Potrebuje 13 mesačné dieťa na doma topánočky?

denisaivan
19. mar 2011

Ahojte.Moja dcerka ma 13 mesiacov.Este nechodi sama,ale mota sa okolo gauca a nabytku.Chcem vediet ci potrebuje topanocky na doma a ak ano tak ake?Som z toho trosku zmatena.Citala som o tom na nete vela,ale nazory lekarov su rozdielne.Niektory hovoria,ze deti topanky po dome nepotrebuju,stacia ponozky.Topanky treba davat dietatu len na von.Ostatny,ze deti maju chodit po dome v topankach s klenbou iny hovoria bez klenby.Poradte mi nechcela by som urobit nejaku chybu,ktora by malej v buducnosti ublizila.Dakujem. 🙂

ela2710
19. mar 2011

Na doma topanocky netreba, stacia ponozky, minule som kukala L.O.V.E. kde sa dokonca vravi, a to si aj myslim, ze najzdravsie je aby deticky chodili bose. Topanocky na doma by som urcite nedavala, a ked uz von tak tie s klenbou - aby sa dietatku dobre tvarovala nozka. 😉

alias313
19. mar 2011

ahoj my sme malému dávali po byte len také capačky, alebo len ponožky a čapce ☹ Takže už by som pri druhom neriskovala a pekne keď by začal chodiť tak topánočky. Teraz má po byte sandálky so zosilnenou pätou, tak dúfam, že mu to pomôže. Takže môj názor je áno dávať deťom aj na doma sandálky, alebo papučky, ktoré sú pre deti vhodné-zosilnená päta, s klenbou...

tinaki1275
19. mar 2011

Vystihla si problem -nazory sa lisia..mne osobne detsky ortoped povedal ano topanocky aj na doma s pevnou patou hlavne a bez klenby ...a na nete som citala zase ze len ponozky s protismykovou podrazkou ..zariad sa tak ako to citis ty ..ja budem davat aj topanky -teda specialne papucky na doma ale budem ju nechavat aj bosu ,tak pol na pol .. 😉

babulina
19. mar 2011

vzhladom na to ze mame doma parkety, co je trvdy nepruzny povrch tak urcite papucky na doma a ja sa priklanam k nazoru ze bez klenby

abbey1
19. mar 2011

Do 3rokov sa dieťatku klenba ešte len vyvíja.Čiže topánočky s vložkou a zosilené päty sú úplne nevhodné.Dieťa má mať voľnú nôžku,buYď naboso,alebo mäkkučké koženné topánočky.Pevné topánočky u tak malých detí musia mať odôvodnenie od doktora,napr. v prípade vývojových vád.

jitkatatarova
19. mar 2011

moje dievcence vtedy uz chodili,ale doma boli len v ponozkach a ked bolo chladno tak mali tie latkove capacky.Papucky nosili az ked mali asi 1,5roka aj to tie s rovnou podrazkou.Teraz maju 2,5roka a nozicky maju v poriadku.Praveze som citala,ze prve topanky maju byt bez klenby a take mali aj na von.

tunylyk
19. mar 2011

moj maly zacal chodit v 11mesiacoch,dovtedy chodil len v ponozkach,potom som mu zacala davat topanocky,no nie na cely den,len tak aby si zvykol a on ich vobec nechcel,stale behal naboso 😀 trvalo asi 3tyzdne,kym ich zacal akceptovat a teraz uz beha aj vonku v topanockach,moj nazor dat aj doma,ale striedat to s behanim naboso,takto som to robila pri obidvoch chlapcoch,starsi beha doteraz radsej bosy 😉

jana776
19. mar 2011

ahoj, ja tiez riesim podobny problem a na odpovediach vidim ze sa asi nic nove nedozviem - rozne nazory su aj tu. Mozno by bolo fajn dat novu otazku - spytat sa mamiciek deti s plochymi nohami ci mali na doma topanky alebo nie 🙂

katren
19. mar 2011

my doma nosime papucky...ale nie take klasicke latkove cele, lebo sa jej potia velmi nozky, uz po pol hodke ma mokre nozky, takze nosime po dome sandalky...

jaruska6
19. mar 2011

Veru,aj ja tu márne hľadám odpoveď na túto dilemu.V pondelok však idem k ortopédovi,tak sa ho skúsim opýtať,aký je jeho názor na uvedenú problematiku 🙄

jana
19. mar 2011

po dlhom case citam peknu a relevantnu otazku, len skoda, ze na nu nikto nevie dat jednoznacu odpoved, alebo skor odpovede od odbornikov sa roznia. Nas to onedlho caka a tak si idem pridat tuto temu k oblubenym. Ale ja by som to riesila asi tak pol na pol ako tu uz niekto spominal. Ak by som mala vychadzat z minulosti, tak potom by som sa priklanala k ponozkam, k makkym topanockam z koze ...., ale vtedy neexistovali parkety, dlazba. Ludia chodili po nerovnych podlahach, trave, doma bola podlaha z hliny. Vsetko makke, nozka sa velmi nezatazovala.
Minule mi jedna maminka hovorila, ze starsi syn nosil papucky a ma ploche nohy, dceru uz nekontrolovala, raz bola obuda, potom nie a ma nozky v poriadku.
Mozno by bolo lepsie polozit otazku ako pisala jana776

kacenqa
19. mar 2011

mna by len zaujimalo, aky rozdiel (samozrejme okrem spiny, kamienkov a pod.) je medzi chodenim doma a vonku? akoze chcete povedat, ze keby vonku bolo tak cisto, ako doma, nedavate topanky ani na von?

moje dcery obe mali/maju topanky aj doma. starsia mala od RAKa, mladsia ma WANDY. Oboje s klenbou. Prave preto, ze sa nozka vyvija, by klenbu mali mat, pretoze potom, ako dieta zacne chodit, mu zrazu rychlo narastie nozka a klenba by mohla padnut a ostat plocha nozka.

Starsia ma 3 roky a dodnes jej kupujeme takmer vylucne protetiky topanky, resp. teraz sme objavili cez mimibazar kocky, co dovazaju z madarska kvazi madarske protetiky a radovo o 10 E nizsia cena, tak take. Chodi pekne, necapce.

Mimochodom - tej mladsej tie topanky obuvam ako ma napadne, vacsinou doobeda ano, poobede nie, ale je to take indivindy...

Teraz riesim, ci ma mladsia zdedit boty po starsej alebo kupime nove...tiez to este nemam v sebe poriesene....

minimi2111
19. mar 2011

Ahoj ja mam dve deturence a doma som im topanocky nedavala iba vynimocne ked som chcela aby sa sustredilo dieta na chodzu ked sme cvicily ze prve krocky aby sa im nesmykali nozicky na parketach inac nie.A ak by si chcela davat dietatku topanocky tak moj nazor je ze maly by byt vysie nie pod kotnicek aby maly pevnu nozku.

januska26
19. mar 2011

Tiez si myslim, ze by sa topanky na doma mali davat, teda papucky, take vyssie, aby bolli po kotnik, pretoze dieta ma tendenciu vytacat clenky dovnutra, takze aby sa tomu zabranilo urcite som za to, aby sa aj na doma davali topanocky. Nie stale, ale prve krocky urcite. Ved aj v skolke deticky maju papucky a to nie kvoli tomu, ze je tam spina!

arrett
19. mar 2011

Môj syn nosí tieto topánky liliputi.sk na doma s brusenou kožou, nesmuka sa na podlahe a na vonku pediped. Má už tretie a sme d nimi veľmi spokojne. Sú síce drahšie, ale neviem si ich vynachvalit.

zitaje
19. mar 2011

Ja som starsej davala od zaciatku papucky s pevnou patou, clenkove, dnes ma ploche nohy, a to poriadne. 😒
Mladsej obcas papucky dam, ale aj tak ich vyzuje, lebo na posteli alebo na gauci sa jej v nich nepohodlne hra, cize je vacsinou na boso v ponozkach, pripadne ma protismyky. Uvidime, co bude, ale urcite ma menej ploche nozky, ako starsia dcera, i ked mi je jasne, ze to nemusi byt len obuvou.

sjuzocka
19. mar 2011

zacali sme s capackami kozenymi liliputi, vyborne, ked uz sam chodil dostal aj topanocky od raka, tie usnove... ako papucky sme nadalej pouzivali liliputi. potom zacali ponukat aj tie topanky shooshoos smiley ktore maju mäkku gumovu podrazku tak tie boli uplne bohove... - tie sme nosili von. pod vplyvom okolia som kupila aj ortopedicke ale musim povedat ze ked som mu ich obula, chodil horsie, nez ked mal tie capacky...