ahojte,
MK mi trochu nastavil zrkadlo a premýšľam či nie sme s manželom na deti veľmi prísni.. sme 5-členná rodina (4r, 9r,11r), deti majú povolený určitý čas denne na mobile/PC, na noc ho odkladajú, telka a sladkosti len s dovolením, domáce práce každý deň podľa rozpisu + čo treba, kontrola známok, vychádzky do 18.00 (zatiaľ) .. zdá sa mi, že majú aj dosť často tresty za nevykonanú povinnosť, drzosť, neskorý príchod v podobe zákazov, od manžela už aj staršie párkrát dostali bitku (výchovnú po veľmi vyhrotenej situácii od detí)
na druhej strane chodíme často na výlety, mávame čas rodič - dieťa na striedačky, berieme ich na turistiky, veľa sa rozprávame, ale niekedy mám pocit, že keď zvoľníme, už nám skáču po hlave
ako to máte vy? od nového roka nejaké zmeny?
Od nového roka žiadne zmeny v spôsobe výchovy. Bitku nedostáva. Trest je občas vo forme zákazu médií (tablet, mobil, tv) ak sa po zabudne ze najskôr sú povinnosti potom zabava
Presne tak ako vy. A tak to aj ostane. Neobmedzeny screen-time ak su povinnosti vykonane a cas ist spat podla vlastneho uvazenia rusime az od 13-tich rokov.
Az na tie tresty... Toto je uz prezitok. To nemyslis vazne... Samozrejme, ze ak nieco neurobia alebo naopak urobia nieco zle ma to konzekvencie, ale nie taketo preboha.
Bez urážky,ale keď musíte fyzicky trestať ( bit) 9 a 11 ročné deti tak výchova zlyhala a zlyháva konštantne.
Mám 13 a 7 ročné deti a nemusím ani zdvíhať hlas.To,čo vy stvarate nie je výchova ale traumatizovanie.
Nič nemeníme,som spokojná.Mam skvelé deti.
Fyzické tresty absolútne neuznávam, ani keby neviem čo dieťa spravilo. Meniť nechcem nič
Bitkou dosiahnete len to, ze k vám deti budú čoraz menej uprimenjsie a keď sa náhodou niečo stane, tak sa vám nepriznaju..
Za mna zmeny budu v tom, ze obmedzim detom sladkosti. Syn uz roky nechce nic poriadne zjest, cista katastrofa a uz aj mladsia sestra po nom opakuje. Takze kym nezjedia obed, nebude sladkost a budem sa snazit mat doma radsej domace napecene ako kupovane. Toto asi najviac. Syn ma 6, dcera 4, mobily nemaju a telka u nas ide len pocas vikendu. Pocas skolskeho tyzdna ju nezapiname. Deti nebijeme, ani po zadku, u nas zabera, ked zacnem pocitat. A to je asi tak vsetko
Deti to vyhrotia a preto dostanu bitku?🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Psychicky nestabilni ste obaja,jeden bije- druhy je s tym ok😵💫
Napis sem o 15r som zvedava co z tych chudat vyrastie
U nas menim len jedno- menej sladkosti🤣🤣🤣🤣🤣🤣 pre vsetkych clenov rodiny
Mna zaujala kontrola známok. To ako prebieha? Ak dostávajú.casto tresty za nevykonanu povinnosť, majú odmenu za vykonanú?
@hanah_b nie, žiadne zmeny. U nás je to boj každodenný. Fyzické tresty nedávame, takisto aj pravidlá moc nefungujú, nakoľko ako prvý väčšinou prižmúri oči manžel 🤷. Ja to riešim tak, že napríklad majú pol hodinu na Pc, keď to prešvihnú a nevypínajú, tak im proste krátim čas na druhý deň. Alebo tretí, aj také dni sú. V tomto prípade "zajtra" ani za mnou nemusí chodiť, že sa chce hrať, lebo nemá žiaden čas. Čiže - dôsledok pocíti. Najstaršia už ide do puberty, takže papuľovanie, provokácie a ofuky už máme, všetko zatiaľ vieme riešiť škrtnutím času na mobile, vtedy veľmi dobre pochopí, čo sa od nej žiada a vie to spraviť v rekordnom čase. Každopádne, nemôžem sa nejak zásadne sťažovať, myslím si, že v ne-/poslúchaní a ne-/pomáhaní sú taký priemer. A ja som s tým ok.
@hanah_b Mna by len zaujimalo preco prave od noveho roka? Ak si myslis, ze robite nejake chyby vo vychove preco ste nezaviedli zmeny hned, ako ste si to uvedomili?
@hipuska kontrola znamok cez edupage, keď podpisujeme pravidelne pozeráme či sa tam neocitla zlá známka, o ktorej nevieme, aby sme vedeli či niektorý predmet máme aj vyskúšať/doučiť ..... za klasické domáce práce nemáme odmeny, za iné si dávame nejakú spoločnú odmenu v podobe výletu
@barbora0308 premýšľam nad tým od včera, chcem sa o tom porozprávať s manželom, nakoľko sa dosť riadi prísnou ale láskavou výchovou a chcem nájsť takú rovnováhu v tom
@hanah_b Toto co popisujes nie je prisna ale laskava vychova. Takto sme boli vychovani doma a ked sme konecne ako nastrocni sa dokazali skutocne vzopriet, velmi skaredo to narusilo vztahy s rodicmi. Nehovoriac, ze ja si nesiem traumu z vychovy dotetaz.
Ja by som vám poradila jednu konzultáciu s psychológom, keď aj online. Dá vám to viac ako tu vsehochut rôznych žien.
Ale súhlasím s tým čo ti tu píšu
@hanah_b aha. jasne. Podľa mňa, to nemáte zle nastavené. Len, ak za niečo dostanem trest za neurobenie, mal.by som dostať aj odmenu za urobenie. Inak tam.nie.je žiadna motivácia. Keď sme mali deti mladšie, zabalila.som drobnosť, dala.k nemu meter, a za každú splnenu povinnosť odstrihli číslo a boli bližšie k balíčku. Prace boli rôzne bodovo ohodnotené . Neskôr to prešlo na počet minút na PC
@hanah_b u nás menej času na tablety a mobile by bolo ideálne ako záväzok do nového roka. Z toho čo si napísala mám pocit, že deti majú prísny vojenský režim a to som mala tiež prísnu výchovu, ale nikdy ma rodičia netrestali kvôli známkam, neriešili kedy musím íst spať. O fyzických trestoch a ich negatívnych nasledkoch sa hádam v dnešnej dobe ani netreba baviť.
Zaujalo ma to že spoločný výlet je odmena, možno by nebolo zle deti motivovať aj osobitne napr. Jožko neupratal si kuchyňu tak nebudeš na pc hodinu ale len pol, druhý krát Jožko uprace kuchyňu aj kúpeľnu tak môže byť na pc hodinu a pol
To je len príklad dá sa to zo všetkým, zlá známka napr zaracha dobrá známka alebo dve dobré známky niečo navyše povoliť
Takto nemajú moc motiváciu
za mna to mate fajn nastavene. Ja sa od noveho roka (ja viem, uz od zajtra) budem snazit minimalizovat sladkosti a synovi musim pridat šport. Plus by bolo fajn sa vratit k vecernemu cviceniu - za mna pandemia vobec nebola zla...vecer sme spolu ako rodina cvičievali
Odporúčam túto knihu: (Objavte v sebe dobrého rodiča)
https://www.martinus.sk/2216825-objavte-v-sebe-...
Sú tam aj pekne popísané pocity, ako sa dieťa cíti, keď sa k nemu rodič správa určitým spôsobom
Limit na pc, domace prace, vsetko, co pises je ok, ale velmi prevelmi zalezi na tom, akym sposobom pravidla nastavujete!
Ak je to prisne , direktivne, tak je to pruser.
Pravidla a pevne hranice sa maju nastavit respektujuco.
Prisna a laskava vychova? Cize metoda cukru a bica.. cele zle..
To, ze podla teba deti vyhrotili situaciu tak, ze dostali bitku (bitku !!) a obaja s muzom to povazujete za primeranu reakciu pre mna znamena jedno, ze vychovu nezvladate a ze na to idete cez prikazy a vyzadovanie poslusnosti.
Ak je to tak, raz vas to dobehne a nie v dobrom!
A co sa tyka mna a mojej rodiny, od noveho roka u nas neplanujem ziadne vychovne zmeny.
Verim, ze nie sme prehnane prisni, ani prehnane benevolentni. Snazime sa o rovnovahu v zmysle respektujucej vychovy..
Ja by som inak úplne zrušila tresty za neurobenie atď. Ideálne je viesť dieťa k tomu, že to chce samé, takto v podstate len motivujete strachom a rešpekt budujete strachom
Ja odporucam tuto knihu - Respektovat a byt respektovany:
https://www.martinus.sk/227727-respektovat-a-by...
Pripadne ich kurz, ten je vyborny!
Uvidis to cele inymi ocami. 😉
Prísna a láskavá výchova mi nejako nejdú dokopy. Odporúčam vám rodičom trochu zvolniť, užívať si život a prítomnosť detí. Fyzické tresty? A celkovo tresty? Predpokladám, že takto ste boli vychovávaní vy rodičia a takúto výchovu praktizujete aj na svojich deťoch...lebo vlastne inú ani nepoznáte. Čo dáš, to aj dostaneš....pre mňa neskutočný význam v tejto vete....skúste sa aj vy rodičia nad ňou zamyslieť a zobrať si z nej čo najviac.
Uff, mne toto čo popisuješ príde ako hrozná výchova. My máme 4 ročnú a snažíme sa o rešpektujúcu vychovu, fungujeme na dohodách.
@hanah_b od noveho roka jedina zmena, snad nebudeme tolko chori a budeme chodit viac spolu von na vylety a to sme vonku stale. Len ma mrzelo, ze fakt pozeraju asi dost TV ked mali anginu,zapal usi, teraz zas atb. Upravili sme rapidne pracovne doby, aby deti mal kto zobrat na ihrisko, aby nepozerali vecer 2h televizor, lebo napr. ja varim a miz na fuske.
Oproti vám je u nás anarchia 🤣 Ale dcéra je zatiaľ super, syn má 2,5 takže tam ešte uvidím. Mne by sa ten rozpis nechcel ani robiť, nie ze sledovať co je spravené, ale pokiaľ vám to funguje, tak to je super. Každá rodina ma iný rytmus. Uvidíme až keď deti vyrastú, čo bolo správne.
Od noveho roku nic nemenim. Deti maju rozumne hranice. Ked si plnia povinnosti a nevymyslaju kraviny tak maju odmeny - sladkost, rozpravka, spolocny cas pri hrach/vyrabani, nova knizka. Ked mame konflikty napriklad nechcu upratovat izbu, mlatia sa a podobne tak prichdzaju tresty v podobe nebude vecernicek, nebude rozpravka na dobru noc. Zatial takto fungujeme. U vas okrem fyzickych trestov nevidim nic zleho na vychove. Deti potrebuju hranice. Volna vychova v podobe mozes si robit co chces a je mi to jedno neprinasa nic dobre 😏
@klip0 Teraz sa pytam, lebo ma to naozaj zaujima a nechcem urcite rypat. Ako sa da lubovolne dieta motivovat k tomu, aby chcelo robit domace prace, ktore ho nebavia? Ja na to osobne velmi neverim, kedze mam skusenost sama so sebou. Od detstva sme so sestrou boli bordelarky a nikdy a nicim sa to nepodarilo zmenit. Ja som tvorivy typ a upratovanie je pre mna vrcholne otravna a dokonca znervoznujuca cinnost, odbijam ho najrychlejsie ako sa da a redukujem ho na minimum. V detstve jedine, co ako-tak na mna zabralo, bola nejaka sankcia. Aj to nie vzdy. Nasa izba vyzerala vzdy ako po vybuchu a mne to proste nevadilo, necitila som sa nijako lepsie v upratanej. A neodradilo ma, ani ked k nam prisiel chalan, ktory sa mi pacil a musela som poodkladat veci, aby si mal vobec kde sadnut. Doteraz som v sebe nenasla ziadnu extra pozitivnu motivaciu. Je pravda, ze je to teraz pre mna niekedy uz unavne, tak vtedy ako-tak upracem. Ale inak ideme na takom nejakom nutnom minime, zvelicene povedane "aby sme uplne nezhnili." 🙂 Manzel je podobny a syn vyzera ze tiez. Motivuje ho jedine ze v noci pride skriatok Neporiadok a co bude hodene na zemi, to zoberie.
@hanah_b neuznavam tresty, toboz nie fyzicke 🤦🤦🤦🤦 za mna to je jedno neskutocne zlyhanie rodicov.
U nas to mame nastavene dobre, decka maju volnost, posluchaju. Ziadne zmeny sa nechystame urobit.