Pravda o Ježiškovi vyslovená iným dieťaťom

11. nov 2024

Čo ak vy nechávate vaše deti veriť na Ježiška, ale spolužiak či kamarát dieťaťa mu povie pravdu?.Napríklad dieťa, ktorého rodičia nie su veriaci alebo ani Vianoce neslávia?

galganka
11. nov 2024

tak si to doma dovysvetľujete

sissy27
11. nov 2024

No a dokedy si chces dieta klamat? Tak sa to proste niekde dozvedelo, treba sa k tomu postavit celom a priznat, ze si klamala, vysvetlit preco. A potom ako spravna veriaca sa z toho vyspovedas a bude vsetko v poriadku.

danyelia
11. nov 2024

Tak čo už, tomu sa nevyhneš, nedá sa nijako ovplyvniť, čo povedia iné deti tomu Tvojmu v škole, jedine sa o tom doma porozprávať, ako už uznáš za vhodné Ty...

michellemary
11. nov 2024

Vo veriacich rodinách deti vedia, že Ježiško nám požehnáva, aby sme si mohli tie darčeky kúpiť. 🙂

anjelicek26
11. nov 2024

Tak povedať pravdu, ze to druhe dieta ma pravdu, ale nie je pekne kazit caro vianoc niekomu inemu. . Boh nám dal zdravie, lásku, šťastie a hlavne teba, ty si ten najvacsi dar... z lasky v našom srdci ti kupujem darčeky, aby sme si ten veľký dar uctili. Ano Jezisko nie je Santa Claus a nelieta zo sobami a neroznasa balicky, ale jeho posolstvo je v každom z nás....malým deťom aby toto pochopili hovorime,že Jezisko nosí darčeky (on sam), teraz si už velky/veľká a vieme sa o tom rozumne porozprávat.

A hlavne prosím ani náhodou nepouzij Argument jednej mamičky tu dva tri roky dozadu - ku zlym deťom Jezisko nechodi, tam musia kupovať rodicia🫣

galganka
11. nov 2024

Inak my sme teda totálny neverci a naša najstaršia toľko hučala v prvej triede do spolužiaka, že Ježiško existuje, až sa jeho mama smiala, že ešte 15 minút a začal by nanovo veriť 😀

ladygina
11. nov 2024

Riesila by som to tak, ze niekto proste veri, niekto nie 🙂 A darceky dostane len to, kto veri. 🙂

biba_18
11. nov 2024

nie sme veriaci a moje dieťa až do 11 rokov verilo na ježiška - je to vec komunikácie v rodine ... s pravdou von sme museli keď sme sa presťahovali a mali sme jedálenský stôl rovno pri stromčeku 😂 a práve veriace deti ho presviedčali že ježiško darčeky nenosí ...

moonlight1210
11. nov 2024

No bud na tom trvat a vymyslat, preco u vas chodi a u nich nie. A dufat, ze casom tak nejak postupne bezbolestne prijme, ze je to len rozpravka pre male deti, aby mali radost a ono uz z toho vyrastlo.

Alebo priznat pravdu a vysvetlit, preco ste to robili.

U nas sme to transformovali postupne na to, ze darceky kupujeme sice my, ale Jezisko rozhodne, ktore sa objavia pod stromcekom podla zasluh (mali sme system, ako sa darceky zrazu zjavia, hoci sme vsetci pri stole a deti chodili stromcek strazit. Jeden rok si zadelili sluzby u stromceka tak, ze sa preto museli darceky zjavit na poschodi v detskej izbe pod ich sukromnym stormcekom na okne. 😁 ).
Az jednoducho pochopili, ze je to hlavne kuzlo pre radost malych deti.

Ale dodnes ich bavi, ze neprisli na to, ako sme darceky dostavali pod stromcek tak, ze si to nikdy nevsimli. Ze tam neboli a o minutku uz boli.
Toto ostava u nas stale nasim kuzlom.

biba_18
11. nov 2024

ale tu musím podotknúť, že vyrastal na filme polárny expres - to veľa vecí vie dieťaťu vysvetliť - prečo treba veriť na ježiška ...

mariska1989
11. nov 2024

Noo ano je krásne keď deti veria na Ježiška atď a niekedy nastane čas že by to dieťa už malo vedieť . No niekedy sa to dieťa dozvie príliš skoro tak nastane alebo teda u nás nastalo to že som povedala že áno k nim už nechodí ježiško lebo na neho neveria tak musia rodičia kupovať darčeky ale my veríme že je a on k nám preto stále chodí . Ja som to najstaršej povedala keď už mala povedané 11 že keď mala ešte 10 ešte verila . Musela však držať ústa pred mladšou dcérou a tieto Vianoce ako 10 ročnú ju ešte nechávame že chodí ježiško o rok už jej to tiež povieme a budú musieť spolupracovať nakoľko máme ešte menšiu dcéru čo má 4 roky takže ešte minimálne 6 rokov budeme mať ozajstného Ježiška 😁

michelle567
11. nov 2024

Ja by som to nevysvetlovala. Zmurkla by som a usmiala sa že darčeky nosí Ježiško 😊

biba_18
11. nov 2024

@mariska1989 tak to ale predsa je - tie deti ktoré veria na ježiška, tým nosí ježiško! 🙂

mariska1989
11. nov 2024

@biba_18 presne . Čo človek neurobí pre svoje deti 😁

btus
11. nov 2024

naša keď bola malá, tak jej v škole povedali, že Ježiško darčeky nenosí. Tak sme jej povedali, že niekomu nosí a niekomu nie. Že je to v každej rodine iné. A keď dostala bicykel, tak povedala, že to určite musel byť Ježiško, lebo rodičia toľko peniažkov nemajú, aby ho kúpili. To bolo také milé. 🙂 Samozrejme, potom, keď už bola väčšia, tak už sa to nedalo zatajiť, ale stále si vravíme, že ich nosí Ježiško a stále píše ježiškovi list, aj keď vie, že darčeky kupujeme my, alebo starí rodičia.

hugoboss1923
11. nov 2024

Treba im v prvom rade povedať, že Ježiš Kristus bol skutočný, že to nie je vymyslená postava z rozprávky a chcel, aby sa ľudia k sebe správali milo, deti poslúchali rodičov aj mamičky a oteckovia sa mali radi. A tým, ktorí tak budú činiť, dočkajú sa štedrého obdarovania 🙂

mamamasama
11. nov 2024

Tak svojim detom neklam a mas po probleme

nika23t
11. nov 2024

Keď boli moje dievcata ešte maličké, tak samé mi vraveli, ze tomu neveria, ze ten, kto im to povedal, to nevie a ze určite Ježiško darčeky nosí. Tak ok, nebrala som im to, my sme si verili v svoje. Keď podrastli a prišli s priamou otázkou, ci je to pravda, tak som im povedala pravdu. Ze je to také milé a tajomné pre deti, ze všade sú nejaké zvyky a tento je náš. Boli pripravené, nejako špeciálne ich to nerozhadzalo. Len zoznam prianí zázračné rástol, keď zistili, ze ich kupujem ja a to, ze Ježiško musí deliť všetkým deťom už prestalo platiť...

januska12323
11. nov 2024

Doma mu to vysvetlíš ako uznáš za vhodné. Len neklam aby sa mu v škole nesmiali. Darčeky si dávame my lebo sa máme radi.

annm81
11. nov 2024

@ladygina Veľmi edukatívny prístup. Nebudem rozoberať ostatné etické aspekty, len že aby si potom dieťaťu nemusela vysvetľovať, prečo si mu zasa klamala, keď spolužiak, čo na Ježiška neverí, dostane pod stromček nový bicykel.

Autorka, jedna vec je snaha vytvoriť dieťaťu kúzelné Vianoce, iná klamať na priamu otázku. Ak už k tomu dôjde, nesnaž sa zatajovať, jednoducho choď s pravdou von. Ak ste veriaci, veriť v Boha môže dieťa aj s vedomím, že darčeky nosíte vy. Rozbaľovanie darčekov môže byť pre dieťa naďalej krásne a radostné, aj keď iným spôsobom. Teraz, keď už vie pravdu, ho zapoj do chystania darčekov - babke, dedkovi niečo môže vyrobiť. Vyhraďte si jednu sobotu, kedy spoku pôjdete vybrať darček, ktorý dá dieťa otcovi a súrodencovi. Uvidíš, akú radosť bude mať dieťa, keď pod stromčekom uvidí, ako dokázalo svojimi darčekmi potešiť iných.

barbie2023
11. nov 2024

No akože sorry, my sme veriaca rodina a tiež neklameme o Ježiškovi deťom. Tak si zrovnaj pojmy.

teranus
11. nov 2024

My nasu dcerku neklameme, vie, ze darceky jej kupuju rodicia, ktori na ne musia zarobit peniaze. A ze nasa dcera povie ostatnym detom pravdu? Dcerka uz prisla s tym, ze v skolke sa spominal Jezisko. Vysvetlil som jej, ze je to len rozpravka a kto jej bude tvrdit, ze Jezisko existuje, tak ten ju klame. Nie, radsej ucme deti, ze klamat sa nema tym, ze ich krmime klamstvami. (ironia) Pekny den vsetkym.

elanor
11. nov 2024

Kto veri, tomu nosi Jezisko, a kto neveri, tomu kupuju rodicia.
Nase zeny budu mat o 2 mesiace 11, a Jezisko je u nich top zema, ale stale veria. Nech povie kto chce co, mama ma fantaziu bujnejsiu a vzdy to ukecam.
Samozrejme uz asi 2-3 roky ich smerujem k tomu, ze vyrabaju male mile darceky pre dedka a babky pod stromcek, ze akoze od “Jazeiska”. Tento sme sme spolu kupili aj kazdej darcek, ze to si najdu az pod stromcekom. Cize jemne ich navadzam k tomu ako je to naozaj. Len im to este nedocvaklo, alebo mozno aj ano, ale nechcu sa pripravit o to caro. Lebo povedzme si uprimne, Vianoce bez kuzla a istej davky magie a kuzla, jednoducho nie su to prave orechove.

beata_k
11. nov 2024

My sme neveriaci, ale moje dieta vie, ze niekomu darcek dava Jezisko a niekomu rodicia. Nemal s tym problem, neriesil to.

qwert87
11. nov 2024

Tiež som nášmu 8 ročnému pred mesiacom povedala pravdu keď s tým prišiel zo skoky. Načo mu budem klamať, aby sa mu potom v škole smiali? Sadli sme, porozprávali sa a bolo. Práveže sa cítil tak dospelo, že on vie ako je to naozaj a jeho súrodenci to nevedia a ze má so mnou také tajomstvo. Mne to príde skôr divne, keď tu niekto napíše že jeho 10 a viac rocne deti veria na Ježiška.

amy2807
11. nov 2024

tak mna napriklad neskutocne vytocilo ked muzova sesternica povedala mojej 4,5 rocne dceree ze jezisko ani mikulas neexistuju..a ze je uz podla jej nazoru dost velka aby to v vedela, to ste mali vidiet ten plac vtedy a tu naslednu hadku..(lebo ona studuje psychologiu a tieto zvasty o jeziskovi patria podla nej do komunizmu nie to moderneho 21 storocia!...)..tak som jej povedala kam patri ona..

pehavcek
11. nov 2024

Nie je to pravda, tak ak s tym pride treba povedat pravdu. Vzdy sa to da pekne zaobalit. Ze tak ako traja krali niesli dary pre Jeziska tak sa ludia z lasky obdaruvavaju na Vianoce. Nasmu synovi to ako predskolakovi niekto povedal a ked sa nas opytal ci je pravda, ze mu darceky davame my tak sme povedali, ze ano. On sa zasmial, ze to urcite. A neveril nam. Nechali sme ho tak. O rok na to uz sam prisiel nech mu povieme pravdu. Vychvalili sme ho aky je bystry a velmi si uzil vianoce. Pripravoval a vymyslal darceky. Ukladali sme ich pod stromcek.Tie pre neho mal prekvapenie.

sense
11. nov 2024

Vieš čo , ja som povedala mojej že sú ľudia ktorí veria a ktorí neveria.a ako odpoveď stačilo,lebo doma nikdy darčeky nenašla alebo nehľadala s vždy ostala prekvapená ako sa darčeky dostali pod stromček keď sme boli všetcia prec

suptdi
11. nov 2024

Mne to môj oco vysvetlil tak, že Ježiško sa celý rok díva z Neba, či som dobrý a poslúcham, a ak áno, tak to zariadi tak, aby rodičia zarobili dosť peňazí na to, aby som mohol dostať pod stromček to, čo som si prial, čiže darčeky síce kupujú rodičia a ostatní príbuzní, ale kedže je to takto, tak sú vlastne od Ježiška...
Týmto spôsobom vlastne verím na Ježiška doteraz, a za to som môjmu otcovi veľmi vďačný...

liv1
11. nov 2024

My este ked sme nechceli aby to caro Vianoc zmizlo, a syn to tak velmi miloval, tak sme na toto reagovali tak, ze ti ktori neveria tym nosia rodicia, ti ktori veria tym nosi Jezisko. A vybavene na 3-4 roky minimalne 😁