Racionálna, zdravá strava pre deti.Rada si dám poradiť

hexi
4. sep 2011

Podelte sa o rady, recepty, skusenosti o stavovanie sa deti od 2 rokov, velmi rada si dam poradit, lebo moju malu som dost zanedbala vo vyzive, nepravidelnym stravovanim, napchavanim sa chrumiek, brumikov a teraz si to vycitam lebo by som to este chcela zmenit dokym sa to da a naucit ju jest zdravo, racionalne a nie napchavat sladkym a slanym, vela ovocia a zeleniny mozno by sme presli na bio.

pia22
4. sep 2011

@hexi nas maly bude mat 2 rôcky az o mesiac, ale zatial sa nam dari ho stravovat racionalne a dufam, ze v tom vytrvame co najdlhsie😉. Je to narocnejsie a nie je to ta pohodlnejsia cesta, ale urcite to ide a k tomu drzim palce aj vam🙂

hexi
autor
4. sep 2011

@pia22 diky pokusime sa

hexi
autor
7. sep 2011

hallo nikdy sa viacej neprida? 😖

saska112
18. mar 2015

nikto sa neprida lebo vacsina rodicov pohodlne a bez vycitiek krmi deti denne vianockami, dzusmi, hotdogmi a pod. 😒 bohuzial

jankapo
18. mar 2015

@saska112 nezovseobecnuj... 😉 toto je tema z r. 2011....cely MK je plny zdravych receptov -albumov pre maminy 🙂 chvalabohu- staci si vybrat! napr. skupina- "varim zdravo a chutne nielen pre deticky" ma 5969 clenov! , "domaca vyroba potravin" 4064 clenov...atd atd...konik presiel premenou, a maminy "rovnakeho druhu"diskutuju viac v skupinach.... 🙂

sardinka333
18. mar 2015

@saska112 tak zase nepaušalizovala by som to. Asi to bude tak 50/50. 50 takí čo im je to kvazi šuma fuk a o varenej pravidelnej domácej strave deti velmi nechyruju a potom su to bio eko matky ktoré hysačia za kažé zrnko cukru, Brumika a neviem čo a myslia si aké je to zdravé. Aj ja robím niekedy na večeru párky a dávam do opečeného rožka a je to super, alebo jeme na ranajky vianočku s nutelou a kakaom prípadne meltou? Čo je na tom zlé? S prepáčením ste si niektoré zo ,,žranice,, urobili strašiakov a potom deti nechcu pomaly nič jesť, vyberaju, preberaju, špekuluju. Kde su tie detičky na zeleninke a ovocí? U nás v škole z 30 žiakov ked dám dvom šalát tak je vela. Paradajkový, uhorkový, cvikla, miešaný....a to ja som fajnová ale u nás varia na 90% dobre, občas sa stane že ja by som to inak ochutila ale nie je možné ako niektoré decká všetko čo dostanu pred seba tak odnesu - chudé mäso na šťave aj rezne idu sviniam do pomyjí. Banány a pomaranče pohadzuju po školskom dvore alebo prídu a vyslovene že to nechcu mi to davaju, hovorím šak zober mame ved to platí.

@hexi hlavne si z dieťaťa neurob druhý extrém - bio ho možeš krmiť tak doma, kvalitné bio sa nedoplatíš a zo záhladky nie je bio - kyslé dažde a poda, takže budme realisti v dnešných podmienkach, v zariadeniach ktoré bude tvoje dieťa navštevovať, školka a škola (ak nebudeš platiť sukromné) bude ťažko bio....
Pre mna bol základ pravidelnosť - ranajky, pri stole! nie po celom byte 🙂 chlieb, pečivo, graham kupujem často s Lučinou, nejaka paradajka, obyčajné maslo, nie margarín. Obed vždy som mala doma varený - kuracie mäso s ryžou, cestovinou alebo čo sme jedli aj my - rizoto, perkelt, pečené kura, ryba...a ked som náhodou nemala tak som mala vždy v špajzi nejaku Hipku - menu, naši mali radi tie boloňské špagety. Potom išli zvyčajne spať. Po zobudení napr. jogurt, výživu a išli sme von, nakrajali nejake ovocie, zobrali sušienky, piškoty a išlo sa. Večera kaša, chlebík so šunkou (ja som fajnová tak kupujem taku čo je chudá) a mliečko. Proste žiadne cavyky - čo sme jedli my tak to už cca 3 ročné dieťa jedlo s nami. Nikdy sme s jedla nerobili nejaké strašiaky ani psie kusy že malá vymyšla a nechce ani ochutnať tak pojdem jej uvariť iné.

timea7
18. mar 2015

@hexi ako tu už bolo písané, žiaden extrém nie je dobrý a pri zmienke BIO sa len pousmejem. Čo je vlastne zdravé? Zelenina plná dusičnanov? Kuracie alebo iné mäso plné antibiotík? Celozrnné a tmavé pečivo? Je naozaj tmavé, ražné, alebo sa len tak tvári a je dofarbené? Myslím, že to netreba dramatizovať, hádam žiadna rozumná matka, ktorá má aspoň trochu poňatia o zdravej strave nekŕmi dvojročné dieťa slaninou, pečeným bôčikom, nedáva mu čokoládové cereálne gulôčky zaliate mliekom v domnení, že je to zdravé.....Miešanou stravou, v ktorej je zastúpené aj chudé mäso, strukoviny, na ktoré sa dnes zabúda, zelenina, ovocie, kyslomliečne výrobky, chlieb a pečivo nič nepokazíš. Dvojročné dieťa nepotrebuje poznať žiadne Brumíky, Jupíky, Monte, Kinder Bueno a podobné sprostosti, z ktorých je jediný osoh, že je to pre matku rýchle a bezpracné....určite nie je preň plnohodnotnou stravou posypať cestoviny grankom, alebo poliať kečupom, hranolky, chlieb vo vajci - na čom frčí tretina detí. V každej porcii, či už je to obed, raňajky, desiata, večera by mali byť zastúpené aj bielkoviny, aj tuky, aj sacharidy, na nete sú tabuľky, ktorá potravina, koľko čoho obsahuje. Na pitie voda, nesladený ovocný čaj a najmä - príklad rodičov. Ťažko bude dieťa jesť zapekanú brokolicu, ak sa vedľa otec dlávi parížskym šalátom a mamina má ku každej káve čokoládovú tyčinku. Keď už sladkosť, tak kysnutý ovocný, alebo makový, tvarohový koláč. Je to namáhavejšie, ako hodiť niečo sladké do košíka, ale neporovnateľné.
Inak práve tu, na MK je more úúúúžasnýýých receptov šikovných žien, ktorým nie je fuk, čo ich deti jedia a ja ich obdivujem za to, že si dajú ešte tú námahu to ostatným nafotiť. Klobúk dolu. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Stačí, ak si dáš jeden, dva večery tú námahu a na internete si nájdeš zloženie jednotlivých potravín, napr. chleba, pečiva, jogurtov a potom už budeš kupovať len tie.

saska112
18. mar 2015

@jankapo to je pekne ale v mojom sirokom okoli je to bohuzial ako som napisala...a to som si aj vsimla z ktoreho roku je tema 😉
ja potom ked chcem pre moje deti lepsiu stravu vyzeram paradoxne, akoze im nedoprajem 😒

saska112
18. mar 2015

@sardinka333 no...tak nejak, tiez to striedam, inac by som si pripadala ako stale na nejakej diete 😀 hold nie sme ani my (maminy) moc zvyknute az na taku zdravu stravu....ale je mi strasne luto ked dam dcere na desiatu rozok , syr a napr. ladovy salat ( co miluje ) a ona pride domov, ze ta mala moravsky kolac a ta druha zasa hotdog a balik cukrikov 😒 ja poznam v okoli bohuzial 99% takychto rodicov

timea7
18. mar 2015

@saska112 naštuduj si, čo sa dá, extrémom sa vyhni a riaď sa vlastným rozumom, na okolie sa vykašli. Oni majú právo povedať si svoj názor, ty máš právo ho vypočuť, odignorovať a urobiť si po svojom.
Ak je dcéra v škole, už sa jej to dá vysvetliť, občas bude mať aj ten moravský koláč, aby sa necítila ukrivdená, ale balík cukríkov a hotdog nie a vysvetlíš, prečo.

saska112
18. mar 2015

@timea7 presne ako si napisala, co je vlastne zdrave? to maso...farbeny chleba...ja som sa kupujem detom aj biele pecivo ,ale radsej vyberiem take na ktorom su napr. semiacka, tie su velmi zdrave....a maso sa snazim nahradit napr. perkelt hlivovy apod.

saska112
18. mar 2015

@timea7 len moje deti vidia ze nemaju sladkosti na kg ako ostatne deti....no co uz 😝

saska112
18. mar 2015

a mavame aj rezne a placky samozrejme, len nie kazdy den 😀

saska112
18. mar 2015

@timea7 presne, raz za cas jej dam aj to aj to...ale prevazne nieco co jej telu aj prospeje nie len zatazi a unavi 😀

timea7
19. mar 2015

@saska112 to je dobre, že to vidia, treba im vysvetliť, že to robíš preto, lebo nechceš, aby mali pokazené a boľavé zúbky, boľavé bruško....a sladkosť nemusí byť zákonite cukrík, alebo čokoládová tyčinka "plná mlieka" a najme E-čiek 😝 😝 😝 😝 , ovsené vločky(nie mysli)s bielym jogurtom a banánom sú tiež sladké....a nie všetky deti majú sladkostí na kg, práve naopak, pracujem v MŠ a v posledných rokoch pribúda rozumných mamičiek, ktorým nie je jedno, čo ich deti konzumujú. Nemyslím extrémistky, ktoré chytia hysterický záchvat, ak dá babka dieťaťu kúsok čokolády a ich hlavným koníčkom je študovanie toho, či je pre deti lepšia vegánska alebo raw strava 😖 , ale normálne racionálne rozmýšľajúce maminy, ktorým je jasné, že stravu ich dieťaťa nebudú môcť ovplyvňovať denne až do dospelosti, ale ak dajú dieťaťu dobrý základ v detstve, tak mu dajú veľmi veľa.

saska112
19. mar 2015

@timea7 😉 uplne suhlasim takato spravna stredna cesta, alebo taky pomer viac zdraveho a menej nezdraveho.

saska112
19. mar 2015

aspon sa pohla diskusia 😀

timea7
19. mar 2015

@saska112 ale nie v pomere 50:50 - to u mňa nieje zdravá strava 😉 Ja napr, hranolky nerobím nikdy, ale ak by boli raz za rok, prežijem to. A radšej občas kvalitnú čokoládu, ako keksíky plné E-čiek. A reklamy na sladkosti a sladké nápoje pre deti "plné vitamínov"by som zakázala.

saska112
19. mar 2015

@timea7 presne tak 70:30 ....a tie reklamy ma vytacaju a este ked tam spomenu ze zdrave tak to uz je des 😒 jeden dr. odbornik na vyzivu raz spomenul, ze ako na cigaretach, tak by normalne na niekt. potravinach malo byt napisane : zdraviu skodlive

timea7
19. mar 2015

@saska112 nóó radšej 85:15 😎

saska112
19. mar 2015

😀 ok , este si zazelat o uspech u deti

adamx
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ikka7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz