Problémové 3-ročné dieťa, až nezvládnuteľné. Pomôžte

luciola
17. jún 2011

Ahojte môj syn je niekedy strašne nezvladatelny a neviem čo mam robiť? S manželom sme bezradní venujeme sa mu ale nič ako by nepomahalo v auguste ma mať 3 roky ale sprava sa skôr ako nejaka opica. Niekedy sa s nim neda byť ani vonku ani doma. Doktori vravia že je to normalne ale je normalne ked nechce jesť a drží to v puse aj 3hodiny neviem ako ho mam od toho odučiť. a potom je nervozny! Alebo všetkych okolo seba bije do deti hadže kamene a neviem ani kde to videl ked nechodi ešte do škôlky. Neviem ako ho mam od toho odučiť nič nepomaha a najhoršie na tom je ked sa s nim o tom neda porozpravať lebo ešte nehovori. Poradí mi niekto? dakujem

jaaty
17. jún 2011

Moja rada - v prvom rade určiť pravidlá - neposlúchaš na ihrisku, budeš sedieť doma, nechceš obed- do večer nič nedostaneš.....
Trojročné dieťa už musí vedieť, čo smie, čo sa patrí a čo nie.
Treba ho veľa chváliť za to keď poslúcha, odmeniť (napr. hrať obľúbenú hru, ísť na obľúbené ihrisko.....) a keď neposlúcha- karhať. V žiadnom prípade fyzické tresty, len pokrahanie- vysvetliť čo "vyviedol" a aký to má dôsledok.
To že nerozpráva, neznamená, že nerozumie.

Hank azačala v jeho veku chodiť do škôlky, kde mali smajlíkov na hodnotenie ich správania, jedenia a spánku.
Vždy nak onci dňa sa chválila, za čo bodíky dostala a keď nebol zelený (najlepší) vysvetlila prečo- obed jej nechutil, nespinkala, pretože.... Mnohokrát si doma vyžadovala bodíky a spolu s tatinom ich vyrábali a kreslili či lepili na papier. Skús niečo podobné

monr
17. jún 2011

@luciola ja by som skôr poradila vyšetrenie u detského psychológa.
a popozeraj si aj iné témy, možno sa ti niečo z rád zapáči.

kutina
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anielik67
24. jún 2011

@luciola ahoj...mam podobneho syna v novembri bude mat 3 roky...tiez velmi posluchat nechcel. nechcel jest, nechcel si po sebe upratat hracky ale vyskusali sme ako trest nepustit mu ziadnu rozpravku , to je prenho najvacsi trest, a odvtedy aspon si poupratuje hracky aj ked s tym jedenim je to trosku horsie niekedy sedi hodinu pri jedle, a aj tak to nespapa...ale doktor mi povedal ze ho nemam nutit jest on vie kolko mu chuti a tak odvtedy to neriesim...jedine s cim si neviem ja poradit je ze do vsetko kope a najnovsie aj do kazdeho kope...pekne si s nim sadnem vysvetlim rozumie povie ze uz to nebude robit ale to je takych 10 minut...vyskusaj mu nieco zakazat take nieco co ma rad a uvidis...u mna to zabralo...
a este som zabudla posledne dni sa hadze o zem vsade ci vonku ci v obchode ale co viem v tomto veku je to normlane...

hajanka
25. jún 2011

@luciola ak ste doma vyskusali vsetko mozne, odporucam navstivit aj detskeho psychologa, mozno za jeho spravanim stoji nieco co navonok nie je vidiet. Mozno vam poradi nejake finty ako na neho. Aj to ze ma tri roky a este nerozprava moze moze nieco znacit. Drzim palce.
ps: Inak nejake okate odmeny a zakazy by som velmi nepraktizovala,

luciola
autor
25. jún 2011

@jaaty ahojte dakujem za rady ale psycholg mi povedal že to nieje nič važne je v takom období ale mne sa to nezdá neviete mi v žiline odporučiť niakeho psychologa? to že nerozprava mi neurologička povedala že je to normalne len sa mu nechce a že rozumie zakazovať mu že na ihrisko nepôjdeme a podobne nebude pozerat rozpravk unho neplatí lebo jemu to je jedno on si na ničom nepotri on si nato svoje takpovediac oblubene počka aj tri dni

hajanka
25. jún 2011

@luciola prave preto. Zakazy nic neriesia, vela krat sa deti este viac zatnu a budu to potom robit vedome a naschval. Odmena je foma podplacania. (skus pozriet tuto prednaska, ako funguju odmeny, je to sice o skolakoch ale plati uz od utleho veku

https://www.youtube.com/watch?v=7cnxm-OatVs

). Skor pouzivat casto pochvaly a motivacie. Ak tak este skus navstivit ineho psychologa. Nemusi to byt nic vazne a zle, mozno len nejaka malicherna vecicka, kt. ho trapi a na kt. neviete prit a on ju nevie dat inak najavo (kedze nerozprava, nemoze povedat).

luciola
autor
25. jún 2011

@anielik67 ahoj tak to umna do všetko nekope skôr do všetkych alebo do všetkeho bucha a tiež neviem ako nanho aj pekne idem aj škaredo aj zakažeme ale jemu to je jedno že sa aj týžden nebude dyvať na rozpravky

luciola
autor
25. jún 2011

ahoj no dakujem skusim pozrieť len toho psychologa by som skôr potrebovala poradiť lebo na internete je ich vela ale všade som aj pisala alebo volala a bud neexistuju alebo sa tomu nevenuju alebo ani nevedia že ich čislo je tam

dadulkas
25. jan 2013

Ahoj prosim poradte mi niekdo,ja mam jeden a pol rocneho syna a nevieme si s nim dat rady,vsetko co mu povieme tak uz rozumie,ale ked ma posluchat,robi sa ze nevie o com hovorim,Poviem mu napr.samko nezapinaj ten sporak a on sa mi vysmeje do oci a naschval ho zapne,ked mi uz prasknu nervy tak mu dam po zadku a on mi to vrati,ale zaucho,Neviem co mam robit uz zacal bit aj starych rodicov.

abbie
25. jan 2013

z toho co popisujes, tak jednoznacne smer klinicky psycholog ... rec/nerec, agresivita ...
prve co sa skuma u 3r. dietata, ktore nerozprava je porozumenie, zda sa ti, ze dobre rozumie? ta agresivita moze prave byt z toho, ale nemusi samozrejme

anjelicek26
25. jan 2013

@dadulkas - nedavat mu po zadku. Presne ti to vracia - ona ma udrie, aj ja udriem, sa naucil skvelu vec, ako sa "ma" reagovat, ked niekto robi to, co on nechce.. mas doma este velmi maleho chlapceka, posluchat v tomto veku je pre dieta NEMOZNE. Rodic zabranuje katastrofam a odputava pozornost, mysliet si ale, ze dieta bude pocuvat na slovo a nebude skusat hranice je no, naivne//privelmi optimisticke, cokolvek.

Snaz sa byt s malym v sulade... mne sa to osvedcilo pri vela veciach... taketo skusanie hranic minimalizovat... ide maly k sporaku a vidis, ze ho chce zapnut? Zavolaj ho ku sebe a robte nieco ineho. Uz ide zapnut a smeje sa? Daj mu otazku, ktora ho odlaka: Ty chces varit? S maminkou? Na co mas chut? Pod, ideme do spajze/chladnicky a nieco vymyslime... zamestnas mysel otazkou a na hlupost zabudne... u nas su konflikty minimalne.. odputam pozornost, presvedcim ho svojim sposobom, ze je uplne super robit nieco ineho ako tu hovadinu, co mal v plane 😀

danjelca
25. jan 2013

@anjelicek26 super prístup!!!

dankakk
25. jan 2013

@dadulkas ono tak malé deti nerozumeju zákazom... Nevie čo je ne-zapinaj ten sporak... Pocuje zapnut sporak, urobí to. Skús preformulovat požiadavku. Sporak zapina len mamka keď ide variť... Alebo niečo podobne... A presne ako píše anjelicek, deti spravanie pozoruju od nás, capnes, prečo by nemal aj on... Odporúčam prečítať knihu o výchove Respektovat a byt respektovan... Ja sa cez ňu luskam už od narodenia maleho...

elen3
25. jan 2013

@abbie to by muselo ist teda vela deti ku klinickemu psychologovi 😀
skor sa zda, ze puta pozornost, asi sa nudi 😉

elen3
25. jan 2013

@dadulkas treba sa mu viac venovat a zaujat ho. a nebit. deti sa nebiju a uz vobec nie malicke 🙄 to je len zlyhanie rodica

abbie
26. jan 2013

@elen3 ty si ma vobec nepochopila, ale nevadi ... chlapcek nerozprava vo svojich 3 r. a bolo by dost vhodne, keby sa zistilo, ci ta jeho agresivita nespociva v tom, ze nerozumie ... vela deti, ktore dlho nerozpravaju su agresivne k vojim rovesnikom pretoze sa nevedia dohovorit s nimi, ale ak ma dieta OVR, tak treba zistit preco 😉

elen3
26. jan 2013

@abbie no pisatelka pise, ze ma 1,5 rocneho syna 😉

abbie
26. jan 2013

@elen3 ja ale reagujem na zakladatelku temy

euka210
29. jan 2013

tiež by som niektore veci jasne a striktne dodržiavala....nechceš jesť?...dobre, bude až olovrant či večera (v nesmrteľnej Bambuľke je o tom jedna časť 🙂 ) biješ sa na ihrisku?...ideme domov (aj ked place a nechce ist)

euka210
29. jan 2013

@dadulkas poradim Ti, lebo aj nas nam isty cas prave so sporakom zral nervy 🙂 Lebo nebola to zvedavost, ale naschval.
zrus bitie po zadku...ani u nasho to nemalo efekt, skor naopak
on velmi dobre vie, ze mesmie....nas uz pred rokom chapal slovo nesmies, takze 1,5r urcite chape, len skuuuusa nase nervy
u nas pomohlo, ze zakazdym som mu kludne odtiahla ruku prec, cupla si k nemu, objala a povedala ze nesmie. On to totiz robil vtedy, ked chcel pozornost, tak robil vsetko co nesmel 🙂 ...a zrazu som si raz uvedomila, ze to nerobi...to asi tyzden presiel. Teraz ked to obcas urobi viem, ze sa ide spat lebo je unaveny 🙂
...a nesuhlasim s narozom, ze pre take dieta je nemozne posluchat...v pozitivnom zmysle urcite ano...daj tatovi, zatvor, zadupaj. V negativnom je to horsie, ale to neznamena ze dieta si ma robit co chce.

redrain
2. feb 2013

my sme boli na tom presne tak isto s dcerou.Len namiesto hadzania kamenou,plula.ATiez nechodi do skolky,takze ani neviem kde to videla.Nezaberalo karhanie ani krik.Tak som na to isla inak.Proste som jej vysvetlila co je zly kut a vzdy ked vyvadzala tak som ju tam poslala.Oni tomu uz rozumeju a chapu,ze kym su v kute,nemozu sa hrat a to im vadi.To ste mali vidiet tu zmenu.V extremnych pripadoch som ju poslala do izby (nezatvarajte).Zabralo to okamzite a plutie preslo po 2 dnoch.

dadulkas
5. feb 2013

@euka210
@elen3
@dankakk
@anjelicek26 Ahojte dakujem vam vsetkym za rady,tak to skusim,dufam ze to pomoze,lebo som uz zufala

dais
5. feb 2013

@luciola ake vysetrenia mu boli urobene? Na zaklade coho neurologicka povedala ze v 3 rokoch neropzpravat je normalne a ze sa mu nechce? Boli ste na logopedii? Odporucam urobit opat kolecko neurolog, psycholog, gastroenterolog, zacat urychlene chodit na logopediu. Vysadit bezne sladkosti, sladke napoje, obmedzit cukor. Aj to zvysuje agresivitu u deti, cukor a umele prisady. Odbornici vas naucia ako s nim hovorit, zistia ci vobec ma porozumenie reci, naucia vas s nim pracovat. Predstav si ako by si sa ty citila, keby si nehovorila recou ktoru pouzivaju ludia ktori s tebou ziju, nieco od teba chcu a mas ich pocuvat... Pripadne by si rozumela ale nevedela by si im nic povedat. Tiez by si bola frustrovana a agresivna.

dais
5. feb 2013
kvetinka4
5. feb 2013

@dadulkas ahoj- s mm mame zasadu- deti nebit pokial fyzicky neutocia-je jedno ci na nas rodicov alebo starych rodicov, alebo rovesnikov. nie je nic hrozneho ak napriek tvojmu zakazu zapne sporak, rozbije hracky atd. ale ak ti vrati zaucho-to je problem a velky. mam svagrinu, ktora mala pri prvom zasadu-nikdy nebit. dieta ju hryzlo, hryzlo starkych, hryzlo moje dieta- jednoducho hroza. potom zaviedla fyzicke tresty, ale uz to nezabralo- musel z toho az vyrast. ak vsak budes bit za vsetko aj ked je to velmi narocne, ak ta dieta ignoruje, neposlucha, robi bordel- musis to zvladnut s tym ze ty si dospela a on dieta a vsetko co robi je preto aby vedel ci to ustojis. ak neposlucha- povedzme odizolovat od druhych deti, zobrat hracky za trest, nedovolit ist na miesto kde robi neplechu, nakricat ak to pomoze ale bit az ked fyzicky utoci. jednak to bude pre neho najvyssia forma trestu a zaberie lepsie ked bude ojedinela. a co sa tyka toho ak mas nahodou nervy z toho ze neposlucha na ihrisku, medzi ludmi atd- nevsimaj si to! je to tvoje dieta a je male a ma narok robit neplechu-samo ze nesmie bit druhych ludi

burina4
7. feb 2013

@luciola treba ho skusiť učiť režimu dňa a poriadku, chváliť ho za nejakú činnosť, ktorú spolu budete robiť.A najlepšie dať do školky tam uvidé iné deti čo sa môže a výsledok sa dostaví 🙂 🙂 🙂 🙂

dadulkas
20. feb 2013

@kvetinka4
@euka210
@dankakk
@anjelicek26 Ahojte,dakujem vam vsetkym za radu,uz sa snazime pouzivat vase rady,ale mi mame viac problemov,niekedy si myslim ze nie som dobra matka,so samkom mam zo vsetkym problemi v nicom ma neposlucha,napr,nechce sa nechat prebalit,uz skusam vsetko aj po stojacky,ked ideme von nechce sa obliect,stale so mno bojuje a krici,ked nedostane vsetko co chce tak strasne place,az sa nevie nadychnut a aj tak neprestane,nechce mi sediet v kociku atd,ja uz som tak unavena,zo vsetkym mame problem,dakujem

matozazzo
20. feb 2013

Nudi sa, robi natruc... Pomohol by mu, keby chodil do kolektivu deti. Ako pisu aj predomnou, stanovit jasne pravidla, ale obaja rodicia. A potom dalsie dolezite pravidlo, povedz raz, otoc sa a odid. Aj ked nerozprava, velmi dobre rozumie... Posli mi mail, poslem ti knihu od Lemana, teda, ak mas zaujem. Ale ako upozornujem aj ine mamicky, najprv sa musime zmenit my a potom sa zmeni aj dieta... Ked citam, ze bude mat 3r, mne uz od 1,5r nechceli dievcata sediet v kociku, tak naco ho nutit? Nech chodi, vybeha sa... unavi sa, lepsie zaspi, nechce sa dat prebalit? Najvyssi cas oducit ho od plienok..

euka210
20. feb 2013

@dadulkas a skusas ho slovne motivovat? Aj nasho musime obcas chytat po izbe, ale potom sa uz necha prebalit. KEd ideme von, tak sa ho pytam, ci chce vidiet macicky, havov, auta...to zabera. A ked niekedy nechce ist, tak ho nechame, privrieme dvere a potom uz ide.