Prečo prestal 14-mesačný syn používať slová?

8. jún 2022

Ja by som sa chcela opytat, ci je normalne, ze syncek mi nejak prestal rozpravat slova. Ma 14 mesiacov. Predtym aspon hovoril, mnam, ham, a taketo zakladne slova. Teraz iba mama, ked ma vola, povie aj jeej, zopakuje aj po nas, co sa mu paci. Povedal uz aj nie, cica, ahoj, daj.

Teraz mi zacina aj chodit sam, a ako keby sa sustredoval teraz na chodenie namiesto rozpravania. Pred mesiacom cca som este bola taka hrda, ako pekne "rozprava" a uz kolko slov vie. Teraz ako keby nic. Dookola, tata, tete, dede. Aspon mne hovori mama.

Je to normalne? Inak je velmi sikovny chlapcek, priatelsky, komunikativny, spolocensky, ocami rozprava, neboji sa od ludi, ide a zoznamuje sa, hlavne s detmi, vela sa smejeme, staci, ak sa na seba pozrieme, vieme na co myslime, rozumie podla mna vsetkemu, ukazuje o 106, na vsetko a stale, ked nieco chce, ukaze na mna a potom na danu vec ktoru chce, ked sme v byte, zapocuje ze vonku ide auto, tak sa na mna pozrie a ukaze von prstom ci som to pocula aj ja, tlieska, tancuje, ukaze casti tela, ako sa treba umyvat a taketo srandy. Vela spolu citame knizky, ma ich velmi rad. Tv mu pustam iba vtedy, ked mu pustim detsku hudbu. Aj to na cca 10 minut.

Napodonuje aj zvuky zvieratiek, kravu, rybu, ako chodi kon, zabu, sovu, leva a sem tam aj psika. Teda on robi veci vtedy, ked sa mu chce a paci sa mu to.

Dufam, ze nejde o ziadny problem..... 😒

pribinak
8. jún 2022

Lebo keď urobíl míľnik v hrubej mozotike, tak verbálna zložka musí ustúpiť a potom zas naopak

tara42
8. jún 2022

Úplne normálny šikovný chlapček, opäť začne.

autor
8. jún 2022

@pribinak to vazne? To som nevedela.

autor
8. jún 2022

@tara42 amen 🙏🏼

bashee
8. jún 2022

Heej to je ok. Moj ma za chvilu 14m tiez tak nejak. Uz mesiac chodi a presne to iste. Akoby mal zopar oblubenych slov ktore mu ostali, pripadne preferuje len zvuky a ich napodobnovanie. Moj nevie este ani tlieskat a vie len kde ma nos. 😂 papa da len plysakovi aj to len vynimocne ked ma naladu. tiez sa mu zmenilo zaspavanie, z bezproblemoveho vecerneho ukladania ho teraz neviem ulozit aj 2 hodiny, zacina mat prvy vzdor a pod. A tu rec som si tiez vsimla ze byvala lepsia ale neriesim, im idu tie mozgy na plne obratky stale, ono to zas pride. Zato tiez vyska a piska o-100-6, je ho plny dom, pri nicom dobrom neobsedi. Len same lumpariny ho napadaju 🙂

marianarem
9. jún 2022

Aj ja som si vsimla u mojho ze ked sa sustredi na rozvoj jedneho, ostatne ide bokom. Napr. pohybovo isiel celkom rychlo, v 3.5m sa pretacal, v 6.5m zacal 4nozkovat, v 7m stal a v 8m obchadzal nabytok. Hovorim si, za chvilu bude chodit, ale on sa s tym uspokojil, bol dostatocne mobilny a zacal cvicit recnenie 🙂 Dalsich 8 mesiacov ho chodenie absolutne nezaujimalo. Ked mal 12m, tak urobil prve kroky, ale ziadne nadsenie, ziadny zaujem to opakovat 🙂 A takto dalsie 4 mesiace, raz za tyzden nejaky ten krok. Potom ked uz hovoril 3slabicne slova a vety, tak sa teda dal aj na to chodenie 🙂

autor
9. jún 2022

@bashee
@marianarem aha, takze bud alebo. Lebo u nas tiez tak bolo, ze chodenie stagnovalo, proste iba okolo nabytku, ale pritom fakt po nas opakoval slabsie slova. Dokonca mi povedal aj mama ham, ked bol hladny. Bola som velmi stastna, ako to unho ide, ale ano, chodenie vtedy nic moc. A teraz opacne. Rec nic moc, ale zato kazdym dnom chodi lepsie a lepsie. Postavi sa mi sam aj v priestore, aj to mi zacal robit cca 2 dni dozadu.

marianarem
9. jún 2022

Tak to bude tym 🙂 Ked mu to zovsednie, tak si spomenie zase na hovorenie 🙂