Prečo sa začala 3 ročná dcéra pokakávať do plienky?

gabrielkaa
29. dec 2011

Som mamou skoro 3 ročnej dcérky. Cca pred týždňom sa začala pokakávať. Už som myslela,že sme za vodou, lebo už pred druhým rokom sa pekne pýtala kakať na nočník. Na noc jej však stále dávam plienku, lebo nevydrží a pocikala by sa. Neviem čo sa stalo, ako hovorím pred týždňom sa začala pravidelne pokakávať nad ránom (do plienky). Cez deň keď plienku nemá pekne sa pýta... Neviete mi niekto poradiť čo sa stalo? Máte podobnú skúsenosť.
Ďakujem za radu.

ajca123
29. dec 2011

Ahoj to je bežne u deti že sa začnú zasa pokakavat a pocikavat do plienky....
Aj naš prvý syn sa jeden čas pocikaval do postele ale začalo mu to vadit a sám od seba sa prestal pocikavat,ale aj som ho za to vyhresila a prestal...

dorrottka
29. dec 2011

stretla som sa s tým aj ja, že sa dievcatko pokakalo pri hre - proste ju nechcelo prerusiť, bolo to pohodlnejsie. Ale ak sa pokakáva nadránom, tak to asi nebude zámerne - aspon sa mi to tak vidí. Možno sa jej len nejak narušil biorytmus a vychádza jej to na ten nepravý čas. Skús najprv lepsie dohliadnut na to, co v poobedných hodinách papá a este by som urcite skusila motivovať. Mne sa naozaj osvedcilo slubit odmenu za nepocikanú /nepokakanú/ plienku s vysvetlenim, že ak si ju nepociká a bude sa pýtať - nemusime kupovat hracky,ale kúpime miesto toho dzusik. Dohodli sme sa na 3 nepocikané, lebo to vieme do tolko narátať a lepili sme sinálepku každý raz ked si ju nepocikala a ked boli 3 kupili sme dzusik - alebo nieco co vies, ze má rada. Dovodom moze byt aj snaha dietata uputat na seba pozornost a starostlivost - hoci aj takýmto sposobom. Zvykneme aj zartovať, že fúúúúúúúúúj, to je smrad, ejha, ak sa hračky zlaknu a nebudu s nami tu chciet byt a najdu si ine dievcatko......Nie som za strasenie deti, ale jednoducho, treba im to vysvetlit IM najblizsim a momentálne najzrozumitelnejsim sposobom! Skus - drzím palce!

maryem
29. dec 2011

Gabrielka, a vzdy mala tu plienku rano pocikanu? Ked jej ju davas doteraz aj na noc.. Pises, ze uz pred 2.rokom sa pekne pytala, takze v podstate uz rok dokaze regulovat potrebu. Mne to pride tak, ze ona si zvykla na ten komfort, v noci moze do plienky, cez den na nocnik. Mozno si tym vytvorila taky zvyk, ze v noci skratka nemusi ist. Skusila by som-aj za cenu toho, ze sa stanu nehody zo zaciatku-odstranit tu nocnu plienku. Pred spanim tesne ju dat na nocnik a potom este prip. pred polnocou, a pod nu nepremokavu plachtu.. A rano byt k dispozicii.. Isto to nepojde hned, no ked sa odhodlate, verim, ze sa podari ju to oducit.

joni
29. dec 2011

Ja by som tiez odstranila tu nocnu plienku. Mam 3 rocne dievcatko a v noci ma zapnute 1W svetielko a ked jej treba tak sa ide vycikat do serblika ktory ma v izbe. Samozrejme ked sa vykaka tak nas vsetkych zobudi ale to sa stane tak raz za uhorsky rok 🙂 .

len.petra
29. dec 2011

nie je to tak, že sa pokaká v spánku? ..keď píšeš, že nadránom. Vtedy by si sa mohla nejako posnažiť upraviť jej režim, aby jej trebalo neskôr.. v noci to pravdepodobne nevie udržať, keďže sa aj pocikáva

gabrielkaa
autor
30. dec 2011

Ano, pokaka sa este v spanku, lebo niekedy ani nevie, ze sa pokaka. Ked sa jej rano pytam, ze ci sa pokakala, tak mi niekedy povie nie, a popritom je pokakana. Trosku sa toho bojim, ale skusim ju od buduceho roku davat na noc bez plienky a uvidim co sa bude diat. Ratam s tym,ze sa urcite bude pocikavat.....aspon zo zaciatku.

dorrottka
30. dec 2011

@gabrielkaa
hm, nevzdávaj sa hlavne. Ste hádam nejaké žensl= čo nieco vydrzia. Urcite sa to zlepsi. Ja som vždy zastancom pozitívneho hodnotenia detí, treba dieťa neustále chváliť a vyzdvihovat vsetko - aj pre teba mozno úplne bezne veci, a tak uputavat pozornost dietata na to co robi dobre. Ak sa Vam podarí nepokakať sa - normalne by som spravila "zuurku" - oslavu, s tým, ze dieta ale musi vediet co oslavujete nie z toho ze to povies-lebo to zabudne hned, ale z toho co sa bude na oslave diať - napr. pojdete pocas zurky "zobudiť" hracky, ktorým vopred dáš tiež plienky a ked ich rozbalíte AJ hracky budu mať plienku suchu a budu odradosti tancovať. Mozes pouťiť znak - usmiaty a smutny a dať si ho na triško ked sa podarí nepokakať. Mozno aj prehánať, typu: aká si len vonavuckááá, cistuckááá, na spapanie a "akože" ju zjesť - co sa zmení na hru a zábavu a dieťa si to bude fixovať, ze aha - ked sa nepokakám je to super. Proste takto nadmerne zvyraznovať to, co chcem dosiahnuť. Ak sa to ale pocas mesiaca nezmení, naozaj treba hladat nieco v jedalnicku, v programe - mozno by nebolo zlé dať ju vecer pred spaním kakať na nocnik a urobit z toho ale tiez zábavný rituál - popritom spievať alebo citať alebo robiť grimasy. U nas v jasličkách deti strasne radi sedia na nocniku,lebo z tohó vzdy robím zábavu-sedí aj rovne dieta, ktoré tam proste chce sediet kvoli zábave. Alebo potom - ak sa to nezlepčí - dieťa v noci zobudiť a posadiť na nocnik - aj ked to uz je drastickejsie a aj pre rodica nárocnejsie riešenie. Veeeelmi držím palce!

gabrielkaa
autor
1. jan 2012

@dorrottka No jasne, vydrzime urcite. Len som sa zo zaciatku zlakla, ci to neznamena nejaky iny zdravotny, pripade psychicky problem. Ono snazim sa malu chvalit vzdy ked sa nepokaka a uz aj hracky co vcera odisli sa dnes vratili, lebo sa mala nepokakala dnes. Neviem co sa jej zmenilo v jedalnicku ale akosi viac zacala kakavat 🙂. Davam ju vzdy vecer pred spanim, niekedy sa vykaka a potom rano vydrzi "nepustit" - ako napriklad dnes, a niekedy sa nevykaka a pusti. Ono ak je to len v tom rezime, pripadne, v tom,ze zacala mat vecer trosku "vasci" apetit (lebo predtym na veceru skoro nic nehcela, vsetko odmietala) tak sa jej zvysila aj potreba kakat - tak je to este v poriadku. Ako vravim, zlakla som sa skor toho zdravotneho problemu, pripade psychickeho. 🙂

anjelicek26
1. jan 2012

Nocnu plienku prec, zapnut nocne svetielko a nocnik vedla postielky.. Nad nocnik zavesit zvoncek/zvonkohru/mobile, kde moze zazvonit, ked sa rano vycika/vykaka, vyber nejaky z krasnou dlhou melodiou. Uvidis tu hrdost a ranne zvonenie 😉

cat
2. jan 2012

keď sa mi dcéra začala pýtať na šerbel, v jeden deň sme skončili s dennými aj nočnými plienkami, nebol problém, síce sa 2x v noci pocikala ale potom už vobec.
Tú nočnú plienku by som zrušila, ona cíti,že ju má a to ju asi zvádza,že aha, mám plienku tak čo..radšej trošku vydržať, vstať v noci v prípade potreby..

gabrielkaa
autor
5. jan 2012

Ano, myslim,ze s nocnou plienkou som urobila chybu. Lebo ked sa cca pred vyse rokom zacala pytat aj cikat aj kakat na nocnik, tak som jej sice na spanok davala plienku, ale dost dlho som jej ju davala dole suchu.... nuz a potom ako zistila, ze sa vlastne nic nestane ked bude cikat tam, tak mam problem 🙂. nuz idem na to.
😀