Baby, som smutná. Malý sa narodil ma 3500g a 51cm, v nemocke schodil ale hned to do par dni dobehol, kojila som. nasledujuci mesiac pribral krasne skoro 1kg a vsetko ok, vsak prisiel druhý mesiac, síce pil na prsníku cca 10-15 minut a potom anstalo srdenie, odtahovanie sa proste nervy, ale davala som mu ako casto len chcel aj kazde dv e hodinky ( kojene deti by mali jest cca 2-3 hod, aspon tak mi bolo pvedane) no dnes nastal shok, maly za mesiac pribral ledva 200g, co je strasne malo. ☹ 😒 mame nakazane prikrmovat. a vraj mame asi aj selestik na srdci ktory pri narodeni nebol ale podla dr to môze byt aj tym,ze ma malo zivin, a tym padom slabsi krvny obraz
dnes som prikrmila sice mi vypije z môjho prsa a ptoom len 30um, ale je spokojny a v pohode, usmiaty ale akosi som cakala ze vypije viacej..........ja ptoom neviem kde je problem, mlieka sa mi zda ze mam dost ale preco potom tak malo pribera a je nevrly...? keby pil iba predne mlieko z ktoreho nepribera, mal by zelensiu stolicu? plienok pokakanych mame denen niekolko a taktiez pocikanych......ozaj nechapem
dnes som prvy krat prikrmila a dostala som aj DNES menzes
Jaaaj tabuľky!!!! Niektore doktorky chodia s nimi aj spávať, ak sa ti zdá OK, neplače od hladu, ma pocikane a pokakane plienky, psychomotorika napreduje, tak neprikrmuj UM, skôr si zavolaj laktacnu, aby kukla to kojenie
Niektore doktorky nevedia poradiť nic iné len UM, nemusí každé dieťa priberat podla tabuliek, ani moje tak nepriberalo a je živé a zdravé a prežilo aj bez UM
no moja mala ma 4 mesiace a len cca pred dvoma mesiacmi sme nabehli na system ze kazde 2-3 hodky, dovtedy bola na prsniku skoro stale, kazdu hodku určite, vsak ked chcela tak som jej dala, neriadila som sa ziadnymi pravidlami a tabulkami. Ked mate pocit ze nepribera a myslite ze mate mlieka dost, tak jej skuste davat prsnik častejsie.
urcite zatial neprikrmujte, lebo stratite mliečko uplne
@samara9 - ahoj, no, ked pises, ze si dostala menzes, babatka niekedy zvyknu prechodne odmietat mliecko kvoli zmenenej chuti pocas menzesu. Ale zase predtym si spominala, ze za posledny mesiac menej pribral. Skus sa obratit este na laktacnu poradkynu v Tvojom meste, zoznam najdes na www.mamila.sk. Najlepsie by bolo, keby prisla k Tebe domov a pozrela, ci malicky na prsniku aj pije, nielen saje. Kojene deticky by mali dostavat mliecko na poziadanie, to znamena vzdy vtedy, ked to potrebuju - moze to byt aj kazdu hodinu, aj kazdu polhodinu, aj kazde 4 hodiny (kazde babatko je ine, takze sa to rozhodne neda pausalizovat).
Nezda sa mi, ze by selest na srdiecku mal nejake spojenie so zivinami, to skor ten krvny obraz moze byt zmeneny kvoli nedostatku zivin. A to pediatricka ako na to prisla, ze ma zmeneny krvny obraz? Brala mu krv? Selest by nemal byt nebezpecny, on casom u deticiek vymizne obvykle. Dcerka ho mala od narodenia, obcas zosilnel, obcas zoslabol, je sledovana na detskej kardiologii. Momentalne ma 4 roky a selest uz nema 🙂 Tuto je to pekne vysvetlene: http://najmama.aktuality.sk/clanok/226055/co-zn...
Neboj sa, malicky urcite bude v poriadku 😉
@samara9 tiez sa prihovaram k rychlemu kontaktovaniu laktacnej poradkyne aby skontrolovala prisatie, ak mas mlieka vela, po kojeni navrhujem odsavat a tym padom prikrmovat tvojim mlieckom ale urcite to nevzdavaj. Mne obe deti priberali a stale priberaju na spodnej hranici tabuliek a su tu - zdravi a veseli.
A na margo casu medzi kojeniami - bolo u oboch obdobie, kedy som kojila kazdu hodinu - hodinu a pol a poznam x mamin, ktorym deti viseli na prsniku nonstop iste obdobie....
ja chapem, ze lekari musia dbat na spravny vyvoj deti, ale niekedy je skratkovite rozhodnutie o prikrmovani kontraproduktivne. Drzim palce aby ste toto obdobie prekonali...
@samara9 - nenechaj sa zdeptat lekarmi, mlieka mas dost, mas usmiate babo, co po kojeni nehladosi, ale sotva cucne UM. Daj na svoj instinkt a na cele UM sa vykasli, vy ho nepotrebujete. A co, ze nepribera podla tabuliek?? O com su tabulky??? O priemeroch! Niektore deti menej, ine viacej, tak vznika priemer, dolezite je nechudnut. Pokial nechudne - posli lekarku s jej odporucaniami do haja.
a este poznamka k odsavaniu - ja som mala synceka predcasne narodeneho takze som odsavala aby sa laktacia rozbehla a aby nehladoval a nakoniec z toho naodsavaneho takmer vobec nepil, ale mala som ho nachystane pre pripad ze by bolo treba....
Ked mas dost mliecka neprikrmuj UM. Prikladaj castejsie, podla potrieb drobca. Kontaktuj laktacnu. Je uzasne ze kojis ;) drzim palce...a na tabulky kasli...
@martina_uk ja ho parve prikladam vzdy ked chce a pribera malo ☹
Menzes si možno dostala aj zo stresu, ze pribral iba 200g, velmi sa tym netrap, budúci mesiac priberie možno viac a Mudr zas bude nespokojná, ze je to proti minulému mesiacu vela
Moja posledná dcéra krásne priberala - kojila som ju, a potom naraz prišiel zvrat v jej zdravotnom stave a prestala priberať, dokonca aj schudla.... V súčasnosti má 4 roky, zdravotné problémy stále, dúfam, že vy nebudete podobný prípad.
Ak dieťa nebude dlhšie priberať, dokonca začne chudnút može to znamenať nejaký zdravotný problém. Určite neprestávaj s kojením ak máš mliečko.
@samara9 Ahoj, prečítala som si pozorne Tvoj úvodný príspevok a tam píšeš, že si spozorovala zmenu v správaní synčeka pri kojení. Že prvý mesiac papkal pekne bez problémov a pribral 1kg. a Druhý mesiac sa po 15 minútach na prsníku srdí a odťahuje .... a pribral 200g. Niečo sa muselo stať, kvôli čomu sa srdí! Zmenená chuť mliečka kvôli menštruácii určite nebola celý mesiac! A okrem toho prvých 15 minút papal pekne!
Možno sa mu nepáči tok mliečka. Zo začiatku je mliečka veľa preveľa a tečie rýchlo, časom sa toto zvykne upraviť podľa potrieb dieťatka. Je možné že si zvykol na rýchly tok mliečka a keď už tečie pomalšie, tak sa srdí a odťahuje. Ak je problém v tomto, skús stláčať prsník, keď synček pije, skôr než sa začne srdiť. Potom vyskúšaj dať druhý prsník a keď bude ešte stále chcieť papať, tak znova prvý prsník. Fľaškou neprikrmuj, odtiaľ mliečko tečie rýchlo a ľahko, keď si na toto zvykne, nebude sa mu chcieť ťahať z prsníka.
A tiež odporúčam kontaktovať laktačnú poradkyňu. Držím palce nech sa to čím skôr porieši a ste spokojná dojčiaca sa dvojica.
ach títo pediatri ... prečo si každý myslí, že normálne je len to, keď dieťa priberie mesačne kilo a viac? 🙄 🙄 🙄 aach ... moji priberali do 600g, tabulky inak hovoria, že minimálne tých 100/120g týždenne by malo dieťa pribrať... druhý syn priberal do pol roka 600g mesačne od pol roka už len 200g mesačne a nikto nič neriešil ... je zdravý a podotýkam, že bol od začiatku na UM ...
ak chceš byť pokojnejšia, kontaktuj laktačnú, možno bude problém v prisatí 🙂
@samara9 ahoj, my sme na tom podobne - prvy mesiac skoro 1 kg a od zaciatku augusta pribral len necelych 300g. Tiez zacal papat kratsie, do 10 min je najedeny, prikladam ho na poziadanie asi kazde dve hodiny. On predtym aj spi, takze budit ho nechcem , aby papal castejsie. Ked ho aj prinutim ostat na prsniku dlhsie ako chce, tak mi to potom vygrcka. Napr. pred chvilkou, zobudil sa po 2 hod od krmenia, cmulal si rucicky, zdalo sa mi ze je hladny. Ale velmi sa mu tahat nechcelo, po 5 min mi vsetko vygrckal.flasku odmietal takisto.tiez neviem ako dosiahnut aby priberal viac, ale mne doktorka povedala ze je to v poriadku. Tiez je spokojny, usmiaty. Akurat mi uz skoro tyzden nekakal, zvykol pritom kakat raz denne..
@marika_btt podla dr je to v poriadku? podla mojjej to nieje, je to malo...môj sa strasne srdi po nejakych 10-15 minutach na prse, dovtedy pije krasne...zacne sa odtahovat, nervacit ja z euz nechce...tak ho dam prec a plac jak svet...dam mu sflasu a papa, ja len dudfam,ze pribral, lebo dr sa dza,ze je bledy a ma zly krvny obraz a doknca selest na srtdci
@samara9 ako keby si opisala mojho🙂 ten sa niekedy srdi niekedy aj pocas pitiia, ale znovu sa prisaje. Po 10-15 min koniec, uz nechce pit ale zacne plakat..ked ho dame na ruky odgrgnut, tak sa utisi a potom uz nechce ani z prsa ani z flasky..inak ak tebe papa z flasky, tak to moze byt tokom mliecka, po 10 min ma uz asi slaby tok preto sa jeduje. Skus si odstriekat a daj mu odstriekane, ja to aspon tak robim. Snazim sa nedavat UM..doktorka vravela ze pokial pribera tak je to v poriadku, ze sa nemam obavat..inak tiez sa jej zdalo ze je bledy, boli sme v stredu na kontrole brala mu krv ale vysledky ma v poriadku.
@samara9 a co sa tyka selestu, ak nieco pocuje nech vas posle ku kardiologovi, kamoskin syn mal selest tiez podla dr., ale kardio to nepotvrdilo nakoniec. Mozno to nic nie je a zbytocne sa obavas..
My sme si presli dojcenskym strajkom a tiez mi nebolo vsetko jedno. Skusala som vselico. Viac TU:
http://montemother.wordpress.com/2014/06/16/str...
podotykam,ze mlieko mam urcite, aj teraz mam potecene v podprde.......tak nechapem preco nepribera...