Problémy s 2,5 ročným synčekom. Je to detský vzdor?

chrissa
9. mar 2012

Máte s tým skúsenosti? Neviem, či som bola na malého príliš mäkká, ale plačom si začal vymáhať doslova hlúposti. Snažím sa mu neustupovať, ale to je potom kriku a vresku! Aj mu tečú slzy, mám pocit, že sa úplne vžíva do role chúďatka, ktorému sa nevyhovie. Pritom je to skôr maznané dieťa a vychovávam ho sama bez partnera (o to viac lásky mu dávam). Ale....neviem,či sú to gény nepodareného otca, ale často mám pocit, že už ďalej nevládzem.
Máte nejaké dobré rady, ako dieťa ukľudniť, resp. spacifikovať Môžu to byť príznaky detského vzdoru, už teraz? Malý taký nebýval. Ďakujem vám vopred za vaše rady a skúsenosti. Zdraví Darina

karinkaeich
9. mar 2012

skus precitat temu https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/obdobie-vzdoru-u-dietata-ako-si-s-tym-poradit/
su tam rady mamiciek, postupy a spravanie inych deti 🙂

chrissa
autor
9. mar 2012

vdaka, precitam si.

rebecca2006
14. mar 2012

@chrissa ja ťa len povzbudím, a tiež pôjdem počítať do doporučenej témy- môj 2,5 ročný synček je ako cez kopirák tiež si začal vymáhať plačom, respektíve revom doslova hlúposti... Aurát sa na neho aj teraz zlostím... Napríklad, že on chce "dospelácku" mtorku a chce a chce a veeelmi chce, a žiadne argumenty nefungujú. Alebo že chce ísť von a je jedno, či fučí a je zima a leje- a nedá sa presvedčiť ani podobrotky ani pozlotky. Pritom ja vôbec nedokážem predpovedať, aká situácia u neho tento nával vzdoru vyvolá. Niekedy dopredu počítam s najhorším scenárom- napríklaed ideme do obchodu a ja rátam s tým, že začne robiť cirkus kvôli cukríkom, a nič sa nedeje, ákup prebehne hladko, a potom ho rozhodí nejaká hlúposť.... Snažím sa ostatť kľudná, ale ke´D začne točíť svoje, tak mi dochádza rpezlivosť.... Ako reaguješ ty na podobné maniere?

rebecca2006
14. mar 2012

ešte jedno. určite to nie sú gény nepodareného otca, ja mám manžela celkom vydarenho a sama so bývala vraj dobré dieťa, tak si myslím, že ide o klascké obdobie vzdoru... Určite to časom bude s nimi lepšie...

mamavera
14. mar 2012

mamičky, vaše ratolesti prežívajú obdobie vzdoru, ktoré je pre ne veľmi dôležité. Niektoré deti ním prejdú, ani nevieme ako, iné majú prejavy podobné prejavom vašich detí. Je to ťažké, ale deti to skúšajú viac krát len na toho, kto im ustupuje. Nechajte ich rozhodovať v niektorých veciach - nech si vyberú farbu trička, rozprávku z knihy, či chcú červený hrnček, alebo zelený....ale ak robia cirkus napr. preto že silou mocou chcú ísť von (aj keď fúka a prší), s kľudom (viem, že je to ťažké) vysvetliť prečo v takomto počasí von nejdeme a koniec. Dieťa si nevšímajte, pozerajte von oblokom, začnite žehliť, prádlo, alebo vlasy, skrátka nevenujte mu pozornosť.Maximálne pripomenúť, že kľudne môže plakať, kričať, hádzať sa o zem, von sa nejde. Ak jeden jediný raz ustúpite, budú to skúšať znova a znova. Väčšinou na toho z rodiny, na koho to zaberá, preto je nutné, aby sa rovnako správali všetci členovia rodiny. Ak je cirkus v obchode, odísť, viem, nie vždy sa to dá, ale väčšinou to zaberá, keď pár krát z toho obchodu odídete a pripomeniete, že to urobíte vždy, keď bude dieťa robiť scény, pochopí, že to myslíte vážne. Je dobré to ešte prifarbiť tým, že teraz nemáme jogurt, ale len maslový chlieb, pretože sme z obchodu museli odísť. Kým dieťa cíti, že ho beriete ako partnera, ale že skrátka existujú veci, ktoré si v žiadnom prípade nevytrucuje, nebude to skúšať. Keď cíti vašu neistotu (deti majú veľmi citlivé senzory) to, že sa dopredu bojíte, čo zase bude stvárať, rado to využije. Držím palce, nech týmto obdobím prejdete čo najľahšie a môžete sa tešiť na pubertu 😀

chrissa
autor
16. mar 2012

@rebecca2006 Ahoj Rebecca, snažím sa zostať kľudná, nie vždy sa mi to podari. ale väčšinou zaberie, keď ho nechám chvíľu a potom niečo vymyslím, navrhnem mu, čo urobíme, dám mu nejaký nový podnet, rozptýlim ho, alebo sa tvárim, že mi je to jedno....napr. že idem bez neho z ihriska domov a vyberiem sa hodný kus cesty.....potom si to malý rozmyslí a ide pokojne so mnou . Rozhodne nič násilím nezmôžem! Len kľudom, prípadne zvýšeným, dôrazným hlasom, ale bez "násilia". A stále mi vychádza najrozumnejšie niečím ho podnietiť, aby netrval na svojich nezmysloch 😒 Je to poriadny zaberák na nervovú sústavu☹

lujza123
16. mar 2012

@chrissa ja mam toto doma uz pekne dlho..mala s tym zacala este nemala ani dva a v rovnakej intenzite pokracuje doteraz ....hlavne okolo 6 tej ma doslova happy hour fakt parada. Ja neviem ja to ignorujem, doma to moze lezat na zemi a hucat kolko chce ( Lucka vie este hadzat vsetkym co jej pride pod ruku) Vonku je to horsie pokial je takto chladno a jej je kolko krat jedno ci sa hodi doma o koberec alebo vonku do kaluze vody...
U nas je to tak ze najskor zachvat nieeee voon , potom nieeee obliekat , potom niee pesooo chcem ist kocarom ( pripadne naopak pokial vidi ze sama od seba chystam kocar) vonku nie tam a nie tam a cestou domou najvacsi zachvat nieeeeee domoooooov... Kedze ma neuveritelny hlasovy potencial tak uz nas poznaju aj susedia vedla z vchodu 😀

chrissa
autor
16. mar 2012

@lujza123 presne ako u nás!!!! niee vooon, nie obliekať, nie domov!!!!!!!! A tiež obrovský hlasový fond. bývame na 1. poschodí, myslím, že susedia už rezignovali. ale keď náhodou zahučím ja, ach, tá hanba, určite je ma počuť až dole k výťahom🙂
Dúfam, že z toho vyrastie ☹

jankabodka
8. apr 2012

@lujza123 Hahaha! Si mi pripomenula tym neustalym Nie mojho synacika - idem mu dat nejaku fajnu dobrotu a on povie Nie, aby vzapati jedol (alebo povie ano, ked vidi, ze to beriem prec). Ideme von: Nie. Ideme zvonku dnu: Nie. Ideme obliect: Nie. Ideme vyzliect: Nie. Aha, to sa vola aj negativisticke obdobie, ze? Sa mi zda, ako pisu niektore mamicky co uz maju pubertakov, ze sa mame na co "tesit". Toto je mozno taka mala puberta a my sa mame na nej naucit reagovat v tej pravej puberte. Mozno nieco ako mliecne zuby a trvaly chrup 😀. Prajem ti, Lujza, aj nam vsetkym mudrost ako spravne reagovat v tejto ich puberticke 🙂.

doty1
8. apr 2012

@jankabodka no toto aj ja predýchavam, Ja:Chceš papať? Dieťa: Nie. Ja:Dobre, tak to odložím. Dieťa za 30sekúnd: Chcem papať. 😠 Ja som zaviedla pravidlo 3x a dosť 😀 , 3 krát upozorním, spýtam sa....ak je 3 krát reakcia negatívna, tak smola. Funguje to tak na 85%, zvyšok musím prežiť 😀 Fakt je, že je to občas strašne náročné, byť zásadový aj keď sa ti práve nechce.