Ráčkovanie

16. aug 2023

Syna sme boli vyzdvihnúť z tábora a tam z asi 20deti takmer každé rozprávalo KATASTROFÁLNE.
To vám vážne nevadí ako vaše deti rozprávajú? To je hrôza a des. Mala som sto chutí opýtať sa či bol náš syn v tábore pre deti so špeciálnymi potrebami. Bez urážky ale tak to vyzeralo keď sa začali 10 ročne deti rozprávať štýlom - dobue bojo supeu, pideš sa k nám huať?
Viem že môže ísť aj o poruchu za ktorú možno nemôžu ale všetky?
Tak sa pýtam či je to vaša ľahostajnosť alebo zanedbanie? Prečo neriešite logopediu zavčasu hoc aj v troch rokoch ak vidíte že vaše dieťa rozpráva zle?
Viem že teraz sa ozvu dotknuté osoby ale reálne by ma ti zaujímalo či je to vám ako rodičom jedno že si to dieťa ponesie celý život?

danielahamar
16. aug 2023

Ja som s mojimi chodila 3roky, pri strednom mi po 3r. logopedička povedala, že stačí. Musí chcieť on, takže ak raz bude chcieť, môže začať znova. Sem tam ho aj počujem, že si cvičí a to nehovorím o dieťati už. A veľmi veľa robí aj to, že deti chcú veľa povedať a nedávajú vôbec pozor, ako to hovoria. Ale neospravedlnujem týmto žiadneho rodiča.
A za mňa, logopédia by mala byť zaradená v škôlkach a v 1r. určite aj na škola.

autor
16. aug 2023

@danielahamar ako zaradená? Logopédia je samostatný odbor na VŠ. Ale súhlasím žeby to bolo určite riešenie. Moja známa raz povedala že jej syn nebude prvý ani posledný čo ráčkuje a tak to aj nechala. Alebo rodičia sú tak zvyknutí na reč svojho dieťaťa že to ani nevnima a nepovažuje za potrebné riešiť?

miskakyska
16. aug 2023

Vážne si si odsledovala vyjadrovanie všetkých detí?🤪
Vážne všetky?
Mňa trafí 🤣
P.s.dotknutá nie som ani náhodou

stanulienkat
16. aug 2023

Teraz sa mamičky deťom nevenuju. Nečítaju im rozprávky, nerozprávajú sa s nimi. Deťom sa dá mobil, alebo tablet a mamička takisto scroluje a ma pokoj.

mateson
16. aug 2023

Môj syn má 18, o rok bude maturovať a ráčkuje. Učí sa dobre. A teraz mám čo spraviť podľa teba. Riešili sme to , nevyriešili. Prestaň riešiť druhých rodičov. Sú taký , ktorý by dali všetko za to, aby ich dieťa iba ráčkovalo.

danielahamar
16. aug 2023

Ako predmet a čo, keď je samotný odbor, to tam nikto neštuduje? Lebo to tak vyzerá, že nie, lebo ak človek hľadá, tak nevie najsť a ak nájde, sú to ženy, kt. to robia 20r. a čakacia doba aj 3mesiace.

@mateson tiež sú už dospelí a veruže v škole s tým problém nebol, stredný kedže žije angličtinou, tak to môc nerieši, starší "prehlta"

mikaela1
16. aug 2023

@mateson presne aj ja uz mam 34rokov a račkujem. A to maminka ucitelka venovala sa mi stále aj som chodila na logopediu. Bohužiaľ troska sa to upravilo neni to také pekne to R ale sem tam sa mi podarí. Sama som bola sklamaná z toho a v skole sa mi aj smialo za to. Nemohla som ísť ani študovať za ucitelku, keďže mi povedala ucitelka na zakaldnej, ze co chcem ja deti ucit ked sama neviem rozprávať. Mam dve deticky a krásne rozprávajú a to mala ma 4roky a syn 8

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
poopsie
16. aug 2023

Z jednej strany máš pravdu a z druhej prskáš na všetky strany a neprávom... Sú oveľa horšie veci ako ráčkovanie.. Naozaj sa toho proste niekto nezbaví.. Niektoré deti rozprávajú tak strašne, že by si potrebovala google translate alebo nerozprávajú vôbec... Ale kľudne ešte môžeš byť logopédom a pomáhať deťom 😉stačí ti na to VŠ

lulu0123
16. aug 2023

Ako moja svagrina brutalne rackuje a moja svokra na to,ze oni chodili k logopedicke,ale ona chcela aby s nou kazdy den cvicila a kto si ma na to najst cas.🙈Tak asi tak.Aj toto bude u mnohych dovod.Lenivost to riesit.Lahostajnost rodicov.
Je to narocne,
uz rok sa trapim s mojou 5 rocnou a logopediou a je to makacka kazdy den si najst aspon 5 minut pri 3 detoch, ale ked sa chce,da sa.

lilope
16. aug 2023

To čo opisuješ nie je račkovanie. Ja račkujem, ale nerozprávam dobue, huať. Račkovanie je zvýrazňovanie písmena r, to dieťa ktoré tak rozpráva, ho nevyslovuje vôbec. No mala si sa spýtať či je tvoje dieťa v tábore v tábore so špeciálnymi potrebami, možno bolo 😄
A čo ťa je po ostatných? Tu v každej diskusii radia starať sa o seba, tak som zvedavá aké ohlasy dostaneš.

sisaka
16. aug 2023

Keby len račkovanie… pred pár týždňami som sa vrátila zo Slovenska, rozprávanie/výslovnosť 5-7 ročných deti je uplna katastrofa. Čo kedysi bolo raritou, teraz je pomaly štandard.

@stanulienkat súhlasím, tiež si myslím, že pôjde o nedostatočnú priamu komunikáciu s deťmi. Rodičia sa s nimi nerozprávajú, čumia do svojich telefónov a deti do svojich. Však základ, aby sa naučilo z YouTube po anglicky, nevadí, že nevie správne vyslovovať slovenské hlásky

lukbe
16. aug 2023

Hmm,možno to všetky nerobili,ale áno,súhlasím s tým,že sa s tým niečo má a aj dá robiť. Moje deti mali sykavky,učili sa aj r správne vyslovovať, u logopedicky sme boli párkrát, trochu sme cvičili doma a dá sa to krásne naučiť. Takže nechápem reči, že to nejde.

ema22270
16. aug 2023

Som dospela mam 32 a trosku rackujem a teraz sa idem hanbit do kuta (mam 2 synov, so starsim 5 rocnym logopeda navstevujem a akurat sa uci posledne pismenko R, asi sa nieco priucim aj ja) 😉

evkamotka
16. aug 2023

Nas syn nehovori cisto a nie je mi to jedno. Chodime s nim na logo uz niekolko rokov, cvici doma. Ma este rok do skoly. Bude cvicit, kym nebude vediet vsetko. Suhlasim, ze je dôležité nemavat rukou nad zlou vyslovnostou

kukulda1234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nesvadbovo
AMBASÁDORKA
16. aug 2023

Toto su presne tie vyjadrenia, ktore velmi zabolia rodicov deti s logopedickymi problemami - jednou z tych mam som aj ja. Dcerka chodila k logopedicke od 2,5 roka, trenovali sme (a trenujeme) doma poctivo vsetky cvicenia, chodila do logopedickych stacionarov, nikdy som na nu “nesuslala”, nikdy som nepouzila matersky plural, telku sama odmietala do cca 4 rokov a aj teraz jej ma malicko, riadila som sa Knihou o detskej reci. A dnes ma 6 a jej o necele dva roky mladsia sestra, s ktorou som nerobila nikdy nejake specialne cvicenia, ani cielene rec nepodporovala, rozprava lepsie ako ona - same jej nabehlo aj R v 3 rokoch. Ano, verim, ze okoloiduci, ako Ty, si moze povedat, ze sme lenivi rodicia a nie sme schopni s dietatom nacvicit jedno blbe R, ale nevidis, kolko tvrdej prace ma za sebou, nevidis, ze sa tu rec ucila pomaly ako cudzinec a este aj blbu spojku “a” musela natrenovat za stolikom, aby ju v reci zacala funkcne pouzivat.. Takze to len pohlad z druhej strany, ze to ani zdaleka nemusi byt o lenivosti a vykaslani sa na to, ze ved nevadi..

zuzubb007
16. aug 2023

Rackovanie sa da riesit aj v 40tke akurat mi minule vravela logopedicka, ze ma aj take zeny, a ze sa to da naucit a ano vela ludi nerozprava spravne, ked sa chce vsetko sa da

mikadooo
16. aug 2023

Riešime logopédiu včas aj skôr, dcéra má 8 r. a stále ráčkuje, dáš mi návod, ako jej to mám vtĺcť do hlavy, že po 5 rokoch by už mohla prestať a začať konečne hovoriť R? Určite to tu privítajú viaceré maminky, nejaký zaručený recept.... Tak sem s ním!

autor
16. aug 2023

@nesvadbovo to je zaujímavé keďže vraj logopedičky tak malé deti nevezmu.
Písala som, že verím tomu že niektoré deti za to naozaj nemôžu. Ide o to že je tých detí strašne veľa. Všade nie len v tom tábore.
Vôbec nemám v úmysle sa rodičov dotknúť ale aby sa nad tým zamysleli. Kiežby ich radšej učili najprv rozpravat čisto slovenský až potom po anglicky, ale diera na ihrisku sa chváli ako vie rátať do 10 po anglicky ale v slovenčine ju rozumiem mäkké F.

@ema22270 nie nechoď sa hanbiť do kúta a je super že syna riešiš

kristiii
16. aug 2023

V podstate, ako mierne račkujuca, s tebou aj súhlasím, ale nie vždy je to také jednoduché. Ja som naozaj občas mame (len v duchu) vyčítala, že so mnou nechodila na logo, pritom sme raz mali v škole nejakú návštevu (asi logopedicku), ktorá si nás po jednom volala a viem, že mi povedala, že mám doma odkázať, že by sa to malo riešiť. Odkázala som, ale neriešilo sa 🤷 Prečo dodnes netuším, lebo mamina sa mi venovala po všetkých stránkach, veľa veľa veľa mi čítala, takže to, že dnes je to dôsledok toho, že rodičia deťom nečítajú a nevenujú sa im, je za mňa blbosť, poznám xy dospelých, aj starších než ja, ktorí majú recove vady. Možno sa jej to len nezdalo až také, lebo mne aj dnes, keď sa o tomto s niekým bavím, mi ľudia vravia, že mi šibe, že veď vôbec neračkujem, že si to vôbec nevšimli. Ale keď povedia, povedz mi R, tak uveria. Proste ho neviem, ale asi ho nejak tlmim. Syn to samozrejme prevzal odo mňa, ale ja som ho brala hneď v troch rokoch na logo a teda chodili sme cez tri roky, kým sa všetko naučil pekne vyslovovať, ešte na zápise R nevedel. Ja som trénovala s ním, ale veru som sa nenaučila. Ale nie je to vždy len chyba rodičov. So synovcami chodila napríklad švagriná oboma niekoľko rokov a jeden sa naučil R, druhý nie. Pritom tomu aj uzdicku nastrihavali. A inak tiež neverím, že si stihla počuť rozprávať všetkých 20 detí z 20, ani že všetci okrem tvojho nevedeli čisto rozprávať. Ak sa teda bavíme o 10- ročných. U syna v triede ani neviem, či je niekto, kto má nejaký recovy problém. Pár spolužiakov sme aj na logo stretali, takže neverím tomu, že rodičia to neriešia.