Chcem vedieť aký má byť pomer nôh k trupu u jednoročného dieťaťa. Ďakujem.
no, to podla toho ci je dieta typ sklenarikova alebo messi 😀
na co ti to je? Ved dieta nie je nejaka normovana strojova suciastka.
Ale nie len sme boli s malym u lekarky a ta nam povedala ze sa jej zda ze ma ku trupu kratke nozicky. No a dostal som chrobaka do hlavy, ze ako to myslela. Ja na nom vobec nic nebadam mne sa zda vzrastom normalny. Meria cca 77 cm a ma rok.
@gombicka to nemyslíte vazne,že? Každé dieťa aj človek je individualny. Keď aj na kratšie tak čo dorastie do toho. Toto sú také problémy nechápem niektoré matky
Ahoj, aj mňa napadla táto otázka, lebo mám 14mes. a má výrazný nepomer medzi trupom a dĺžkou nožičiek. Ale tiež vidím, že mu rastú a trup ostáva podľa veľkosti obl.
Moje dieta uz odkedy bolo splodene , bolo vzdy mimo tabuliek....
Moja dcéra bola ako malá úplne konfekčný typ - číslovanie v obchode absolútne sedelo na jej vek a postavu.
Syn úplný opak, cca keď mal 1/2 roka veľmi rýchlo mu vyrástlo telo a mal nepomerne krátke nohy, dlho to tak bolo, rozdiel medzi spodkom a vrchom 2 čísla. Teraz to už dobieha aj tými nohami, má 4,5 roka a povedala by som, že OK. Ale aj manžel má takú postavu, že dlhší trup a kratšie nohy.
@lillystranska nemusite chapat niektore matky. ja nemusim chapat vas, vy mna. ako pisete, kazdy clovek je individualny a preto mame aj ine, svoje problemy. Neviete, ake je pozadie toho vsetkeho, ake zle testy mi povychadzali pocas tehotenstva a takisto neviete, ze mam 2 deti a su celkom, ale celkom odlisne (viem, ze nemozu byt rovnake no prvy syn je velky, tak akurat na svoj vek a druhy je velmi malicky, a pritom manzel je vysoky), ...atd... a ine veci okolo toho, no ano...trosku ma to trapi, ako kazdu matku, ktora chce aby jej deti boli zdrave a stastne...a komentar, ktory sa priamo netyka otazky, ci by bol uz povzbudivy alebo fakticky, si mozte nechat pre seba. ...ak dorastu, fajn, ak nedorastu tiez fajn...myslim, ze natoto su tieto fora, aby sa clovek mohol opytat, ci nie?
Ja vasej otazke uplne rozumiem. Zial, niektori obmedzeni ludia s deficitom empatie nedokazu rozpoznat rozdiel medzi zbytocnymi otazkami a otazkami opodstatnenymi, kedy sa niekto snazi hladat informacie, aby nasledne mohol pripadny problem riesit. Takito ludia beru zdravie ako samozrejmost a v zivote neprisli do kontaktu s problemami podobneho typu. Nic si nerobte z ludi, ktori utocia na uz beztak znepokojeneho rodica. Karma si s tym poradi 🙂
Moje druhe dietatko sa narodilo s chorym srdieckom, v dosledku coho prvy mesiac zivota nepriberalo vobec a potom velmi velmi slabo. Po troch operaciach konecne zacalo viac prospievat, ale 5 mesiacov nemocnic v prvom roku zivota sa podpisalo na vsetkom. Momentalne ma 18 mesiacov a vazi cca 8,3 kg. Ma znizeny svalovy tonus, takze 2x tyzdenne fyzioterapia, ale krok za krokom pomaly napreduje. No i napriek tomu sme v nasej tazkej situacii riesili, preco je take male, preco tak pomaly rastie. Po mnohych vysetreniach (okrem genetickych) sme nezistili nic, pretoze sa vsetko pripisuje srdcu. Taktiez som narazila na myslienku, ze mu nozicky nejako nerastu. (Stale sa zaoberam tym, co ak je to nieco geneticke). Podla tabuliek je pod 3. percentilom, ale zatial je symetricky. Fyzioterapeutka mi vsak povedala, ze nohy musia trenovat, aby dobre rastli. Natahovat svaly a slachy, pouzivat ich. A tak cvicime a konecne sa na ne zacal stavat. Snad sa to vsetko popravi. U vas to pravdepodobne nebude nic vazne, no ak ste znepokojena, zajdite za ortopedom alebo sa spytajte doktorky, co tym myslela a ak tym myslela nieco relevantne, preco vam nepovedala co s tym, ako dalej...
Moja mala ma tiež nepomer....inak jej nič nechyba
@zunzun mozem sa opytat, ako pokracujete dalej? mojmu malemu na fyzio povedali, ze ma miernu hypotoniu, takze cvicime aj my, no uz konecne sa zacal otacat, dokonca aj do druhej strane a zacal sa tak smiesne plazit. Ma 9 mesiacov. no stale sa neotaca spat s bruska na chrbatik. Inac my na slovensku nezijeme, takze zdravotny system je tu trocha iny. co sa tyka proporcionalnosti, tak moj maly je na tom stale tak ako na zaciatku, mozno na nozkach to az tak na prvy pohlad nebadat, no rucky ma o dost kratsie. ked si davam jedno s druhym dokopy (a este je dost casto chory s prieduskami), tak mi vychadza jedna hrozna diagnoza s nazvom hypochodrioplazia. budem sa domahat testov,, no uvidim, ako pochodime....
Vraj ak sa to nezmení do piateho roku, tak potom to bude orto riešiť. Ale vyzerá, že ako začal viac behať po vonku, tak nožičky sa upravujú.
Ahojte, moj syncek 12m (korigo 10,5) ma vraj tiez trochu kratsie nozky (mne pridu OK, ale par dojtorov si to vsimlo) ale s cim so sa este nestretla je to ze ma malilinke chodidla, momentalne dlzka 9,3 cm (ostatne deticky v tomto veku maju uz 11 cm). Mate s tym niekto skusenost? Mame par zaujimavych diagnoz, ktore teraz neriesim, len ma zaujima ci ma niekto podobnu skusenost ze babo ma kratke chodidla😉
Neviem poradiť exaktne, ale z vlastnej skúsenosti len toľko, že moja dcéra mala vždy dosť dlhý trup a krátke nohy. Ale po roku jej začali rásť nohy rýchlejšie a trup pomalšie. Vidím to napr. na odrážadle, na hojdacom koníkovi a na oblečení. T.j. nohami dočiahne tam, kam predtým nie, ale na oblečení, konkrétne body, nie je badať, že by nejako rástol trup. Asi som nepomohla, ale aspoň niečo 😀