Posielate deti za dvere/do izby?

14. nov 2024

Prosim vas, casto som tu citala ako radu, ze pri neposluchani/ amokoch atd posielate deti sa ukludnit za dvere/ do izby. To vam tie deti odtial neutekaju? Ako docielite, aby tam dieta ostalo? A napiste aj vek prosim

amelia89
14. nov 2024

Osobne nejak nerozumiem tomuto trestu, dieta tam akoze zreflektuje svoje chovanie a uz je ok a uz si navzdy zapamata ze ako sa nema chovat lebo bolo same zavrete niekde? e?

simona20201309
14. nov 2024

Na toto by som nemala srdce. To už jedna na zadok menej ublíži ako poslať dieťa za dvere...
Dieta sa ukludni pri mne. Neposielaj za dvere

simona20201309
14. nov 2024

Radšej upresním vopred pre útoky na bitku - dala by som to na rovnakú úroveň- ci bitka, či zatváranie za dvere

kavasmliekom
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
14. nov 2024

Ja tomuto modernému trendu posielať dieťa za trest do izby nechápem ….dieta ide do izby a má všetkých a všetko v paži

Veď tam si sadne k hráčkam a kašle na všetkých

mimikarol
14. nov 2024

Ja som tak pár krát poslala ale ja už mám 9 rocnu, a pošlem ju tam len vtedy keď už viem že keď ostane ešte dlhšie pri mne tak už vybuchnem. Ale nikdy som ju tak neposlala keď bola menšia.

mane01
14. nov 2024

U nas toto fungovalo. Ale teda dieta musi byt na to zrele. To sa nerobi batolatu. Vek je tazko definovat, kazde dieta je inak zrele. U mojich to bolo predskolak/maly skolak. Ide tam o to, aby pri amoku nemalo obecenstvo. Ktore sa na nom smeje (dedkovci 🙄), alebo ho provokuje (surodenci) alebo sa ide z jeho amoku poskladat (babka, utlocitny tatko). Nezatvarala som ich nejako na silu. Povedala som im, ze ked sa zlostia, neda sa nic vyriesit, len ked sa vsetci ukludnime, mozme sa o tom, co sa stalo, porozpravat. U nas to bolo tak zabehnute, ked boli deti mali skolaci, ze oni prestali revat do 2-3 minut a uz ma volali do izby, ze mami, chcem sa porozpravat. Vedeli, ze konflikt konci rozhovorom a najdenim riesenia. Tak ked uz sa nemali pred kym predvadzat, tak to chceli ukoncit cim skor. A ano, pouzivali sme presne tieto slova: najst riesenie. Oni sa potom uz naucili, ze vsetko sa da vyriesit, aj to sami hovorili tuto vetu. Uz su pubertaci, ale dodnes sa stava, ze ma zavolaju do izby, ze sa chcu porozpravat, ked chcu radu. Casto su to aj pruseri, co riesia, ale ja som vzdy velmi pysna, ze este stale mi doveruju a zaujima ich moj nazor. Drzim palce!

doriiis
14. nov 2024

U nás toto fungovalo.Neviem,kam by utekali.Nebyvame v palaci s 50 timi izbami.
Ukludnil sa,premysleli si,prečo vlastne revu a zistili,že revom u nás doma nikto nič nedosiahne.

tamitamitami
14. nov 2024

Občas keď už dcéra naozaj zbytočne robí bordel a všetky "milé metódy" som už vyčerpala, zvyknem ju poslať ukľudniť sa do izby.
Väčšinou ani nestihne dôjsť do izby a už je pokoj 😅. Potom v kľude vieme prebrať čo sa stalo a prečo sa správala tak ako sa správala.
Keď mi povie že nechce ísť tak to rešpektujem ale väčšinou jej práve takáto chvíľka pomôže.

lydus2015
14. nov 2024

@pribinak nemyslím si, že je to moderný trest... U nás to tiež fungovalo, upokojil sa oň aj ja a v kľude sme si to potom vydiskutovali. Nemá z toho žiadne traumy.... Ale mám pocit, že tu na koňovi sa každý trest považuje za neprípustný...

majlo1234
14. nov 2024

Ano, syn ma teraz take obdobie, ze strasne krici, ked sa mu nieco nepaci. Je to velmi neprijemne, a vtedy bud odcjsdzam ja do inwj izby, alebo vezmem jwho a zavrem za nim. Nezamykam a opakujem, ze ked prestane kricat, moze vyjst. Funguje to normalne.

hederamonstera
14. nov 2024

V amoku (ked si nevie rady s emociami) neposielam od seba dieta prec, posielam ho prec, ked sa nevhodne sprava (napr neprestava bit zo srandy brata). Vacsinou staci mu len povedat, ze odid a prestane

vreckovka2
14. nov 2024

Neposielam od seba dieta prec v amoku. Dieta ma vtedy potrebuje.

janinah
14. nov 2024

U nás fungovalo iné... počkaj chvíľu.musim hneď zavolať babke a niečo sa opýtať...tak prestaň plakať.kricat.vystrajat...ja zavolám babke.nech ju počujem a keď dotelefonujem.tak si doplaces.dokricis.dovystrajas...
Prestali hneď.
Samozrejme pokračovanie plaču a kriku sa nikdy nekonalo.

pe_mi
14. nov 2024

Urobila som u dcéry a odvtedy ani za svet nechce byť v izbe, ani sa hrať ,ani telku pozerať.
A spať tiež nechce
Lebo som ju tam v amoku zatvorila.nie zamkla ,ale kričala som na ňu, nech odtiaľ nevychádza , a pekne sa mi to vrátilo späť.a viem že to je odvtedy ,nakoľko dovtedy spávala v izbe a rada sa tma hrala.trraz všetko nosi do obývačky a ostane taká vystrašená ,keď jej poviem,že môže ostať v izbičke a hrať sa.ze jej zapnem aj rozprávku.aniczq svet.
Ľutujem to.

vavjaj
14. nov 2024

Moja ma sice uz 19, ale raz, ked mala cca 3 roky som to na radu kolegyne vyskusala. Skoncilo to tak, ze rozbila sklenenu vypln na dverach v izbe, kde som ju zavrela, takze u deti, ktore su vybusnejsie to neodporucam.

leidin
14. nov 2024

Pripada mi to stupidne. Akoze som kralovna a serete ma.

annm81
14. nov 2024

@amelia89 Presne tak. Ja to používam zriedkavo, lebo deti veľmi trestať nemusim, ale považujem to za veľmi účinný prostriedok. Rozrušený človek (netýka sa to len dieťaťa) sa najlepšie ukľudni, keď je sám so svojimi myšlienkami, v kľude, nič a nikto ďalší ho nerozptyľuje. Dieťa je vo svojom známom bezpečnom prostredí, môže si tam pritúliť svojho plyšáčika a vyplakať sa mu z hnevu. Plus dieťa samozrejme príde o publikum. Pre moje deti tiež platí, že ich upokojuje nejaká individuálna hra/činnosť - takže si tam chvíľu kreslia, skladajú puzzle, prezerajú knižky, tvoria z plastelíny, alebo upratujú a pri tom im opadnú emócie.

U nás tiež platí, že je to logický dôsledok konania - ak sa k nám nevieš správať pekne, nechceme ťa pri hre. Znie to možno kruto, ale takto to funguje v škôlke, v škole, na krúžku, medzi kamarátmi na dvore a aj v dospelom živote. Decká vedia, že až budú ochotné rozumne spolupracovať s inými členmi rodiny, alebo až budú chcieť v pokoji prekonzultovať, v čom je problém môžu z tej izby kedykoľvek vyjsť a som tam.

amelia89
14. nov 2024

@annm81 neviem o akych starych detoch sa bavime,mozno mam skreslenu predstavu pretoze moje deti by z tohto pristupu este nevedeli benefitovat, prevladli by urcite negativne emocie… Keby som poslala / zavrela syna do izby tak rozhodne si nezacne skladat puzzle. Mozno u starsich deti to vyznam ma, momentalne sa s tym nejako vnutorne nestotoznujem.

annm81
14. nov 2024

@amelia89 Dosť skoro som to začala používať. Medzi 2. a 3. rokom. Vtedy, keď už dokázali dostatočne efektívne komunikovať aspoň v jednoduchých vetách, rozumeli zložitejším pokynom a začínali intenzívnejšie vnímať, že ich konanie má vplyv na iných ľudí.

gleep1
14. nov 2024

Time out metoda sa okrem iných pozitívnych metód odporúča pre deti ako náhrada bitia a kriku. Je menej zničujúca než krik a bitka. Nemá to byt trest, ma to byt pauza a priestor pre dieta spracovať svoje emócie. Rodič sa tým nemá vyhrážať keďže to nie je trest a ani nechce aby to tak dieta bralo. Koľko ma dieťa rokov, toľko minút ma mať pauzu. Ja dávam pauzu v stane čo ma dcéra. Poviem jej že si ma ísť dať do stanu pauzu. Môže si tam zobrať akú hračku chce. Je to metóda vhodná pre deti od dvoch do 7-8 rokov. Takze malé deti

tiana080
14. nov 2024

@gleep1 súhlasím. My máme zase "neutrálnu chvíľku" 😀 pošlem dieťa sadnúť, ľahnúť (voliteľné) hocikde, na minútku, nech sa vydýcha a keď bude trošku inak nastavené, môžme sa o tom pozhovárať. Ostávam však na dohľad, väčšinou v rovnakej miestnosti, pride mi tak, že nemá pocit osamelosti a že sa s tým musí pasovať samo. Zvyčajne si ľahne na podlahu, na minútku, potom príde samo, ako vymenené 😀 Už sa vyberie aj bez napomenutia keď cíti pretlak emócií a pod.

tramtada31
14. nov 2024

Neposielam, lebo dieťa to podľa mna tak chape, že nemôže dávať najavo emocie pred druhými a bude ich skrývať v budúcnosti. My sme tak boli posielané a si pamatam, že sme sa “za dverami” hrali, boli nasrdení na rodicov a ešte si vraveli, že toto nie sú nasi rodičia, že sme sa narodili iným a lepsim (hľadanie odpovede, kde sú ti lepší rodičia sme nikdy nerealizovali, ani sme sa nezamyslali nad tým, prečo sa nás vzdali a dali nás k tým zlým rodičom😅)

samik88
14. nov 2024

Na toto treba aj nejaký návod? 😅 gleep to veľmi pekne opísala. Ja tiež radšej pošlem syna vedľa akoby som ho mala biť. Tam sa ukľudní,porozmýšľa a potom si ešte s kľudom vysvetlíme, že čo spravil ,prečo, atď. Veľakrát skúša moju trpezlivosť,takže toto je za mňa najlepšie riešenie. Ale nezatváram dvere a vždy to trvá len chvíľu .

3petka
14. nov 2024

Ja som toto použila aj pri prvom synovi a aj teraz pri druhom. Ale bolo to vždy pri extrémnom amoku a použila som to možno tak 6 krát.
Vždy to fungovalo prvý syn sa samozrejme chcel dostať vždy von z izby, ale keď videl že ho nepustím tak sa ukludnil a bolo po amoku. Druhý syn ostáva v izbe kým sa neukludni a následne príde s úsmevom má stisnut.
Ale poviem ti že ja som až moc prekvapená aké mám poslušne deti. Aj ten 1,5 ročný čo mu poviem to platí, samozrejme skúša moje nervy ale vždy poslúchne.

radula17
15. nov 2024

Stáva sa nám to ale len zriedka, keď má už nejaký záchvatík zúrivosti. Vždy sa ukľudní a vráti sa potom za nami.

simona92101
19. nov 2024

Mam 2 dcery ktore ked sa zacnu dohadovat a klbcit tak nic ine nepomoze.mam este skoro rocneho syna a ten je z ich skriepok vykolajeny,preziva to velmi,cize ked zacne krik a zbytocny cirkus ktory graduje,upozornim 1-2x,na 3x ich poslem ukludnit sa kazdu do ich izieb.ked sa ukludnia mozu prist

maryetta
19. nov 2024

@simona92101 presne takto aj u nas. Ked upozornim 1-2-3 a nic tak idu do svojej izby sa upokojit. Predychat. Porozmyslat. Co som ich ja upozornila. Co spravili. Ake to ma nasledky.

nikha2809
23. nov 2024

Takto, vyslovene že choď za dvere za test to nie, ale už sa stalo, že sa celý celučičký deň hádali, vrieskali, alebo jeden zabŕdal a smial sa a druhý od nervov plakal a nepomáhalo ani pekné slovo ani krik, tak som im v izbe proste zavrela dvere, ze to nebudem počúvať.Ale zafungovalo okamžite, do 5minut hlavy vonku, mamiii už sa nebudeme hádať, sľubujeme