Poraďte ohľadom výchovy

31. júl 2024

Píšem sem lebo už neviem si rady, poraďte ohľadom výchovy.
Ide o to že náš syn bude mať čoskoro 5 rokov vôbec neposlúcha otca teda môjho manžela.
On si s ním robí čo chce. Ťahá ho za ruku a pod sa so mnou hrať, hovorí mu čo má robiť. A manžel všetko robí čo syn povie ako na povel. On má teraz dovolenku a je doma so synom, ja chodím do práce. Keď dôjdem domov všade neporiadok všetko rozhádzané. Pýtam sa manžela čo sa stalo, že malý vôbec neposlúcha vôbec ho nepočúva že má upratať. Manžel unavený že on nemôže ani na záchod ísť lebo malý plače, on sa pri ňom nemôže ani napiť sa, nič.
Žienky je to pravda videla som to, malý ho všade ťahá za ruku a všetko aby manžel sa s ním hral. Keď mu povie že poslúchaj už konečne a ide si sadnúť, tak syn začne plakať že nie tato pod sa so mnou hrať. Chce na koníka aby ho manžel nosil na chrbte po dome, chce všetko možné od výmyslu sveta sa s ním hrať.
Som mu poradila že musí byť rázny povedať mu aby sa hral aj sám. Povedal lenže malý sa na ňom smeje a stále ho ťahá za ruku že poď. Jedine kľud má od neho keď mu pustí rozprávky. Ja neviem ako toto riešiť.
Pri mne to nerobí. Ja si robím svoje varím upratujem a tak. Syn buď mi pomôže pri tom ja ho zapajam keď chce nech pomôže. Keď nie tak sa pekne hra v izbe. Poviem mu že teraz idem príklad naplniť práčku on sa zatiaľ ide hrať do izby. Po chvíli idem ho pozrieť čo robí, keď sa hrá nechám ho tak. Keď vymýšľa usmernim toto nesmieš. Hračky treba upratať na svoje miesto. Spraví to.Nie vždy na prvý krát ale spraví. Príklad chce ísť na ihrisko, tak musí najprv upratať po sebe až potom ideme von. A funguje nám to. Preto nechápem s manželom prečo robí to čo robí.

pribinak
31. júl 2024

Hm, manžel by mal byt so synom častejšie a viac, aby pochopil, že dieťa je dieťa a on je dospelý

Ja by som manželovi asi povedala len jedno: spamätaj sa

veronikaszabova
31. júl 2024

Noooo... 5r dieta je general? Muz nech pochopi, ze je rodic. Ked povie NIE, tak je to proste NIE. A milost panko sa moze aj o zem hadzat. Ved ma 5r, nie 2

rozculena
31. júl 2024

ty nepotrebuješ radu k výchove syna....

korylan
31. júl 2024

Nechaj to na manželovi, nech si poradí. Aspoň Ti uzná, že to žena nemá ľahké...

autor
31. júl 2024

@pribinak On s ním trávi čas každý deň niečo, je pravda že nie toľko čo ja ale venuje sa malému aj on.
@veronikaszabova Áno keď povie nie tak malý hneď plač a manžel hneď povolí. Toto je najväčšia chyba podľa mňa.
@rozculena Ale potrebujem radu lebo už som zúfalá z tohto.
@korylan Bohužiaľ nevie si poradiť so synom.

rozculena
31. júl 2024

ty potrebuješ riešiť muža,nie syna

thereisabear
31. júl 2024

Dieťa potrebuje hranice, pri manželovi žiadne nemá.
Manžel s tým chce niečo robiť?

januska12323
31. júl 2024

Syn je úplne v poriadku len využíva neschopného tatka s prepáčením. Ukáž mu na konkrétnych príkladoch ako ich má riešiť. Keď ho ťahá za ruku a mužovi sa nechce má si stáť za svojím a nie dobehnúť len aby chudáčik nereval.

pribinak
31. júl 2024

Ja by som proste mužovi nechávala syna častejšie s nezasahovala do ich “veci” proste keď muž chce aby s ním ani nie 5 ročný chlapec takto cvičil tak nech sa páči

Proste nech sa spamätá

autor
31. júl 2024

@rozculena Riešiť muža ako hovorím mu čo robím ja keď som ja s malým ako sa hráme kedy ako naňho reagujem a tak. Skúsi to manžel naňho to isté a nefunguje to.
@thereisabear Chce len nevie ako.
@januska12323 To aj robím dávam mu príklady čo robíme ja s malým a ako reagujem na isté situácie. Aj si to skúša no pri ňom nič nefunguje.
@pribinak On verí tomu že časom keď bude väčší vyrastie z tohto a bude poslúchať

veronikaszabova
31. júl 2024

No nevyrastie z toho, bude to este horsie

pribinak
31. júl 2024

Nevyrastie ….len sa utvrdí v tom že otcovi môže skákať po hlave

zuzanaete
31. júl 2024

Velakrat byva situacia, ze ked je mama doma s dietatom, tak musi stihat aj domacnost a tak sa dieta od malicka uci, ze mama ma aj inu robotu ako byt animator. Ked pride otec z prace a venuje sa dietatu, tak popri tom nezvykne riesit pracku, prach, varenie ... a tak sa dieta uci, ze otec je bud v praci alebo animator. Zamysli sa, ci to tak bolo u vas. Ak ano, tak manzel sa bude musiet obrnit trpezlivostou a proste nerobit hned to, co si syn zmysli. Kludne si urcit cas, ze ked velka a mala rucicka na hodinach bude na tychto cislach, tak konci hra a ide robit to a to. A rovno si aj dohodnut, ze kedy sa zase budu spolu hrat. Len proste nesmie polavit.

autor
31. júl 2024

@zuzanaete Áno v tom máš pravdu, ja som odmalička pri synovi robila aj iné veci varila a upratovala a on buď mi pomáhal alebo sa hral pri mne. Manžel keď sa a ním hral venoval sa len jemu, nič iné pri tom nerobil.

autor
31. júl 2024

Teraz keď sme obaja rodičia doma, manžel niečo robí na dvore malý sa pekne hrá vnútri pri mne. Ja som čítala knihu. Došiel manžel donutra a syn hneď tato tato hraj sa so mnou a už ho ťahal za ruku vešal sa naňho ako ho zbadal. Manžel sa sťazuje že už nevládze chce si sadnúť a oddýchnuť si od malého. Ešte mu hovorí že meno xy môžem si sadnúť nevládzem pri tebe. Tak ja beriem syna von na ihrisko nech si manžel doma oddýchne od neho.

thereisabear
31. júl 2024

Hlavne neustupovať, nech si syn aj poplače. Prestane s tým až vtedy, keď tým nič nezíska. Nie je to jadrová fyzika, stačí nastaviť hranice a dodržiavať ich.

30katrusa40
31. júl 2024

No čo synáčik vie že si s tatkom moze mávať ako chce. Skrátka keď bude plakať nech plače a čo. Manžel mu nemôže furt ustupovať. Ak je chlapec zdraví tak uz v jeho veku musí pochopiť normálne vysvetlenie. Ako prepáč ale takto sa ensprava ani môj 5 ročný autista čo má znížené porozumenie , dokázali sme ho naučiť ako správať

autor
31. júl 2024

@30katrusa40 Áno je zdravý veď pri mne sa správa normálne. Skúša aj na mňa no ja som neoblomna. Pri mne si aj poplace a keď vidí že neustúpim po pár minút prestane.

pribinak
31. júl 2024

Ale zas si do toho vstúpila a zachraňovala si muža. Mala si ho nechať nech si to zariadi so synom dám, buď mu ustúpi a syn zas dosiahne svoje, alebo sa naučí mu povedať nie a syn bude musieť počkať kým si otec oddýchne

Ale keď ty do toho vždy vstúpis tak vlastne mu ani nedáš priestor

autor
31. júl 2024

@pribinak Lebo som videla na manželovi že už ozaj nevládze stať ani na nohách. Boli sme so synom vonku vyše hodinu. Potom som išla von so psom pred chvíľou som sa vrátila domov a zase malý zalepeny na manželovi. On sa pozrel na mňa a povedal mi citujem ho" ty sa s ním kedy hráš na koníka alebo na vojakov alebo kedy robíš to čo on ti káže " Hovorím mu nikdy lebo ja sa s ním tak nehrám, ja mu to nedovolím. Povedala som mu že nech sa nehnevá na mňa ale vyzerá to fakt divno veď malý s ním cvičí ako s opicou. A na to sa manžel urazil a išiel von.

pribinak
31. júl 2024

Urazil sa ….ok, tak ho nabudúce jednoducho nezachránuj

30katrusa40
31. júl 2024

Tak už len manžel by mal popracovať na vytrvalosti. Povedať nie a ísť si sadnúť. Lebo takto sa mu za pár rokov na hlavu vysere . Inak sa to ani napísať nedá

autor
31. júl 2024

@pribinak On sa často uráža a ide von na dvor. Lebo nevie ako ináč čo robiť so synom. On mu aj povie ze poslúchaj alebo teraz sa hraj sa sám. No malý vôbec nepočúva ho. Smeje sa na ňom a už ho ťahá za ruku hrať sa.
@30katrusa40 On mu hovorí nie len syn zakaždým začne plakať a to ho obmakci.

pribinak
31. júl 2024

Tak nech sa uráža ….

zuzanaete
31. júl 2024

Je uplne ok,ak sa otec inac hra s dietatom ako mama. Uz len kvoli fyzickej stavbe tela otec skor zvladne konika ako mama. Manzel sa musi postupne naucit si stanovit hranice. Mozes podporit v tom, ze syna upozornis, aby pocuval otca a ze otec tiez potrebuje oddychovat.

angeli121212
31. júl 2024

Akú radu chceš? Veď si si odpovedala.. manžel keď povie nie nemá povoliť.. a nech sa aj o zem hodí malý.. tu nie je žiaden fígeľ ani okľuka proste musí to vydržať a nepovoliť...

30katrusa40
31. júl 2024

Tak nemá povoliť. S tým ti nikto neporadí pokiaľ on nebude chcieť . Skrátka nemá povoliť. A nech saniraza koľko chce.

rozculena
31. júl 2024

veď keď mu vždy ustúpi,tak jasne,že to nefunguje.

autor
1. aug 2024

@zuzanaete Ja synovi hovorím nech poslúcha tata alebo nech ho necha oddýchnuť si že je unavený. Povie dobre mami no aj tak to nespraví.

autor
1. aug 2024

Manžel už pár krát rozmýšľal aj nad rozvodom že nezvláda to so synom, že ho ničí a vyčerpáva. Ja už neviem čo na to povedať. Pomáham mu vo všetkom, snažím sa malého brať čo najviac von nech si od neho oddýchne no žiaľ to nestačí. Neviem ozaj čo spraviť aby ho poslúchal. Viem že manžel musí mu rázne povedať nie. No on to nedokáže.