Ahojte, viete mi poradiť čo by sme mali urobiť, ak náš plne dojčený 11 týždňový drobec už 16 dní nekakal? Malý vyzerá byť v pohode. Skúšali sme samozrejme aj všetky bežné veci ako: cvičenie, polohovanie na brušku, masírovanie a vo štvrtok aj rektálnu rúrku (na radu našej pani dr.), ale nepomohlo nič. Malý dobre spí, papá, usmieva sa. Má samozrejme aj slabšie chvíľky, ale v rámci normy. Žiaden usedavý plač, extrémne tlačenie, .. Asi dva dni dozadu, pri zaspávaní sa nechcel ku mne pritúliť, trochu sa odťahoval a tak aj zaspal. Ale teraz znova v pohode. Máme ísť na nejaké vyšetrenie alebo niečo? Ďakujem.
Vyskusajte davat aj feniklovy cajik, ale je bezne ze plne kojene deticky nekakaju aj par tyzdnov
@ali_ali_1510 prepana 16 dni je strasne velaa :/ rieste to :/.. kamaratke sa mala dcerka nevykakala cca 5 dni a potom si az ritku natrhla chuuda a museli ist zisivat ...
@epsondell
Ja som nechcela pisat ako prva ale je toto normalna reakcia matky ktora sa stara 24 hodin o svoje dieta???? Vidim ze dieta ma OCIVIDNE problem ale idem si vecerom napisat. Hadam ked maleho uspim nieco zistim. Jaskynni ludia s pristupom na internet ale nevedomostou o lekaroch 😔 vitajte v 21. Storoci
@katka1416 hej jasne lebo 1.nemaju vyvinute kakanie 2. materske mlieko sa zmeni na cikanie alebo 3.nejaka ina blbost?
Pokial ho nic neboli, tak sa neibavaj. Dojcene babatko vraj nemusi kakat aj mesiac 😉
Dakujem za prispevky, ktore naozaj pomozu. Maly mi kaka od zaciatku kazdych 7-10dni. Nikdy to nebolo na pravidelnej baze, kazdy den. Radila som sa s nasou pani dr. (ked sme prekrocili 12dni) a ta mi povedala len ze tu pomoze len rektalna rurka a nic viac. Bohuzial toto nezabralo. Tak sa snazim zistit nieco viac a ocenila by som, aby ste ma neurazali. Maly sa nesprava tak, zeby mal problem..asi ste necitali moj prispevok. Dnes sme mali uplne pohodovy den.
Mne doktorka radila po 3 dňoch dať čípok. Takto malé deti kakajú niekoľkokrát denne - moja malá kakala po každom dojčení, 16 dní je strašne veľa.
Nam vravela doktorka ze plne dojcene dieta nemusí kakať 14dni. Tiež by som asi ten feniklový čajík skúsila...
@epsondell - dakujem za pomoc, Vasa rada je naozaj napomocna. Radsej sa prosim nezapajajte, ak nemate vlastnu skusenost. Dakujem
Moj teraz uz 7 rocny syn,zvykol mat stolicu na 11 den,tiez plne dojceny,ale my sme mali problemy so stolicou,do veku 5 rokov...nakoniec mu zistili pitravinovu alergiu na marhulu,ryzu a psenicu. Musim davat velky pozor,co kedy,kde zje...cim je starsi,tym viac tomu rozumie i on a vyhyba sa veciam,ktore by nemal.ak je vas syncek kludny,nejako hy som to neriesila,moj syn bol uplakany,ocividne ho to trapilo,ked bol malicky...
@ali_ali_1510 materské mliečko je plne stráviteľné nemusí kakat veľmi dlho a pokiaľ nemá bolesti alebo podobne je to v pohode.
Podľa mamila.sk dieťatko, ktoré je plne dojcene nemusi kakať aj mesiac, čo mi príde extrém, ale kamaratkine dcérky pravidelne kakali len raz za týždeň, vraj to bol problém prebaliť, ale deti boli úplne ok, ani samotné kakanie nebolo nijako bolestivé... Dôležité je, že je malý v poriadku, spokojný a aj to, že už predtým kakal v dlhších intervaloch nasvedčuje tomu, že snáď bude mat len "nový rekord" v nekakani...Nenechaj si vziať pokoj a uvidíš ako to bude pokračovať po víkende.... držím palce!
@flower85 Ano, je to potom problem prebalit 🙂) Mame 2-3 plne plienky naraz. Aj starsia dcerka mala vacsie intervaly v kakani, ale bolo to ca. 7dni. Dufam aj ja, ze sa to cez vikend zlomi. Ak nie, tak urcite pojdeme k dr.
Poloha v klbku nad umyvadlom,ci pri dojceni nad nejakym lavorikom? Skusala si? Zvykne pomoct (je to cast bezplienkovej metody).
Dalej: feniklovy caj plne kojenemu dietatu nikdy. Ten este viac zapecie. Ked tak skus ty pojest par viac sliviek (babska rada). A rektalna rurka je dost diskutabilna...
A ano, je to uplne normalne, ak nema ine problemy. Poznam aj inych rekordmanov/-ky 😉
(nie,nie som laktacna, ale mam kopec kamosiek, ktore koja)
A ak ta to napriek tomu trápi, skoc na gastro, spravia dake testy a ukludnia ta, ze jednoducho vsetko stravi a vycika. 🙂
Drzim palce.
Kamoskin maly kakal tak raz za 7-10 dni. Plne dojceny. Teraz ma 8 rokov. Vzdy bol, a je v poriadku 😊. 16 dni sa mi zda dost, asi by som uz v pondelok volala kade tade, ale tak kocky tu uz maju nejake skusenosti..
Ak je spokojný nie je čo riešiť 😉 Snáď sa cez víkend konečne vykaká ☺️
@ali_ali_1510 pokial viem, tu na MK bol jeden rekorder, co nekakal 21 dni. Viem, ze kojene deti nemusia kakat dlho, ak je spokojny, nic ho neboli, normalne je a normalne mu odchadzaju vetry, tak by som este par dni pockala. Tak do pondelka a potom by som sla k lekarovi s tym, ze ani rektalna rurka nezabera a nech mu spravia aspon ultrazvuk brucha. Ak by vysetrenie vyslo OK, nabuduce aspon nebudes musiet stresovat.
A tiez si nemyslim, ze robit si z teba srandu a posielat ta k lekarovi je spravne. Som presvedcena, ze ak by maly plakal a videla by si, ze ho cosi boli, tak sem nepises, ale frcis na pohotovost. Daj na svoju intuiciu, je silnejsia, nez si myslime. U mna doposial pri kazdom dietati v kazdom pripade bola intuicia v pripade choroby spravna. Moja reakcia na druhej strane nie vzdy, ale VZDY VZDY VZDY to bolo tak, ako mi navraval siesty zmysel.
Podla mna to bude v pohode, ale tak ja nie som lekar, som len mater 🙂
Napisem svoju osobnu skusenost. Mam dve dievcata,jedna ma 4,5 roka a druha 1,5 roka. Obe ked boli len dojcene, do cca nejakych 6 mesiacov, tak kakali velmi malo, tak cca 1x za dva tyzdne. Niekedy to bolo za 10 dni, inokedy za 20 dni. Obe tak fungovali. Riesila som to s nasou pediatrickou, s dalsimi dvomi doktorkami a aj s dvomi laktacnymi poradkynami (obe su doktorky a robia aj laktacne poradkyne) a kazda mi povedala,ze sa preto nemam trapit. Pokial dietatko pribera,je oukej(co matka vacsinou vie zistit na zaklade spravania dietata) a kaka aspon raz za tri az styri tyzdne,tak sa nemam stresovat. A naozaj,ako zacali obe papat aj prikrmy,tak kakanie zacalo byt castejsie, dokonca ked uz papali viac, tak kazdy den. A doteraz je to bez problemov. Takze moja skusenost je taka, pokial je dietatko bez nejakych problemov, tak sa naozaj netreba stresovat a radsej si ho uzivat. Lebo to tak rychlo uteka a za chvilku uz nebude malinky novorodenec ale velke dieta.😊
@ali_ali_1510 Ked nezaberá ani rektálna rúrka, tak to znamená ze mu mliecko pekne trávi. Ak nie je nepokojný, nema nutkanie na kakanie ani 10 ruriek nepomôže. Ja by som z toho tragédiu nerobila aj ked chápem človek ma pochybnosť ci je vsetko OK 🙂
@ali_ali_1510 ahoj,netrap sa,pokial je dietatku dobre,neries.🙂 kojene babatka nemusia mat dlhsiu dobu stolicu,moja dr je zaroven detska gastro,vravela,ze aj mesiac bez stolice je uplne v poriadku,dietatko papa kolko potrebuje a vsetko spotrebuje,toho odpadu je minimum 🙂 ak ta to vsak znepokojuje,zajdi v pondelok k svojej dr,porad sa s nou...vela zdaru 🙂
@marlenka222 tak ako pisu aj ine mamicky,nemusi kakat aj mesiac. Aj my sme to mali doma, dcerka bola spokojna,a po mesiaci nekakania to prislo,bez bolesti,bez placu a odvtedy kaka kazdy den. A neriesila som to. Tak o com?
@michaelach, @vyhuelka, @vuvi, @misinka061, @maggiba Dakujem vam za rady a prispevky. Presne ako jedna z vas spomenula, je tu ta pochybnost ci je vsetko ok. Maly sa sprava uplne v pohode, to asi len ja stresujem. A prdiky pusta take, ze nepriatelov by som k nemu nahnala 😀 Minule som si dala aj slivkovy kompot a ja som bola ta, co chodila na wc. Maly si akurat poprdkal, nic viac.
Podla mna ak mal aj predtym relativne dlhe pauzy a je pokojny tak tomu daj este vikend...moj pre zmenu kakal 8 krat za den a z toho dva krat v noci, a este k tomu nechcel do plienky tak sme chodili do klbka do umyvadla a to aj v noci ma vzdy zobudil a nevykakal a Sa az nad tym umyvadlom...
@ali_ali_1510 my sme riešili rovnaký problém. Mladší syn mal 14 týždňov a nekakal 2 týždne. My sme v panike bežali k pediatričke keď nekal 5 dní. Tá nás poslala domov že je to ok. Prezrela ho, bruško mu postláčala a povedala že ho má mäkké takže ho ani nenadúva ani ho bruško nebolí. Bol úplne pokojný. Kázala nám sledovať bruško, či nie je tvrdé, rektálna rúrka nám nepomohla. Tiež sme masírovali bruško - krúživý pohyb, teplé kúpele a teplá plienka na bruško. Vykakal sa na 17 deň. Ale poviem ti, že som na tú jeho pokakanú plienku čakala ako na spasenie. Pri prvom synovi som to bezažila, nebol kojený. Ale ten mladší čo je kojený mi bežne nekakal aj 4 dni dosť dlhé obdobie. Keď son pridala príkrm v tom 6 mesiaci tak sa to upravilo.
Nič sa nedeje a práveže ja som si užívala tie "prázdne" plienky. Mam odkojene 3 deti do roka a mali dlhé pauzy všetci traja. Keď je spokojný nie je čo riešiť. A inak dcéra prdela tak ze sme museli vetrať. To teda bolo čosi. To bol teror 😀
Aj môj syn mal podobne málo často stolicu. Dr. neriešila že je to u plne dojcenych detí možné. Odporučila feniklovy a kamilkovy čaj. Malý nechcel, tak som pila ja a ešte som jedla veľa vlakniny, hrušky, slivky a do jedla si davala rascu.
@6mia6 .....😀😀😝
maminka skús harmančekový čaj dať dieťatku....po ňom zvykne prehnať.
mne sa stávalo keď som kojila deti, že keď som zjedla niektotré jedlá, deti po nakojení rýchlo sa posr.... ale poriadne. 😉
Skús zemiakové placky, ale nerob ich v rúre, ale na oleji na panvici....niekde to volajú podlesníky, alebo podlisníky, názvy bývajú rôzne....
aj po čerešňiach dcéra mala hnačky - no ale kde zoberieš teraz čerstvé čerešne že? Ale tie podlesníky by možno aj pomohli....
Nie, staci sediet kludne doma a pisat na modreho konika.