Ahojte,
riešime doma teraz taký problém: náš prvorodený má 20 mesiacov, čiže ešte je to krehké batoľa, ktoré sa ľahko zraní, ale už zároveň aj silný a zvedavý chlapček, ktorý sa vie všelikde vyštverať. Naučil sa vyliezť na gauč, ale nesmiem ho pustiť z očí, pretože nevie správne zliezť (aj keď ho to už dlho márne učíme), párkrát spadol, ale vždy len počas vyliezania - bacol na zadoček...desím sa však toho čo keby spadol z gauča a hlavičkou napred (v tomto veku ešte nemajú deti ani uzavreté fontanely, ani dovivinutú krčnú chrbticu, mohol by si zlomiť väz). Je však na svoj vek dosť vysoký (po manželovi) a už sa snaží preliezať aj svoju detskú postieľku. Ešte mu to nejde, ale vidíme, že každú chvíľu dorastie a bude ju vedieť preliezť, bojím sa však, že spadne rovno na hlavičku a bude to mať fatálne následky. Mali ste aj vy niektorá takýto problém? Neviete o nejakých zlepšovákoch, ako zabrániť dieťaťu, aby preliezlo cez zábradlie postieľky (pád z výšky zábradlia je dosť vysoký)? Vopred vďaka za každý príspevok.
@ruan myslím že tento problém ma veľa mamičiek. To je vývoj. Nepreliezala len jedna moja dcéra a to z dôvodu, že keď mala 18 mes. doniesli sme z pôrodnice ďalšie bábo a ona musela uvolniť miesto v postieľke mladšej. Ale inak všetky deti mi to robili. Cez postieľku ako kamzík 😀 😀 😀 😀 😀
Moja ma 27mes. A postielku dodnes nepreliezla....mozno je to aj tym ze v postielke len spava ...nic ine ale znama to urobila tak ze dali mrezu dole a na spanie malu len barieru....
To hadam riesili vsetky maminy, ale ja som to extra neprezivala , maly sa zgulal par krat aj zo schodov, a vpohode, neboj sa, moj prostredny syn vyliezal ocosi skor z postielky ako tvoj a nic sa mu nestalo, deti su take gumenejsie ako si myslime
nooo u nas preliezala v 18 mesiacoch ...jedine riesenie - velka postel ...nic ine nepomoze a vela nervov naucit tam spat 😀 😀
Ahoj..ja ti neporadim..len sa pridam..nas maly ma sice len 13 mesiacov,ale uz asi mesiac vie vyliezt vsade,kam dokaze vyhodit nohu..na gauc uz trafi a vylezie aj poslepiacky..chvala bohu zlezat vie,aj z manzelskej postele..v postielke ma vytiahnute sprusle,ze moze preliezt na manzelsku a tade zliezt..ale kolkokrat uz sme sa s manzelom nahodou zobudili a spekulant uz noha prehodena na postielke..az vo mne hrkne vzdy..tiez mam z toho hruzu..aj sme uz rozmyslali dat ho do normalnej postele..ale to by uz musel byt aj sam v izbe,bo do spalne sa nam velka postel neda..a neviem,ci na to nie je maly este..no uvidime..vravim,neporadim,ale vies,ze v tom nie si sama🙂 a keby niekto prisiel s nejakou dobrou radou,potesila by som sa aj ja🙂 drzte sa,pevne nervy🙂
vybrať zopár tyčiek a vyrobiť v postielke dieru,nech si vylieza...alebo postielku prisunúť k veľkej posteli a ukázať mu ako má vyliezť na veľku postel a odtial na podlahu....alebo veľká posteľ už
Prve dieta 🙂 neboj to ta prejde. Deti su ako macence. Padnu velakrat. Aj na hlavu. Treba s tym pocitat. Naj co mozes urobit je ukazat a naucit ako to robit bezpecne a postupne ucit co je nebezpecne. Ak preliezam Zliezam nikdy nie na hlavu. Prve idu nohy. Postielku mozes dat ku vasej velkej posteli ci vymenit za postel so zabranou. Vybrat tycky z postielky ci prisunut mu stolicku a naucit ho ako preliezt bezpecne.
Ja mám 3 deti a každé to robilo. Treba mu pomôcť, keď vychádza z postieľky. Postupom času sa naučí ako má vychádzať. Treba len byť pri ňom. Ono sa naučí a bude dobre.
@ruan prosim ta, kazde dieta raz prelezie postielku a prezije to, ak ked spadne...malokedy sa im nieco stane..
nebud prilis uskostliva, deti su obrtnejsie, maksie, odolnejsie...
jasne, ze treba davať na ne pozor, ale nemozes rozmyslat nad vsetkym, co sa moze stat, lebo si to akurat tak privolas 🙂
ja osobne si pamatam, ako som mame vzdy usla z posielky, lebo si chcela poobede pospat, ale ja nie 😀
ked sa toho tak bojis, daj dole bocnu stenu, alebo prisun postielku k posteli.
@ruan nam takto syn ozaj vypadol z postielky, to este nemal ani rok, tak sme primontovali 4 tyce k noham postielky a zafixovali sietou, takmer po plafon 😀 na jednej strane sa dala odkvacit aby som tam mohla maleho vkladat a vyberat. Ale zas 20 mesacny si uz trosku aj dava pozor, s dcerkou sme to riesili tak ze sme vybrali dve tyce z bocnice, tym padom vedela sama vojst aj vyliezt z postielky. Pri vacsom by som to uz riesila tym vybratim tyci. A este som malu naucila neliezt dole hlavou, ale dozadu sa spustit nozickami, pochopila to okamzite
na maly tiez vylezie vsade, kde dosiahne, ale nastastie sa rychlo naucil sam zliezt a je to strasne zlate, ako sa vzdy nasteluje, ked ide dole, aj leze hlavou, ale pri kraji sa otoci, vypuci rit a leze chvalabohu nohami 😀 ale aj sa parkrat strepal, najma ked sa blazni, tak sa pozabudne.
okrem toho, co baby spominali, mozes k postielke kupit nejake makke koberceky, ktore by stlmili pripadny pad. pripadne tam dat nieco makksie, ze by sa len zgulal, sedaci vak, matrac (tam by sa aj hrat mohol). my zatial teda nemame, lebo nema este snahu vyliezat z postielky
My sme používali cestovnú postieľku s normálnym matracom a otvorili sme ju, aby mohli vyliezať von. Takže potom nepreliezali.
vyšrobujte mu z postieľky zo dve tyčky a nastavte ju na najnižšiu polohu- potom nebude preliezať okraj, ale sa len prepchá pomedzi tyčky takže nespadne z veľkej výšky... inak ja som našich vždy učila zliezať dole nohami z postelí a gaučov a nemyslím si, že je to len spomienkový optimizmus ked poviem, že v roku a štvrť to zvladali už úplne bezpečne, všetci štyria
Suhlasim s ostatnymi - vyber tie dve stredne tycky na to urcene, matrac na najnizsiu polohu a hotovo. Alebo zrus uplne jednu bocnicu - podla toho, ako je tvoja postielka vyrobena.
Oblozit postielku aspon penovym puzzle je tiez dobry napad.
Ja som deti naucila zliezat z postele a gauca za par dni: vzdy som im vysvetlovala, ze sa musia otocit na brucho, nohy dole a pomaly sa spustit. Vzdy, ked boli na posteli alebo gauci a chceli ist dole, tak som im to opakovala, otocila som ich podla potreby ja na to brucho. Ako pokazena platna, furt to iste hovorit. Potom so to este par dni pripominala, ze ako sa zlieza z postele? A uz sami vedeli a otocili sa.
A zosypali sa mi z postele a gauca obaja raz - tomu sa 100% neda zabranit. Deti padaju inak ako my dospeli. Deti su uplne uvolnene, ako guma. Preto sa im velakrat nic nestane. My dospeli uz v lete ratame kosti, ktore si polameme, sme celi napati a preto si ublizime ovela viac. A k tomu samozrejme hra ulohu aj vyska padu: ked padne balota, co nema ani meter, je ine, ako ked padne dospelak, co ma meter sedemdesiat 😉
Ahoj, suhlasim s tym, co je napisane vyssie, skusila by som este naucit zliezat, nikdy ho neskladaj dolu, len ho zavolaj na kraj a zloz mu jednu nozku dolu, moja ma 12 mesiacov a vie zliest sama z postele aj gauca, hore jej to este nejde ale dolu bez problemov, naucila sa to za 2 dni, a padov by som sa nejak nebala, ved su to deti
@ruan ahoj, tak nasa najstarsia mala cca 10 mesiacov, ked raz pocas poobednajsieho spanku zrazu pristvornozkovala za mnou do obyvacky.... si hovorim ze v ramci tehu demencie som ju zabudla dat do postielky ? Tak som ju odniesla naspat, ulozila do postiellky a kym som stihla odist zo spalne, mala sa postavila a preskocila bocnicu postielky - normalne taky premet dole hlavou ako ked sme my za mladi preliezali ploty na ihrisku.... skoro som zinfarktovala, nastastie my mame malu spalnu, tak postielka bola tesne vedla manzelskej postele.... 😀 V ten den sme odmontovali bocnicu z postielky a pri dalsich dvoch detoch sme ju tam uz ani nevratili....
Zliezat z postele / gauca som ucila deti odkedy sa zacali plazit a to tak, ze na kraji som ich otocila nozkami ku kraju a jemne a pomalicky som ich stiahla dole ( tuto metodu som nasla niekde na nete, nie je to moj vymysel) - mladsim stacilo tak cca 3x kym pochopili, ze takto to treba, najstarsia to raz skusila hlavou napred - nastastie sme mali vedla postele matrac pre taketo pripady, takze sa jej nic nestalo, len sa zlakla 😀 a odvtedy uz tiez isla len dozadu 😀
Ahojte,
dakujem vam vsetkym za vase napady a reakcie, ktore ma velmi milo prekvapili (ze prisli tak skoro a tak vela - ste super, velka vdaka). Dost ma ukludnuje fakt, ze v tom nie som sama 🙂 Viem, ze som ako prvomamicka asi prehnane uzkostliva, no pocula som uz o pade deti na hlavicku, ktore sa skoncili hematomom, viem ze sanca ze sa nieco stane je mala, ale je, tak sa bojim (pri dalsich detoch to uz mozno tak brat nebudem). My mate taku tu lacnu drevenu postielku, becnice uz boli zlepene spolu, takze tycky sa asi vybrat nedaju...ale velmi dobry napad je vybrat bocnicu, vdaka, skusime (my sme uz uvazovali nad kupou vacsej postielky (bez mrezi - aby nepadol z takej vysky), len neviem, ci to nanho este nie je priskoro). No a to zliezanie - uz niekolko mesiacov mu vysvetlujeme ako ma zliezat, ukazujeme...a on nic...ale je fakt ze sa pokusi tak dva-trikrat na den iba, lebo vacsinou mu zakazujeme...takze budeme ho nechavat nech to skusa castejsie, aby sme mu to mohli castejsie vysvetlovat a snad potom pochopi. A urcite skusim aj dat nejaky matrac pod postielku, aby padol makksie... dakujem velmi pekne za vsetky rady, velmi mi pomohli, urcite to vyskusame. A tiez vdaka za podporu, velmi si to vazim. Vsetkych zdravim.
@ruan obavy mat budes vzdy, to je udel mamiciek a je jedno ci mas jedno, alebo viac /akuat pri viacero detoch su tie reflexy asi rychlejsie a mozno automatickejsie/ 🙂 nevyhnes sa uplne padom, boliestkam...aj to potrebuju deti zazit, aj tak sa ucia. Moj prdoch sice nepreliezal postielku, ale naucil sa ju v 8. mesiacoch otvara /bola taka polovyklopna/. Nastastie, postielku sme mali pri manzelskej, ja som na nej akurat lezala, takze ta cast sa vyklopila na mna a on na nu. Okamzite bola ta cast demontovana, ale zas to vycibril a motal sa do tych tyciek na druhej strane a bol cely otrieskany, omodrinovany, navyse nevedeli sme nastavit postielku zarovno s manzelskou /loznu plochu/, tak sme kupili uz normalnu postel, ktora je zarovno s manzelskou. Pady su vsak aj tak, uci sa chodit, ideal ked padne na prdel /ved plienka stlmi/, ale "zakon schvalnosti" je pristat na hracke, na stene, mozes mat olepene rohy chranicmi, jednoducho ublizit sa da vsade. A skutocne mozes mat "oci aj na prdeli", nie vzdy zasiahnes. Navyse ak mas dieta "metelesku blesku". Syn bude mat 11.mesiacov, naucil sa tento tyzden vyliezt na gauc. Spatny chod vsak zmaknuty nema. Pokial nie je niecim zaujaty, steluje sa pekne zadkom, aby dociahol nozkami dole. Ale ak mu nahodou spadne hracka, knizka co si vyteperil so sebou na gauc, tak v navale rozkose sa je schopny po nej hodit hlavou resp. rukami napred. Uz sme mali za celu jeho "lezecku karieru" nabitu pusu par krat, rozrazenu peru o zuby, modriny a hrce, nastastie nic vazne. Skor sa pripravujem uz na tie rozbite kolena, odreniny brzdiace bicyklove a podobne. Zaklad asi je dietatu dopriat priestor na rozvoj tej motoriky, ziskavanie zrucnosti, striehnut, ale nehikat zbytocne ked netreba, motivovat. Aj hranice stanovit treba, ale zas vela zakazov posobi demotivacne, alebo prave naopak, az moc motivacne k cinnosti, ktoru si neprajeme 🙂
@korra velmi dobre napisane 🙂
@ruan Ospravedlňujem sa za preklep: "dovyvinutú" *. Vďaka.