Ahojte baby, velmi by som ocenila rady ohladne odplienkovania.
Mam 22 mesacnu dcerku, ktora vykazuje vsetky znaky pripravenost - tak ako som si tu nastudovala. Spi s plienkou, a aj na tri hodiny, co chodi do jasliciek musi mat plienku, ale inac mava nohavicky. Na serblik ju davam kazdych 20 minut, pije pekne. Minuly stvrtok a piatok sa aj pekne dva krat vycikala do serbla, ale asi som to prehnala so slovnou pochvalou, lebo som si vsimla ze posledne dva dni zadrziava moc (na serbliku mi obsedi aj 15 minut) a snazi sa pockat si na plienku respektive sa docika, ked to uz nevie vydrzat.Mokre oblecenie jej vadi. Ja ju nehresim nikdy, aj sama demonstrujem co a ako. Nehody mi nevadia, ale muz ma odhovara, ze pokym sa sama nepyta, tak lepsie pockat.
Ja ale poznam 3,5 rocne deti co sa este nepytaju a nosia plienky. Ja budem pokracovat este aspin tyzden dva. Vam sa co osvedcilo?
Dakujem pekne
mne sa osvedcilo ten system Odplienkovanie za tyzden, vygoogli si, aj tu na MK je toho dost...tam je ale zakladna idea prave v tom, ze ked mas pocit, ze dieta je uz naozaj pripravene, tak vezmes plienky "natvrdo" cely den, okrem spanku, samozrejme. Lebo ked pises, ze v jaslickach ma, ale potom zvysok dna jej nedas, matie ju to, ze raz sa moze do plienky, teda asi aj musi, a potom zase nie.
Moji obaja sa tymto systemom odplienkovali v pohode, ale fakt som nepopustila, a ani von ked sme sli na ihrisko, nedala som plienku, radsej suche veci na prezlecenie som nosila aj polroka este so sebou.
Len princip je, bud alebo, nic medzitym....
je to tazke, ak Ti chodi do jasliciek, tak potom skus nejako ked bude dlhsie doma, prazdniny, dovolenka a cojaviem ako, lebo aj kamosky okolo tak odplienkovavali aj polroka, ked raz dali plienku, a raz nie.
Moji mali vtedy 2 roky a 3 mesiace, ale pochopili uz rychlo o co ide, dcerka na 3.den treningu, a chlapec prestal mat nehody az na 10.den, no zato potom prekvapivo sa uz ani v noci nepocikal takze de facto bol odplienkovany kompletne.
byt Tebou, asi este fakt pockaj, ale vyhrad si ten cas, ked sa da, ze budes s nou, doma, v pohode, a pojdete na to uuuuplne stale bez plienky.
drzim palce.
@ruthike presne netlacit na pilu.
Moja si zrusila plienky po 2r. Prosto ze nechce plienku. 3,5 mesiaca to bolo tak,ze kakanie na 90%uspesne,alr cikanie 50:50. Kazdy den 3-4ks ocikaneho oblecenia. Vonku na to kaslala uplne.
Stale som cakala,ze sa to zmeni..no po uraze zubkov sa zasekla,to bolo v juli. Skusala som to pomedzi nase choroby (syn zacal chodit do skolky). Nic. Uplne mi na to kaslala. Koncom januara som si povedala ze ideme na to opat. A teda velky rozdiel. Zo zaciatku bolo viac nehod,ale zlepsovalo sa to! Casom sme boli na 1nehide denne. Aj teraz sa jej vynimocne stane. Von jej este zvyknem plienku dat ale uz sa aj vypytala. Bez plienky sme boli zatial 2x. No a na noc davam,predsa,to je dlhy cas. O mesiac ma 3roky.
Ono zas je jedna vec to,ze sa nam to dieta zda pripravene,ze su signaly na to,druha vec je,ci to naozaj chape jeho telicko. Myslela som,ze ked si ina sama zrusila plienku,ze to pijde rychlo. A opak je pravdou. Teraz som o tom rozhodla ja a konecne prislo k uvedomeniu si potreby a aj toho,ze zadrzim,nez budem mocr pustit.
Moja dr.aj tak povedala,ze jej skusenost je taka,ze deti odplienkovane pred 24.m.sa zvyknu pomocovat castejsie ako deti co sa odplienkovali az po 2.r.
U syna sa to podarilo,ked mal 2,5r. Do 4dni. A mava minimum nehod (asi 6 za 2,5roka bez plienok,z toho 2pocas choroby,raz sme ho zabudli dat pred spanim vycikat a 2,ze zdrziaval,lebo bol zaujaty hranim a jedna nocna bola nahoda). A to sme skusali od 13.m. On to uplne ignoroval,mokre ani pokakane mu neprekazalo.
Takze ak s ato nezlomi,daj jej este cas. Pre mna to bol des dve deti doma a vkuse som utierala,prala....
@ruthike u nas sa tiez "pravidelne" 20-30 minutove davanie na serblik neosvedcilo. Maly to pochopil tak, ze na serbel sa chodi hrat, pretoze vtedy sa mu mama alebo tato najlepsie venuje a ma vsetku pozornost. A nohavice ocural 2 minuty po obleceni potom, co na serbli presedel kludne aj 15 minut.. predsa si nebude ocuravat "hracku" :D Vykaslali sme sa na to.
Neskor, v lete ked mal takmer 3 roky, sme mu proste zo dna na den zobrali plienku a hotovo. Dost pomohlo, ze mal spolocnost "bezplienkovych" deti v skolke a ucitelky ich bravali vacsinou naraz. Resp ked sa pytal jeden z tych "starsich", tak zobrali aj deti, co sa este len od plienky ucili sa "pozerat", co treba na serbliku robit 🙂 Po zhruba tyzdni curania do gati pochopil, ze na serbel je na to, aby cural tam a nebol mokry. Samozrejme, este kusisko trvalo, nez sa naucil chodit sam bez pripominania, ale aspon uz bolo jasne ze chape, preco tam chodi. Ale vzdy len pripominanie, nikdy nie ze "teraz sa ides povinne posadit na serblik, lebo mamina chce, aby si cikal".
Dakujem vam baby
Ahojcek ...netlac na pilu pockaj...nasa skusenost ...po vianociach ze ideme odplienkovat ...nastudovana metoda bola ze idemevteda nato...prosim ta. Kde?!prezliekala prezliekala vysvetlovala a vysvetlovala.. Vedel ze cika vedel ze kaka ale zasadnr nie do serblika ...vzdala som to po mesiaci aj na naliehanie manzela ze asi nie je oripraveny...to bol konec januara...ako som to vzdala tak som mu dala plienku ..a cca di dvoch dni sam odhodil a zacal sa pytat ...nechapala som !!!!!sam odcseba zacal sa pytat bez nehody sme boli...kakanie nam ale stalwcrobil do slupkov ...po tyzdni aj tu sam odvseba zacal....proste ked amevto my vzdali syn nas prekvapil ...!!! Nemame plienku ani na spanie krasne bez nehody !!! Stiholbtoto vsetko do svojich 3 rokov ...19 februara ic mal..keby mi po vianociach niekto povedal ze to bude do jeho narodenin tak ho vysmejem...a vidis prislo to...dozrel sam
nasa ma 24m a ked chce ist na zachod donesie si sama serbel cikne kakne a pride za mnou ze chce umyt ritku. Odplienkovaniu sa venujem asi rok a asi od 14m behala doma bez plienky. Teraz uz obsedi aj na velkom zachode. Skus tvoju motivovat dospelackim zachodom, mozno zahodi plienku sama. Mne celkom pomohol tento clanok.
http://www.sikovnamamina.sk/ako-odnaucit-dieta-od-plienok/
@adawada
ten clanok ma mozno v niecom pravdu, ale podla mna je to zase opacny extrem...ano, kedysi boli plienky mokre a system taky, ze dieta ma byt v roku bez plienky. moj brat bol sice v roku bez plienky, ale za cenu drastickych studenych sprch v skolke ked sa pocikal 😝 coho vysledkom bolo, ze sa asi do 5 rokov pravidelne viacraz do tyzdna pocikal alebo pokakal....
nie som zastancom toho, cakat, az sa dieta samo zacne pytat, lebo kym mu tu plienku nevezmeme, nema preco sa vobec zacat pytat.
No ked pises, ze "Odplienkovaniu sa venujem asi rok ", tak to fakt obdivujem, ja som si radsej pockala, kym mi deti dozreli do spolupracujuceho veku a neurologickej zrelosti ovladania zvieracov, a potom som sa tomu aktivne venovala 3 dni alebo 10 dni, ako som pisala uz vyssie.
prislo mi to efektivnejsie, ale kazdy nech sa zariadi ako jemu a dietatu vyhovuje....
😉
@ruthike , tiež si myslím, že ak ju dávaš na nočník tak často, nie je ešte pripravená. Plus občas plienku má a niekedy nie - to ju len pletie - k uvedomeniu, že jej treba cikať ešte musí pridať uvedomenie, že či má plienku alebo nie a podľa toho sa zariadiť - je to príliš komplikované pre ňu a nevie sa sústrediť na to podstatné.
Mali sme niečo podobné - môj chlapček začal chodiť na nočník na cca 2 roky, občas sa vypýtal, občas nie, občas povedal, už keď bol pocikaný. Lenže cez týždeň bol u opatrovateľky s plienkou (tam sa vôbec nepýtal a odmietal sadnúť na nočník), cez víkendy a podvečer sme trénovali doma bez nočníka. Takto sa to vlieklo skoro pol roka, bez väčšieho posunu. Teraz pred cca 2 týždňami bol trochu chorý - bol doma, plienky sme dali úplne preč a do týždňa bol bez plienok , bez nehôd, pýta sa už aj vonku, u opatrovateľky, už aj kaká do nočníka (predtým len cikal, kakal len do plienky, musela som dať, inak to zadržoval). Myslím si, že keby bol chorý skôr, tak aj tie plienky máme preč cca o 2-3 mesiace skôr. Ale nevadí, aj tak dobre 😉.
Takže tiež som za to, počkať, kým bude viac pripravená , nenúkať toľko nočník, lebo to len zprotivíš malej plus fakt to obmedzuje jej bežné fungovanie a hranie. A potom si na to vyhradiť čas a natvrdo aspoň týždeň úplne bez plienky. A podľa toho uvidíš, či už to dokáže, alebo ešte treba počkať. A netreba to s núkaním veľmi preháňať, pripravené dieťa aj samo sa pýta, nájde si nočník, vyciká sa - núkanie niekedy len vyprovokuje vzdor a odpor.
@margarita ja dam decko radsej na serbel ako sa vrtat v zakadenej plienke. proste sa mi to hnusi asi zato.
dakujem za rady
Ahojte baby, vidím, že na túto tému sa tu diskutuje a potrebujem radu. Mam syna ma 2 r. a 3 mes. od roka kakal len do šerblíka, ale raz nedávno mal tvrdú stolicu a začal zadržiavať. Hocičo mi nezie, tak je to ťažké, ale tak nakoniec s trochou plaču sa vykaká na tretí alebo štvrtý deň. Keď vidím, že už skáče po špičkách, tak ho nakoniec posadím na nočník chvílku potržím a nakoniec sa vykaká a je vysmiaty.
Tento týždeň sme začali s odplienkovanim a je strašne tvrdohlavý. Prvý deň cikal kade tade, druhý deň už začal zadržiavať ale do šerbla ani bohoví a tretí deň sme boli už len s jednou nehodou. Hovorím si super. Tuším to pôjde. No, ale nastala zmena... Dnes už si nechce na šerblík ani sadnúť a na WC už vôbec nie. Drží a drží a nakoniec keby ho na tom šerbli nedržím, tak sa tam neviciká. Nechcem mu spôsobovať nejake traumy, že ho tam nasilu držím. Cikanie mi oznamuje asi takto "Mami nechce sa mi cikať" :D u nás to ale znamená chce sa mi cikať, ale na šerbel ani zasvet. Poradte ako ho mám motivovať alebo mám na nejakú dobu prestať? Ďakujem
moje deti sa zacali obidve pytat "az" ked mali 2,5 roka.Dovtedy som to nijako neriesila,ani na nocnik som ich nedavala.Zacali chodit rovno na WC.Evidentne si boli vedomi vykonavania svojej potreby,lebo ako sme zrusili plienky,nikdy sa nepocikali,ani cez den,ani v noci,ani v skolke.Zato niektore deti v skolke ,ktore sa pytali od 1,5 roka sa v skolke pocuravali este ked mali 4.
vsetko ma svoj cas .Mne sa moja pohodlnost v tomto pripade vyplatila. 😀
naš ma 2 roky a tiež nejak nechce ,nočnik ma v obyvke ,je holy a vycika sa hocikde a s nočnikom sa akurat tak hra. Ked sa pocika na zem pride a hovori : Hiii ! akože sa pocikal vedla . 😀 Tak mu vždy hvorovim že musi ist tam ale zatial tomu velku nadej nedavam. V aprili mal 2 roky .
@angelos to je ale tiež individuálne, ja som syna dávala na nočník ešte nemal rok, vždy po zobudení, od osem mesiacov, sa vykakal jedine tam, keď mal rok aj pol, tak sa pýtal cikať sám a nemal plienky cez deň vôbec, ani sa nepocikal. Ale od roka som ho sledovala, nedávala som ho na nočník každú chvíľu veď by som mu ho totálne sprotivila, nasilu už vôbec nie, to nemá zmysel. Od dvoch rokov sme už plienky nemali doma vôbec, nechcel ich, aj keby som mu ich na noc chcela dať.
@ruthike ja som prave v procese odplienkovavania.dcerka mala teraz 2 rocky....a asi na zac maja som za rozhodla ze idem vyskusat ....zo zaciatku sa vobec nepytala a aj teraz sa pyta az jak si cvrkne zadrzi a potom zvysok do zachoda ......ja som ju sledovala kolko vydrzi zadrzat moc....zo zaciatku som ju davala piskat kazdu pol hodinu neskor kazdu hodinu ....ked nechcela sadnut na wc hoc uz presiel hony cas od posledneho piskania nenutila som...ale vacsinou som ju nejako ukecala.....ked som sa pozabudla tak sa i popisala a vadilo jej to....takze moj zaver je ze ak ti mala vydrzi tak pol hodiny az hodinu bez nehody tak skusaj dalej.....nedavaj plienku ani ked idete von ..ja doteraz nosim veci na prezlecenie......plienku davam iba na spanok
@alja20 ja mam kamosky kde hlavne druhe-tretie dieta pod vplyvom starsieho surodenca zacalo odmietat plienky a pytalo sa na nocnik alebo zachod. v knihach je 18 mesiacov uz okey na skusanie a ked sa mu to paci a este sa mu to aj podari, tak je sikulka a za vyskusanie nic nedas. Podla mna mas velku sancu uspechu. Su tu dobre clanky na mk - ta tyzdnova metoda sa mi velmi osvedcila. Skusila som to na ostro presne ako mala moja mala 2 roky a za dva dni bola v podstate natrenovana. Kamoska si zufala po 4 dnoch, ale jej poradila ucitelka v jasliach nech sa nepodda a na 6. Den sa to zlomilo a maly bol odduceny. Tvoj maly ma znaky pripravenosti - neviem ci vsetky, je ich viac, pise sa o nich v tom clanku o odplienkovani za tyzden, urcite by som to skusila, hlavne kvoli tej citlivej pokozke
Môj mal viac ako 2,5 roka, keď sa odplienkoval. Proste sme mu raz povedali, že chlape, už si velkáč, skúsme to bez plienky. Že dobre. Prvý deň - ani jedna nehoda. Druhý deň - z jasličiek som niesla vrece pokakaných a pocikaných vecí. Tretí deň - niesla som domov asi jedny ciknuté slipky. Štvrtý a viac dní - všetko ok.
Skúšala som odplienkovanie aj skôr samozrejme, akurát som ho iba pomýlila - keď som videla, že ide kakať (to vidíš,), rýchlo rýchlo som ho posadila na nočník, že tu kakaj - tak sa tak zasekol chúďatko, že to držal ďalšie dva dni... tak som si povedala, že ja ho trápiť nebudem, veď nebude mať plienky do 15 rokov, všetci sme to zvládli. A naozaj, až som bola prekvapená ako ľahko to išlo 🙂 Tak len trpezlivosť a čas to chce, to som tým chcela povedať 🙂
@sisssulka u nas to bolo podobne, ani za svet ist cikat, alebo kakat. No a nakoniec ho zobral do parady ocinko, povedal pod ideme cikat ako velki chlapi a bolo. S kakanim to bolo horsie to len do plienky, tak som skovala plienky, kupila hracku, ktoru chcel a ked bolo treba kakat, som mu vysvetlila, ze sme kupili hracku a na plienky neostali peniazky 😀 a zabralo to 🙂 sice neobislo sa to bez revu, ale plienok sa vzdal za 2 dni.
@ruthike mne sa osvedčilo netlačiť na pílu. Skúšala som lebo bolo leto a bolo jednoduché nechať malú behať len tak a potom narýchlo prezliecť druhé gaťky. Ale buď hlásila že ciká neskoro, alebo vôbec. Čiže želaný efekt žiadny. Potom keď mala cca 2 roky a 2 mesiace na návšteve u kamošky videla jej dvojky ako chodia na šerbel a od toho dňa sa pýtala sama. Nedávala som ju preventívne ani som sa neustále nevypytovala či jej netreba vždy pekne prišla povedať že ide cikať a zvládla to bez nehody. S kakaním bol trošku problém, lebo na záchode neobsedela dlho a keď to nešlo hneď čakať sa jej nechcelo tak pár dní to bolo tak že utekala a po ceste na záchod z nej padali bobky, ale naozaj po pár dňoch sa upravilo aj to. Po cca 4 týždňoch som prestala dávať plienku na denné spanie no na noc ju ešte stále má.
Zadržiavanie moču nie je dobré takže ak sa tvoja dcérka nepociká za túto cenu to by som nepovažovala za úspech 😒