Poraďte prosím, dcéra na všetko hovorí "nie"

fiafia
3. okt 2018

Ahojte. Mám skoro dvojročnú dcérku a v poslednom čase je jej najobľúbenejšie slovo "nieeeee" a to na všetko obliecť, jesť, piť, spať....a posledné dni skúša na naše bubienky nie plač ale skrek doslova. Myslim, že ju počuť aj cez tri ulice 🙂. Poraďte prosím ako na ňu a hlavne čo s tým jacanim..tváriť sa,, že nepočujem alebo je nejaká úspešnejšia metóda?

Za rady ďakujem 🙂

tyrkysova_kobyla
3. okt 2018

@fiafia skus aj ty zajacat, ci sa jej to bude pacit 😁

17juraj17
3. okt 2018

@fiafia U jacania sa odporuca poprskat a v extremnejsom pripade splechnut trosicku vody na dieta. U toho obdobia NIE sa mi doma osvedcilo "Ake pozicaj , take vrat" Som vzdy povedal s kludom anglicana v pohode nemusis. Pri najblizsej prilezitosti co bolo casto x v minutach som reagoval tiez nie... Vcelku rychlo sa to odnaucili. 🙂

11mirka22
3. okt 2018

@fiafia mám tiež takmer dvojročnú a tiež protestuje proti všetkému. Už mi je to až smiešne, lebo poviem jej: chceš mňamo? (akože sladkosť) a ona automaticky: nieee!!! A hneď sa zbadá, že: chceš, chceš!! chodí za mnou, aby som jej to mňamo dala. Je to také sprosté obdobie. A vzdorovita je tiež, jedovatá, keď jej nevyhoviem hádže sa o zem a hučí... na ňu zaberá, keď ju odvediem do spálne a nechám ju tam. Pokojne jej poviem: vyplac sa a potom pridi za nami. A dvere len privriem, nezatvaram ju tam. A ona príde, zachvilu, uslzene oči a usmieva sa.

monane
3. okt 2018

obdobie niee prejde uvidíš 🙂 to má každé dieťa také a ani to nebude trvať tak rýchlo 🙂 a čo sa týka kričania, plaču alebo nejakého hnevu tak ju skús vtedy veľmi silno objať a vydržať až kým neprestane. skús to pár krát a ak nepomôže tak potom ako písala mirka, niekde ju zaniesť, nech sa tam vyplače a hotovo

11mirka22
3. okt 2018

@monane veď to, objatie som aj ja skúšala. Pokojne sa snažím vysvetliť, že nech prestane plakať, že teraz nemoze robiť to alebo ono...a skúšala som ju zdvihnúť a pritulit, ale keď sa ešte viac rozzuri a trepe, odnesiem ju do spálne... Zatiaľ to pomáha, uvidíme do kedy. Ale postupne to ústava, to nervacenie, niekedy si to už dá aj vysvetliť.

simsalabim
3. okt 2018

@fiafia ja som davala na vyber. Chces cervene alebo modre tricko? Prosis si jablko alebo banan? Pojdeme najprv nakupit alebo na ihrisko? Dieta ma pocit, ze moze rozhodovat, vyhli sme sa mnohym scenam.

zuzu7612
3. okt 2018

Rada od psychologičky: používať často frázu - ja viem, že ty chceš toto, ale teraz musíme ísť urobiť toto.... a poprípade prisľúbiť, že to, čo chce dieťa, urobíme vtedy a vtedy... Dieťa tak uisťujeme, že rozumieme jeho potrebám.
A ešte používať niečo podobné ako toto: dieťa si nechce dať žiadnu čiapku, keď ide von, ale tú čiapku si dať musí. Tak ho nebudem presviedčať, že musíííí, ale s kľudom mu dám na výber, nech sa samo rozhodne, či chce túto alebo túto čiapočku. Dieťa má tak pocit, že bolo urobené podľa jeho vôle a my dosiahneme, že si čiapku nakoniec dá.
Ja toto skúša praktizovať na malom a celkom dobre to zaberá ☺️