsetko jej hovorim co prave robim. Alebo ked muz si zapne telku tak jej vsetko komentujem a nasa lady vie asi 30 slov to je vsetko. Chlapec o pol roka mladsi hovori lepsie ako nasa. Ja sa vobec nad tym nezamyslam, ze by som sla k logopedicke. Viem,ze vsetko rozumie co jej hovorim. Len sa jej nechce. Kamoskin syn do 2 rokov len vrestal nic nechcel hovorit ani napodobnovat. A zo dna na den sa rozhovoril ma 2.5 roka

elizabet173
29. sep 2022

obvoďáčka sa zasekla v ktorom roku? Tvoje dieťa nemá ešte ani dva roky!!!! Pre pokoj duše, by som obehla neurológ, logopéd, psychológ, dala vyšetriť sluch a obvoďáčku asi vymenila. To, že svokrovci ospevujú vnučku a ako sa naučila rozprávať pred TV, by som odignorovala a pohrozila im, že ak s tým nedajú pokoj a budú stále deti porovnávať, tak tam nebudeš chodiť. Máme v rodine dieťa, malo v auguste dva roky, obaja rodičia sú právnici, ani ich nenapadne riešiť, že okrem mama, ham a bác nepovie vôbec nič. Tiež vidno, že rozumie všetko. Netráp sa, vôbec nestresuj dieťa, pobehaj tých odborníkov, začne rozprávať vtedy, kedy bude na to pripravený, Veď sú dvojčatá, kde jedno začne rozprávať o pol roka skôr ako druhé, rodičia sa im venujú predsa rovnako

vreckovka2
29. sep 2022

@elizabet173 to, že sú niekoho rodičia právnici ešte neznamená, že dokážu posúdiť vývin reči u svojho dieťaťa....Neviem, čo si týmto chcela naznačiť. Si logopéd, lekár, alebo aspoň špeciálny pedagóg? čítala si nejaké novšie publikácie? Lebo ja som sa teda stretla s tým, že sa logopédi prikláňajú k ich návšteve skôr ako v troch rokoch...Pokojne práve okolo dvoch rokov, pokiaľ dieťa nenapreduje tak ako má. Dvojročné dieťa by už malo začať používať jednoduché dvojslovné vety...Samozrejme, že je to individuálne a dieťa, môže aj nemusí mať žiadny problém. Práve toto posúdi logopéd. Ak usúdi, že je problém, na čo potom čakať ďalší rok..

elizabet173
29. sep 2022

@vreckovka2 nie, nemyslela som to tak, chcela som tým len povedať, že to sú to vzdelaní ľudia a majú na to takýto názor, nie ako svokrovci autorky témy - posadiť dieťa pred TV 😒, Tí spomínaní manželia majú ešte staršieho, ten mlel v dvoch rokoch už dávno, ale každé dieťa je iné. Nezáleží na tom, čím sa živím, je síce úžasné k čomu sa logopédi prikláňajú, no bohužiaľ je ich žalostne málo, (alebo je veľa detí s rečovými vadami?) takže ak zoberú dieťa dvojročné, je to šťastie, nestíhajú so staršími, čakacie doby sú dlhé. Ja som predsa autorku témy posielala k logopédovi hneď v mojom prvom príspevku, v ďalšom aj k neurológovi, psychológovi, tiež vyšetriť sluch. Len mám pocit, že ona podlieha tlaku okolia a vytvára tlak aj na dieťa.

vreckovka2
29. sep 2022

@elizabet173 my s manželom sme tiež podľa mňa vzdelaní ľudia (síce nie právnici 🙂) a určite by som to už v dvoch rokoch u dieťaťa riešila. a keďže čakačky sú také aké sú, už by som sa ho snažila niekam objednať. Viem ako je to s logopédmi, ale ja verím, že nejaký súkromník sa nájde, aj keď za veľké peniaze. Áno, všimla som si, že si ju posielala, ale zároveň si to aj zľahčovala. Tlak na dieťa pravdepodobne vytvára, aj ja som autorke odporučila, aby to nerobila. Aj dospelému sa funguje pod tlakom ťažko, kde to ešte dieťaťu. Ale ja osobne aj keby som logopéd by som si nedovolila zhodnotiť, že veď má len dva roky....

elizabet173
30. sep 2022

@vreckovka2 veď má len dva roky, dokonca ešte ani nemá, rozprávať môže vo vetách a nemusí vôbec, oboje je v poriadku. Ak obehne odborníkov, ktorých som jej odporučila, dala som jej tam aj pár typov, čo s dieťaťom robiť, viac tak či tak neurobí. Logopéd zhodnotí čo a ako, poradí, ako s dieťaťom pracovať a ak ostatní odborníci vylúčia akýkoľvek problém, tak ostáva len dieťaťu sa venovať a čakať.

carduelis
6. okt 2022

Boli sme na tom velmi podobne, syn v 2 vedel tak 2-3 slova, rozumel vsetko aj my jemu ale nevedel sa verbalne vyjadrovat. Vela pistal, krical, intonoval. Bolo to narocne. Pomohli rady od logopedicky. V 2,5 z nicoho nic zacal rozpravat, do mesiaca hovoril vo vetach. Ak chces vediet viac napis mi ss, nemam teraz cas rozpisovat sa 🙂