Oslovovanie strarých rodičov

adlani
9. mar 2012

Ako vaše deťúrence oslovujú svojich starých rodičov? My sme vždy volali stará mama a starý otec. Ale teraz, keď nad tým rozmýšľam (teda uznávam, že vo veľkom predstihu), tak sa mi to akosi nehodí ani k našim ani k svokrovcom... Moja mama je vyslovene vitálna, dobre vyzerajúca päťdesiatnička a oslovenie stará mama alebo babka mi evokuje úplne iný obraz.

luy
9. mar 2012

No dcérka sa nedožila babinky ale syn ano a volal ju babinka a dedo,druhého volal deduško.Status sa nedá zmeniť ak je raz starý rodič tak aj ostane.Suseda je babka a vnuk ju volá Viera,no toto ked počujem tak len zíram,no ale tak čo dodať k tomu ak 10 ročný tyká každému koho stretne.Toto sa mne nepáči.Skus sa s mamou porozprávať čo by jej vyhovovalo,rovno jej povedz,že ťa to zaujíma.A tak si sama vyberie ako to chce 🙂

dena
9. mar 2012

@adlani moja mama mala 38 ked sa stala babkou 😎 a aj ju maly volal babka, vela ludi sa na tom zabavalo, ze aka babka snad mama 🙂 ja mam 38 a male babenko doma, nie vnuca, ale svoje a tiez by som sa bavila na tom keby som bola babkou. vobec by mi nevadilo keby ma volalo babka, aj ked si tiez babky uplne inac predstavujem.

adlani
autor
9. mar 2012

jj, urcite sa spytam starych rodicov, nech si vyberie kazdy sam, len ma zaujimali nejake alternativy 😀

luy
9. mar 2012

@adlani ja som babku volala OMAMA 😀

dena
9. mar 2012

@adlani poznam aj rodiny kde starym rodicom hovoria menom 😉

luy
9. mar 2012

@dena to sa mne nepáči ,ale tak ja som v tom dosť konzervatívna,ale ak si to ten starý rodič želá a nič nemá proti tomu tak nech.....hlavne že maju svoje vnúčatá radi a hotovo,no nie? 🙂

dena
9. mar 2012

@luy su take rodiny co aj svojich rodicov oslovuju menom 😎 aj ja som skor v tomto za to "klasicke" oslovovanie ale komu ako sa paci. presne ako si pisala, hlavne ze ich maju radi a tesia sa z nich 😉

luy
9. mar 2012

@dena to už je na mňa veľa 😀 neviem si predstavit že príde za mnou syn a osloví ma menom 😝

krprtka
9. mar 2012

@adlani moje deti hovoria mojej mame amama (to si skrátili zo stará mama) a otcovi dedo...druhí sú babina a dedino🙂 😉

bronia13
9. mar 2012

nasi drobci volaju "babi" moju mamu a moja neter ju vola babicka, my sme volali nasu starku "mamicka" a starkeho "tatus" - (on bol Poliak) a tak ich volali svoje deti tak my ako vnucata sme to prebrali 😉

tibinka22
9. mar 2012

@adlani aj moji rodicia a aj rodicia mojho manzela su vsetko mladi ludia do 50 rokov, ale zacali sme ich volat klasicky... moji rodicia su babka a dedko, a manzelovi su starky a starka... 🙂

bronia13
9. mar 2012

@luy to by bolo dost chore no nie? oslovovat rodica ci prarodica po mene nie?

luy
9. mar 2012

@bronia13 veru

luy
9. mar 2012

@bronia13 ja ked počujem suseda ako starkú oslovuje menom 😠 ,sa mi to zdá také dehonestujúce postavenia,ale tak ona s tým súhlasi,tak čo už

nanulik
9. mar 2012

moj malý bude mojich rodičov volať klasicky babka a dedo. a tiež nie s starí. a ja jednu svoju starkú volám maminka, neviem kto to vymyslel, ale volajú ju tak jej deti, všetky vúčatá a dokonca aj jej netere a synovci

lenka3007
9. mar 2012

ja ked som cakala maleho, tak moj Tatko stale vyhlasoval, ze maly ho bude volať menom, ze on nie je stary 😉 ale ja som mu zacala pred malym hovoriť dedko a mamine mojej babka a ked maly vedel rozpravať a zakrical na neho v meste Vladooooo, tak zmenil nazor a sam povedal, aby ho maly predsa len volal dedko 😀 😀 😀

sisaha
9. mar 2012

@lenka3007 😀 😀 no ono deti v urcitom veku oslovuju ci uz rodicov, alebo starych rodicov menom, ak ich pocuju tak oslovovat od inych pribuznych...🙂. Nasa mala tiez dedovi povedala: "Miro, pod sa hrať" 😉

angua27
9. mar 2012

ahojte, tiež sme toto riešili, keď som bola tehu s malým. svokrovci už vnúčatá mali a tie ich volali babka a dedko, tak som mojim rodičom navrhla starká a starký. ale mama sa ohradila, že ona sa na také oslovenie necíti, veď mala tesne po 50. takže sme sa dohodli, že budú babina a dedušo. malý si to nakoniec upravil všetko podľa seba a moji rodičia sú babinka a deduško a svokrovci babka a dedko. a všetci sú spokojní. 😉
a tiež sa mi nepáči, keď deti oslovujú rodičov, alebo starých rodičov menom. toto chcel otec môjho syna, aby ho malý volal menom. zatrhla som to a je tatino. ale malý niekedy, keď o ňom hovorí, tak mu povie aj menom. ale keď sú spolu, tak ho oslovuje iba tatino, prípadne tatino Peťo. 😉

monyccka
9. mar 2012

Moji rodicia su 50tnici, ktori zvladaju tempo 30tnikov vo vsetkom - technike, praci, kulture aj v cestovani a obaja boli nesmierne stastni, ked mala povedala to svoje "baba" "dede" a aj teraz je "babinka" a "dedinko" velmi oblubene a ziadane oslovenie u oboch. Ono to oslovenie predsa nie je o veku ale o statuse, funkcii.. Ako rodicia tiez mozu byt mladucki, ale stale su to mamka a ocko 🙂

ani3012
9. mar 2012

môj Paťko bol prvý vnuk z mojej strany a vymysleli sme s manželom pre našich starká-starký, doma máme ešte babičku (čiže prababička) a svokrovci už boli babka a dedko,tak im to aj ostalo....
oslovovanie menom...ako sme sa pobavili,keď som Patrikovi povedala,nech zavolá tatina a on na neho: Stano, žena ťa volá! Ale sme mamina a tatino,mne by sa to nepáčilo,keby nás oslovoval menom,komu inému by mal hovoriť mama-otec keď nie nám......(keď bol malý,tak vonku sme sa museli volať Hermiona,Ron a Harry Potter -asi viete kto bol kto...to len tak pre pobavenie 😉 )

danielllka
9. mar 2012

@adlani môj synátor volá jednu babku "babka Sisi" a druhú babku "babka Vali" 🙂 takisto dedov- jeden "dedo Imi", druhý "dedo Šani" 😝 S rozlíšením nieje problém 😀

ani3012
9. mar 2012

@danielllka takto oslovovala neter z mužovej strany babky a dedkov 🙂 ktorá babka? Babka Dana 😉

danielllka
9. mar 2012

@ani3012 😀 syn už rovno povie aj s menom, čiže ani sa pýtať nemusíme, že ktorá- ktorý.. tak je zvyknutý 😝

ani3012
9. mar 2012

@danielllka tak to by som nechcela...oni babka(dedo)+ meno vyslovovali vtedy,ak sa nevedelo o koho ide,kto čo povedal alebo im dal...

danielllka
9. mar 2012

@dena syn mal jedno také obdobie- cca 2 ročný, keďže sme bývali u mojej mamy (aj brat tam býval), všetci ma oslovovali Dana, tatina Šaňo, čiže aj malý nás takto zvykol osloviť 🙂 Aj som sa zasmiala, no nebolo by mi dvakrát jedno, keby mu to ostalo 😝 - predsa, keď dieťa povie matke "mamka", "maminka".. to tak zahreje pri srdiečku 😀

jankapo
9. mar 2012

u nas napodobne, ked hovorime o babke a ona tam nie je, tak babka+meno....pred nou samozrejme len babka...to iste s dedom...cize decka ju oslovuju iba babka, ale ked referuju nam, tak bol som s babkou M. tam a tam... 🙂

nadhera
9. mar 2012

moji drobci ich volaju babka a dedko, svoju prababku volaju babkababka 😀 Kedze u nas sa rodili deti v 17 a 18tke, len ja som to nejako veeeelmi porusila, pamatam,ako moja babka ked nas so sestrou brala von nam prikazala,aby sme jej hovorili radsej teta. A moja odpoved - " jasne babka" 😀

danielllka
9. mar 2012

@ani3012 tak samozrejme, že ich osloví len babka- dedko, len keď o nich rozpráva nám, alebo niekomu inému, vtedy s menom, aby sa vedelo, o koho ide 😀

anaxamon
9. mar 2012

@adlani ahoj, vies v dnesnej dobe uz ani take klasicke babicky v zastere so satkou na hlave velmi nenajdes,len nejake starucke babicky na dedinach🙂) preto oslovenie babka,starka, stara mamam a alternativy pre dedkov su urcite pekne a mile aj pre starych rodicov vo veku 40tnikov, 50tnikov a tak 😉 a vies dieta bude oslovovat starych rodicov tak ako ich budete oslovovat ty s partnerom resp. ako sa sami budu oslovovat pred vnucatkami 😵

dena
9. mar 2012

@danielllka aj u nas je to tiez babka + meno 🙂 ked sme isli s autom a mm prudko zabrzdil, tak mala na muza ze "Milan to co bolo?" som skoro odpadla. tak sme sa na tom nasmiali, ze ako ju to vobec napadlo, namiesto tatino, ze Milan 😀