Ahojte maminy, zaujimalo by ma, kedy si dieta zacne uvedomovat, kto je jeho mama a kto otec...a kedy zacali vase deti cielene vas oslovovat mama bez toho aby tak hovorili nabytku, telke, chladnicke atd..ale iba vam... dakujem
@namarie a kolko ma malinka ?
Niekde som citala a aj v porodnici mi to hovorili, ze dieta sice citi, ze ste mama, ale nevie, ked sa na vas pozrie, ze ste to vy
slová mama a tato začal syn na mňa a na muža cielene používať cca okolo roka.
A nech sa na mňa nikto nehnevá, ale neexistuje, aby 5-mesačné dieťa vedelo, že slovo "mama" označuje ženu, ktorá je jeho mamou 🙂
Ked sa s deťmi veľa rodičia rozprávajú napr. Otec povie daj mame, chod k mame ... Okolo roku moji nás už oslavovali správne a to mám strašne ukecane baby
@nikolet_89 Moja dcerka prvykrat povedala mama v 7m. Teraz ma 10m a plne si uvedomuje, ze ja som mama a tato je tata, aj nas tak vola. 😉
@nikolet_89 8 m a 2 dni
Prve slovo je takmer u vsetkych deti mama(mamamama), lebo je to to, co sa im najlahsie vyslovuje. Preto sa aj mama povie mama takmer na celom svete vo vsetkych jazykoch 😉
Cielene povie iba tebe mama ale neskor. Nepamatam si, kedy to bolo presne, mam to niekde zapisane, ale nie v hlave 😅
Nesuhlasim s tym, ze dieta nevie, iba z pohladu, ze kto je mama. Praveze uz velmi male babatka si zapamataju nielen vonu mamy, ale aj tvar. Samozrejme musi byt tvar tak vzdialena, ako babo vidi. Prve mesiace to je vzdialenost ako pri dojceni.
@ichbinich vsak ani ja sa s tym nestotoznujem...ale mozne to je...
iné je hovoriť mamamamama a iné je priradiť k slovu mama matku ako osobu. a na toto sa pýta @nikolet_89. teda aspoň si myslím. dieťa môže začínať "bľabotať" ma ma ma aj okolo piateho mesiaca. ale cielene nazve matku mamou až okolo roka.
je to individuálne.
starsia dcera den pred Stedrym dnom 😀 to mala 10 mesiacov a mladsia nepamatam 😀
@renab ahoj mala ma 7 mesiacov a 2 tyzdne, mamamama sa jej podari len niektedy zato, zretelne vyslovuje tata 🙂 ale este samozrejme je tata aj chladnicka, mozno asociacia pre nu :D ze je tam tata stale zavrety :D
@nikolet_89 veď to je to, že dieťa bude "bľabotať" ma ma, ba ba, ta ta - ale k týmto "slovám" nepriraďuje osoby. proste len "kecá a nevie o čom". význam tých "slov" ešte nepozná.
ale aj tak máš šikovnú dcérku, keď už toľko rozpráva.
😉
cielene ma syn označil až cca. v roku a pol. dovtedy cielene označoval tata, babu, deda. apropo u nás prvé slovo bolo dede, čiže dedo. mama bola až ďaleko, ďaleko za inými slovami. 😉
bľabotal od 6-teho mesiaca, vtedy sa podarilo prvýkrát "mama" 😵 ale cielene a s tým, že si uvedomuje na koho volá, zhruba od pol roka 😉
@snopkulka asi si myslela od roka ci roka a pol nie ? 😀
@nikolet_89 😀 áno áno, od roka a pol 😎 cca tých 15-18 mesiacov, teraz lieta po byte a vrieska "MAMA MAMA MAMA MAMA MAMA MAMAAA" a fáááákt, že cielene 😀
ma 17 mesiacov a stale ma cielene mama neoslovuje 🙂
@soldi to príde, už veľmi skoro 😉
@nikolet_89 ešte mi napadlo, čo mi vravela jedna kámoška - má dve deti (5 a 2 roky): "Vieš, toľko sa tešíš, kedy ti začne hovoriť mama, je to také magické a potom príde čas, kedy si budeš želať byť hluchá 😀 😀 😀 ". Hehe, no vystihla to, niekedy keď spustí ako gramofón "mamamamamamamamamaaaaa", tak si prajem vypnúť zvuk 😀 😀
toto je naozaj strááááášne individuálne,vlastne ako všetko pri menších deťoch,,,naša Sofi má 14 mesiacov a ešte som od nej "mama" nepočula ☹ ...ale na druhej strane je pravda,že príde obdobie,keď budem chcieť aby bola radšej ticho 😀 ...každé dieťa vie odhadnúť kedy je na čo správny čas-ten jeho čas 🙂
V prvom roku života sa dieťa samo pokladá za súčasť mamy. Až neskôr si uvedomuje svoju identitu a individualitu - zväčša s príchodom prvých období vzdoru, ktorých býva neúrekom .Prvé slová detí sú krátke, často opakujúce sa slabiky, nemusia sa ani podobať na ozajstné slová. Zväčša vyjadrujú niečo, čo dieťa chce a fascinuje. Dokonca môžu mať viacero významov: "ta" - môže byť blikajúce a vrčiace autíčko, i svietiaca sviečka...
@soldi
Moja si to uvedomuje minimálne 3 mesiace a mama zatiaľ povedala len 3x...