ako podporiť aby sa dieťatko rozrozprávalo? 8 mesiacov a zatial len blaboce, ( viem, že každé potrebuje čas a naučí sa to) ja len chcem nejak ten proces podporiť ak sa dá , vela naň rozprávame, aj si spievame , ukazujem kde je žižo a pod.
Smejem sa,fakt sa smejem🤷♀️😃už robis dost aby rozprávalo a neuveris,ke dblaboce tak rozprava😃🤷♀️
mas predrecove fazy, to je hrkutanie, vyskanie, blabotanie....
potom si dieta vytvara pasivnu slovnu zasobu, ked zdanlivo nerozprava, potom zacne rozpravat,
teraz mozes pomenovavat rozne predmety, ukazovat obrazky v knizke, kludne aj obrazkovy slovnik, citat rozpravky, hrat divadielko s babkami...
postupne zacni davat zatvorene otazky: chces jablko alebo banan? cajik alebo mliecko?
Ahoj, na internete je oficialne volne dostupna kniha - O detskej reci. Odporucam. Tlacenu verziu by mohli mat v kniznici.
Ja som pri synovi robila aj nemozne ... Ma 2 roky a max povie 5 slov, mam pocit, ze som zlyhala. Ideme k logopedicke co chvila, tak som zvedava. A to sme si presli knizky, ukazovala kde co mame v byte, pytala sa, spievala ... Vsetko a syn sa nechyta vobec len svoju hatlaninu.. mozno som az prilis tlacila na pilu neviem
@dada13288 môj v 2 rokoch povedal maximálne mama tata ham hav.. to je asi tak všetko .. bola som z neho nešťastná keď som počúvala čo vedia ostatné deti povedať a on stále nič... Na všetko ukazoval akurát prstom keď chcel. Keď mal 2r a 3m cca tak zo dňa na deň začal hovoriť slová .. teraz je to šikovný 6 ročný chalan ktorému sa ústa nezavru a niekedy si fakt prajem aby bol chvíľku ticho :D toť moja skúsenosť
No v prvom rade je to skoro, ale hlavne vynechaj slova ako zizo. To ani neviem co je, ale uc ho normalnu rec. Lebo bude mat 3 roky a stale to bude havo a nie pes.
Jedna z chyb, ze sa pytas, kde je zizo? Hadam je to svetlo, lampa, ale nie zizo. Ci aj manzelovi povies, ze prosim ta zasviet zizo? S detmi treba rozpravat spisovne
Prvy syn, ked mal necelych 16 mesiacov, uz vedel sam a dokonca zrozumitelne recitovat kratsie basnicky, do dlhsich vedel doplnat slova na konci versov, ako 18 mesacny rozpraval v zlozenych vetach. Nehovoriac o tom, ze asi 8 farieb uz v 15 mes.vedel anglicky. Vtedy som si myslela, ze je to normalka a ako su ine deti pozadu. Teraz mladsi syn ma 15 mesiacov a vie, ako robi mozno tak 10 zvierat, mama, tata, papa, ham, pampa (lampa), cici a este par dalsich, to je vsetko...pochopila som, ze starasi syn bol a dodnes je vo vsetkom popredu a ten mladsi je asi tak normalny priemer. Kazde dieta je ine
@mimi3008 inak áno, toto musím potvrdiť. Tiež som na malého od malička rozprávala veľa, mlela som a mlela celý deň ale všetko spisovne a bez zdrobnenin a maznania, pekne som akrtikulovala a malý (klopem) od 2 rokov hovorí už plynule, súvetia minulý čas budúci súvetia všetko, po anglicky takisto už počíta, farby ovláda aj zvieratká a skúša skladať vety.
V tomto veku je prave blabotanie dobre. Podporit jedine tym ze sa s nim budes rozpravat. Komentovat aj toco robis.
V prvom rade treba s nim hovoriť spisovne, čo najmenej zdrobnelin a "umelych" slov ako zizo..nam toto hneď pri prvej poradni hovorila aj doktorka, ináč by mohlo mať babo problém...nie muselo ale mohlo 🙂 nás sa ináč rozrozpraval až po 2 rokoch a aj to ešte nie je úplne super ale zatiaľ to našťastie nemusíme riešiť.. neboj, ono to čochvíľa príde keď začne hovoriť mama až ta z toho hlava bude bolieť 😁
@elizabet173 @inana11 och ženy aby bolo jasné nie som žiadna premotivovaná matka len to je moje prvé a nechcem niečo zanedbať aby nebolo pozadu napr takže preto sa pýtam či niečo ešte treba ....
@heln @sasesoe dakujem za tipy 🙂 ..a aj ostatným za normálne odpovede 🙂 ....nečakám že bude hned o mesiac rozprávať len chcem aby malo také podnety ako treba aby som zrazu o pár mesiacov nezistila že som niečo mohla / mala robiť a nerobila som to a že bábo je pozadu kvôli mne ....takže dakujem ešte raz
@mimi3008 a ja rozmyslam, co je žižo 😂😂😂
@elizabet173 áno máme v rodine také čo v 8 mesiacoch hovorilo mama, tata, baba ... a nie som nervozna len ako som už napísala pýtam sa na rady či ešte niečo by som mohla robiť ...možno som to teda zle formulovala ...
@veronikaszabova u nás v rodine tak väčšina detí hovorila o svetle :D neviem prečo aj mňa to tak mama učila že vraj :D
8 mesačne dieťa má skutočne len blabotat, respektíve začína hovoriť prvé zdvojené slabiky, ako baba, tata, dede. Nejedná sa o slová v pravom slova zmysle, len o akési hatlaniny. S dieťaťom treba nestále komunikovať, spievať, ukazovať, čítať knižky. To robíš. Prvé slová prídu okolo roka a postupne začnu deti hovoriť tak do 3 rokov.
Pozri knihu Kubko sa učí rozprávať. Je pre tých najmenších.
Potom ma aj pokračovania, prve slová, rečove cvičenia, kubko uz vie rozprávať, v meste. Myslím ze ich je dokopy 6 kníh.
Podla mňa sa dá robiť aj nemožné, ale dieťa kým nemá dozrety mozog na to, aby začalo rozprávať, tak rozprávať nebude..cochvila sa začne stavať a chodiť okolo nábytku, takže "reč" pôjde do úzadia
Aj u nás babka s dedom učili deti skomoleniny a zdrobneniny. Hneď som to zarazila, keďže väčšinu z toho som nerozumela ani ja
Jedna rada prestaň naňho veľa rozprávať. Dlhé vety spomalia rečové vývin. Ty si sa tiež po anglicky nezačala učiť rozvitými vetami ale pár slovíčkami. A druha rada spamataj sa máš 8 mesačne dieťa.