Odúčanie od plienky

luba28
10. dec 2013

ahojte,kedy je najvhodnejsi cas oducat dieta od plienok???nas maly ma 18 mesiacov,ale vobec mu nevadi ak je pocikany,alebo pokakany,to zistujeme len vonou,ak ho dam na nocnik tak to len par sekund a uz je dole,dam ho na wc s jeho doskou tak sa boji a place,....kedy zacat????u dcery to bolo raz-dva ,ale u neho?????ako na to,alebo pockat????dakujem

siska53
10. dec 2013

@luba28 Nesil ho.ak sa nechyta..
Mala ma 20 mesiacov,Posadim,ju tam,obcas sa vycika,obcas nie. Nepyta sa. Uvidime,pockam,este.
maly robil presne,to,co tvoj.chutil sa az v 2,5 roku,ked behal kvoli dermatitide nahy,vtedy mu to docvaklo.ale na,noc a na kakanie mal plienku dlhsie. Na,noc sa sam,rozhidil,ze uz nechce a na kakanie som zrusila v 3,5roku ja,orijal to bez vyhrad,lebo pytat sa uz vedel,od toho 2,5 roka,len mal akoby blok z kakania inde.
neviem ako dlho skusas,ak nemate zimu,skus ho nechat naheho bez gatiek,mozno si uvedomi,co robi a bude sa pytat.ja to chcem skusit s malou,len musime obe vyzdraviet

luba28
autor
10. dec 2013

@siska53 to len manzel chce mat z neho chlapa odkedy chodiii,.... 🙂 ja mu vysvetlujem,ze pockame,ved este len nedavno ako 16 mesacny zacal chodit tak ma cas,....ja len chcem vediet nazor aj inych,...dakujem

siska53
10. dec 2013

@luba28 jaj,no.. Vyvoj neurychli,kazde dieta je inak nastavene..
jedine,ze vyskusas tu moju metodu-nechat ho naheho,teda lepsie povedane,dole bez 🙂.
uvidis,ci,zaberie.

hamca
10. dec 2013

@luba28 moja dcerka ma tiez 18 mes. A nocnik sme este ani raz nepouzili. Proste vidim na nej, ze na to nie je pripravena. Vobec sa nepyta a ani si neuvedomuje, co robi. V pokakanej plienke by mohla byt cely den a ani by si to neuvedomila 🙂 parkrat som ju uz nechala behat naholo a normalne sa pocikala bez toho aby prerusila cinnost, co prave robila. Takze moj nazor je nesilit. Zbytocny stres pre dieta i matku. A viacero kamosiek mi potvrdilo, ze nech sa snazili vsemozne oducit od plienok, nevyslo to a potom zrazu jedneho dna sa dieta zacalo pytat same. Tak ja si radsej na ten den pockam bez saskovania okolo nocnika 😉 aj tak na nom odmieta sediet.

jajus28
10. dec 2013

@luba28 ahoj tiez s tym bojujeme, na nocnik chodil od 6m krasne sa tam vzdy vycikal a do 12m kakaval len do nocnika aj ked sme boli na nasteve zacal tlacit a smyk rychlo na velke wc vsetci zasli a ja som bola v tom, ze super lahko sa potom budeme ucit pytat, hold smola po roku by som ho mohla na serblik aj prilepit. Cez leto chodil aj dole bez no len sa kukal ako cika, teraz ma 21m na serbliku uz obsedi par krat krat za den sem tam sa mu aj vycikat podari chvalim ho za kazdy uspech no este nenastal jeho cas, a to ze mi cela rodina hovori boze este sa nepyta, taky velky? Sak ho vyhres, capni ked sa pocika by som za tie reci vrazdila. My si pockame ked bude jeho spravny cas ako pisu baby sam ma prekvapi.

luba28
autor
10. dec 2013

totiz my sme boli v Bulharsku na dovolenke a moj muz sa rozpraval s majitelkou hotela,ktora ma 15 mesacneho chlapceka a ona mu dala do hlavy chrobaka,lebo u nich ma dieta plienku cely den a od 4 tyzdnov ho dava pravidelne na wc,kazde 2 hod,,a on ze aj ja by som mala tak,...lenze na SR to tak neni,.... 🙂

adkala
10. dec 2013

Pokiaľ viem, treba to stihnúť do dvoch rokov a bude to bez nejakých väčších problémov. Po 2 rokoch už prichádzajú protesty.

luba28
autor
10. dec 2013

@adkala daj recept ako nato????? 🙂

kaja73
10. dec 2013

@luba28 ja som syna drzala nad veckom v klbku od 3m-lebo maval zacpu a takto mu to slo lahsie von. 🙂
A on si tak zyvkol ze od 5m sa nepokakal ani raz -pockal si na vecko.
A od 10m sa pytal buchnutim po plienke. Vtedy mu zacinalo dochadzat aj cikanie-vzdy sa aj vycikal ked bol nad veckom,ale cikal aj do plienky.
V 16m ju odmietol a po 3 dnoch drzania nad veckom kazdu pol hodku sa zacal sam pytat aj cikat.
Na nocnik si pritom prvy raz sadol az po 2 roku zivota. Sednie na nocniku deti casto odradi-klbko je lepsie.

123zuzana
10. dec 2013

ahoj ja som zacala davat malu na nocnik asi od polroka ale nechcela tam velmi sediet tak som to vzdala az dva tyzdne pred tym ako mala dva rocky som si povedala ze musi sa to naucit a hotovo.. tak sme mali nocnik vzdy v obyvacke alebo proste v tej izbe kde sme boli urobila som si tabulku kedy sa vycura do nocnika kedy do gatiek a kedy sa vykaka do nocnika a kedy do gatiek tym som ziskala preklad kedy asi potrebuje.. prvy den som sa jej stale pytala ci chce ist na nocnik a davala som ju sadat kazdych 10-15minut druhy den mi sem tam naznacila ze jej treba a na treti sa uz pytala sama samozrejme som sa jej aj ja pytala ci nepotrebuje a po tyzni som jej uz nedavala plienku ani ked isla spinkat cez den kedze ju predtym mala suchu ked sa zobudila a sama sa budila aj v noci ze jej treba piskat tak sme rychlo zobliekli plienku dali na nocnik a potom naspat plienku.. ale potom zistila ze ma vecer plienku a ze sa nemusi budit tak sa prestala pytat a budila sa az rano popiskana.. a v den jej druhych narodenin som jej povedala pred spanim ze jej nedam plienku ze uz ma dva rocky ze je uz velka slecna a ze sa musi zobudit ked jej bude treba piskat a od vtedy chvala bohu nemame problem je uplne bez plienok.. samozrejme treba stale chvalit aka je sikovna ake ma pekne gatky ze ich nemoze popiskat a tak.. treba na nich ist psichologicky a len zistit co na nich plati.. tak drzim palce nech sa vam to podari.. 🙂

jankaj77
10. dec 2013

Ja som postupovala podla tohto a fungovalo to...Mala ma 21mesiacov a uz vyse mesiaca je cez den bez plienky https://www.modrykonik.sk/blog/macocha/article/odplienkovanie-za-tyzden/

culia1
11. dec 2013

AHoj, ja som s tym zacala pred dvoma tyzdnami, maly mal 18 mesiacov presne na den, 2,5 dna proste vsetko zacuraval - cez den bol doma bez plienky, potom zacal spolupracovat viac a viac a na 5. den sa zacal pekne pytat. a teraz ked sme aj niekde mimo a spytam sa ci ideme cikat, tak nema problem s tym sa vycikat aj na velky zachod. na spanie mu vsak plienku davam.

adkala
12. dec 2013

@luba28 Hlavne byť v kľude, nemusí vidieť maminu skormutenu tvár, keď to prežíva s ním. Pociká sa, nadľahčiť problém s úsmevom: napr. "Pocikal si sa? Poď, pozrieme mláčku na pančuškách..." Po každom sedení na nočníku, otočiť ho, aby sa pozrel do vnútra, nech má víťazoslávny pocit: napr. "Jejé, kakal ! 🙂"
U nás bolo kakanie problém, po prvých troch dňoch bez plienky som zistila, že zadržiava, až kým nedostane plienku. Tak sa mu stalo, že kakal na prechádzke. Preto som zrušila plienku aj vonku. A dávala som kompóty a jogurt, pre istotu, aby mu to zadržiavanie tak nešlo a aby stolica nestvrdla. Prvý deň bolo najťažšie prisposobiť sa, ale po prvom kakani v nočníku, akoby to prijal a už išlo všetko hladko.
Mimochodom, ja som začala až v 23 mesiacoch jeho veku s odúčaním. Po týždni mu to bolo všetko jasné, len sa občas zabudol. A po druhom týždni už bolo všetko ako má byť. Takže podľa mňa, nemusíš sa ponáhľať. A hlavne netreba sa vykoľajiť rečami "skúsených" radcov. Ty si mama a ty to vieš najlepšie! Urob si plán, kedy začneš a akým postupom. A ver si. Ja som nedovolila nikomu zasahovať, hoci mama sa mi do toho starala.

adena7
12. dec 2013

@jankaj77 môžem sa spýtať, aj si prvé dni normálne fungovala- myslim varenie, upratovanie apod, lebo neviem si to celkom predstaviť, mám pocit, ze celé dni by som len striehla na malého a dávala ho na nocnik.. Či????

jankaj77
12. dec 2013

@adena7 Najtazsie boli len prve dva dni. To bolo len o nocniku. Varenie - nieco jednoduche a upratovanie pocka 🙂 Mala hned na druhy den pochopila, ze ked nechce byt mokra musi sa vypytat na nocnik. A od tretieho som sa uz len vacsinou pytala ci chce alebo nie a len sem tam som ju tam ja posadila - ked sa mi zdalo, ze uz dlho nebola. Sama som bola prekvapena, ze jej to tak rychlo islo, dovtedy mavala aj take chvile, ze na nocnik sa ani nechcela posadit. A este dalsia vec co ma odradzala, ze nerozprava, takze prve dni pytanie sa na nocnik bolo prestupovanie na mieste, postupne zacala chodievat k nocniku a teraz si ho uz aj da na to miesto, kde cika. Popritom sa ona sama naucila ukazat si na zadocek a ja sa ju snazim naucit povedat ,CI" ked jej treba, ale to aplikuje len vecer z postielky 😀 Napriek tomu, ze som si nemyslela, ze to tak dobre dopadne som sa pre odplienkovanie rozhodla, videla som ze ju uz ta plienka cez den hneva, bola stastna, ked som ju vecer nechala si pobehat len tak v nohavickach. Tak som to skusila. Je to teraz sice pre mna horsie ked ideme von alebo na nakupy, ako ked mala plienku, ale nevadi. 🙂

adena7
12. dec 2013

@jankaj77 a vonku sa pocika? Či chodíte len nakrátko? By som sa bála, ked je teraz taká zima, či nenachladne...?

adena7
12. dec 2013

@jankaj77 akože fakt tá obdivujem.. Ja sa k tomuto akosi neviem dokopat, môj malý má 20 mes, ... Asi hlavne preto, že úprimne sa priznávam, že akosi nemám na to nervy a trpezlivosť, a asi čakám n a ideálny stav, a to, za.sa zacme pýtať sam 🙂aale dufam, že sa čoskoro do toho dokopem

jankaj77
12. dec 2013

@adena7 Ja som to tiez chcela nechat na malu, ako som tu u niektorych citala, ze sa zacali deti pytat same. Ale fakt ked som ju videla aka vystastnena beha bez tej plienky, povedala som si ze idem do toho. Naplanovala som si to tak aby som v ten den a na ten druhy nic extra nemusela, von sme boli len na chvilu na dvore a inak dnu len okolo nej. A teraz som spokojna aj ja aj ona. Ked ideme na prechadzku na peso, tak len na pol hodku, cika tesne pred tym ako ideme a jasne ze aj hned ako sa vratime. Ale ked ideme napriklad na nakupy do mesta (autom) vydrzala uz aj dve hodky - mala preistotu plienku, ja spokojna,ze ked bude treba tak sa do nej vycika,tak som sa jej ani nepytala ci nepotrebuje a ona chudatko drzala az domov 🙂 V kociku aj v aute nosim stale nocnik. Niekedy otrava, ale co uz 🙂 Drzim paste, urcite sa to aj vam rychlo podari 🙂

lehys
4. jan 2014

holky co tu pisete je jako sen...ja ucim malou na nocnik uz dva mesice...ted je ji 22 mesicu...teda na nocnik jsem ji davala od asi 8 mesice jen tak at vi co to je...nema problem se tam vycurat i vykakat, ale malo kdy si rekne sama nevim jak ji naucit...vyzousela jsem uz uplne vsechno odmenu, chvaleni...proste kdyz ji tam dam vycura se, ale pak to klido pusti do gati...minulej tyden jsme myslela, ze mame vyhrano pac se pocurala jen jednou za dne, vcera zacalo peklo pocurala se asi 6x a dne suz 4x nevim co delat jen peru a uklizim :(