Podpora rozprávania u detí

7. feb 2023

ako podporiť aby sa dieťatko rozrozprávalo? 8 mesiacov a zatial len blaboce, ( viem, že každé potrebuje čas a naučí sa to) ja len chcem nejak ten proces podporiť ak sa dá , vela naň rozprávame, aj si spievame , ukazujem kde je žižo a pod.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
inana11
7. feb 2023

Smejem sa,fakt sa smejem🤷‍♀️😃už robis dost aby rozprávalo a neuveris,ke dblaboce tak rozprava😃🤷‍♀️

heln
7. feb 2023

mas predrecove fazy, to je hrkutanie, vyskanie, blabotanie....
potom si dieta vytvara pasivnu slovnu zasobu, ked zdanlivo nerozprava, potom zacne rozpravat,
teraz mozes pomenovavat rozne predmety, ukazovat obrazky v knizke, kludne aj obrazkovy slovnik, citat rozpravky, hrat divadielko s babkami...
postupne zacni davat zatvorene otazky: chces jablko alebo banan? cajik alebo mliecko?

sasesoe
7. feb 2023

Ahoj, na internete je oficialne volne dostupna kniha - O detskej reci. Odporucam. Tlacenu verziu by mohli mat v kniznici.

dada13288
7. feb 2023

Ja som pri synovi robila aj nemozne ... Ma 2 roky a max povie 5 slov, mam pocit, ze som zlyhala. Ideme k logopedicke co chvila, tak som zvedava. A to sme si presli knizky, ukazovala kde co mame v byte, pytala sa, spievala ... Vsetko a syn sa nechyta vobec len svoju hatlaninu.. mozno som az prilis tlacila na pilu neviem

2nika47
7. feb 2023

@dada13288 môj v 2 rokoch povedal maximálne mama tata ham hav.. to je asi tak všetko .. bola som z neho nešťastná keď som počúvala čo vedia ostatné deti povedať a on stále nič... Na všetko ukazoval akurát prstom keď chcel. Keď mal 2r a 3m cca tak zo dňa na deň začal hovoriť slová .. teraz je to šikovný 6 ročný chalan ktorému sa ústa nezavru a niekedy si fakt prajem aby bol chvíľku ticho :D toť moja skúsenosť

beata_k
7. feb 2023

No v prvom rade je to skoro, ale hlavne vynechaj slova ako zizo. To ani neviem co je, ale uc ho normalnu rec. Lebo bude mat 3 roky a stale to bude havo a nie pes.

mimi3008
7. feb 2023

Jedna z chyb, ze sa pytas, kde je zizo? Hadam je to svetlo, lampa, ale nie zizo. Ci aj manzelovi povies, ze prosim ta zasviet zizo? S detmi treba rozpravat spisovne

mimi3008
7. feb 2023

Prvy syn, ked mal necelych 16 mesiacov, uz vedel sam a dokonca zrozumitelne recitovat kratsie basnicky, do dlhsich vedel doplnat slova na konci versov, ako 18 mesacny rozpraval v zlozenych vetach. Nehovoriac o tom, ze asi 8 farieb uz v 15 mes.vedel anglicky. Vtedy som si myslela, ze je to normalka a ako su ine deti pozadu. Teraz mladsi syn ma 15 mesiacov a vie, ako robi mozno tak 10 zvierat, mama, tata, papa, ham, pampa (lampa), cici a este par dalsich, to je vsetko...pochopila som, ze starasi syn bol a dodnes je vo vsetkom popredu a ten mladsi je asi tak normalny priemer. Kazde dieta je ine

hsara99
7. feb 2023

@mimi3008 inak áno, toto musím potvrdiť. Tiež som na malého od malička rozprávala veľa, mlela som a mlela celý deň ale všetko spisovne a bez zdrobnenin a maznania, pekne som akrtikulovala a malý (klopem) od 2 rokov hovorí už plynule, súvetia minulý čas budúci súvetia všetko, po anglicky takisto už počíta, farby ovláda aj zvieratká a skúša skladať vety.

nwnw
7. feb 2023

V tomto veku je prave blabotanie dobre. Podporit jedine tym ze sa s nim budes rozpravat. Komentovat aj toco robis.

katulienocka999
7. feb 2023

V prvom rade treba s nim hovoriť spisovne, čo najmenej zdrobnelin a "umelych" slov ako zizo..nam toto hneď pri prvej poradni hovorila aj doktorka, ináč by mohlo mať babo problém...nie muselo ale mohlo 🙂 nás sa ináč rozrozpraval až po 2 rokoch a aj to ešte nie je úplne super ale zatiaľ to našťastie nemusíme riešiť.. neboj, ono to čochvíľa príde keď začne hovoriť mama až ta z toho hlava bude bolieť 😁

autor
7. feb 2023

@elizabet173 @inana11 och ženy aby bolo jasné nie som žiadna premotivovaná matka len to je moje prvé a nechcem niečo zanedbať aby nebolo pozadu napr takže preto sa pýtam či niečo ešte treba ....

autor
7. feb 2023

@heln @sasesoe dakujem za tipy 🙂 ..a aj ostatným za normálne odpovede 🙂 ....nečakám že bude hned o mesiac rozprávať len chcem aby malo také podnety ako treba aby som zrazu o pár mesiacov nezistila že som niečo mohla / mala robiť a nerobila som to a že bábo je pozadu kvôli mne ....takže dakujem ešte raz

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikaszabova
7. feb 2023

@mimi3008 a ja rozmyslam, co je žižo 😂😂😂

autor
7. feb 2023

@elizabet173 áno máme v rodine také čo v 8 mesiacoch hovorilo mama, tata, baba ... a nie som nervozna len ako som už napísala pýtam sa na rady či ešte niečo by som mohla robiť ...možno som to teda zle formulovala ...

autor
7. feb 2023

@veronikaszabova u nás v rodine tak väčšina detí hovorila o svetle :D neviem prečo aj mňa to tak mama učila že vraj :D

konikkon
7. feb 2023

8 mesačne dieťa má skutočne len blabotat, respektíve začína hovoriť prvé zdvojené slabiky, ako baba, tata, dede. Nejedná sa o slová v pravom slova zmysle, len o akési hatlaniny. S dieťaťom treba nestále komunikovať, spievať, ukazovať, čítať knižky. To robíš. Prvé slová prídu okolo roka a postupne začnu deti hovoriť tak do 3 rokov.

mia_von_prag
7. feb 2023

Pozri knihu Kubko sa učí rozprávať. Je pre tých najmenších.
Potom ma aj pokračovania, prve slová, rečove cvičenia, kubko uz vie rozprávať, v meste. Myslím ze ich je dokopy 6 kníh.

nicol_10
7. feb 2023

Podla mňa sa dá robiť aj nemožné, ale dieťa kým nemá dozrety mozog na to, aby začalo rozprávať, tak rozprávať nebude..cochvila sa začne stavať a chodiť okolo nábytku, takže "reč" pôjde do úzadia

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
angel993
9. feb 2023

Aj u nás babka s dedom učili deti skomoleniny a zdrobneniny. Hneď som to zarazila, keďže väčšinu z toho som nerozumela ani ja

silvus138
19. feb 2023

Jedna rada prestaň naňho veľa rozprávať. Dlhé vety spomalia rečové vývin. Ty si sa tiež po anglicky nezačala učiť rozvitými vetami ale pár slovíčkami. A druha rada spamataj sa máš 8 mesačne dieťa.