Psychika dvojročného dieťaťa

fronculka
20. jún 2014

Ahojte baby moja svagrina ma dvojrocneho chlapca ktoreho nezvlada. Dokaze plakat vkuse aj niekolko hodin denne na utisenie fakt nic nepomaha, z nicoho nic bucha hlavvou do podlahy alebo do zeme vrieska saleje. jej doktorka s tym nic nerobi a ona sa boji ze si ublizi pri tych zachvatoch. Poradte co v takomto pripade robit vyhladat neakeho odbornika? Stretli ste sa s takouto situaciou alebo aspon o tom poculi?

pribinak
20. jún 2014

Detsky psycholog a zrejme ma obdobie vzdoru, temepramentnejsie povahy sa hadzu o zem cele, nielen buchaju hlavou

ivanapetrasova
20. jún 2014

psychologa navstivit. aj svagrina so sebou aj s malym. pripadne aj neurologa.

jul11
20. jún 2014

@fronculka obdobie vzdoru zacina. odporucam aj nastudovat nejaku literaturu k tomu. detsky psycholog je tiez dobra volba,pomoze hlavne maminke ako sa spravne spravat pri vybuchoch a treba vela trpezlivosti a byt konzekventny vo svojich rozhodnutiach. napr.literatura Harvey Karp-Nejstastnejsi batole v okoli

fronculka
autor
20. jún 2014

No neviem ci by som to nazvala obdovie vzdoru on je takyto od narodenia nic nerobil len plakal a odkedy chodi tak je to katastrofa,je tu este jedna vec on otca nepozna a ani nikdy nebude. Bola na umelom oplodneni....

klincek
20. jún 2014

@fronculka u odbornika mali uz davno byt, minimalne k neurologovi by som si urcite vymenny listok od pediatricky vydupala. psychologov a psychiatrov by som riesila az potom, ked sa uistim, ze dieta je fyzicky v poriadku.

jabadaba
20. jún 2014

@fronculka buchanie hlavy je pomerne bezny ukaz u deti vo vzdore. Preco neustale place netusim, je to na povazenie. Ale to buchanie je zial, sprievodny jav. U niektorych deti velmi rychlo pominutelny, u inych dlhsie. Jedni sa plieskaju o zem cele a aj na verejnosti a za kazdu capinu, ine len doma a len hlavou. Je to tazko individualne. Toto obdobie musi len prehrmiet, samozrejme za plnej asistencie rodicov, aby si dieta neublizilo. Pomaha nevsimat si, nereagovat. Svacne sa o zem? Nelietam okolo dietata ako okolo cukrovej babiky, prejdem mlcanim, nevsimanim. Polezi si par krat na zemi a prestane ho to bavit. Jasne, ze ak si ide prasknut hlavu do muru, do podlahy, zakrocim, predidem urazu. Staci podlozit jedosovi vankusik. Obycajne ho to prestane bavit. 😀

cerez
20. jún 2014

Druhý rok dieťaťa je obdobím vzdoru. Len teraz to možno nabralo na obrátky. V článkoch tu na MK sa píše, že ak vzdor sa stupňuje v intenzite v danú situáciu a je obrátený proti sebe, tým že si dieťa ubližuje, je dobré obrátiť sa na psychológa. Takže keby to bolo moje dieťa, už by som u odborníka určite bola a nečakala na povolenie pediatra. Ak treba ísť cez pediatra, tak nech si to vyžiada a nenechá sa odbiť. Ako moja mama. Nemala predpis na sunár, lekárnička nechcela vydať, tak si sadla v lekárni a neodišla dovtedy, dokým ho lekárnička nedala. Bol piatok poobede a tak jej recept nemal kto dať. Recept dodatočne dala po víkende. Niektoré veci si vyžadujú ráznejšie postupy.

ivett1
20. jún 2014

@fronculka ahoj, mrknite si tento článok na wiki tu na MK https://www.modrykonik.sk/obdobie-vzdoru/
možno je to ono...ale ...tak či tak, asi by som malého dala mrknúť odborníkovi - neurológovi... za to predsa nič nedá ...len čas 😉 ...
PS: inak to obdobie vzdoru bolo aj u nás dosť búrlivé...máme dve deti....revy, trieskanie o zem, namotávanie vlasov na prsty - aj mojich 😅 , dupotanie ...no strach a hrôza... zaberala len a len trpezlivosť (a keď som už nemohla, tak som si dala studenú sprchu, alebo som vrieskala do vankúša ...) ... bolo to o to ťažšie, že mm bol stále v práci, chodil domov až neskoro večer, alebo v noci ... ale našťastie, prežili sme to v zdraví...😀 ... teraz sa nad tým už len pousmejem🙂

margieamatusko
20. jún 2014

A co tak skusit pevne objatie?

seahorse27
20. jún 2014

U dvojrocneho dietata moze ist o prejav nezrelej centralnej nervovej sustavy a malo by to odozniet do 3 rokov. Tiez by som sa ale pre istotu dozadovala vysetrenia u neurologa. Dolezite je aj to, ako svagrina reaguje na dieta, ked ma takyto zachvat. Ak mu prave vtedy venuje vela pozornosti, pripadne mu poskytne to, co si tymto spravanim vynucuje, tak je pre neho vyhodne mat taketo zachvaty 🙂 Asi najlepsie by bolo len zabranit tomu, aby si ublizil - dat mu pod hlavu vankus alebo nieco makke a inak si ho velmi nevsimat. Naopak, ked sa bude spravat ziaducim sposobom, tak odmenovat - pozornostou, malou dobrotou a pod. Este celkom zabera u niektorych deti urobit im pocas zachvatu maly sok - zatlieskat alebo frknut trochu vody do tvare.

cikyta
20. jún 2014

@fronculka Kde bola na umelom oplodnení ? Lebo u nás je to zakázané. Robia ho iba párom.
a súhlasím s @seahorse27

ivetoy
20. jún 2014

@jabadaba moja rec,,toto sa kazdemu snazim vysvetlit.... 😉

macenka26
20. jún 2014

Moja kamarátka má podobné dieťa a bola s ním aj u psychológa a diagnoza znela "vzdor". Ale aspon jej poradil, ako sa má k nemu správať, že nemá v tej chvíli na neho kričať ani ho biť. Má mu dokazovať veľa lásky a ako to tu už maminky písali bolo jej povedané,že to chce veľa veľa trpezlivosti. Chlapček má už 3,5 roka a veru trápi sa stále.

jana_eyre
20. jún 2014

tak podla mna je dolezite aj to, ako sa sprava, ked je v klude? je v pohode, reaguje, rozumie? myslim, ze neurolog by mal byt prvorady, psycholog potom, ak bude neurologicky v norme.. a vymenit pediatricku!

jabadaba
21. jún 2014

@macenka26 presne, inu odpoved ani nedostane. Tiez som sa radila so psychologickou, ked sa prve dieta takto zacalo prejavovat a ja ako prvomatka som z toho bola mimo. Sama psychologicka mi popisala ako si nevedela dat rady, presla si tym istym a to bola odbornicka. Vtedy mi to nesmierne dobre padlo, ze sa mi otvorene priznala k tomu ako bola bezradna a s dietatom skusala vsetky svoje nastudovane triky. Jedine co zabralo bolo vyckat trpezlivo az to cele odoznie. A tak aj bolo u nas. Nevsimanim, nezdoraznovanim prilisnej pozornosti v danom momente...u prveho nam to preslo po 4 tyzdnoch, u druheho dietata to zacalo skor a uz to aj preslo. Odhadujem dobu plieskacieho vzdoru asi na dva tri mesiace. Uz mame klud. Teda, ehm, pokial ide o toto, ze jo... 😀

jabadaba
21. jún 2014

@jana_eyre de facto pediatricka ani nema co riesit. Jedine, ze by poslala mamicku s dietatom na neurologiu, pre istotu a preventivne. Co sa moze ale mila mamicka dozadovat. Netreba vzdy cakat iniciativu od lekarky, vsak sa pytam, ziadam. Ja co som si poziadala, to som dostala.

jana_eyre
21. jún 2014

@jabadaba no neviem, ja ked mam problem a opisem ho lekarke, sama mi vysvetli preco sa to nema riesit, alebo preco ma posiela k odbornikovi.. ak zakladatelka pise, ze to pediatricka neriesi, beriem to tak, ze to prehliada a nema sa k tomu aby ich k specialistovi posielala.. nie kazda zena vie, co uz treba riesit so specialistom, to lekar je ten, ktory o tom rozhodne a ak o tom nerozhodne, ma zdovodnit preco..

jana_eyre
21. jún 2014

@jabadaba btw. nemozeme vediet ci to je naozaj iba obdobie vzdoru /prave to mame doma 🙂/ alebo nieco vaznejsie, kedze zakladatelka nepise, ako reaguje v klude.. odbornik by mal extremy preverit, ak sa nic nepotvrdi, moze cakat na to, ze to prejde.. ale ak je tam nejaka neurologicka porucha, moze to prerast do vaznejsich problemov.. Nevideli sme ako tie zachvaty prebiehaju, tazko usudit na internete..

jana_eyre
21. jún 2014

@fronculka este ma napadlo, mamicka by si zachvat mohla nahrat, stopnut ako dlho trval a zaznamenat ako sa presne spraval.. to potom ukazat pediatrovi a ten by uz podla toho mal konat dalej..

blahowoman
21. jún 2014

@fronculka ahoj. ja mam akurat 2r syna, tiez je placlivy a vsetko musi byt ako on chce, ale toto mi ani raz neurobil a to ked ho chytí tak vie byt pekny nervak. Ja si myslim, ze to u neho nie je v poriadku- Nech s nim niekde zajde.

jabadaba
22. jún 2014

@jana_eyre to je jasne, preto som aj pisala, ze sa treba dozadovat. Pokial sa to nezda matke, tak trvat na neurologovi. Treba lekarovi na rovinu povedat co si zelam preverit ak sa nema k cinu. Nie kazda mamicka vie, ale....treba zacat byt aj asertivny a pozadovat...sme sami zodpovedni za svoje zdravie. Uprimne, ak by clovek mal vsetko nechat len na lekara, tak dost blbo velakrat dopadne. Ja by som si napr. neurologov aj sama obvolala. Ale snad je tu vsetko ok. To vsak preverit musi zakladatelka.

queeeen
Autor odpoveď zmazal
Zobraz