prosim viete mi pomoct? mam 2 ročneho chlapca, do cikania som ho nejak nenutila a začal jedneho dna sam chodit a hned aj kakat ,len ide o to že musi byt holy ,akonahle citi že ma na sebe slipky či teplaky tak sa počura do nich.Nemožem ho to odučit a neviem ako naneho,prosti vonku si pusti do gati a ani mu to nejak neprekaža.Pritom sa ho stale pytam či mu netreba atd. Mam pocit že to všetko chape ale nejak si neda tie gate dolu.
@huhusestra no ja mam pocit niekedy že to robi naschval ,opytam sa ho vonku či nechce. On :Nie ! a do minuty pocikany. Len vidim ako sa rozkroči a vyčura do gati.
@babulka82 ja teraz riesim to iste s dcerkou, ked je naha od pasa dole - ziadna plienka ani nohavicky, pekne ide sama na nocnik cikat aj kakat, nic nepovie len vykona potrebu a potom sa pride pochvalit. ked sa jej pytam ci nechce ist, tak vzdy povie nie (a to vidim ze trebars vyslovene zadrziava), ale kolkokrat uz o minutu sama bez slova ide na nocnik...avsak akonahle ma nieco na sebe, hoci cisto len nohavicky, sprava sa akoby mala plienku, proste to pusti do nohaviciek tam kde sa prave nachadza...neviem i ju doma mam nechavat nahatu, aby si na ten nocnik viac zvykala, ale prave ju nechat nech sa pocika a pokaka na nohaviciek a ze to pochopi. inak pocikane nohavicky jej vadia, okamzite pride ze ma mokre, ale pokakane jej zas vobec nevadi. snad sa tu najde niekt kto s tym ma skusenosti a poradi nam
Ahoj, aj my sme sli cestou nenutenia, ked si to maly sam uvedomi a zacne sa pytat, tiez sa u nas potvrdilo to, ze vek "robi zazraky", tiez na na niektore veci nepomahaju vysvetlovania, ale ako rastie, prichadza na to sam. Skor skus tak, ze si odsleduj, kedy ti cikava a kakava-ci po jedle, atd ( u nas to byva aspon s tym kakanim zhruba rovnako casovo) a skus ho na ten serbik-zachod posadit preventivne, on si to zacne spajat s tym, ze ked ide vykonat potrebu, musia sa dat gatky dole..Trpezlivost a pevne nervy, ono to pride🙂
Jasne, ked ma slipky, tak si mysli, ze je to plienka a pusti.. najhorsie je pre neho obdobie, ked ma / nema plienku a gate a je z toho zmateny. My sme spravili rozluckovy ritual - velke papa plienkam. Vsetky do krabice ci cokolvek a rozlucka.... a potom uz nikdy nie spat. Par dni budes cistit, ale rychlo pochopi... pomozes mu tym velmi... ps Nepytaj sa ci netreba cikat, davaj tak casto ako Ta to napadne. Tiez mu tym moc pomozes... drzim palce...
@babulka82
Nepytaj sa, ze ci mu treba ist, ale povedz: pod sa vycikat.
Ked sa spytas, tak ti povie nie, lebo vsak ma inu robotu 😉 😀
Ale povedz, pod, ideme sa vycikat. Zvycajne to funguje, ze pojde dobrovolne a aj sa vycika (zvlast, ked uz vidis, ze "tancuje", lebo zadrziava.) Ked nechce ist hned, pockaj munitku, nic nehovor, a povedz zase.
Inak pomoze iba cas. Pockat, aj ked je to o nevry a do mesta nemoze ist s holym zadkom. Chapem.
Ja som citala, ze naholato si deti tazsie odvykaju ... lebo im vraj nevadi ze su pocikani. Preto ja som oducala normalne oblecenu. Nevie si sama vyzliect teplaky ani gatky takze ked sa vypyta, ja ju dam cikat. Ked vidim, zd sa dlhsie nepyta, ta, ju skusa motivovat, pod ocikame tento kvietok... alebo aha ako sa ten chlapcek pekne vycikal a pod.
Zacinali sme aj s motivacnymi nalepkami, to velmi pomohlo. Momentakne mame plienku len na spanie pre istotu, vacsinou byva sucha.
@jankastubka praveze nas chodi holy sam a ked je oblecen tak nejde a vobec mu to mokre neprekaza.
Ahojte dievcata, vy co ste to nechali na dieta kedy bude pripravene na to byt bez plienky, v akom veku na to prisli? Ja som malu chcela viackrat naucit cikat, aj chodila v tomto teple v satickach, gatkach, na serblik sa vypytala raz a inak ho nechce vidiet, sadne si ale povie ze nejde, a potom aj 3hodiny necika, a niekedy ani nekaka cely den, lebo nema plienku, nechcem aby zadrziavala, preto to aj ja chcem nechat na prirodu. dakujem
@babulka82 Mne tiez vzdy dcera hovorila, ze nechce a hned sa na to pocikala 🙂 potom som robila tak, ze vzdy pred nejakou zmenou cinnosti som jej povedala, ze sa najskor vycikame a potom urobime to a to...na toto fungovala...cize napr. isli sme na ihrisko, tak pred ihriskom som povedala, ze najskor sa vycikame...ked sme sli z piesku na hojdacku, tak zase, ze najskor sa vycikame, pred obchodom tiez najskor sa vycikame 🙂 do 2 tyzdnov sa uz pytala sama...
u nás vždy pomohla odmena...aj u staršieho aj teraz u mladšieho....keď si sadol na nočník dala som mu mňamku či sa už vycikal alebo nie...žiadne veľké mňamky tým nemyslím napr. 2 tie čokoládove guličky čo sa dávaju do mlieka takže fakt drobnosť ...proste len aby mal motiváciu...keď sa náhodov pocikal tak som mu povedala že to je eee že sú teraz slipky smuné keď sú ocikané a išli sme sa osprchovať....keď tak skús to aj ty niečo čo má rád tak mu daj kúsoček... vždy keď si sadne na nočníček so slipkami...že keď bude mať na sebe slipky a pekne si ich stiahne pred tým ako sa ide vycikať odmeň ho...u nás to fungovalo a tak za 5-6 dní som mňamky občas vynechávala až už teraz do 2 týždňov nedostane nič iba ho pochválim 🙂 proste chce to čas a kľud 🙂 veľa šťastia
U nas presne rovnako. Ale prestala som jej pred tyzdnom davat plienky na von a vsada vlacim nocnik a posadzam ju tam preventivne. Vacsinou sa vycika ked ju posadim
ja som syna odplienkovala metódou "hola riťka", netrvalo to dlho /caa do 2 mes./ a bol bez nehody aj s oblečeným zadkom
@babulka82 nas je uz vo faze ze nechce plienku. aj ked nevie co je hanba a nvravime mu take.. iba nasi mu vravia ale kedze dojdu raz za 3 mesiace tak ich am dost na haku... .. len s tym ze mu nevadi ked tu plienku ma nedava si ju dole neriesi len neznasa davanie plienky... co je celkom pokrok lebo doteraz sa aj sam nasteloval nech mu das plienku ked chcel ist von.. :D a aky je tvoj stary...?
@babulka82 myslim, ze zaklad je plienku zrusit uplne (okrem spanku), proste zbalit 2 - 3 sady sucheho oblecka a vyrazit von...aj moja bola 3 dni furt pocikana, potom jej to postupne v priebehu 2 tyzdnov doslo...do mesiaca aj kakanie...ale teda prve dni som prala kazdy den, co som uz nemala nic suche, aj 10 gati ocikala, okakala...
@babulka82 mojej vadi ze je pocikana, hned za mnou dojde a krici mokre mokre, len pokakane jej nevadi...zvlastne je, ze dnes vonku mala plienku a vratila sa s uplne suchou, vsetko to pustila az doma do nohaviciek 🙂 my sme len teraz zacali, este to netrva dlho, tak uvidim, ci sa nejak chyti, ak nie, tak to asi odlozim. ja som teraz ani nechcela odplienkovavat, este len v septembri bude mat 2 roky a navyse v novembri pride novy surodenec, ale na dovolenke bola pri mori stale nahata, zo dvakrat som videla ze cika, tak som ju posadila na nocnik a odvtedy ked je naha, tak si sama pride sadnut na nocnik a pekne cika aj kaka. ja sama som zirala, ze co sa deje, dovtedy si na nocnik max. sadla ale nic nepustila, tka len preto som si povedala ze to vyskusam, lebo bolo poznat ze sa ie na chvilu ovladnut a tak...no ved uvidim, teraz je teplo, tak idealny cas to skusat
nasa mala ma 27mes. teraz sa uz asi mesiac pyta ...aj von chodime bez plienky, ale u nas tiez pomaha nie chces cikat, ale pod cikat...lebo ked to nechavam na nu nepocika sa sice ale casto je cvrkne lebo sa vypyta uz ked to ide...alebo ked povie ze chce ist cikat tak to musi byt hned bez ohladu na to kde sme inak dojde k nehode...
napr. mna viac trapi , mozno trapi nie je spravny vyraz...ale cez den vydrzi aj dve tri hodinky bez cikania, ale ked spinka aj cez obed hoci len hodinu a dam ju cikat pred spanim, tak sa aj tak za tu hodinku hodinku aj pol pocika...a uz by som rada skusala ju davat spinkat aspon cez obed bez plienky, ale nesilim to ...
@babulka82 tak blahozelam!!! u nas pokroky ziadne, dopoludnia som sa pytala ci neche ist cikat na nocnik a vtedy mi len ukazala na nohavicky ze tam mam kaku...po navrate z ihriska sla rovno do vane lebo bola cela od piesku tak si cupla a ked som sy spytala si chce kakat tka vraj ano - sli sme rychlo na nocnik a bolo z toho aspon cikanie 🙂 asi sa jej tie pojmy aj trosku pletu, ale nevadi, dufam, ze po par dnoch budeme na tom podobne ako vy
ahojte - poradite? syn ma 2r a 7mes., ked sme doma, cca posledny mesiac (3tyzdne) si da dole plienku, a ide cikat do nocnika, je na tom istom mieste a odkialkolvek v byte ide tam... velka potreba je zatial nula bodov...
a tak som sa teda rozhodla, kedze toto praktizuje asi mesiac, ze skusime odplienkovat... problem prvy je ten, ze spodare nechce, naholo alebo plienka... a akokedy - stane sa aj, ze si da dole uplne suchu plienku a vycika sa do nocnika...
po rannom prebaleni ho nechavam naholo, kedze spodare nechce a plienka ide do par sekund dole.. ale vcera teda ze ideme aj von bez plienky teda, nahradne vsetko som vzala... a nic, proste pustil do teplakov, akoby sa nechumelilo....
dnes rano sme sli do obchodu trochu dalej, ako chodievame bezne a opat bez plienky - trvalo to asi hodku - uspesne... doma ale to pustil na zem, aj ked je na nocnik zvyknuty a teraz sa zas zatal a ani naholo ani spodare, doniesol mi plienku a este si aj lahol ze zabalit 🤦🏼♀️🤦🏼♀️ tak ja neviem co s tym... nerozprava este...
mam nasilu trvat na tych spodaroch a plienka uz teda nie? alebo ako
(aj teraz napriklad - dal dole uplne suchu plienku a vycikal sa do nocnika, ale spodare obliect nechce....)
Mozno to je len vekom. Ja malu tiez oducam a v satickach to ide jednoduchsie uz ked ma gate tak sa obcas pocika do nich. Ked ma doma gatky tak jej vysvetlujem ze treba ich dat najprv dole az potom ist cikat cim dalej tym viac sa jej dari. Treba byt trpezliva a nerobit z toho vedu raz sa to urcite nauci.