Pochválite dieťa za každý výtvor?

quest7891
11. máj 2020

Pochválite každý výtvor vašho dieťaťa, aby ste ho motivovali a podporovali? Pochválite aj ten čo nie je dokonalý, aj ten čo je nakreslený halabala, aj čarbanice? Rada by som si prečítala Váš názor na túto situáciu: moja 3,5ročna dcérka si vyfarbovala obrázky, najskôr sa snažila(nevyfarbovat za čiaru) no ďalšie obrázky už odflakla a nakoniec priniesla mi obrázok princeznej, ale iba zopár čiar cez šaty, vyslovene počarbane, že Pozri princezná- páči sa ti?Ja jej na to, že nepáči, lebo je to ako počarbane halabala. Videla som,že má pojašenu náladu, ako som jej to povedala, rozplakala sa veľmi a naštvala.Mi to bolo aj ľúto, že som tak reagovala, samozrejme išla som za ňou a vysvetlila. Nechcem ju odradiť, ale ani podporovat lajdáctvo, chváliť nezaslúžene.Som prísna a preháňam,zabíjam v nej tvorivosť keď nepochválim všetko?Ako reagujete vy?

mareka49
11. máj 2020

Vseobecne plati ze najskor sa snazit najst pozitivum a potom..
Tuto si sa ako pekne snazila Katka, to vidno, je to pekne..
Tu sa ti uz tak nechcelo vsak?
Chvalit nasilu odflaknute asi nie, ale reagovat primerane k veku samozrejme.

ajka0207
11. máj 2020

@quest7891 chválim podla snahy, ked vidim ze to odflakla, tak jej normalne poviem svoj nazor. Myslis ze plakala kvoli tej tvojej kritike? Skor si myslim ze pre nejaky skryty dovod a tvoja kritika ju len dorazila.

kiki68
11. máj 2020

Ja s tym mam skusenosti bohate ( v skolke mi bezne davali deti vytvory a aj carbanice) , ked uz som videla ze to flakaju a nosia ako steniatko lopticku, tak dom povedala, ze je to pekne, ale to prve ked sa snazili bolo krajsie a nemusia sa ponahlat, ved uz je toho plny stol. Niekedy som sadla s nimi a vyfarbovali sme spolu. Potom som sa spytala, ze ci do vedia predstavit to iba rychlo odcmarat. Oni ze by to vyzeralo vselijako a take bybto nechceli domov. A pochopili sme sa.

eliska13
11. máj 2020

@quest7891 pre každé dieťa je kritika od mamy zlá.Urcite nie si prísna tiež by som to vysvetlila, že prvý sa snažila a druhý nie.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
h2
11. máj 2020

@quest7891 Nie, nechválim syna za niečo, čo si pochvalu nezaslúži. Ak by som to robila, stratilo by to preňho cenu, bral by to, ako samozrejmosť. Takto, keď mu pochválim niečo, čo sa mi naozaj páči, má z toho aj on väčšiu radosť, lebo vie, že to myslím vážne a nehovorím to len z materinskej povinnosti.
Ináč, aj chváliť je treba vedieť, aby to neprinieslo viac škody, než úžitku. Tu je o tom zaujímavý článok, úplne so všetkým síce nesúhlasím, ale je to na zamyslenie:
https://www.nevychova.cz/blog/chvalit-dite-nebo...

luccija
11. máj 2020

@quest7891 že sa vôbec pýtaš takúto otázku.Dieta musí zniesť aj to, že povieš, že to nebolo pekne potom sú frustrované aj z toho, že vonku prší či nedávajú jej obľúbenú rozprávku.Spravila si dobre nebolo to pekne.Moze sa posnažiť dostane pochvalu.Urcite v nej nezabijas tvorivosť

zuzanka.zuzu
11. máj 2020

3,5r. je mááálinko na kritiku od mamy ☹
je zaujímavé, že pre cudzích ľudí volíme mierne slová resp. starostlivo ich vyberáme a doma tomu najcennejšiemu treskneme pravdu... inšpiruj sa pani učiteľkou v príspevku vyššie - "je to pekné, ale nakreslila si aj krajšie" 🙂 niečo na ten štýl.

lenuliatko84
11. máj 2020

Ja chvalim,jeho to potesi.nevidim dovod nepochvalit

daganov
11. máj 2020

@zuzanka.zuzu nie, nie je to málo 3,5 roka, len je dôležité, ako sa tí kritika vysloví. Vždy treba najprv pochváliť snahu, ale poukázala by som na rozdiel s prvým obrázkom, podotkla, že možno ju už bolela ruka, lebo vyfarbovala veľa a že viem, že to dokáže aj krajšie, že mi to už ukázala a že sa teším na ďalšie obrázky. Mama je útočisko, chápem, ale prehnane chváliť dieťa nie je k ničomu, nebude vedieť čeliť kritike nikdy. Ale ako som už písala, je kritika a kritika a veľmi záleží aj na povahe dieťaťa, niektoré hodí plecom a je mu to jedno, niektoré je ustráchané len keď sa mama neusmeje pri pohľade na obrázok, to treba dbať do úvahy.

jumama
11. máj 2020

Pochvala je vonkajsia motivacia a tym je povedane vela. Vraj sa ma hodnotit nie slovami je to pekne, si sikovna, je to krasne... ale kazde detske dielko ocenit snahu. Lebo potom naozaj na kazde dielko chce dieta pocut ze je to krasne... akosi si to tak spoji. Skuste: Viidim, ze si namalovala princeznu, ma take priesvitne satocky, nedokrslis jej tam vzorku? Ake by si ty chcela princeznovske satocky, nakreli mi presne take. Alebo aj pre maminkovsku princeznu, ake by si dala satocky? Velmi si sa snazila, aby si nesla za ciarku, aj sa ti to darilo, pozri tu a tu a tu nikde si nevysla za ciarku, to ti dalo asi dost namahy tak presne krslit ceruzkou, vsak? Ty si chcela nakreslit nieco velmi rychlo, uz sa ti nechcelo krslit pomaly?... Tento sposob nehodnoti priamo, ale vytvara priestor na rozhovor. A to ocenia deti najviac a aj pri uceni v neskorsom veku, ak nemudu hodnotene za znamky, ale za snahu, za to co vedia, lebo to je dolezitejsie ako znamky.

akvi
11. máj 2020

@quest7891 hlavne ju prestan hodnotit.. Ziadne pochvaly a pod. je to kontraproduktivne..vidis sama, co sa stalo, ona si chodi k tebe po pozornost, resp. po pohladkanie ega, prave tou pochvalou.. Hodnotenie je spravne jedine vtedy, ak je to hodnotenie vyziadane. Male deti to vacsinou este nepotrebuju, nechcu.. Ked dieta za tebou pride s obrazkom, alebo ti ukazuje nejaky svoj vytvor, chce pozornost, tak mu ju daj.. Staci povedat - ano, vidim.. samozrejme, ozaj sa pozriet, venovat pozornost, nie kricat od sporaka a mat v pazi.. Cize najprv ano vidim, ked nestaci, tak mozes opisat , co ti ukazuje - aha, nakreslila /vymalovala si domcek, okna ma modre a kvetinky su zelene.. atd.. Ked uz nevies, kam z konopi, tak mne funguje otazka - chces s niecim pomoct?, pripadne - ked uz je dieta velmi dotierave - co chces odo mna? alebo Co chces pocut? Samozrejme, povedane askavym tonom, nie nervozne odpinknut.. Vacsine deti to staci a ked nie, tak taketo deti ti uz vedia aj povedat, co chcu pocut.. Mne moje dieta na to vacsinou povedalo, chcem sa pomojkat.. 😀 Proste nevedelo prist len s tym, ze mami, pomojkaj ma, ale prislo s tym, ze aha, co som urobil, a tym vlastne ziadal tu pozornost..

quest7891
autor
11. máj 2020

Ďakujem všetkým za názory aj rady, vzala som si z každého čosi, chce to asi nad každou aj malou situáciou sa zamyslieť a tak vychovávať, ak to chce človek spraviť pre budúcnosť dieťaťa dobre, je to niekedy umenie

amelie2017
11. máj 2020

Moja ma este len 2 a pol, takze chvalim kazdu ciarku. Neviem, ako sa zachovam o rok, zalezi, aka sikovna bude. Ale urcite jej nepoviem, ze sa mi to nepaci.

akvi
12. máj 2020

@amelie2017 povedat paci a nepaci je v podstate take iste.. Take iste nanic.. Proste pochvaly a odmeny su pasca pre dusu.. Ano, ja viem, ze sme takto boli vedeni vsetci, takto su masirovane aj deti v skolkach a skolach, ale nie je to spravne.. Clovek nepotrebuje pochvaly, odmeny a pod., clovek potrebuje hlavne prijatie, poznat svoju vlastnu hodnotu.. Potom ucis dieta robit veci pre pochvalu. Bude nachadzat dobry/zly pocit, alebo pocit stastia /nestastia v tom, co si o nom myslia druhi. Bude svoju hodnotu odvijat od toho, kto co povie, kto pochvali/nepochvali .. Toto nie je dobry smer vychovy.. Vsak sa pozrime, co sa deje v skolach, deti sa neucia koli sebe, ale koli znamke, pochvale, vcelicke.. Zabijame v nich tuzbu po sebanaplneni, sebarealizacii, nenaucia sa tak sebahodnote, sebariadeniu a sebamotivacii.. Budu odkazane na to, co si o nich myslia druhi, co od nich ocakavaju druhi, budu naplnat sny niekoho druheho, len aby sa zapacili, boli odmnenene a pod..

cickamon
17. máj 2020

No moja má cca rovnako a keď flaka alebo donesie carbanice nepochválim, ale ani nepoviem že škaredé....jednoducho sa jej opýtam čo chcela nakresliť a ukážem jej ako sa to kreslí a skúsime kresliť spolu...potom už neodflakne pod dohľadom lebo upozorním že ešte tu chýba to a to, a toto skús takto...