Papáme, ale veľmi málo priberáme. Máte s tým skúsenoť?

cukrinka004
14. feb 2011

Milé mamičky neviem či ste aj vy mali podobný problém. Môj malý síce papká často a dosť ale veľmi málo priberá, tak napríklad po týždňovom vážení 2. februára pribral 70g, 9.februára 20g a 16.februára 90g. Doktorka mi už minulý týždeň chcela predpísať nutrilon ale povedala som jej že ešte týždeň počkáme a uvidíme. Niežeby som mu nechcela dať ten nutrilon ale mliečka mám dosť. Pôrodnú váhu mal 4180g, tak som myslela už aj na to že asi jeho telíčko samo potrebuje dať dačo dole a potom zas začne priberať. Papať mu dávam kedykoľvek chce a aj keď si nepýta. Sem tam trošku grcne ale naozaj veľmi málo. Poradte mi prosím či začať s dokrmovaním alebo alebo ešte chvíľu počkať?

sisaha
14. feb 2011

ja by som este pockala, neexistuje slabe mlieko.. treba sa zamysliet aka je vasa fyzionomia, akí ste boli, keď ste boli malí.. Moja malá mala tiež krásnu pôrodnú hmotnosť - takmer 4 kg a dnes po 1,5 roku vazi nieco cez 8 kg. Tiez malinko priberala a aj pribera. Vsetky mozne diagnozy vratane intolerancie laktozy boli vylucene. Asi to chce len trpezlivost. Mozno sa rozpapá. dôležité je, že na hmotnosti nestráca a nie je ani letargický.

hori
14. feb 2011

ja by som si zohnala digi vahy a zacala zistovat, kolko naozaj vypije... inak sa odpoved zial nedozvies a v tvojom pripade je tato odpoved naozaj dolezita... zistit ci fakt vypije malo alebo je pricina nepriberania niekde inde... a ak vypije malo, tak by som dokrmovala...

masinka
14. feb 2011

ahoj
ja suhlasim s tvojim nazorom ze nepribera prilis , lebo ma dostatocnu tukovu zasobu - moja prva mala pri narodeni 3,5 kg, druha 2,8. Prva priberala tak akurat, druha trikrat tak rychlo a ako trojmesacne vazili cca rovnako. Pritom mladsia mala silny reflux a grckala aj trikrat po kazdom jedle do 9 mesiaca. Takze pokial papa dost a inac vyzera OK, urcite by som ho nasilu nezacinala prikrmovat. Akurat porozmyslaj nad tym, ci papa dost zadneho mliecka - ak napriklad prilis casto striedas prsniky a pije iba predne mliecko, tak aj to moze byt pricina preco menej pribera - pripadne sa porad v teme https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/vsetko-o-dojceni/ 🙂

alca85
14. feb 2011

mne keď dcérka málo priberala, tak som sa dohodla s detskou lekárkou, že k nej prídem v čase kojenia (keďže doma som nemala váhu). Odvážila mi ju pred a po kojení a zistili sme že v 4. či 5. mesiacoch si vytiahla z oboch prsníkov len nejakých 70ml mliečka. Takže odvtedy som už začala prikrmovať aj UM + som ju ešte kojila skoro do 1 roka.
Takže súhlasím s @hori a buď si zožeň váhu alebo sa dohodni s lekárkou 😉

sisa07
14. feb 2011

Ahoj 🙂
Urcite by som na Tvojom mieste nezacala prikrmovat. Pokial je syncek zdravy, spokojny, tak nie je co riesit. Raz priberie viac, raz menej. Dojcene deti papaju aj priberaju inak ako deti na UM. Je uzasne, pokial mozes len dojcit a nemusis prikrmovat 🙂. Cim skor zacnes prikrmovat, tym menej mliecka sa Ti bude tvorit. Urcite poznas system - cim viac dietatko papa od Teba, tym viac mliecka sa Ti tvori. Akonahle sa zacne MM nahradzaj cajikmi, UM a prikrmami, ubuda, co by bola velka skoda, kedze mas este velmi malinkeho synceka.
To, co Ti pisali dievcence predo mnou - o skuske vazenia - sa uz velmi neodporuca, pretoze dojcene dietatko si pri kazdom dojceni moze vytiahnut iny objem mliecka a tazko to objektivne posudit z jednej alebo dvoch situacii. Uz ani nehovoriac o tom, ze u lekara v ambulancii ide o umelu situaciu, kedy dieta citi stres matky a samo je v strese, pretoze nie je vo svojom beznom prostredi, takze sa urcite nenapapa tak, ako doma.
Mam dve deticky - dcerku a synceka. Adelku som dojcila 16 mesiacov a Adamka takmer 18 mesiacov - odstavila som ho pred tromi tyzdnami. Adelka bola prikrmovana UM prvy mesiac, Adamko prvy tyzden po porode, co mi je dodnes luto. Potom sme sa "rozkojili" a krasne nam to fungovalo.

Ver tomu, ze mas pre svojho synceka vyzivne mliecko a pokial syncek prospieva, obaja si dojcenie uzivajte 🙂.
Zelam vela zdravia a pohody, ahoj 🙂

atrami
14. feb 2011

v prvom rade treba zistiť, či počas papkania dobre saje a dostáva dostatok mliečka. To znamená, skúšku dojčenia u lekárky v ambulancii-psychika a prostredie urobí svoje, výsledok može byť skreslený, alebo požičať /kúpiť váhu.
Samozrejme bolo by dobré osloviť poradkynu v dojčení aby zistila, či je prisatie správne.

oacka
14. feb 2011

podľa mňa by malo také malé dieťa priberať viac.... určite by som to konzultoovala s laktačnou poradkyňou alebo s lekárkou, myslím spôsob prisatia a papania. skús ho odvážiť pred a po kojení, tak zistíš aspoň približne,koľko vyťahal. možno stačí len malá zmena v polohe kojenia,alebo prisatia a zmení sa to.... laktačné poradkyne sú super osoby, určite sa ti bude snažiť pomôcť. www.mamila.sk

akdarka
14. feb 2011

ahoj, ja som riesila to iste ako ty 😒 bola som velmi nestastna, ze priberal cca 100g/tyzden ked ine deti 250g...no on si ide vlastnym tempom a kasle mi na tabulky 😀 ja som bola v kontakte s lakt.poradkynou, bola u mna 2x a fakt mi pomohla. zabudni na UM, ak ma maly pocikane plienky, je spokojny tak bud kludna...kazdopadne si nastuduj kedy babo ozaj pije http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/kedy-b... nestaci, ze je na prsniku - musi pit a prijimat mliecko 🙂
a prosim nerob "skusky dojcenia" u dr! je to uplne hnusne stresovanie mamiciek...

miskap
14. feb 2011

Určite odporúčam kontaktovať laktačnú poradkyňu. Možno stačí len skontrolovať, či je dobré prisatie a či malý pije mliečko naozaj, alebo len dudká na prsníku. Netreba vážiť, stačí len sledovať dojčenie. Ak bude potrebné dokrmovanie, dá sa to aj na prsníku a bez fľaše. Po čase sa môže prestať prikrmovať, keď sa tvorba mliečka upraví. Neváhaj a ozvi sa LP. Treba to riešiť čo najskôr.

dovenka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
abbey1
15. feb 2011

Poraď sa s laktačnou poradkyňou.Ale pokiaľ je malý inak úplne v poriadku,neriešila by som to dokrmovaním.Naša malá je plne dojčená,príkrmi jej nejdu na chuť.Váži máličko,ale je veľmi aktívna,papá mliečko rada a často.našťastie mám rozumnú dktorku,ktorá vidí dieťa celistvo a nie len váhové tabuľky.My priberáme len 250-300gramov mesačne a nevidíme v tom problém.Maličká je úplne zdravá.Hlavné je ,aby dieťa nechudlo,alebo nestagnovalo.Ak je živé primerane svojmu veku,je zbytočné sa strwsovať.A váženie po každom kojení je stresujúce pre maminku teda riadne.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mischell7
19. aug 2012

žienky potrebovala by som radu, náš 7. mesačný syn váži 7500 g, čo je dobrá váha ale za posledné tri mesiace pribral len pol kila, čo sa mi zdá strašne málo...pôrodnú váhu mal 3460 g a 48 cm, prvý mesiac pribral 1300 g, ďalší mesiac 800 g a potom na štyri mesiace mal 7000 g. je plne kojený, od piateho mesiaca papáme zeleninku, ovocné výživky, máme už aj mäsko. Všetko mu chutí, spapá 200g mix. polievočky raz až dvakrát denne...na večer máme kašičku a niekedy si ešte vypíta mliečko...v noci sa budí aj tri krát na dojčenie...tak ja už neviem kde je problém...

betina1984
4. sep 2012

Mischell7, asi ma dobre spalovanie. Ja to mam u dcery. Zje rovnako ako syn a on priberie za mesiac, respektive priberal okolo 800 g, ona max. 500 g. Teraz priberaju pomenej, lebo uz su v neustalom pohybe. Maju takmer 9 a 8 kg...